» »

Življenski stroški

Življenski stroški

««
7 / 14
»»

Cifix63 ::

iKst je izjavil:

Zidarja zdaj že kar lep čas ni več na sceni.

Zdaj ne.. Je pa bil ko se je gradilo. Je napolnil račune do fundamentov zase in za ljubico. Trpimo pa mi vsi!

jalovec09 ::

m0LN4r je izjavil:

jalovec09 je izjavil:

diplomirana med.sestra dobi nekje 900-1100 evrov je pa en kup nadur

Ne seri no, moja sestra je dobila tocno 800EUR bruto v zdravstvenem domu.
Prvatnik pa je ne vzame, ker ne dobi olajsave od ZRSZ, ker se ni dovolj casa prijavljena.

Znanec dobi toliko, ne vem, pa če je v to všteta malica, prevoz.

Cifix63 ::

m0LN4r je izjavil:

iKst je izjavil:

Nč zdej. Sprijaznit se je treba s tem, da ceste nikjer niso perfect, da stanovanja nikjer niso zastonj, da nikjer nisi plačan ogromno za nič dela...

Pa s tem, da so drugje minimalne 1000EUR neto in praktikanti placani s tocno tolko.
Ne pa 3x manj oz. delajo zastonj. Kila mesa in zemljica pa stane isto. Oz. wurst z zemlo 2.5EUR isto k prinas.

PODPIŠEM!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Cifix63 ()

Kdojeto ::

m0LN4r je izjavil:

700EUR hrana, čistila, obleke, hobiji (všteta tudi malica na šihtu za oba)

Tle sm se moral mal ustavt. Midva sva si pisala kok gre za hrano pa vec, kot 100EUR po osebni ne gre.
Cote si pa tut ne kupujeva vsak mesec za par stotakov ?? what? Pa pralni prask in cistila tut zdrzijo dokaj dolgo, razen ce porabis na mesec 5 litrov stelexa pa siluxa.
Sport, kot hobyy je pa tudi zastonj vecinoma.

Lahko vprasam za kaj konkretno zmeceta 700EUR ?

200EUR je malica+kava med šihtom za oba, kar je fiksno vsak mesec, kar sem že rekel da štejem med stroške (čeprav pri plači dobim nazaj).

Ostane še 500EUR, ki je zelo spremenljivih in sicer več mesecev je ta cifra 300EUR potem pa sta tudi ene 2 meseca ko zapraviva tudi po več kot 1000EUR, recimo ko greva v kak outlet in si nakupiva oblek za celo leto, ali pa nabava telefona, tablice, računalnika itd... Potem pridejo še razne rojstnodnevne zabave ali pa pač gostiš kake prijatelje, kaka kosila v gostilni za vikend, fitnes karte, kino, kopanje, darila decembra, darila za rojstne dneve znancem. Recimo kino, kosilo v gostilni, kopanje je 1 krat na mesec, ampak se kljub temu ful nabere.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kdojeto ()

Tilen ::

m0LN4r je izjavil:

Tle sm se moral mal ustavt. Midva sva si pisala kok gre za hrano pa vec, kot 100EUR po osebni ne gre.
?

Meni sploh ni jasno, kako lahko nekdo preživi s 100 EUR za hrano na mesec? Kakšen jedilnik je to? Če imaš 5 obrokov na dan, je to 0,6 EUR na obrok.

Kako izgleda recimo sestava jedilnika za tri dni recimo, če porabiš 0,6 EUR na obrok?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

peaks ::

Zajeban. Največ kar lahko potegneš iz tega sta dva ocvrta jajca in kos kruha. Resda pa to ne moreš potem še 5x ponovit.

iKst ::

Seznam osnovnih živil za manj kot 60€ na mesec. Polnovredno, zdravo, brez junka. Dobrih 2000 kalorij na dan, optimalno razmerje makrohranil, ogromno vlaknin, vitaminov, mineralov... Sestavljeno za pripravo enostavnih obrokov brez ali z minimalnim kuhanjem. Pa seveda to ni končni seznam vsega kar lahko kupiš, v sezoni pač kupuješ sezonsko sadje in zelenjavo.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/...

KraitPay ::

Testenine na 100 in en način? V evrospinu dobiš 3kg vrečo za par centov?

No da povem še svoje stroške. Vsak mesec punca plača položnice in najemnino, potem pa konec meseca vse sekupaj seštejem in ji prenakažem polovico. No vbistvu si večino stvari deliva 50%/50%.

Na mesec pride (na osebo):
položnice + najemnina - 200€
Trgovina (hrana, pijača...) - 200€
Kakšen kino, kebab, hamburger - 100€
Za dušo - 100€.

