» »

Chieftec 340W PSU glasen

Chieftec 340W PSU glasen

pingo76 ::

Ker mi je šel dotični napajalnik (standardni iz starega chieftec blue) blazno na živce (beri najglasnejša naprava v pc-u) sem se odločil zamenjat "jebentilator" z tišjim. Izrezal sem ven zaščitno "masko" in vstavil noter en standarden grill. Priklopu in stvar je bila nekako enako glasna le hum je bil drugačen morda bolj moteč. Nato sem se odločil zamenjat vent in dal noter namesto obstoječega 0.24A krneki na 0.12A in stvar se zakomplicira... Chieftecov vent ima 4 žice?!? Ker sem imel poln kufer testiranja kaj posamezna žica naredi sem kar privijaču krneki vent noter in potegnil kable ven skozi "intake" reže (itak nimam plexi okna, da bi bilo videt to češko metodo) in ga priklopil na 7V. Zdaj je stvar neslišna... A ga bo vrag vzel zdaj ko gre 4x manj (od uča) zraka skozi? Vsekakor pa lahko rečem, da zdaj slišim šivanko ko pade :)

P4 2.4B + Zalman 7000 al-cu na min
Radeon 9700 NP na katerega sem "obesil" kar od P2-400 heatsink in mu dodal 80mm vent na 7V (neslišno, grdo, dela pa wow!)
4x 80mm vent na 7V
Seagate 120GB
Kvazi idiotsko friznjen Chieftecov 340W PSU (dela že dva dni pa nič problemov) - zanimivo pa je da se je zdaj voltaža stabilizirala neverjetno... wtf?

Jaka83 ::

Jaz sem imel podoben problem, ampak sem ga rešil tako, da sem v napajalnik na spodnji strani izrezal 80mm luknjo in nanjo našraufal 80mm vent na 5v, ki srka zrak iz napajalnika, tako da se je ventilator na zadnji strani umiril in utišal, ker si sam prilagaja vrtljaje glede na temperaturo. Štiri žice pa ima prav zaradi tega, ker greta dve še do senzotja za temp. (mislim da)
Drugače je pa moja kišta sedaj tudi tiha. Na GF4 Ti 4200 je že nekaj časa Zalmanov heat pipe in noben ventilator v kišti ne dela na več kot 7v, večina jih je na 5v. Sta pa dva pod napajalnikom, eden na spodnji strani napajalnika, eden, ki piha čez mosfete, dva 120mm na radijatorju za H2O na 7v in eden v sprednjem delu ohišja na 7v, ostali so na 5v.
Vsegaskupaj je v ohišju 7 ventilatorjev, ampak se jih skorajda ne sliši.:D

pingo76 ::

Da vleče zrak iz napajalnika v ohišje? Hmm... Mimogrede mani dela 7v 0,12A 80mm vent v napajalu ze 2 dni nonstop pa se gre... sej greje se, ni pa hudega... Naročil sem Chieftecovega 420W z dvema ventoma po defaultu pa da vidimo kaj bo on rekel... Tega pa bom spravil v normalo nazaj in dal v omaro za hude case... oz ga zamenjal za nawadnega 300W v računalu moje drage...

Jaka83 ::

Ja, zrak mi vleče iz napajalnika v ohišje, na zadnji strani pa iz napajalnika v okolico. Takoj zraven tega venta, ki vleče luft iz napajalnika v ohišje imam dva 80mm Zalmana na 5v, ki vlečeta luft iz ohišja na zadnji strani. Na CPUju imam pa vodni blok, zato kako hudo prezračevanje okoli socketa odpade (razen mosfete). Mislim pa, da dva 120mm venta na vrhu radijatorja prevlečeta dosti svežega lufta iz okolice v računalo. Pa še tisti Zalman na sprednji strani ohišja vleče hladen luft noter na 7v.
LP

BlazP ::

zanimivo pa je da se je zdaj voltaža stabilizirala neverjetno... wtf?

Lahka da šele zdej dela na pravi delovni temperaturi.


Sam po mojem mnenju ni najbol zdravo zmanjšat moč ventilatorja skor za 4x (iz 0.24A na 0.12A, pa iz 12V na 7V). Js sm mel v starem napajalniku Zalmanov vent na 7V, pa je neki cajta čist lepo delu, en dan ga je pa iz ljubga mira skurl (kondenzatorji so popokal). Lahka da pr teb ne bo tak. Tvoja izbira:D

Jaka83 ::

pingo76: Danes sem se še jaz spravil (še enkrat) nad napajalnik. Odrezal sem tiste štiri žice in črni zvezal skupaj. Potem sem pa vzel enga Zalman F1 in zvezal žičke, tako kot morajo bit (črni s črno na ventu, rdečo z rdečo in rumeno z rumeno). Ne boš verjel, ampak stvar deluje tako kot original vent, le malo tišja je. Če uspeš dobit Papst vent ali kak drug zelo tih vent, ga namontiraj noter, ker ti bojo ušesa hvaležna.:D
Moja kišta je sedaj popolnoma tiha, ker so skoraj vsi venti na 5v, razen dveh 120mm na radijatorju (sta na 7v neslišna) in tistega v napajalniku, ki je sedaj tudi tih.

pingo76 ::

Iiiiii faca si! Jaz sem sicer tudi tako sklepal samo korajža mi je manjkala, da bi une dve žičke tako zvezal. Malo mi je smrdelo, 315W napajalo pa ni prav poceni za se pretirano igrat z njim... Zakaj pa si dal noter Zalmana? Imam sicer rad zalmanove izdelke ma tej FM1 80mm venti z 0.24A prav smrdijo glede "tišine". Kdorkoli trdi, da je ta zalman 80mm tih naj gre po vatirane palčke. Še s priloženim uporom se ga kar pošteno sliši če ga daš v Čifota odspredaj pred recimo disk... . Rad imam 0.12A vente iščem pa tiste lepe ki imajo oznako 0.10A ki pa so pri nas živa redkost. Najraje imam ys-tech 0.1A ki včasih (mnogo bolj pogosto ne) pride z čifoti na bočni stranici. Ah kaj čmo če v naši kokoški nimajo smisla za biznis. Saj bi dali 1000 sit po kosu za kakega papsta ali panaflo ne? Morda pa jih bom naročil ene 100 kom ker manj se ne splača. vsi zainteresirani mi sporočte pa grem v nabavo. Zase (no ja za servisne potrebe) bi jih rabil ene 40 kosov ostalo pa zdilam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingo76 ()

Jaka83 ::

Hja, Zalman F1 je glasen, dokler ga imaš na 12v ali mogoče še celo na 7v, ampak ko ga podmažeš z mastjo za ležaje pa karnaenkrat utihne. Ne sme biti WD40, ampak prav mast za ležaje, ker ga še malo upočasni. Na 5v so pa res tihi. 7v se še da zdržat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

tišanje napajalnika

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
292225 (1545) WinsuckeR
»

Vantec NXP-201 (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
564677 (3688) C_maniak
»

Tihi Ventilatorji

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
71531 (1274) Spajky
»

Specifikacije ventov

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
6958 (853) Jaka83
»

Kako bi vi utisali tole masino

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
82039 (1770) DSmidgy

Več podobnih tem