» »

Wikipedija je stara 15 let

Wikipedija je stara 15 let

Slo-Tech - Hitro mineva čas in spletna enciklopedija Wikipedija, ki je spremenila način iskanja informacij, praznuje že 15 let delovanja. Jimmy Wales in Larry Sanger sta 15. januarja 2001 postavila spletno enciklopedijo, ki sta jo zaradi uporabe tehnologijoe za skupinsko urejanje wiki poimenovala kar Wikipedija. Niti slutiti nista mogla, da bo spletna stran zrasla v največjo enciklopedijo vseh časov, ki ima prispevke v več kot 280 jezikih in je prisilila Encyclopedio Britannico, da preneha izhajati v papirnati obliki. Resnici na ljubo moramo priznati, da bi se slednje bržkone zgodilo tudi brez Wikipedije, je pa ta pokazala, da so skupinski prostovoljski projekti možni in da lahko dajo izvrstne rezultate, pa čeprav ni brez problemov in pomanjkljivosti.

Danes je Wikipedia prvi korak pri spoznavanju z novimi tematikami, saj poleg načeloma zelo kakovostnih osnovnih informacij posreduje tudi zelo koristne povezave do primarnih virov. Čeprav se v Wikipedijo namerno ali nenamerno prikradejo netočnosti, so raziskave vedno znova pokazale, da ni slabša od plačljivih, profesionalnih enciklopedij. Ima pa nekaj prednosti, med katerimi je zelo koristen tudi obsežen korpus o popularni kulturi. Na Wikipediji bomo našli podatke o različnih albumih, nadaljevankah, operah ipd., česar je v klasičnih enciklopedijah bistveno manj.

Wikipedija ima svoje težave, ki so povezane z načinom delovanja. Število aktivnih avtorjev se ne povečuje več, temveč se na nekaterih področjih celo zmanjšuje. Še vedno so ti v glavnem moški, kar seveda vpliva na vsebino. Wikipedija ima izrazite kulturne luknje, ker so njeni avtorji večinoma tehnološko napredni Zahodnjaki in Azijci. Medtem ko o še tako obskurnem ameriškem fenomenu skoraj zagotovo najdemo članek, so v Afriki cela mesta, ki imajo le škrbino ali še tega ne. Afrika ima 14 odstotkov prebivalstva in 2 odstotka člankov na Wikipediji. To se ne bo popravilo, dokler tudi v drugih koncih sveta ne bodo množičneje uporabljali interneta, kar pa je že drug problem. Wikipedija ima zelo zanimivo porazdelitev vsebin po člankih.

Wikipedijin oče Jimmy Wales ni reven, pa čeprav Wikipedije nikoli ni zares monetiziral. Stran še vedno redno pobira donacije. V intervjuju za Telegraph je povedal, da tega ne obžaluje. Wikipedija je neprofitna, Wales pa ni milijarder, temveč zgolj milijonar.

Prihodnost Wikipedije je sicer polna izzivov, a se načeloma zdi svetla. Čeprav število piscev ne narašča več in čeprav starešine često slišijo očitke, da so do novincev nestrpni, vsebina na Wikipediji še vedno raste. Wikipedija je stran, do katere vodi največ povezav in ima že pet milijonov člankov!

10 komentarjev

čuhalev ::

Naj že enkrat za trenutno pasico najdejo neko drugo mesto, kajti ta zgoraj me spominja na njihovo fehtanje pred leti ... človek milijonar, avtorji pa večinoma prostovoljci. :8)

garamond ::

Wikipedija je stran, do katere vodi največ povezav in ima že pet milijonov člankov!
Angleška Wikipedia ima pet milijonov člankov.
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

Kaj ::

garamond je izjavil:

Wikipedija je stran, do katere vodi največ povezav in ima že pet milijonov člankov!
Angleška Wikipedia ima pet milijonov člankov.

Avtor članka jr podatek očitno našel na Wikipediji. :P

opeter ::

čuhalev je izjavil:

... človek milijonar, avtorji pa večinoma prostovoljci. :8)


Ja in? On je sicer zadevo ustanovil (položil temelje), to pa je tudi vse, ne rabi jo financirati. Če ljudje oz. zainteresirana javnost želi, da se ohrani, naj donirajo.

Če bi bilo državam na svetu namesto kupovanja orožja pomembno opismenjevanje in splošna kultura, bi nekaj malega lahko vse države, katere jeziki so zastopani, primaknile. Ampak to je utopija.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

680x0 ::

How does Jimmy Wales make money?

Speaking, yes. Writing. Serving on boards (I was on the board of Hunch for example). I take no salary or expenses from the Wikimedia Foundation because as the main "face" of the fundraiser, it's important that people understand that donor money is not for me.

7982884e ::

čuhalev je izjavil:

Naj že enkrat za trenutno pasico najdejo neko drugo mesto, kajti ta zgoraj me spominja na njihovo fehtanje pred leti ... človek milijonar, avtorji pa večinoma prostovoljci. :8)

net worth: cirka 1 milijon USD
to ni glih miljonar. nekdo iz višjega srednjega sloja v ameriki, ki se je lagano ukvarjal s podjetništvom, lahko toliko prišpara v 20 letih brez problemov.

Ales ::

Tudi če bi kaj konkretnega zaslužil neposredno z Wikipedijo, me osebno ne bi motilo. Ker pa očitno ni, še toliko bolj hvale vredno. Sicer je seveda Wikipedija posredno zaslužna za njegovo prepoznavnost in ugled, ki ga uživa, ampak to pa res mislim, da mu nihče na noben način ne more očitati. Zaslužil si je.

Še več takih ljudi, pa bi bil svet malo drugačen.

Če pri tem primerjam njega in pa razne nezasitne Zuckerberge tega sveta... ;((

dronyx ::

Wikipedija je ena najboljših zadev, ki jih je prinesel internet. Jaz bi jo uvrstil na drugo mesto za iskalnikom Google.

Oberyn ::

dronyx je izjavil:

Wikipedija je ena najboljših zadev, ki jih je prinesel internet. Jaz bi jo uvrstil na drugo mesto za iskalnikom Google.

Tega dvojega ne moreš postaviti eno ob drugo. Wikipedija je bila zasnovana z mislijo na boljšo, bolj informirano družbo. Guglov iskalnik je bil zasnovan za potrebe plasiranja oglasov. Iskanje mu je sekundarna funkcija. Iskalnikov je bilo že pred guglom dovolj, pa tudi sedaj jih ne manjka. Wikipedija je samo ena. Guglov iskalnik je z vidika funkcionalne uporabe spleta zlahka zamenljiv. Wikipedija ni zlahka zamenljiva. Wikipedija je zasnovana na odprti kodi, ki je široko uporabna in se tudi široko uporablja za druge namene. Guglov iskalnik je zaprt, del njegove kode je ena najbolj varovanih tehnoloških skrivnosti. Jaz bi guglov iskalnik uvrstil mogoče tja kot Jobsa - fensi ampak ne preveč pomembno. No pred Wikipedijo pa snamem klobuk in se poklonim.

vostok_1 ::

Delno res. Alternative wikija trenutno ni. Googla pa že leto ne uporabljam več, razen za občasne zdeve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wikipedija je stara 15 let

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
106894 (5676) vostok_1
»

Wikipedija praznuje 10 let

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
216728 (5448) Tear_DR0P
»

Nemška Wikipedija boljša od angleške

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
126004 (4958) Lion29
»

Wikipedija zbrala šest milijonov dolarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
518982 (6460) Jst
»

Papirnata Wikipedija

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
258282 (7293) nevone

Več podobnih tem