Tako da so mesečni stroški okoli 600€ na osebo. Res je, da ne gledava na hrano in kupujeva vsak teden. Hrane načeloma ne mečeva vstran, prav tako ne pijače. Kupujeva pa roko na srce v vseh trgvinah. Od lidla do evrospina in merkatorja. Kar pač ima kdo rad iz pozameznih trgovin.
No zgoraj nisem upošteval še starejšega avtomobila, ki ga imam. No ravno zaradi njega sva se preselila iz podeželja v mesto, ker imava bližje službo.
Delam ob 7h, vstanem ob 6h. Delam do 3h, doma sem ob 3.25h. Zlata vredno.

Moja plača je malo nad povprečjem, puncina pa malo nad minimalcem. Kljub temu si lahko tedensko kaj privoščiva. Sva pa pred nakupom stanovanja (no počakala bova še nekaj let, da vidiva kako sva si usojena :P). Seveda bi sam vzel nekaj kredita, ampak to niso nevem kakšne cifre, ker imava nekaj že prihranjenega.

Lahko bi zategnila pasove in po mojem privarščevala kar blizu cca. 900€ na mesec, ampak bi bile samo testenine in kečap. Mesa zelo malo, kaj šele zelenjave. V poletnih mesecih zelenjava od doma in testenine. Ampak od tega nebi imela nič? Moja rada kuha, jaz rad jem. Mesu se nebi rad odpovedal. Vsake toliko časa paše Mcdonalds/kebab/pica, ne pa vsak dan. Še vedno rad dam za rundo in z veseljem povem da na avto ne dam NIČ!

matobeli ::

Kako to misliš "varčuješ" in da na avto ne daš nič?
Kaj pa cunje za 1k/letno, fitnes in beljakovinski šejki, vsako leto nov ipad?

Saj komaj da živiš, porkamadona!

krneki0001 ::

m0LN4r je izjavil:

Kot sem rekel, vecinoma takih ni, brez tega da so v mladosti dobili push od drugih ali pa so na dobrih stolckih.

Vidiš, tukaj se zelo motiš. Nas je kar nekaj (vsaj jaz jih kar nekaj poznam), ki smo si sami ustvarili vse kar imamo. Sam sem šel od doma pri petnajstih brez vsega. Znal sem pa računalnike šraufat in to mi je na mesec (ob šoli) prinašalo plačo večjo kot sta jo imela oba starša. Ko sem šolo končal, sem pa cele dneve sestavljal računalnike, postavljal mreže,....

Utk ::

Računalnike šraufat si se pa naučil na komodorju, ki ga si ga kupil, ko si kot 8 letnik kosil travo naokoli, a ne da.

Cifix63 je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

jalovec09 je izjavil:

diplomirana med.sestra dobi nekje 900-1100 evrov je pa en kup nadur

Ne seri no, moja sestra je dobila tocno 800€ bruto.

Tudi tukaj so razlike.. od - do> žal.

Soseda je med sestra v ustanovi kjer so moteni mladostniki in odrasli. Dobi med 1.100 in 1.200€ odvisno od meseca.

Višja medicinska sestra dobi med 1600 in 1800 na mesec (vključena prevoz in prehrana, ampak prevoza je 39€ - mesečna karta v LJ).

Bellzmet ::

Pa si jih veliko ne zasluži tako visokega plačila. Ne za storitev, ki jo dobiš, ko imaš opravka z njimi. Včasih so poden od podna.

Utk je izjavil:

Računalnike šraufat si se pa naučil na komodorju, ki ga si ga kupil, ko si kot 8 letnik kosil travo naokoli, a ne da.

Nope, računalnik sem dobil pri desetih letih in od takrat naprej delam z računalniki. Pa kot mulci smo imeli v ljubljani srečo, da je vsako soboto vozil avtobus do celovca in nazaj, pa smo švercal grafike, ram in še marsikaj na tedenski bazi.
Ena tridentova grafika je bila v sloveniji 3x toliko kot v avstriji in če si jo prodal za tretjino ceneje kot v sloveniji, si še vedno zaslužil dovolj (za prevoz + ostalo je dovolj).

Bellzmet je izjavil:

Pa si jih veliko ne zasluži tako visokega plačila. Ne za storitev, ki jo dobiš, ko imaš opravka z njimi. Včasih so poden od podna.

Si kdaj videl "traumo"? Tiste dečve tam si zaslužijo še več. Samo jim nočejo tega plačat.

Zgodovina sprememb…

Nope, računalnik sem dobil pri desetih letih in od takrat naprej delam z računalniki.

No vidiš, "dobil" si računalnik v časih ko je to sigurno bila velika velika prednost proti ostalim, ki niso vedeli kaj je to. Zdaj ali si ga dobil zato, ker so bili starši polni denarja, ali so pa videli, da je to pametna naložba, in se marsičemu odrekli za tist računalnik, je skoraj vseeno. V glavnem, da "si šel brez nič od doma" ni glih res.

Invictus ::

Cifix63 je izjavil:

Ko to takole berem (vsega nisem le tu in tam naključen post)...
Slovenija je ekstremno draga deželica! (ker je majhna se razume, majhne državice so zaradi razbohotene državne infrastrukture zelo drage, naša pa še posebej).

