» »

3D tiskalnik

3D tiskalnik

rezator ::

Zdravo.

Delam na OŠ in ravnatelj mi je reklel, da bomo kupili 3D tiskalnik. Poučujem tehniko in tehnologijo. Jaz se na to področje res ne spoznam, zato prosim za pomoč. Sem gledal in se da dobiti že za nekaj več kot 500evrov. Zanima me, če kdo ve za kakšne 3D printerje, ki bi bili ustrezni situaciji. Nočemo kupiti tehnološkega vrhunca, prav tako pa ne neke plastic fantastic cenene robe. 1000evrov bi znali dati za printer.
Kakšni predlogi za tiskalnik?

p.s. proračun 1000e je zelo okviren.
Some people feel the rain. Others just get wet.

rezator ::

Lahko kdo priporoča, kje se najbolj splača kupiti 3d tiskalnik?
Some people feel the rain. Others just get wet.

black ice ::

3d printer
3d tiskalnik

Če se nahajaš v štajerski regiji se oglasi v Kreator Labu, kjer med drugim izvajajo tudi usposabljanja za delo s 3D tiskalniki za smešno ceno.

SaXsIm ::

Mi v Krškem ravno ustanavljamo makerlab. Smo kupil i3 pruso, kit od španskega prodajalca BQ, cena 500 EUR, pa ga ne priporočam. Je pa za tak denar, kot ga imaš na voljo, na voljo uradni i3 prusa printer, sestavljen in skalibriran. Sodeč po spletu, gre za dobro zadevo, tudi v našem labu verjamemo, da je i3 super stvar, vendar za dobro natančnost potrebuješ skalibrirati stvari. Pri našem so nekateri plastični deli slabo narejeni, pa jih bomo naredili na novo, tako da verjamem, da nam bo zadeva z nekaj dela še dobro delovala.

Če pa nisi nikoli delal s 3D tiskalnikom in ti zadeve s tega področja niso niti približno jasne, pa pojdi na kakšno izobraževanje.
SaXsIm

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SaXsIm ()

I__I ::

@rezator
Moje mnenje je, da je izbira 3D printerja odvisna predvsem od namena. Je mišljena uporaba 3D printerja v sklopu predmeta Tehnika in tehnologija, kjer je temu namenjeno le nekaj ur v celem šolskem letu, kjer bo 3D printer predstavljen kot neko čudo tehnike, hitra razlaga delovanja in bodo učenci bolj kot ne samo gledali? V tem primeru gledate čim cenejši Plug and Play, kjer velikost mizice in material nista pomembna (npr.: Printrbot Play, Ultimaker 2 Go,...). Če pa imate v mislih izbirni predmet/obšolsko dejavnost, kjer lahko na leto naredite 35-70 ur, potem bi bila mogoče dobra ideja, da bi kupili kit in bi ga učenci sami sestavili, kalibrirali, popravljali,...(Za 1000€ se dobi 2 do 3 poceni reprap kite: Prusa i3, Mendel, Huxley,..).
Boste učili tudi uporabo CAD programov, ali boste tiskali le izdelke z interneta? Je želja po uporabi različnih materialov (PLA, ABS, Nylon, PET, woodfill,...) ali je dovolj le PLA plastika, ki je najbolj osnovna in najlažja za tiskati. Je pomembna velikost mizice? Mora biti printer popolnoma zaprt (zaradi varnosti učencev)?
Trenutno je na trgu ogromno različnih printerjev, in je nemogoče izbrati pravega, če ne poznate namena.

Čisto iz firbca me zanima: Ali šola pri kupovanju plača tudi DDV? Lahko sploh naročate iz tujine ali mora biti slovenski prodajalec? Gre to preko javnega razpisa?

Er333 ::

Višja in srednja strojna v Škofji loki uporabljata LeapFrog. http://www.lpfrg.com
Splača se ti poklicat na šolo in vprašat za kak nasvet, ker prav veliko izkušenj o delu z učenci in stroji na tem forumu ni.

