» »

Ventilator za laptop

Ventilator za laptop

antonija ::

V laptopu od moje drage je zacel ventilator proizvajati cudne zvoke; od ropotanja do piskanja in vsega vmes. Sklepam da je zadeva zrela za poseg, zdaj me pa zanima: ali se ventilatorje v laptopih kaj popravlja (ocisti, podmaze, itd.) ali se jih preprosto zamenja kot se to pocne v desktopih? Ce se jih zamenja, kje hudica se dobi nadomestni ventilator? Na netu nisem nasel nic pametnega, na ebayu je nekaj rabljenih... :(

Pa ce slucajno kdo ve koliko nasi servisi racunajo za menjavo ventilatorja v laptopih (da lahko ocenim a se mi splaca ukvarjat z vsemi mini sraufki in exoticnimi konektorji za raztavljanje in sestavljanje laptopa).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MIHAc27 ::

Ventilatorjev se ne da kaj prida popravljat, vsaj večino ne. Prej je treba malce misliti, in sploh prenosnike občasno spihat, da se ne zaprašijo preveč. (Pa obvezno med pihanjem ventilator blokirat, da se ne vrti prehitro).

Koliko točno računajo teško rečem, ampak dela je kar nekaj. V večini primerov je treba prenosnik povsem razdret in seveda potem tudi sestavit nazaj. Torej 2 uri dela vsaj +ventilator nov stane gotovo 20€+. Skupaj smo hitro na ene 80€.

Sam ventilator bi ti verjetno uspelo najti na kakem ebayu ceneje, tam od 5$ naprej jih že imajo. Če boš razkopaval pogledaš kaj direktno na ventilatorju piše, kaj za en model je, pa poiščeš podobnega (isto voltažo, obliko in enako število žičk na konektorčku)

amacar ::

Za ventilator v laptopu sem dal js 3€ in sem si ga zamenjal sam (greš po tutorialu z youtuba). Ventilator je bil identičen tistemu, ki sem ga imel original v prenosniku, z vsemi nalepkami vred.

Konkretno iscem ventilator za Toshiba Satellite R850-156. Na ebayu prodajajo samo originalne ventilatorje iz rabljenih laptopov, ki so ze na slikah zapraseni, pa kostajo vec kot 3EUR.
Mi zda kdo dat kaksen link na ventilator, ki bo pasal v laptop in se ga da dobit za majhen dnar?

SimplTech ::

Mogoče tukaj: link

Ali pa tukaj (Kitajci): link

Sicer je res prodajalec na drugem koncu sveta, a očitno gre za dokaj redek prenosnik, za katerega se deli ne dobijo ravno za vsakim vogalom (kot za kakšen HP ali Lenovo).

Hvala za linke, bom preveril.

Za razstavit laptop sem ze dobil service manual za tocno ta model, tako da vem za lokacije vseh zaticev, sraufkov in konektorjev ki obstajajo. In ni jih malo, sploh ce hoces pridet do ventilatorja :(

MIHAc27 ::

Se zgodi, da je včasih kak tip ventilatorja redek. Temu primerna je seveda tudi cena.

Aliexpres jih ima ali za 15, ali pa za 22 USD. A kdo ve iz glave nad katero vrednostjo zacnejo zaracunavati carino in DDV?

amacar ::

nad 22€, mogoče bi ustrezal tudi kak ventilator iz druge serije.

Sej tam za vse pise da so Tecra R850, ampak ko sem nazadnje iskal po googlu sem velikokrat videl da se Satellite in Tecra serijo omenja kot zamenljivi kar se komponent tice (oz. vsaj ventilatorja).

Bo treba nekje izvohat tocno oznako modela ventilatorja, potem pa dalje.

1309976 ::

Mogoče kdo zna dati nasvet:
Imam HPjev laptop dv7 6b21em, ki je zadovoljivo služil nekja let. Zdaj pa so začele odpovedovati stvari kar po tekočem traku: najprej je šla batarija (laptop sicer še dela, a le ko je priklopljen na električno omrežje, pri čemer mora biti batarija vstavljena čeprav je defektna), zdaj pa kot kaže še ventilator, ki je resda dober mesec ali dva proizvajal čudne zvoke, pa nehal in zopet..., zdaj pa je laptop javil napako na ventilatorju in se ugasnil.

Seveda mi ni dalo miru in sem ga vzel narazen, a le tisti začetni del, da sme videl ventilator in ga malo počistil prahu. Moji časi sestavljanja PCjev , so že dalj časa za mano, zato sem ocenil, da ga raje ne bi odpiral dalje in sem ga nazaj sestavil. Problem je v tem, da kljub temu da napake ne javlja več, se pretirano greje.
Kakšen bo okvirni strošek popravila, če kdo zna podati oceno? In pa ali ga nesti na original HPjev servis ali naj poiščem nekoga, ki zna tole doma popraviti (s kakšnim nakupom prek ebaya)?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 1309976 ()

solatko ::

1309976 - Okvirni strošek kompletnega čiščenja, zamenjave termalne paste in trakov, ureditev ventilatorja te pride od 30€ naprej, odvisno na kateri servis neseš.
Večji problem je to, da pri malo bolj kompliciranih prenosnikih za razstavljat, po navadi, samo s kompresorjem dobro spihajo in ti računajo komplet poseg.

Na youtube imaš tutoriale in če spremljaš filmček, prenosnika ni problem razstavit in potem sestavit nazaj, samo časa boš porabil malo več, ker nimaš prakse. Za HP-ja po navadi rabiš izvijač T8, križni izvijač in najboljša je drsalica za kitaro ali odslužena kreditna kartica.
Delo krepa človeka

Lialu ::

Zdravo,
bom kar v tej temi vprašala glede svojega prenosnika in eventuelnega čiščenja prahu.