Nič dražja kot druge države za enako kvaliteto infrastrukture. Pač nekaj denarja gre po žepih., To gre povsod, tudi v glorificirani Avstriji in Nemčiji.

Cifix63 je izjavil:

Zdaj nekaj palamuditi tukaj kako je živeti v naši lepi podalpski je popolnoma brez veze, ker vidim, da so se oglašali tukaj različni; tisti malo resni, pa dvomljivci, pa nabijalci pa slabi zaslužkarji, pa tudi ekstremni zaslužkarji v rangu poslancev ali ministrov.

Si kdaj živel v tujini? V Sloveniji je res lepo živeti. Toliko možnosti za prosti čas nimaš nikjer. Kako pa misliš da živijo v, recimo, okolici Frankfurta? Do morja, ali gora, minimalno 6 ur. Ko jim jaz povem da v eni uri smučam, jim ni nič jasno.

Ministri, poslanci, extremni zaslužkarji? Kaj pa kadiš? Sam ne bi nikoli delal za njihovo plačo.

Cifix63 je izjavil:

Vedimo nekaj. Kar je za nekoga ena povprečna večerja je za drugega - za celomesečno preživetje!
Golo dejstvo pa je, da je Slovenija f...ing siromašna in nerazvita dežela. To se da videti prav na vsakem koraku - kdor zna gledati; kdor pa tega noče/ne zmore/ne zna in le nekaj nekritično trobezlja v tri krasne pa pač ne.
Kar smo nekoč govorili za 'neke' druge smo sedaj kar sami. Najbrž je to kar božje delo, kaj pravite?! Ali pa so nam to naredili kar naši bratje in sestre po krvi, ki smo jih n-krat izvolili?!

Slovenski zaposleni so toliko plačani, kolikor naredijo. Ne more ti šef dati 50.000 EUR mesečne plače, če narediš za 30.000 EUR prometa. Imaš pa povsod po Evropi nerazvita območja. Ni Slovenija tukaj nobena izjema v evropskem povprečju.

Kaj pa non-stop voliš iste kretene? Sam si si kriv.

m0LN4r je izjavil:

Kot sem ze stokrat rekel, dva nemca na minimalni imata na koncu mesca veliko vec, kot dva slovenca na minimalni.

Predvsem odvisno kje Nemca živita. Recimo, Hamburg je res drago mesto. Z minimalcem je tako da plačaš veliko za najemnino bolj v centru, ali pa se vsak dan voziš eno uro v eno smer v službo. Ali več.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

scipascapa ::

Roadkill je izjavil:

650eur je večina plač?

Povprečna neto plača v sloveniji je 1000€ - give or take.

http://www.stat.si/statweb/pregled-podr...

pusti ti statistiko in glej realnost.

thramos je izjavil:

Nepremičnine. Glede na povprečno plačo oz. mediano in slabo kvaliteto nepremičnin, so nepremičnine, stanovanja v glavnem mestu sploh, izrazito drage v primerjavi s praktično vsemi sosedami in primerljivimi državami.

Si kdaj živel v tujini?

Nepremičnine so tam, tam v primerjavi s slovenskimi kar se kvalitete tiče. Spet je pa seveda odvisno od lokacije. Recimo, mene je v Hamburgu prišlo stanovanje 1200 EUR s stroški za enosobno. Pa še lastnega interneta nisem imel, ampak je bil nek skupni za cel blok. Je pa bila lokacija kul, v bližini AlsterSee. Eno bogato sosesko stran :).

gruntfürmich ::

oemdzi je izjavil:

Ja to velja za nekaj procentov jamračev, drugače pa ti itak nimaš stika z realnostjo, kot da si na drugem planetu, pač tipično slovensko, vsak zase misli kako predstavlja standard okolja kjer živi, revežem se ne sanja kako srednji sloj lepo živi in obratno. Večina misli, da so bogataši, ki lepo živijo samo tajkuni in reveži samo kakšni cigani/ex yu priseljenci in tu pa tam kakšna slovenska družina.

p.s. Jaz si s svojo plačo lahko privoščim element ali 2 (če je v to šteta tudi pručka ali žlica za čevlje obuvat), ob predpostavki, da sploh ne jem, ne pijem oz. nimam nobenih drugih stroškov. Plača 350eur za 6xtedensko po 4 ure, nadure pa plačane niti v sanjah, prevoz in prehrana pa komajda bencin pokrijeta, avto oz. lasten prevoz pa seveda zahtevan :)) Prej pa so obljubljali nagrado za uspešnost(ki sploh ni od tebe odvisna, ampak od relativno nesposobnih ljudi, za 10-kratnik tvoje plače), kasneje ko zalaufa morebitnih 8 ur itd, po tem pa ko uvidiš, da so brez sramu lagali od samega začetka... Pa me ni na tv, kjer se ponavadi znajdejo napačni ljudje, ki si upajo in ne tisti, ki so resnično najrevnejši, ker jih je sram. Skratka v živo te špuknem direkt na nos, če si mi upaš to izjaviti v obraz ;)

imamo takšno državo kot smo jo hoteli. to pomeni da se reveži prepirajo kdo je bolj reven, kako je folk s 1,5k€ plače bogataš, ipd...

sj gosposka sploh ne rabi tlačit ljudi, ti slovenski hlapci se kar sami med sabo tlačijo!!

