» »

Bolniška: Kaj lahko počnem?

Bolniška: Kaj lahko počnem?

ttihomir805 ::

Nekaj dni nazaj sem nerodno stopil in si zvil gleženj. Hop v bolnico kjer so mi namestili mavec. V službi kjer delam sem seveda moral na bolniško. Razen seveda da težko hodim drugih posledic ni na moje zdravje. Zelo rad bi pa šel na eno zabavo. Mogoče res nebom mogo plesat a bom videl veliko prijateljev kaj spil itd...
V službi kjer delam (firma ima 100+ zaposlenih)pa so pa pravkar povedali da imamo veliko preveč bolniških staležov in bodo baje najeli zunanjega izvajalca ki bi naj preverjal ali s(m)o res na bolniški. (predvidevam da kakšen detektiv?!?) Kaj če imaš zvin ali zlom itd. in si v bolniški potem ne smeš zapustit svojega doma? Z zvitim gležnjem res ne morem delat (ne ni delo v pisarni) lahko pa seveda brez problema sedim v gostilni in pijem pivo. Čeprav je malo verjetno da ta "zunanji izvajalec" res obstaja ali celo da bi v soboto zvečer šel mene preverjat me kljub temu zanima kakšna je tukaj teorija? V bolniški ne smeš nič počet? Razumem če imaš kakšno bolezen, vročino itd. da ne moreš okoli hodit. Ampak zvit gleženj?
Je tudi kaj odvisno od zdravnika ?
Hvala vsem za mnenja. LP

Furbo ::

Kakšno delo pa sicer opravljaš?

Ker če recimo sediš za računalnikom v službi, potem to lahko kljub mavcu, če lahko z njim tudi hodiš po žurih.
Če pa delaš ne vem, na gradbenem odru, potem pač ne.

Verjetno ti pa piše v papirjih za bolniško kaj smeš in kaj ne.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Furbo ()

ttihomir805 ::

Gre za proizvodnjo. Moraš veliko delat stoje. Bolj podroben nebi rad bil.
LP

St235 ::

Kaj lahko počneš v bolniški predpiše zdravnik. Tako, da preveri najprej z njim.

Drugače pa se case by case presoja ali so aktivnosti med katerimi te je zalotil detektiv takšne, da nakazujejo na to, da bi lahko bil v službi oziroma da ne delaš v skladu z navodili zdravnika.

Če ti zdravnik predpiše počitek in lahke obremenitve, ti pa greš zvečer na štiriurni obhod gostiln se to lahko smatra, kot kršitev. Če pa te na vozičku žena zapelje na kavo v bližnji lokal pa seveda ne. Dodatno je večinoma podana omejitev, da ne smeš zapuščat kraja bivanja brez privoljenja zdravnika.

Zgolj to, da se ti počutiš dovolj dobro ni zadosti, da lahko delaš kar ti paše.

Tako, da ključno pri tem kaj lahko in kaj ne smeš je to kaj je zdravnik napisal, to pa na forumu bolj težko vemo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

ttihomir805 ::

Zdravnik še zaenkrat ni nič napisal ker zdravljenje še ni končano in sploh še nisem bil pri mojem osebnem zdravniku. Zgolj v bolnici kjer sem dobil mavec.

St235 ::

Obišči zdravnika. Z njim se boš najlažje dogovoril kaj smeš in ne smeš.

ttihomir805 ::

V ponedeljek res mislim it do zdravnika ja. Čeprav ta zabava na katero bi rad šel je pa jutri zvečer in če bi bil zdrav bi takrat delal... (ja delam tudi ponoči)
Ima kdo kakšne prvoosebne izkušnje z tem?

SeMiNeSanja ::

In osebni zdravnik bo na bolniški list napisal "pacient med bolniškim staležem lahko hodi na zabave"? To bi pa rad videl!

St235 ::

Imo je velika verjetnost da nočni žur pomeni kršitev bolniškega staleža. Kot že rečeno zgolj to, da si sposoben it na žur ne pomeni, da smeš. Del okrevanja je tudi počitek.

ttihomir805 ::

Hmja to je res. Mogoče neumno vprašanja. Ali je mogoče med bolniško iti na dopust? Pač ne da se mi več ležat v postli če razen noge je vse ok z mano. :(

St235 ::

ne, ker okrevanje zahteva svoj čas v okoliščinah, ki jih predpiše zdravnik. Lahko pa zaključiš bolniški staž in greš potem na dopust, če ti ga delodajalec odobri.