Blisk ::

Tudi sam imam namen kupiti en 3D printer, pa me zanima če kdo lahko svetuje, kaj je bolje.
Da kupim printer z možnostjo uporabe dveh materialov hkrati, se pravi je lahko printan objekt dvobarvn, natančnost je od 0,1 do 0,4 mm
Ali da se kupi bolj precizen printer.

Zadevo imam namen uporabljati za domače zadeve, za elektroniko itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

I__I ::

@Blisk
Na to ni univerzalnega odgovora. Če potrebuješ izdelek narejen iz dveh različnih materialov/barv, potem je definitivno bolje kupiti dual-extruder printer. Lahko narediš bolj kompleksne oblike, če uporabljaš PVA podporni material, ki se nato raztopi v vodi. Se pa taki printerji ne priporočajo za začetnike.

Kaj je mišljeno z "precizen" printer? SLA printerji?

Blisk ::

Ne pač pa printerji, ki imajo preciznost nekje 0,04 do 0,01 mm
Dual extruder sem imel namen kupiti, ker je razlika v ceni zelo majhna.
A maš kak youtube link, kako se uporablja PVA podporni material?

I__I ::

O kakšni preciznosti govoriš? V smeri X-Y ali v Z smeri (layer height)?
Kateri printer gledaš? Ponavadi so dual extruderji precej dražji.

Primer za PVA:

Blisk ::

tale printer
http://www.ebay.com/itm/Geeetech-New-Li...
Layer resolution: 0.1-0.3mm
Positioning Precision: 0.1-0.3mm

Pa še vse materiale lahko uporabljaš za printanje
Filament type: support ABS/ PLA/Flexible PLA/Wood/Nylon

I__I ::

Glede ločljivosti: Layer resolution: 0.1-0.3mm je popolnoma dovolj. Nekateri printerji sicer obljubljajo 0.05mm oz tudi do 0.02mm, ampak je to v praksi skoraj neuporabljano, saj se čas tiskanja močno poveča. Primer: Zobnik, premer približno 15mm, višina 20mm, infill 80%: Čas tiskanja za višino layerja 0.2mm je bil približno 20 minut, za 0.05mm pa približno 1 ura. Če pa bi hotel 0.01mm pa bi to bilo potem 5 ur. Poleg tega bi pomoje z dobro kalibracijo printerja tudi s tem printerjem lahko dosegel 0.05mm.

Glede natančnosti pozicije: Positioning Precision: 0.1-0.3mm. To dejansko prvič vidim, da to sploh napišejo. Poleg tega se mi zdi da je to malo preveč nenatančno. Če predpostavimo da je jermen dobro napet in da je vhodni signal na steper motorju točen, potem za MXL jermen in jermenico z 20 zobmi dobimo natančnost 0,0127 mm.
Glej: http://prusaprinters.org/calculator/

Pa še glede dual extruderja: Po mojem mnenju sta največja problema oozing (material teče iz neaktivnega extruderja) in to, da extrudorja nikoli nista popolnoma na enaki višini. Tako bo tisti extruder, ki je malo nižje vedno praskal po že narejenem delu izdelka.
Poleg tega pa so zraven še vsi problemi kot pri printerjih z enim extruderjem

Primer za oozing:

Blisk ::

Se pravi potem ne priporočaš printerja z dvojnim extruderjem?

"Glede natančnosti pozicije: Positioning Precision: 0.1-0.3mm. "
Se pravi, da je ta printer dejansko slab in bodo izdelki zelo nenatančni?

I__I ::

Ne vem od kje so oni dobili te vrednosti. Js sm računu za tisti jermen in jermenico , ki jo imajo oni napisani. Če je to kar so napisal res, bi reku da je printer slab. Je pa tudi res, da Kitajci včasih kaj narobe napišejo v angleščini.

Že z navadnim poceni printerjem je lahko veliko težav, z dual extruderjem pa še več. Če si začetnik ti priporočam navaden printer, če pa si zelo vztrajen pa lahko probaš z dual-extruderjem. Še vedno lahko printaš samo z enim extrudorjem, če bi imel preveč težav z dvojnim. Lahko pa tudi enojnega kasneje nadgradiš v dvojnega, če boš rabil.