Bellzmet je izjavil:

sj pravim, 1,8k€ je visoko plačilo!:)) LOL
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Mufasa ::

Invictus je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Kot sem ze stokrat rekel, dva nemca na minimalni imata na koncu mesca veliko vec, kot dva slovenca na minimalni.

Predvsem odvisno kje Nemca živita. Recimo, Hamburg je res drago mesto. Z minimalcem je tako da plačaš veliko za najemnino bolj v centru, ali pa se vsak dan voziš eno uro v eno smer v službo. Ali več.

Še to si pozabil da nemca na minimalcu (ne Harz4) plačujeta juhuhu za najemnino, povprečna slovenca (niti ne na minimalcu) pa v povprečju ne vesta kaj je to kredit za bajto/stanovanje. Zdj al sta si zgradila bajto na hiperinflacijo v 80h, v booming 90s ko si lovil delavce da so ti na pol zastonj vozil material in delal na parceli, podedoval kaj od prejšnih dveh, podedovala parcelo, živiš pri tašči ali kar še vedno pri starših v predimenzionirani hiši. Tu štejem tudi tiste ki imajo 30k pufa za novo fasado ali prizidek in so zdaj bogi bogi ker nimajo za jest. Tega je v slo imho >70% družin. Je lepo in privoščim, samo ne vekat, povprečn nemc imho živi slabše kot povprečen slovenc. Nadpovprečen pa bolje...

p.s.: še to sem pozabil da nemc ki zasluži minimalca ima vsaj 1 obstransko malo delo za 450 na mesec, tako da švica 50+ ur na teden da si malo izravna standard...nekaj nezaslišanega za slovence, da bi imel ob šihtu še stranski posel...
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mufasa ()

iKst je izjavil:

Ponekod se je celo popravilo. Avtocesta od Šentilja do Gradca je bila še par let nazaj recimo živa katastrofa. Takoj, ko si zapeljal čez mejo je začelo nabijati, kot bi celo pot vozil po ležečih policajih.

Na živce mi gre to nekritično poveličevanje vsega kar je tuje.

Slovenija sploh ni tako slaba. Se vidi da večina ni bila v tujini drugače kot na dopustih.

Pojdite mal ven delat in živet, pa boste videli da ni vse tako rožnato.

Utk je izjavil:

No vidiš, "dobil" si računalnik v časih ko je to sigurno bila velika velika prednost proti ostalim, ki niso vedeli kaj je to. Zdaj ali si ga dobil zato, ker so bili starši polni denarja, ali so pa videli, da je to pametna naložba, in se marsičemu odrekli za tist računalnik, je skoraj vseeno. V glavnem, da "si šel brez nič od doma" ni glih res.

Daj ne seri vedno z bogatimi ta starimi. In opravičevati svojo nesposobnost z njimi.

Delal bi, pa bi zaslužil. Kako pa misliš da sem sam prišel do prve škatle? Delal sem. Kupil škatlo brez staršev.

Zgodovina sprememb…

Ja pri 10 letih si delal. Meni so škatlo kupili, ampak takrat to več ni bila taka stvar, ker sem vseeno malo mlajši. Ne bom pa zdej govoril nekemu revežu, ki niti takrat še ni videl računalnika od blizu, da si je sam kriv. Sej lahko da si je, ampak zakaj bi jaz to sodil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

thramos ::

Mufasa je izjavil:

Še to si pozabil da nemca na minimalcu (ne Harz4) plačujeta juhuhu za najemnino, povprečna slovenca (niti ne na minimalcu) pa v povprečju ne vesta kaj je to kredit za bajto/stanovanje. Zdj al sta si zgradila bajto na hiperinflacijo v 80h, v booming 90s ko si lovil delavce da so ti na pol zastonj vozil material in delal na parceli, podedoval kaj od prejšnih dveh, podedovala parcelo, živiš pri tašči ali kar še vedno pri starših v predimenzionirani hiši. Tu štejem tudi tiste ki imajo 30k pufa za novo fasado ali prizidek in so zdaj bogi bogi ker nimajo za jest. Tega je v slo imho >70% družin. Je lepo in privoščim, samo ne vekat, povprečn nemc imho živi slabše kot povprečen slovenc. Nadpovprečen pa bolje...

Sploh ne zanikam, da ima del slovencev, ki je zgradil hišo/kupil stanovanje v času hiperinflacije, zaradi tega razmeroma visok standard. Ima, a za ceno nižjega standarda ostalih. Tudi in predvsem njihovih otrok, saj življenje v prizidku oz. pri starših večina ne smatra za udobje.