Imam Toshibo Sattelite kupljenega v letu 2011. Do letos je delalo vse brezhibno, spomladi pa je začenjal ventilator postajati glasnejši po kakšni uri od tega, ko je bil pc prižgan.

Zdaj z višjimi temperaturami je glasnost ventilatorja opazna že po 2 minutah, sicer sem zadevo rešila tako, da dam dala pod računalnik v prazno škatlo tiste ledene plastične stvari za hladit, in deluje :)

Kakorkoli, pc ni bil nikoli očiščen - nikakor, preživel veliko časa v mešano prašnih območjih itd. Ker pa ga zadnje leto uporabljam bolj malo, bi mu rada podaljšala življenje in ne kupila novega.

Veliko sem prebrala na temo čiščenja pa vseeno:

A menite, da se splača zelo natančno in profesionalno sčistit pc pri kakšnem servisu? Koliko let življenja naj bi še imel v takem primeru?

Kaj pa kakšno površno čiščenje bi tudi imelo efekt? Po vaših ocena koliko dolgo? Recimo, da bi ga sama odprla in malo prepihala? Samo te glavne dele plastike.

A veste, če je ta tip Toshibe komplicirano razstavit?

Tudi nobene termalne paste ni nihče dajal, a je to nujno potrebno?

Ker je računalnik star že 7 let in je delal do sedaj popolnoma ok ter ga ne potrebujem veliko, bi ga rada obdržala, vendar nimam točne predstave koliko se dejansko splača, glede stroškov in dolgoročnosti. Če tudi po temeljitem čiščenju bo tako ali tako crknu v enem letu, se mi verjetno ne splača.

In koliko je dejansko pogosto, da kdo ki počisti pc naredi kaj narobe in čau čau računalnik? Namreč imam slabe izkušnje z enim popravilom drugega računalnika.

Hvala!!!

xda develope ::

Lialu je izjavil:

Zdravo,
bom kar v tej temi vprašala glede svojega prenosnika in eventuelnega čiščenja prahu.

Imam Toshibo Sattelite kupljenega v letu 2011. Do letos je delalo vse brezhibno, spomladi pa je začenjal ventilator postajati glasnejši po kakšni uri od tega, ko je bil pc prižgan.

Zdaj z višjimi temperaturami je glasnost ventilatorja opazna že po 2 minutah, sicer sem zadevo rešila tako, da dam dala pod računalnik v prazno škatlo tiste ledene plastične stvari za hladit, in deluje :)

Kakorkoli, pc ni bil nikoli očiščen - nikakor, preživel veliko časa v mešano prašnih območjih itd. Ker pa ga zadnje leto uporabljam bolj malo, bi mu rada podaljšala življenje in ne kupila novega.

Veliko sem prebrala na temo čiščenja pa vseeno:

A menite, da se splača zelo natančno in profesionalno sčistit pc pri kakšnem servisu? Koliko let življenja naj bi še imel v takem primeru?

Kaj pa kakšno površno čiščenje bi tudi imelo efekt? Po vaših ocena koliko dolgo? Recimo, da bi ga sama odprla in malo prepihala? Samo te glavne dele plastike.

A veste, če je ta tip Toshibe komplicirano razstavit?

Tudi nobene termalne paste ni nihče dajal, a je to nujno potrebno?

Ker je računalnik star že 7 let in je delal do sedaj popolnoma ok ter ga ne potrebujem veliko, bi ga rada obdržala, vendar nimam točne predstave koliko se dejansko splača, glede stroškov in dolgoročnosti. Če tudi po temeljitem čiščenju bo tako ali tako crknu v enem letu, se mi verjetno ne splača.

In koliko je dejansko pogosto, da kdo ki počisti pc naredi kaj narobe in čau čau računalnik? Namreč imam slabe izkušnje z enim popravilom drugega računalnika.

Hvala!!!

Verjetnost ni visoka, spucat in zamenjat termalno bi rekel da je sposoben vsak ki nima dveh levih rok in ima spomin da si zapomni kam gre kaj.

dolenc ::

Vržeš laptopa v vozilo po izberi. Se zapelješ do bližnjega petrola, kjer imajo kompresor. Spihaš vse kar je za spihat, v režo kjer zajema zrak ali izpihuje, če imaš možnost, da fizično ustaviš ventilator z (recimo) zobotrebcem narediš še to pred pihanjem. Čudiš se temu kaj vse prileti vn... Done :)

solatko ::

Lialu - Na vsak način je potrebno prenosnik razdret, zamenjat termalno pasto in termalne trakove na grafiki, očisti reže pri ventilatorju,.... skratka, potreben je temeljit poseg.
Poišči za svoj model tutorial (video posnetek) razstavljanja tvojega modela, si video oglej, premisli, če se tega lahko lotiš sama ali pa kak prijatelj. Če delaš lepo po vrsti, se nima kaj zgodit in bo prenosnik po čiščenju veselo deloval še nekaj let.

Približno takole izgleda tvoj prenosnik, verjetno pa je prahu še povsod drugje v ohišju.
dolenc - Nimaš pojma - s tem načinom lahko uničiš prenosnik, po drugi strani pa večino prahu še bolj zabiješ not.
Delo krepa človeka

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pregrevanje laptopa

Oddelek: Pomoč in nasveti
404736 (3505) solatko
»

Cena čiščenja prahu v prenosniku (strani: 1 2 )

7519305 (14880) Zheegec
»

I: servis za prenosnike na nivoju menjave elementov

191294 (958) Alen T 1978
»

Čiščenje prenosnika

183095 (2514) _koki_
»

Pregrevanje prenosnika HP DV-7