Blisk ::

Saj stvar je v tem, da z dvojnim lahko printaš tudi enojno.
Je pa potem dražje, če bi nadgradil enojnega v dvojnega, kot če zdaj kupim dvojnega.
glede na tole kar je tip sprintal se mi zdi dovolj kvalitetno.

I__I ::

Takle printer z enojnim extruderjem stane $340 (https://www.3dprintersonlinestore.com/d..., dodati extruder stane $40 (http://www.ebay.com/itm/Geeetech-upgrad..., povezovalni del pa sam naprintaš. Tako da gledano na ceno ni dražje. Verjetno pa moraš potem sam popraviti nastavitve v firmware-u in slicerju.

Kakorkoli se boš odločil, naj te opozorim, da pleksi steklo (acrylic) lahko poči. Se je že zgodilo, da je kdo dobil že počene kose oziroma da so počili med sestavljanjem pa tudi med delovanjem. Zato bi bilo bolje kupiti kakšnega z aluminijastim okvirjem (npr.: http://www.ebay.com/itm/Geeetech-New-Re... , ampak ni dual extrudeer)
Če bi js kdaj kupil printer iz pleksi stekla, bi pod vsak vijak dal kovinsko in še plastično/gumijasto podložko, za lepšo razporeditev sile. (Zdajle sm videl, da ma ta tvoj printer celo neke podložke zraven, tako da mogoče bo v redu.)

Blisk ::

Ja se strinjam, da je aluminijasta varianta boljša.
Verjetno je tudi zaradi vibracij boljši aluminij, ker je bolj trden?

Ali mogoče veš povedati v čem je fora.
Pri enih modelih piše
Filament type: ABS/ PLA/Nylon Filament/Flexible PLA/Wood

pri enakem modelu nekje drugje pa samo ABS, PLA

ali je mogoče razlika pri extruderju čeprav je v obeh variantah MK8
ali je v gretju ali firmweru?

Na forumu sem sicer bral, da se določene modele da nadgraditi, vendar pa ne piše nikjer kako. Zato ne vem, če je dovolj, da se dokupi extruder ali je potrebno kupiti dvojnega?

I__I ::

Za tale tvoj printer piše: Max extruder temperature: about 240°C . To pomeni da lahko printaš katerikoli material ki se topi do 240°C. Temperature se razlikujejo tudi med različnimi proizvajalci filmentov. Recimo: PLA (190-220°C), ABS (210-250°C), Ninjaflex (210-225°C), woodfill (185-230°C), za različne vrste Nylona pa so tudi različne temperature (glej: http://www.taulman3d.com/best-print-set... ). Preden kupiš filament preveri da se tiskajo pri ustrezni temperaturi.
Predvidevam da ima tale printer zraven program Slic3r ali Cura, tako da lahko sam nastavljaš želeno temperaturo.

Kaj misliš s tem da se da določene modele nadgraditi? V kakšnem smislu? Ker teoretično se da vsak printer, ki bazira na odprtokodnih/reprap printerjih, nadgraditi z vsem kar se spomniš oz. kar lahko kupiš (elektronika, PSU, motorji, hot end, velikost, oblika, linearna vodila,...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: I__I ()

Blisk ::

Hvala za odgovor, to sem želel slišati.
Sem dolžan pivo za informacije.

user-pass ::

I__I je izjavil:

/.../
Pa še glede dual extruderja: Po mojem mnenju sta največja problema oozing (material teče iz neaktivnega extruderja) in to, da extrudorja nikoli nista popolnoma na enaki višini. Tako bo tisti extruder, ki je malo nižje vedno praskal po že narejenem delu izdelka.
Poleg tega pa so zraven še vsi problemi kot pri printerjih z enim extruderjem
/.../

Cura ima to ali nekaj podobnega ze opcijsko: Ooze Shield. Das kljukico in ti odvecni material odlaga na Wall, tako kot ta finta z g-kodo na youtube-u.

