» »

Kako bi vi utisali tole masino

Kako bi vi utisali tole masino

pircp ::

Zivjo,
Malo se ze prebral glede hrupa ventilatorjev zato me zanima kaj mi predlagate da bi zmanjsal hrup pri moji masini.
Kot prvo procesor je celeron 733 navit na 800. To je vse kar je navito pri moji skatli.
Prvo sem mislil da je ventilator na napajalniku tako glasen vendar sem ugotovil da ce ustavim (rocno) ventilator na proc. se hrup obcutno zmanjsa. Sicer ne vem kater vent. je na proc. zato me pa zanima ce bi lahko zmanjsal obrate oz kaj moram storiti da bo tisji.
Se ena stvar je ki me rahlo moti. Ko je kista zaprta je temp. diska 50-57 stopinj. Zato bi vas prosil da mi poveste ce bi vi dodali kak ventilator da piha se na diske ?

Prebral sem da je point da mrzli zrak not spodej, vn topel zgorej.
Vendar jest spodej nimam nobenga venta. Mogoce bi ga moral nastimat... ? Kam na stransko plosco kiste (naredim luknjo) ali mogoce spredaj malo nad speaker (ce to sploh je) pa luknjo pa mrezo ?
Pa ce bi ze utisal vent. na proc. bi bilo fino se v napajalniku zamenjat vent. seveda ce bo po menjavi motec.

Bral sem tudi o raznih gumicah za dodatno utisanje diska, potem ko utisas vent., pa razne obloge po stranicah kiste za dusenje zvoka...

V glavnem:
Rad bi zmanjsal hrup (vent na CPU)
Rad bi zmanjsal temp na HDD

Zdej mi povejte kaj vi mislite predvsem pa mi razlozite po "kmecko" da bom kej dojel pa glede na to kaj mam zdej notr.

Dosedanje temp.
Zaprta kista:
HDD 50-57
CPU ?

Brez stranice kiste:
HDD 42
CPU 32

+ Sobni vent. (komaden:)
HDD 28
CPU 25
+ zracni vrtinci po sobi :)))

Merjeno z HDD temp., Motherboard monitor
Pa se povejte mi kaksna konf. je optimalna ?
Glede na hrup in temp. in ne pozabite da zadeva ni "skoraj" nč navita....


Hvala za pomoc

LP

SLIKE:



  • spremenil: pircp ()

TESKAn ::

Spredaj spodaj dej montirat en ventilator, da bo zrak noter vlekel. Še prej odstrani vse iz kište in odstrani tisto prešano mrežico, izreži ven krog, tako da boš lahko pritrdil ventilator in nad rotorjem ne bo nič pleha. Ta nov ventilator dej na 5V. Potem spravi še ventilator na procesorju na nižjo voltažo tako, da ga priklopiš na molex konektor (tisti kvadratni kot je za diske), in sicer rdeča venta - rdeča molex, črna na ventu - črna molex. Potem ne pozabi gledat temperature procesorja, da ne bo šla preveč gor.
Torej, glede napajalnika. Zadevo razstavi in odstrani mrežico pred ventilatorjem. Potem očisti ventilator. Za konec lahko še na zadnji strani napajalnika malo razredčiš tist pleh.
Za konec pa še malo pospravi IDE kable kam na stran...jih recimo s selotejpom pritrdiš na stranico.
Toliko zaenkrat.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ali3n ::

hmmm... če daš spredaj (tam kjer je že pripravljeno) ventilator, se bo pomojem revež matral, saj ne bo dobil dost zraka...

moj nasvet: najprej se znebi hrupnega ventilatorja na procesorju, preberi totimato-jev članek kako nardit pleksi adapter in zmontiraj en 80mm vent (da bo tišji mu znižaj napetost na 5 do 7V - uporabi upor (30-40ohmski, 2W);
pol pa mal glej, kako se še kej greje.
Če bo potrebno:
- na napajalniku odreži tist pleh pred ventilatorjem
- dodaj še vent na sprednji stranici (tko kot je reku teskan)


Welcome to the club! :D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

OZZY ::

A jaz prav vidim in ti piha vent od napajalnika v ohišje in ne ven???
Go with the flow.

ali3n ::

ma ne - ta vent vleče luft iz notranjosti ohišja in ga prek napajalnika poriva ven skoz zadnje reže... pri men je blo enako, pa sm vent prestavu na zadnjo stran (+ odbil reže na zadnji strani).

---
popravek: ozzy maš prav - ko sem bolje pogledal fotografijo, sem vidu da je tko obrnjen, da piha v ohišje;( - pircp - nujno ga vsaj obrni, da bo pihal v napajalnik!!!
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()

DSmidgy ::

Odstrani hladilnik na procesorju in ga zamenjaj z zalmanom CNPS6000-AlCu (http://www.zalman.co.kr/english/product... - normalno bo delovalo samo s heatsinkom brez ventilatorja. Link od P4 hlajen pasivno - http://www.hardcoreware.net/reviews/oth...
Za napajalnik pa uporabi zalman F1 (1000sit) ali TT vulkano 9 (2800sit). Nastaviš na najmanj obratov.

pircp ::

No evo... Nekej sem pa le naredil...
Kot prvo sem obrnil vent., tako da piha vroč zrak ven iz računalnika... Zraven smo ga še malo očistili.
Tko da hvala ali3n in OZZYju za to opazko...