So pa te hiše/stanovanja slabša kot v zahodni Evropi - po statističnih in objektivnih primerjavah in ne po osebni izkušnji enega loleka, ki je nekaj časa živel v tujini. Kar je seveda samo del standarda - bližina morja in hribov je vsekakor tudi en vidik. Nikakor pa ne edini.

Kakor tudi mene moti nekritično poveličevanje tujine, me prav tako moti nekritično poveličevanje razmer v Sloveniji. Še posebej takrat, kadar praktično vsa preverljiva dejstva pravijo nasprotno.

Utk je izjavil:

Ja pri 10 letih si delal.

3-6 mesecev na coursera, codeacademy, udemy in raspberry pi straneh (in drugih) zvečer drgni tutoriale programiranja / CS in boš imel dobro službo celo v Sloveniji....seveda pod pogojem da imaš trmo, zanimanje in vsaj 130 pik ter da si imel matematiko v povprečju 5/10...

Potem pridejo v igro samo še leta rinse in repeat (vklučno z učenjem novega) in marketing samega sebe / svojega znanja...po 3-5 letih če boš dobro zvozil boš imel lahko višjo plačo od mene in Invictusa.

thramos je izjavil:

Kakor tudi mene moti nekritično poveličevanje tujine, me prav tako moti nekritično poveličevanje razmer v Sloveniji. Še posebej takrat, kadar praktično vsa preverljiva dejstva pravijo nasprotno.

% lastniških stanovanjskih objektov ti mnogo veliko pove o premožnosti povprečnega Janeza. Tudi na minimalcu si lahko proda tisto luknjo in ima za 10-20 let najemnine supertruper stanovanja po severozahodnem standardu, če mu je to fetiš. Se pravi 10-20 let podarjenega časa da si SAM izboljšaš standard ali pa vseskup zapiješ in jamraš na s&t kako ni služb...

Utk je izjavil:

Ja pri 10 letih si delal. Meni so škatlo kupili, ampak takrat to več ni bila taka stvar, ker sem vseeno malo mlajši. Ne bom pa zdej govoril nekemu revežu, ki niti takrat še ni videl računalnika od blizu, da si je sam kriv. Sej lahko da si je, ampak zakaj bi jaz to sodil.

Ja, se je dalo delati.

Malo pri stricih, ki so popoldne fušali in drugi žlahti.

Pa dobiš. In varčuješ. Pa se nabere za škatlo.

Samo ko sem bil jaz 10 let star, niti Spectruma še ni bilo ;). Smo dobili škatle malo kasneje.

Aha, potem nisi imel staršev z denarjem, ampak strice, to je pa čisto nekaj drugega. Sej smo vsi kaj delali, samo od tistega realno se niti sladoleda ne bi najedel, kaj šele računalnik kupil, dej ga no srat.

A sem kje jamral o kakšni plači? Jaz sem pisal, da nam v Sloveniji sploh ni slabo, da nepremičnine niso drage (oz. kar poskusi sam postavit cenejšo bajto kot je lahko danes kupiš), itd. In še, da marsikdo s 600 evri živi bolje kot kdo z 2 jurji. Ne zarad tistih 600 evrov, ampak ker ima še kak v ozadju, kmetijo, karkoli.
Ne glede na to koliko vidva zaslužita, obstaja kup ljudi v Sloveniji, ki jim ne bi dal ovc za preštet, kaj šele za čuvat, pa živijo bolje, oz. imajo več. Pa tega niti ne vejo, še manj jim pa to preprečuje, da bi jamrali.

> Tudi in predvsem njihovih otrok, saj življenje v prizidku oz. pri starših večina ne smatra za udobje.

Ja lj, pa se zmente, prodajte preveliko hiša in se strpa starše v garsonjero / dom, vi mate pa nekaj za polog za kredit za bajto....ampak neeeeeeeeeeee v slo je bolje imet nezapufano nepremičnino z lastnimi rokami prigarano bolj pomembn k (psihično) zdravje (otrok).... Tok mi grejo na kurac tisti k vekajo da morjo žvet pr starših (v prizidku)...ja zmente se ane pizda če vm je tok hudo

> A sem kje jamral o kakšni plači? Jaz sem pisal, da nam v Sloveniji sploh ni slabo, da nepremičnine niso drage (oz. kar poskusi sam postavit cenejšo bajto kot je lahko danes kupiš), itd. In še, da marsikdo s 600 evri živi bolje kot kdo z 2 jurji. Ne zarad tistih 600 evrov, ampak ker ima še kak v ozadju, kmetijo, karkoli.
Ne glede na to koliko vidva zaslužita, obstaja kup ljudi v Sloveniji, ki jim ne bi dal ovc za preštet, kaj šele za čuvat, pa živijo bolje, oz. imajo več. Pa tega niti ne vejo, še manj jim pa to preprečuje, da bi jamrali.

