» »

Kako s faksom in službo?

Kako s faksom in službo?

1
2
»

nekikr ::

Kaj, če bi ti prvo premislil kaj bi sploh rad. Logistiki (za katero smo ti vsi po vrsti rekli da je no-go), bi dodal IT, ampak tlačiš zraven tudi multimedijo?
Računalniški tehnik in potem logistika je kar dovolj dober tandem. Če bi šel na FRI, potem bi bila pa logistika tisti spremljevalni bonus, kontra bo šlo težko. Torej programiranje kakšnih logističnih portalov, ki so sedaj v porastu in backend logistike. Prvo moraš pa premisliti kaj bi rad počel. Zakaj? Ker boš sicer povprečen in kot tak slabo do povprečno plačan. Pa si lahko doktor računalništva ali pa trojni magister logistike. Vsi ti nazivi so neuporabni za javni sektor, v privatnem bodo pa veliko bolj cenili dejansko znanje in željo, kot pa papir. In brez želje, veselja, ti ostane samo papir, ki ti bo prinesel 1000€ neto, če boš prišel dobro skozi, če ne pa še manj.

marmelada23 ::

Razumem vas, če bom delal kar me bo veselilo in zanimalo, bom lahko prišel dobro skozi, očitno tudi z logistiko ali čemerkoli drugim (kljub no-go komentarjem). Torej se moram odločiti po želji in veselju ne po možnosti zaposlitve pa bo vredu neglede na smer študija, ki jo izberem. :D

JH84 ::

Isotropic je izjavil:

JH84 je izjavil:

Diplomiral iz logistike. Slabo zaposljiv kader, nič uporabnega znanja takrat. Sem šel nato v strojništvo. Zaposljivost dobra, plače v splošnem slabe.

kaj pa delaš sedaj


4 leta sem bil operater/programer/deklica za vse (majhna firma pač), zdaj sem v konstukciji....

marmelada23 ::

Sem se odločil za logistiko, ker me enostavno zanima reševanje takšnih problemov, sedaj pa imam pomembno vprašanje:

Kot dijak, ki bo po opravljeni maturi imel naziv Tehnik računalništva in bo nadaljeval študij v logistiki in imam C2 diplomo nemškega jezika z Ghoete inštuta, kaj lahko storim, da si še dodatno povečam vrednost za trg dela, ko bom zaključil šolanje, doma kot tudi po svetu!

Hvala vam za vso pomoč, so res bili stresni zadnji dnevi.

Se pa od nekdaj zanimam za letalstvo in sem opazil da tega študija ni, oziroma je samo smer na FS v LJ, me pa zanima kako lahko potem npr. postaneš kontrolor letenja, to je res stvar, ki me navdusuje od malih nog, sem velikokrat na letaliscu samo gledal kako so pristajala in vzletala letala :)

otago ::

@marmelada23

Letalstvo je ena manj perspektivnih študijev FS. Zakaj? Za pilotsko licenco in vse nadaljnce licence z večjimi letali, rabiš letalske ure. Ki jih plačaš ti. Ali pa si štipendist Adrije, ki je svojim plača ure... Glede na to, da se bo Adria prodala, da dela izgubo, da imajo viška zaposlenih.. z novim lastnikom je iracionalno imeti velika pričakovanja. V ZDA so plače pilotov precej padle in so že na nivoju glorificiranih šoferjev. Poguglaj. Mogoče je odprta še vojska, kjer pa se spet za 5 ali koliko let vežeš, za slabo plačo, ker SV krije stroške urjenja. Pred leti so evropski piloti lahko dobili dober šiht v Aziji ali pri Arabcih. Zdaj imajo Azijci svoje, Arabci pa ne zaposlujejo v takšnem obsegu. Eno je biti pilot pri Lufthansi, drugo pri Germanwings, ki je nizkocenovec. Ista firma, plača pa različna za precej % in dodatkov.

Letalska mehanika je tudi tako tako. Novi zaposleni- oz. z nekaj let izkušenj so vsi na s.p., delajo pa, ko je delo, za večja slovenska podjetja (a niso eni Poljaki kupili Adrio Airways Tehniko). Kar pomeni, da imajo gužvo včasih, drugič pa dva tedna fraj. AA Tehnika je imela tudi omejen trg, ker so imeli licence za strejše avione in niso imeli licenc(kakor verjetno tudi ne hangarjev) za velika in bolj pogosta letala.