Yohan del Sud ::

Eh, ko sem bil v srednji šoli sem si tudi sam zvil gleženj. Košarka, športni pouk. 1992. Profesor je dejal, da ni nič takega in da se naj odpravim za ziher v bližnji ZD (skoraj 2 km proč - Narodni dom to Metelkova). Peš. Šepajoč. Dobil longeto (so me od tam odpeljali na urgenco). Bil je petek, ampak v ponedeljek sem bil normalno pri pouku.

Moj malo bolj izven okvirjev nasvet (in recept) za odpiratelja teme je, da pojdi na žur. Priskrbi si neki zasilni invalidski voziček / samokolnico ter par kolegov. Potem se boš lahko zgovarjal, da nisi šel na žur, ampak so te tja potisnili. :D
www.strancar.com

#000000 ::

V bistvu lahko počneš vse kar ti lečeči zdravnik dovoli (napiše) a ponavadi če ti predpiše počitek to dejansko to pomeni, ne bo ti pa doktor predpisal da obiščeš zabavno prireditev, ajde mogoče če ima človek kake psihične težave in je fajn če bi se malo gibal v družbi in ne samo sedel doma za kompom, mizo ipd.

a tega skor ni, kolega je imel pljučni edem, je že 6 mes na bolniški, in je šel na zabavo od radia aktual, je dal na glavo čepico da ga nebi slučajno prepoznali po TV recimo, ampak je tud reku da je spelu dam po eni urci, ker ni več upal but tam.

MadMicka ::

Če je zabava v istem kraju, kot živiš, potem ne bi smelo biti problema. Sej si v bolniškem staležu, ne v zaporu. Samo ne naokol razlagat, da si bil na žurki in full plesal z otečenim gležnjem.

SeMiNeSanja ::

Če si na berglah, bo že zdrava pamet povedala, da v nobenem primeru ne moreš opravljati dela, pri katerem moraš stati in uporabljati roke (proizvodnja), pa če bi bil še tako zagret deloholik.

Kako naj ti potem očitajo kršitev, saj zaradi bergel še nisi nepokreten. Le delovno sposoben nisi. Sam obisk žurke, na kateri bi sedel na stolu, noga pa bi počivala na drugem stolu v dvignjenem položaju, po zdravi pameti ne more biti v nasprotju z navodili zdravljenja v primeru zvina ali celo zloma noge.

Drugo bi seveda bilo, če bi potem brez bergel z pohodnim gipsom plesal in skakal naokoli. To bi pa že bilo grda zloraba bolniške.

Zdaj je samo odvisno, ali imaš opravka z delodajalcem, ki ima zdravo pamet, ali pa nekega paragrafčrva kot Lakotnika - ta bi te najbrž takoj odpustil.

Še ena po zdravi pameti: če lahko greš do osebnega zdravnika in potem še do podjetja pokazat svoj gips, bi bilo skrajno nelogično, če bi ti potem očitali, da si se zvečer podal na zabavo, na kateri si samo sedel in nisi skakal naokoli.
Lahko celo delodajalcu greš pokazat nogo v gipsu in se bosta hitro zmenila, da res ne moreš delat za strojem, voziti viličar,.... in prav komot greš pogledat na žurko z njegovim žegnom, brez da bi imel slabo vest in se trese, kaj ti lahko kakšen paragrafčrv zakuha.

The Player ::

Če ne moreš na zabavo, naj zabava pride do tebe :D

zakaj bi se mučil in tvegal, da se ti kaj zgodi ali te dobijo, če lahko zabavo "organiziraš" doma.

bobby ::

Ma ce bis sel na zabavno prireditev itak lahko, ampak tam pac sedenje oz mirovanje,recimo temu tako. Torej pogovarjanje lahko, tud pir lahko, ampak ce te pa najdejo kje plesat na mizi ali pa izvajat akrobatiko na obeh nogah, no to bo pa sporno.

Primer, ce si na bolniski zaradi kriza se ne pomeni, da ne smes iti na sprehod, ker je to razgibavanje. Definitivno, ce te pa ujamejo na kakem gradbiscu veselo lopatat, e pol je pa jeba.