I rest my case, se v povečini strinjam z napisanim

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mufasa ()

Mufasa je izjavil:

% lastniških stanovanjskih objektov ti mnogo veliko pove o premožnosti povprečnega Janeza. Tudi na minimalcu si lahko proda tisto luknjo in ima za 10-20 let najemnine supertruper stanovanja po severozahodnem standardu, če mu je to fetiš. Se pravi 10-20 let podarjenega časa da si SAM izboljšaš standard ali pa vseskup zapiješ in jamraš na s&t kako ni služb...

% lastniških nepremičnin več pove o fetišu na lastnino, kot o premožnosti. Lastništvo nepremičnine je v veliko primerih dražje, skoraj vedno manj fleksibilno in tudi nudi nižji standard, pa se pri nas ljudje vseeno odločajo zanj. Včasih tudi z glavo skozi zid, samo da je tvoj.

Mufasa je izjavil:

Ja lj, pa se zmente, prodajte preveliko hiša in se strpa starše v garsonjero / dom, vi mate pa nekaj za polog za kredit za bajto....ampak neeeeeeeeeeee v slo je bolje imet nezapufano nepremičnino z lastnimi rokami prigarano bolj pomembn k (psihično) zdravje (otrok).... Tok mi grejo na kurac tisti k vekajo da morjo žvet pr starših (v prizidku)...ja zmente se ane pizda če vm je tok hudo

Kdo joka? Življenje v gospodinjstvu s starši,ali v za silo narejem prizidku slabe hiše, po mojih standardih, pa še marsikoga, ni visok standard. Pa čeprav si pod "lastno" streho.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

m0LN4r ::

Tilen je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

?

Meni sploh ni jasno, kako lahko nekdo preživi s 100 EUR za hrano na mesec? Kakšen jedilnik je to? Če imaš 5 obrokov na dan, je to 0,6 EUR na obrok.

Kako izgleda recimo sestava jedilnika za tri dni recimo, če porabiš 0,6 EUR na obrok?

Imas 1-2 obroka na dan, simple. Kuhas za 3 dni vnaprej.

krneki0001 je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Kot sem rekel, vecinoma takih ni, brez tega da so v mladosti dobili push od drugih ali pa so na dobrih stolckih.

Vidiš, tukaj se zelo motiš. Nas je kar nekaj (vsaj jaz jih kar nekaj poznam), ki smo si sami ustvarili vse kar imamo. Sam sem šel od doma pri petnajstih brez vsega. Znal sem pa računalnike šraufat in to mi je na mesec (ob šoli) prinašalo plačo večjo kot sta jo imela oba starša. Ko sem šolo končal, sem pa cele dneve sestavljal računalnike, postavljal mreže,....

Probaj to danes.

Utk je izjavil:

Ja tocno to, jaz sem racunalnik komaj pr teh letih videl pr bratrancu, kaj sele da bi doma meli kaj drugega, kot kramp pa lopato.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Kdo joka? Življenje v gospodinjstvu s starši,ali v za silo narejem prizidku slabe hiše, po mojih standardih, pa še marsikoga, ni visok standard. Pa čeprav si pod "lastno" streho.

Če imate raje za sosede 10-15 naključnih Ljubljančanov (ali pa Avstrijcev) kot svojega fotra in mamo...potem je čisto vseeno če živite z njimi v vili, to se strinjam.

Zgodovina sprememb…

Mufasa je izjavil:

Invictus je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

p.s.: še to sem pozabil da nemc ki zasluži minimalca ima vsaj 1 obstransko malo delo za 450 na mesec, tako da švica 50+ ur na teden da si malo izravna standard...nekaj nezaslišanega za slovence, da bi imel ob šihtu še stranski posel...

Preberi si, kolko sem placeval prej in danes in kolko mi ostane prej in danes.
Trade Republic 38MVDVXM

Tut v sloveniji lahko zapravis 1000€ na mesec, ni pa mus.
Trade Republic 38MVDVXM

Utk je izjavil:

Če imate raje za sosede 10-15 naključnih Ljubljančanov (ali pa Avstrijcev) kot svojega fotra in mamo...potem je čisto vseeno če živite z njimi v vili, to se strinjam.

Vsekakor imamo različne želje. Ampak ponavadi že iskren odgovor na vprašanje, ali bi, če bi imel sredstva, še vedno živel v prizidku namesto v samostojni hiši na drugem koncu vasi, malo razjasni zadeve. ;)

Utk je izjavil:

Itak da ja.

Bolano je da "odrasli otroci" živijo pri svojih starših ... Sam pri svojih starših nočem živet. Pa se dobro razumemo.

Kdojeto je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

700EUR hrana, čistila, obleke, hobiji (všteta tudi malica na šihtu za oba)

Cote si pa tut ne kupujeva vsak mesec za par stotakov ?? what? Pa pralni prask in cistila tut zdrzijo dokaj dolgo, razen ce porabis na mesec 5 litrov stelexa pa siluxa.
Sport, kot hobyy je pa tudi zastonj vecinoma.

Lahko vprasam za kaj konkretno zmeceta 700EUR ?