Kontrola leta. Zaposlovanje je zelo selektivno. Na svoji spletni strani: www.sloveniacontrol.si/ objavijo razpis, ponavadi samo za par dni, po možnosti za vikend, da le posvečeni zvedo. Včasih jim tudi mediji ponagajajo z objavo. Sploh ne vem, če je faks potreben. Poguglaj. Se pa dele neke stresne, logične teste. In precej folka ne opravi. zaposlujejo do 28ga(ali celo manj) leta.. Ker vsak da vsaj 3 leta uvajanja skozi. Plače so dobre, delo je stresno, beneficiran delovni staž in življenjska doba skrajšana. Delo je bolj ali manj buljenje v zaslon in komunikacija s piloti, njihovi prostori pa niso sanjski ali fancy kot v Die Hard 2 (dolgo časa so bili v kleti, vsaj za staro lokacijo vem).

Nasvet: Slovenski dnevniki Delo, Dnevnik, Žurnal, Večer so objavljali članke o spornem zaposlovanju, kadrovanju plačilu itd. Saj znaš uporabljat iskalnik za iskanje informacij, objave starih razpisov.

Vir: Poznam dipl.let. tehnike, na s.p...ne jamra, ampak plača je dalec od obljubljene. Če maš družino, je tak tip nerednih prihodkov precej stresen. Poznam tudi par pilotov, en v Vojski, razmišlja, da bi šel vstran, majhna plača. Eni, ki so imeli srečo, da so dobili šiht po diplomi..so premenjali k Arabcem... Znanec pa je bil 2 leti brezposeln oz. počel vse drugo...
-----------------------
Največ kar lahko narediš, je da imaš delovne izkušnje ob koncu študija, najdeš delodajalca že med študijem. Se udejstvuješ pri kakih projektih, delavnice iAESTE (če sploh logistika paše noter), erazmus izmenjava oz. izdelava diplomske na izmenjavi (oboje na zahodu!). Poznam tudi 2 brezposelna dipl. logistike... celo tri! Velja za faks, ki ga vsakdo naredi(renome pač).

Se moraš pa ti odločit za eno stvar in ne letat s cveta na cvet. Kakor so ti rekli, ali si (zelo) dober v nečem, ali pa srečoma zelo povprečen v nekaj stvareh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

Invictus ::

marmelada23 je izjavil:

Sem se odločil za logistiko, ker me enostavno zanima reševanje takšnih problemov, sedaj pa imam pomembno vprašanje:

Kot dijak, ki bo po opravljeni maturi imel naziv Tehnik računalništva in bo nadaljeval študij v logistiki in imam C2 diplomo nemškega jezika z Ghoete inštuta, kaj lahko storim, da si še dodatno povečam vrednost za trg dela, ko bom zaključil šolanje, doma kot tudi po svetu!

Moje sožalje za faks, ki ti ne bo koristil.

Sam bi raje izbral eno bolj splošno smer (FRI, FE). Ampak boš imel pa dovolj časa za žure. In vrgel stran čas, ko bi se lahko kaj pametnega naučil.

Logistike se priučiš. 4 leta drkanja raznih vaj na FE/FRI faksu ti pa ne more nihče nadomestiti ...

Nemščina je brez drugega znanja neuporabna. Razen če greš za au-pair ... Poleg tega brez znanja angleščine ne prideš daleč ... Tudi v Nemčiji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

marmelada23 ::

Kaj pa npr. da končam dodiplomski študij računalništva in nato podiplomskega logistiko? Ker oboje me zanima in bi to lahko združil na tak način.

nekikr ::

Kaj točno bi pa rad delal pri logistiki oz. kaj je tisto, kar te veseli?

tony1 ::

Glede dela letalskega kontrolorja: pred kratkim so se preselili v stolp na Brniku, in končno delajo v človeških pogojih. Zraven priti pa ni enostavno, poleg tega praviloma jemljejo 20 letnike...

marmelada23 ::

nekikr je izjavil:

Kaj točno bi pa rad delal pri logistiki oz. kaj je tisto, kar te veseli?


Organizacija v podjetju, ko pomagaš ustvariti največji izkoristek, ter mednarodno poslovanje podjetij, v glavnem gospodarska logistika, ko pomagaš podjetju samemu, ki ni logistično vendar rabi logiste, nagibam se v tej smeri.

Je opcija dodiplomsko računalništvo, podiplomsko logistika mogoče boljša? Ali dodiplomsko logistika in nato jezik kot ruščina ali pa obratno? Ali bo dovolj samo logistika?