Tko da obisk v tvojem primeru ni nic takega pac drugi bodo izvajal vragolije ti bos pa pac nekje na stolu in debatiral al pa kej.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Anney ::

Tudi sam sem v bolniški zaradi zvina gležnja, vendar mavca niti longete nisem dobil (menda se to več ne prakticira), rečeno mi je bilo počivanje, noga višje od srca ter masaže do bolečine. Sam sem si plačal tudi eno terapijo pri športenm fiziotrapavtu, kjer mi je nogo zmasiral in spravil hudo oteklino na manjšo. Trenutno je tretji teden, in sem dva dni nazaj šele prvič stopil na nogo. Me še boli in oteklina je še, vendar gre na bolje. Glede izhoda pa vprašaj svojega zdravnika, je pa priporočljivo mirovanje sploh v prvih dneh. Pa mavec vrži dol drugače boš imel čisto trdo nogo po odstranitvi le tega, bolje vsak dan dati nogo v ledeno vodo ter jo gibati do bolečine, sam sem to prakticiral pa je še vedno čuden občutek (ni moči v nogi), ne predstavljam pa si kako bi bilo šele po odstranitvi mavca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anney ()

Phantomeye ::

Glej, če je žurka zvečer. Gotovo ne bo nekdo hodil preverjat sredi noči, če si ti doma. Ponoči spiš. Dvomim, da te bo kdo metal iz postelje. To bi bila precej čudna praksa.

Plus, če žurka ni ravno javni prostor te nihče ne bo videl. Pač si šel k nekomu na obisk, dvomim, da je obisk kršitev bolniškega staža?

se motim glede teh trditev?

Looooooka ::

2 kolega naj te neseta do avta in iz avta ali pa naj ti priskrbita voziček. Rešeno. V trgovino moraš tud nekak a ne. Zdej če bodo v službi pripravljeni zrihtat voziček oziroma 2 delavca, ki te bosta nosila od točke A do točke B, se lahko še kregajo. Bolniška je verjetno tam zato, dane obremenjuješ gležnja, ne pa riti, želodca in možganov.

destroyer2k ::

Phantomeye je izjavil:

Glej, če je žurka zvečer. Gotovo ne bo nekdo hodil preverjat sredi noči, če si ti doma. Ponoči spiš. Dvomim, da te bo kdo metal iz postelje. To bi bila precej čudna praksa.

Plus, če žurka ni ravno javni prostor te nihče ne bo videl. Pač si šel k nekomu na obisk, dvomim, da je obisk kršitev bolniškega staža?

se motim glede teh trditev?


Facebook is a bitch glede tega. Je že dosti izgubilo službo, ker so odkrili preko Facebooka kaj je počel.

Looooooka ::

Zato imaš privat profile. Jaz bi ga odpustil ne zaradi facebooka ampak zato, ker ni dovolj inteligenten, da bi mi onemogočil vpogled do profila, kjer je potem vidno, kdaj in kaj je počel. Kaj bom s takim zaposlenim :)

blackbfm ::

delodajalec se sploh nima kej za vtikat v facebook profile

St235 ::

Točno tolk se ma za vtikat kot mu pustiš. Če na odprtem profilu objavljaš slike z morja/žura in ne vem še česa, med tem ko ti je zdravnik predpisal bolniško in ležanje doma potem se ima še kako za vtaknit v to.

Phantomeye je izjavil:

Glej, če je žurka zvečer. Gotovo ne bo nekdo hodil preverjat sredi noči, če si ti doma. Ponoči spiš. Dvomim, da te bo kdo metal iz postelje. To bi bila precej čudna praksa.

Plus, če žurka ni ravno javni prostor te nihče ne bo videl. Pač si šel k nekomu na obisk, dvomim, da je obisk kršitev bolniškega staža?

se motim glede teh trditev?


Delodajalec, ki se bo hotel znebit delavca bo ravno v soboto zvečer preverjal kaj se dogaja, tako da se na to ni za zanašat. In ja, tudi obisk (še posebej v drug kraj) je lahko kršitev bolniške.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odločba ZZZS (bolniška)

Oddelek: Loža
3415109 (2991) GupeM
»

4 ure na bolniški, 4 ure dela, določila?

Oddelek: Loža
4615090 (13282) val46
»

Nadzor bolniškega staleža

Oddelek: Loža
369670 (7585) SeMiNeSanja
»

Delo med bolniško

Oddelek: Loža
347875 (6400) jusv
»

Možnosti za (ne)sporazumno skrajšanje odpovednega roka

Oddelek: Loža
385697 (4209) next3steps

Več podobnih tem