Blisk ::

user-pass je izjavil:

I__I je izjavil:

/.../
Pa še glede dual extruderja: Po mojem mnenju sta največja problema oozing (material teče iz neaktivnega extruderja) in to, da extrudorja nikoli nista popolnoma na enaki višini. Tako bo tisti extruder, ki je malo nižje vedno praskal po že narejenem delu izdelka.
Poleg tega pa so zraven še vsi problemi kot pri printerjih z enim extruderjem
/.../

Cura ima to ali nekaj podobnega ze opcijsko: Ooze Shield. Das kljukico in ti odvecni material odlaga na Wall, tako kot ta finta z g-kodo na youtube-u.


To je po moje samo softwerska zadeva, ki bo prej ko slej tudi v tem tiskalniku serijsko

Motion ::

Jst mam elektron 3d pruso i3 ($255) z 3d printers online store.
Za Ta dnar je ok. Sam ne sanjaj o kaki plug&play stvari. Stvar rabi kar veliko nastavljanja pa vzdrževanja. Pa ene par modifikajcij je bli treba narest že v štartu da je splih delalo zadovoljivo. Naprimer šoba ki je pršla zraven je totalno neuporabna bla. Itd, sej vidiš takoj kje so problemi ko sestavljaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Motion ()

Blisk ::

Motion je izjavil:

Jst mam elektron 3d pruso i3 ($255) z 3d printers online store.
Za Ta dnar je ok. Sam ne sanjaj o kaki plug&play stvari. Stvar rabi kar veliko nastavljanja pa vzdrževanja. Pa ene par modifikajcij je bli treba narest že v štartu da je splih delalo zadovoljivo. Naprimer šoba ki je pršla zraven je totalno neuporabna bla. Itd, sej vidiš takoj kje so problemi ko sestavljaš.

ja to mi je popolnoma razumljivo

Motion ::

A v slovenščini je uradni izraz za "Additive Manufacturing" 3D printanje al obstaja kak bol strokoven izraz?

Motion ::

Mislim 3D tiskanje, printanje ni glih slovenski izraz :D

I__I ::

Na Cobissu se v diplomskih delih najde vse sorte:
- 3D tiskanje
- Dodajalne tehnologije
- Postopek izdelave z dodajanjem materiala
- Hitro prototipiranje ...

Blisk ::

Samo to še manjka, kak debilen izraz za 3D tiskanje!

stalker ::

@Blisk: 3D tiskanje obstaja že 30 let in izraz 3D tisk je zadnji ter komercialno najboljši.

Motion ::

Po mojem razumevanju je izraz 3D printing bolj "meme" izraz zadnjih let, ko so tiskalniki postali uporabni in dostopni širši raji. Prej see je uporabljal izraz rapid prototyping oziroma hitro prototipiranje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Motion ()

Siddh ::

Rapid prototyping ni samo 3D tiskanje.


avian2 ::

Siddh je izjavil:

Rapid prototyping ni samo 3D tiskanje.


In 3D tiskanje ni samo postopek izdelave z dodajanjem materiala. Na primer, Glowforge se predstavlja kot "3D tiskalnik", pa nima dosti skupnega s principom nanašanja stopljene plastike v plasteh, ki ga večina enači s 3D tiskanjem.

https://glowforge.com/

Se strinjam s Motionom, da je danes "3D printing" vedno bolj marketinški izraz.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3d tiskalnik (strani: 1 2 3 443 44 45 46 )

Oddelek: Kaj kupiti
2295351603 (1308) MacGyver141
»

3D tiskaliki za domaco uporabo

Oddelek: Strojna oprema
183204 (2827) mihec87
»

3d printer

Oddelek: Kaj kupiti
3810140 (8409) stalker
»

HP napovedal revolucionaren 3D-tiskalnik za leto 2016

Oddelek: Novice / Ostale najave
3012398 (9984) roli
»

RepRap, 3d printer, sposoben 60% avtoreplikacije (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8622623 (18118) WarpedGone

Več podobnih tem