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Opisal si ekonomista. Pa ekonomista, ki zna tudi nekaj logistike. Že zgoraj ti je nekdo napisal, da se take logistike naučiš ob enem mentorju v 14 dneh maksimalno, ne rabiš študirati 4 leta tega, da je topla voda topla.

marmelada23 ::

Še najpomembnejše vprašanje, je boljše biti UNI ali VS? Uni ima več teoretične podlage za magisterij, VS pa ima praktično usposabljanje in imaš možnost, da postaneš zanimiv delodajalcu že takrat, vendar razmišljam o magisteriju, katera smer je boljša?

nekikr ::

Kaj, ko bi prej premislil kaj hočeš početi? Ne predstavljaš si najbolje, kaj logist sploh počne, kaj bi kot logist rad delal, pa razmišljaš a je bolje VS, UNI, še malo prevajalske, nekaj računalništva...en slab golaž bo tole, če ne boš pri sebi še malo premislil.

marmelada23 ::

nekikr je izjavil:

Kaj, ko bi prej premislil kaj hočeš početi? Ne predstavljaš si najbolje, kaj logist sploh počne, kaj bi kot logist rad delal, pa razmišljaš a je bolje VS, UNI, še malo prevajalske, nekaj računalništva...en slab golaž bo tole, če ne boš pri sebi še malo premislil.


Na vse drugo pomisli zaradi kopice negativni komentarjev na račun logistike, pravzaprav sem pred tednom dni bil prepričan v logistiko in njeno prihodnost, vendar sem se takrat odločil še povprašati tukaj in in od takrat kuham tale "golaž" ki ga omenjaš, ker sem podvomil v mojo odločitev zaradi tolikih negativnih komentarjev in mnenj ter izkušenj čeprav mi je bila logistika res popolna, ker v računalništvu se ne vidim, kljub srednji šoli, me ne interesira in privlači, poleg logistike je možna germanistika, ki mi leži in mi nebi predstavljala težav vendar si tam nebi imel kaj začeti s faksom, ko bi ga končal. Ali pa radiologija me je tudi fascinirala že pred veliko časa ker medicina mi je bila vedo všeč vendar zaradi poklicne mature ne morem v splošno ali dentalo medicino na faks. Tako da vse te mučke so nastale, predvsem zaradi strahu, da je logistika taka črna jama da v njej neboš našel dobre službe v 30 letih, glede na ene komentarje in mnenja tukaj.

Preferiram logistiko in radiologijo, računalništvo me popolnoma ne privlači osebno, mislim mi je zanimivo delo, vendar se ne vidim v njem, ne več kot študenta, ki opravi izpite in doštudira ter nato potone v povprečju, ker ga stvar nebi privlačila izven zidov fakultete.

MasterTade ::

Zato se gre pa to take nasvete k šolskemu psihologu, če ga imate seveda..Ponavadi nudijo študentsko svetovanje..Ne vem zakaj ljudje mislijo da je 3/4 faksov neperspektivnih in se dela ne da dobiti. Je potem čist normalno da je človek zmeden, če mu naenkrat povejo da tista njegova prva želja kljub trudu ne bo obrodila prav dosti..
Mors omnia aequat

otago ::

http://www.ess.gov.si/ncips poklicna svetovalnica ... se imas 2 dni za elektronski vpis

nekikr ::

Zato se gre pa to take nasvete k šolskemu psihologu, če ga imate seveda.

Meni je rekla, diplomirana psihologinja, specializirana najbrž tudi za svetovanje otrokom, ker je to opravljala na osnovni šoli, da naj grem raje kot na Vegovo (računalniški tehnik) za kakšnega frizerja ali raje kakšno ročno spretnost. Vegovo sem zaključil koz zlati maturant, brez težav. Je bila pa na Vegovi podobna zgodba, da naj ne grem na FRI, ker bo morda pretežak. Needles to say, da sem ga zaključil brez težav s čisto solidno povprečno oceno (8,4 se mi zdi). Poznam še en podoben primer. Posploševati ni lepo, ampak tak primer se ne bi smel zgoditi, čim dlje stran od šoslkih psihologov, ker boš frizer namesto Nobelov nagrajenec.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Strojni VS logistični faks

Oddelek: Šola
101883 (1360) korenje3
»

Inženir radiologije, DA/NE

Oddelek: Šola
146603 (6238) Rias Gremory
»

Nov božič, nova stavka v nemškem Amazonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5127852 (25453) AndrejO
»

Opravljanje praktičnega izobraževanja (praksa)

Oddelek: Loža
255775 (5019) Jerry000
»

Težave s faksom

Oddelek: Šola
133126 (2482) Loaded

Več podobnih tem