200EUR je malica+kava med šihtom za oba, kar je fiksno vsak mesec, kar sem že rekel da štejem med stroške (čeprav pri plači dobim nazaj).

Ostane še 500EUR, ki je zelo spremenljivih in sicer več mesecev je ta cifra 300EUR potem pa sta tudi ene 2 meseca ko zapraviva tudi po več kot 1000EUR, recimo ko greva v kak outlet in si nakupiva oblek za celo leto, ali pa nabava telefona, tablice, računalnika itd... Potem pridejo še razne rojstnodnevne zabave ali pa pač gostiš kake prijatelje, kaka kosila v gostilni za vikend, fitnes karte, kino, kopanje, darila decembra, darila za rojstne dneve znancem. Recimo kino, kosilo v gostilni, kopanje je 1 krat na mesec, ampak se kljub temu ful nabere.

No v kino ne hodim mi ni udobno in kvalitetno kot doma, kavo pijem doma si jo sam zmeljem in to celo juliusa (pour over coffe za friendse), v lajfu sm si kupu do zdej samo 3 poceni telefone. Cunje so povprecno stare 5 let, vecina kratkih majc je bila "zastonj" cevlje si kupi 1 par na 1 leto z nikol za vec kot 70EUR. Kolo sn si kupo 10 let nazaj. Namesto fitnesa imam doma rabljeno opremo s katero opravim 90% vseh potrebnih vaj. V gostilno tudi ne hodim, ker znam doma skuhat boljse in tudi pravi bograc za goste v kotlu.

Darila ? Na sreco nimam materialisticnih znancev in prijateljev, da bi mu moral za RD kupit darilo za nekaj stotakov.

Vglavnem ja, kdor hoce zapravt lahko zapravlja do onemoglosti v tem kapitalizmu.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

thramos je izjavil:

Utk je izjavil:

Vsekakor imamo različne želje. Ampak ponavadi že iskren odgovor na vprašanje, ali bi, če bi imel sredstva, še vedno živel v prizidku namesto v samostojni hiši na drugem koncu vasi, malo razjasni zadeve. ;)

Vprašaj se ali bi raje živel v svojem štuku, in imaš spodaj starše, ali v bloku za isti (v resnici dvakrat tolikšni) denar, in imel spodaj, zgoraj, levo in desno 15 naključnih ljudi. Če so tvoji starši bolj zoprni kot 15 drugih, potem razumem. Drugače pa ne.
V realnosti je denar zmeraj omejitev. Drugače pa jasno, da bi najraje živel 10 km od vseh drugih. Samo poglejte se :)

Zgodovina sprememb…

m0LN4r je izjavil:

Seveda. Po tvoje to ni odrekanje, ampak udobje, ane? Lepo te prosim, en obrok na dan? Ne, hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Tilen je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Seveda. Po tvoje to ni odrekanje, ampak udobje, ane? Lepo te prosim, en obrok na dan? Ne, hvala.

Ja neverjetno res, da mi bolj pase jest zjutraj in zvecer, kot pa vsake 2-3 ure nekaj zret.
Trade Republic 38MVDVXM

Utk je izjavil:

Vprašaj se ali bi raje živel v svojem štuku, in imaš spodaj starše, ali v bloku za isti (v resnici dvakrat tolikšni) denar, in imel spodaj, zgoraj, levo in desno 15 naključnih ljudi. Če so tvoji starši bolj zoprni kot 15 drugih, potem razumem. Drugače pa ne.
V realnosti je denar zmeraj omejitev. Drugače pa jasno, da bi najraje živel 10 km od vseh drugih. Samo poglejte se :)

Jaz? Z neznanci. Verjamem tudi, da bi večina rajši živela v svoji hiši, kot v zgornjem nadstropju.

Z bližnjimi se sicer zelo rad družim, takrat ko nam to vsem ustreza.

Tilen je izjavil:

Lepo te prosim, 5 obrokov na dan, da cel dan nekaj žvečiš in grizeš ter izgubljaš čas. Ne hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

Utk je izjavil:

Nope, računalnik sem dobil pri desetih letih in od takrat naprej delam z računalniki.

Mislil sem na brez premoženja. Znanje je del mene, ker ga sam vpijam (ga ne nosim sabo v ruzaku).

No v koliko bi jaz pri 12ih letih vedel, kaj je to racunalnik in internet, bi verjetno tudi kaj vec vedel, kot sedaj.
Bratranc mi je podaril amigo, ki sem jo gulil se ko so drugi imeli doma ze geforce in playstatione. Pozneje je fotr uspel zrihtat nek 5 let star sluzbeni pc.
Strici pa me tudi nikoli niso obmetavali z denarjem, pa sem delal ogromno.