S kolegom sva hotela vent. na proc. priklopiti na manjšo voltažo, sam kot sva ugotovila na plati nimam drugega kot 12V.
Plata je pa ABIT P6B40A4X.
No malo sva pregledala knjigo za to plato in ugotovila da bi lahko kabel iz napajalnika na plato lahko razdrla in (5V) zvezala direktno na vent. vendar sem rekel da raje ne ker kolega to še ni delal, jest pa tudi ne ...

To je zaenkrat vse kar sem naredu, vendar me zelo mika da bi vent na proc. res nekako prikjučil na 5V. da vidim kaj bo... Pa ta varianta je zastonj... Ne bi rad prehitro kupoval neke nove ventilatorje ker bi lahko bil zadovoljen s tem kar je notri sedaj...

TESKAn je rekel:
Potem spravi še ventilator na procesorju na nižjo voltažo tako, da ga priklopiš na molex konektor (tisti kvadratni kot je za diske), in sicer rdeča venta - rdeča molex, črna na ventu - črna molex. Potem ne pozabi gledat temperature procesorja, da ne bo šla preveč gor.
Zato bi te prašal če si to napisal čist tko teoretično a veš da na tej plati res obstaja vtič 5V ? če je tko mi prosim povej kje je ? :) ?

Glede gretja diska sem razmišljal da bi oba diska in pleh na katerem se držita postavil nižje, pred disk pa kot ste predlagali en vent pa na 5V. Kam bom pa tega priključil? Sej če mi rata tistega na proc. priključit na 5V potem bi lahko še tega zraven dal a ne ? Sej ne bo nič wrong ?
No glede lukenj na sprednji strani bi mogoče naredil luknje malo večje kar z vrtalnim strojem iz notranje strani? Kaj pravite o tem ?

Glede napajalnika ste že prebrali kaj sem naredil (obrnil vent.) vendar bi jaz počakal da utišam vent na proc. saj kakor sem sprobaval ko sem vent na proc. ustavil se tega v napajalniku mislim da ni slišalo, vendar verjamem da bo prišlo do izraza šele ko se navadim na spremenjeno varianto...Potem bi pa mogoče razredčil reže zadaj pa potem še tega mogče priključil na 5 (ne vem na kok je sedaj) ali kupil drugega tišjega....

Kako pa naj bi jaz tale pleh razredčil ? z žago a kaj ? kako vi to delate... ?

DSmidgy: Kakor vidim je ta hladilnik zelo velik jest sm pa zelo omejen s prostorom ker mam tko procesor ... Glej sliko. In če bi bil še malo večji bi se že zadel ob ram... Drugače pa je ta ideja zelo zanimiva... Brez vent. na proc. samo večja hladilna rebra in ta se hladijo od drugih vent. če sem prav razumel... ?

Prosim da mi date še kak napotek glede na to kar zdaj vem in kar sem napisal.
in pa hvala za pomoč... !

LP

SkIDiver ::

Grozno potrebnih 5V dobiš iz tistega konektroja, ki ga vtakneš v disk, da ima le ta napajanje. Če pogledaš ima 4 žice: 1 rumena, 1 rdeča in 2 črni. Črni dve sta masa oz 0 Volta, rumena ima +12 Volta in rdeča +5 Volta.

Pleh odstranš najlažje tako, da vzameš ene škarje za aluminij rezat pa lepo vtikaš v lukne in ga režeš. Stvar bo grda. Ko končas, da dobiš lukno vzameš vrtalni stroj(bor mašinca) in vpneš v glavo brus. Z tem polej lepo pobrusiš in dobiš lep krog. Tako sm jz naredu pa je šlo perfektno.

Hladilnik vidm da maš vulcano 2. Jz mam Abit be6-II in je zajeban k je slot 1 mi pokrije 2 reži za ram. Prej sem mel original vent od vulcanota pa sm ga dal dol in namontiru gor od nekega druzga coolerja. vent je mal tanjši in kar je najpomembnejše, da je tišji. Hladilni učinek je isti, razlika pa je samo ta, da original vulcano ma kroglične ližaje notr ta, ki ga imam sedaj pa ima samo plastično pušo. Seveda je pala notri kapljica mehanskega olja, ki ga mama uporablja pri podmazovanju šivalnega stroja.

Moj celeron 800 navit na 1Ghz ter z diskom 7200 obratov dosega ohišje nekje do 26°C in je skoz enako, disk do 31°C procesor pa ne skoč čez 50°C. najnižje pa pade do 24°C na procu, disk pa do 21°C. Imam midi tower ohišje priporočljivo za amd-ja. Ima vent na hladilniku proca in vent v napajalcu ki piha vn iz napajalnika. Sedaj pa bom dodal spredi še enega 92mm in zadar enega 80mm vse na 5 Volta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

DSmidgy ::

Jaz sem na celerona 300 dal hladilnik (ventilator sem odmontiral) za durona (na www.megahit.si stane 1500sit). In hladilnik je samo topel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

utišanje in orodja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
564426 (3201) nuclear
»

Navijanje barton 2500 problemi (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
814280 (3306) s5cougar
»

glasen računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
352300 (1704) tigrr
»

Ventilator / Kako?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101228 (1017) boogoo
»

L0S REzuLTAT0S TU !!! Vsi ki va moja majhna raziskava zanima kojci vržite uč na to ru (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
715051 (4113) texhex

Več podobnih tem