Vecino dnara, tistih 100ka tolar bankovce pa kaj smo dobil za rojstni dan, ki sem jih kdal uspel prisparat sem pa itak zagonil za sebe in sestro, ker drugace res nebi imela nicesar.
Ce se prav spomnim sem nama pr 12ih letih privoscil eno barvno televizijo, pozneje pa mobicuka, kopacke, nogometno zogo, pa denarja ni blo vec.
Aha prvi komp, sem si pa kupil tocn pred 10 leti, s tem da sem dobil nekaj drobiza za fotrovega athlona. Do takrat sm pa vidu samo to, kar so mi drugi pokazali/prinesli.

Nisem nikoli obcutil pomanjkanja, ker sem pac svoje prihranke vedno zapravil za stvari, katere so drugim kupoval starsi.
Potem sm nekako, ko smo na soli dobili nekega normalnega "racunalnicarja" si celo uspel zrihtat arnes internet tistih 15 zastonj ur al kok je ze blo na teden.

itd.

Kar se pa tice solske knjiznice, je bila siromasna kot mati zemlja. Najblizja vecja knjiznica pa je bila 25km dalec.
Se dobr, da mi je mama kdaj kupla kako enciklopedijo pa dedi kak slovar.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

http://digitalsynopsis.com/inspiration/...

Zlahka se spregleda privilegije, ki so pripeljali do uspeha, ker jih imamo za samoumevne.

jype ::

Invictus> Bolano je da "odrasli otroci" živijo pri svojih starših

Čemu?

thramos> Zlahka se spregleda privilegije, ki so pripeljali do uspeha, ker jih imamo za samoumevne.

Exactly! Zato je pa tako grozno, da več kot polovica države verjame, da je enakopravnost nepomembna.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

thramos je izjavil:

Utk je izjavil:

Jaz? Z neznanci. Verjamem tudi, da bi večina rajši živela v svoji hiši, kot v zgornjem nadstropju.

Tilen je izjavil:

Lepo te prosim, 5 obrokov na dan, da cel dan nekaj žvečiš in grizeš ter izgubljaš čas. Ne hvala.

En obrok na dan ni zdrav način prehranjevanja.

Okapi ::

Tilen je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

?

Zakaj za vraga bi hotel imeti 5 obrokov. A si 3 leta star? Trije so več kot dovolj, in tudi če imaš samo dva, ne bo nič narobe. Vmes pa ješ jabolka. Kila pri kmetu je pol evra ali še manj, če se malo znajdeš, jih pa dobiš tudi brezplačno. Tudi kilo krompirja pri kmetu dobiš za manj kot pol evra (veletrgovci kmetom za kilo krompirja ponujajo 10 centov). Kila riža je evro, če ga kupiš 100 kil, še manj (riž se ne pokvari tako hitro). Kruh kupuješ en dan star, po polovični ceni. Mu čisto nič ne manjka. Ali pa ga doma delaš sam. Moka je, če jo kupiš žakelj pri mlinarju, poceni, elektrike pa tudi ne porabiš veliko. Koristno je imeti zmrzovalno skrinjo, da lahko ceneje na veliko kupiš tudi meso, neposredno pri kmetu ali mesarju.

Če imaš lasten vrt, je seveda še toliko bolj enostavno za hrano porabiti samo 100 evrov na mesec.

Tilen je izjavil:

Lepo te prosim, seveda je.

Tilen je izjavil:

thramos je izjavil:

Utk je izjavil:

Tilen je izjavil:

Tudi 5 ne.
Trade Republic 38MVDVXM

Utk je izjavil:

Aha, potem nisi imel staršev z denarjem, ampak strice, to je pa čisto nekaj drugega. Sej smo vsi kaj delali, samo od tistega realno se niti sladoleda ne bi najedel, kaj šele računalnik kupil, dej ga no srat.

Toži starše ker ti pri 10tih niso kupili računalnika, pa ti bo lažje ...

Utk je izjavil:

Vprašaj se ali bi raje živel v svojem štuku, in imaš spodaj starše, ali v bloku za isti (v resnici dvakrat tolikšni) denar, in imel spodaj, zgoraj, levo in desno 15 naključnih ljudi.

To so samo izgovori maminega sinčka ;).

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Invictus je izjavil:

Utk je izjavil:

Itak da ja.

Bolano je da "odrasli otroci" živijo pri svojih starših ... Sam pri svojih starših nočem živet. Pa se dobro razumemo.
Bolan si ti, če misliš, da je z življenjem v razširjeno družini kaj narobe. To je v resnici najbolj naravno - med drugim ženske živijo še 40 let po tem, ko niso več plodne, samo zato, da lahko pomagajo svojim otrokom in vnukom.

Edini pravi problem življenja s starši je urbanizacija in posledično majhna stanovanja. Na 50 kvadratnih metrih res težko živi razširjena družina z recimo štirimi odraslimi in dvema otrokoma.

O.
««
7 / 14
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vsi, ki ste gradili hiše - se je splačalo? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
43282858 (68657) damirj79
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622665 (17513) BorutO
»

Iti na "svoje" (strani: 1 2 3 )

13328144 (25053) bender rodri

Več podobnih tem