» »

programi za reševanje podatkov so totalno neučinkoviti

programi za reševanje podatkov so totalno neučinkoviti

nokia6310 ::

Pozdravljeni! Včeraj sem po pomoti iz namizja in iz koša izbrisal dve Wordovi datoteki. Sicer ni nič zelo pomembnega, pa vseeno me zanima kako je s tem. Uporabil sem recuvo, nič ni našla, pa sem jo zagnal takoj ko sem izbrisal datoteki. Potem sem uporabil še Advanced Disk Recovery, pa mi je našel polno stvari zelo neurejenih in čisto pod drugim imenom. Ne verjamem, da so windowsi že prepisali datoteko, ker je od brisanja minilo relativno malo časa, zato je to zadnja možnost, ki bi jo dopuščal, da se je zgodila. Mi je pa recuva ko sem se enkrat malo igral našla en mp3, ki sem ga namerno izbrisal zato, da bi jo testiral. Ampak samo iz USB ključka. Ko sem to poskusil narediti na namizju, spet ni nič našla. To se mi zdi zelo čudno. Ma kdo kak res dober program ali ve zanj, da bi ti datoteki nekako poskušal dobiti nazaj dokler ne bo prepozno? Ali pa če se da komu igrat pa naj naredi enako. Na namizje naj da eno ali dve Wordovi datoteki, potem ju naj da v koš, in potem izbriše iz koša pa pove, če ju je lahko uspešno rešil ali ne. Bi bilo zanimivo vedet kako je s tem mislim na to, kako se ti programi v takšni situaciji obnašajo. Hvala vsem za odgovor.

jype ::

Drugič takoj ugasni računalnik. Nezaseden prostor se hitro lahko porabi za druge reči in v takem primeru so tvoji podatki izgubljeni. Programje poganjaj s sistema, zagnanega z "live" USB ključka ali DVDja, datoteke pa shranjuj bodisi na ključek ali na omrežne diske.

Pozanimaj se, če ima Windows slučajno že kakšen spodoben copy-on-write datotečni sistem za navadne uporabnike - to zelo pomaga pri takih težavah.

Mislim, da so nazadnje delali na ReFS, ampak v Windows 10 zgleda še vedno ni privzet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

fosil ::

Kot je že omeni jype, nikoli ne rešuješ datotek iz samega sistema.
Lahko probaš še s kašnim drugim programom.
Jaz bi probal še z photorec in getdataback.
Tako je!

GupeM ::

Meni je Recuva našla celo serijo serijo slik. Rešil sem jih več kot 95%, nekaj je bilo delno poškodovanih, večina pa povsem ok. So pa bile slike na drugi particiji kot sistem.

nokia6310 ::

ok naj proba nekdo nekaj za test naredit. Na namizju naj naredi eno Wordovo datoteko. v njo, naj napiše karkoli želi. Potem jo naj izbriše v koš in ga izprazni. Za tem, naj proba z recuvo ali s katerimkoli drugim programom dat scan pa pove, če je to datoteko našel ali ne. Čudno se mi zdi, da mi recuva ni našla čisto nič niti od starejših datotek, pa sem dal naj preišče namizje. Našla mi je pa nekaj, kar sem zbrisal že maja, ampak ni bila wordova datoteka. Me prav zanima, kakšen bo rezultat. Na srečo, ni bilo nič pomembnega. Se mi zdi pa čudno, da se tako hvalijo s temi programi kako so učinkoviti potem pa v praksi vidiš, da je zelo malo ali skoraj nič od njih. Ko bi našla večina drugih fajlov ki sem jih že prd časom mel na namizju bi še rekel, da je ta program učinkovit. Tako pa, nimam ravno dobrega mnenja o njemu.

Frenckie ::

Ker ga ne uporabljaš pravilno. Ta disk priklopi na drug PC in nato s programom rešuj podatke.

Thuban ::

računalnik moraš takoj. ma res brezpogojno takoj ugasnit.
računalnik zaženeš z live cd ali usb ključka, ali pa disk priklopiš na drug računalnik.
rešuješ podatke.

Ne pa da zbrišeš in nato na istem sistemu veselo prepisuješ podatke naprej.

nokia6310 je izjavil:

Mi je pa recuva ko sem se enkrat malo igral našla en mp3, ki sem ga namerno izbrisal zato, da bi jo testiral. Ampak samo iz USB ključka. Ko sem to poskusil narediti na namizju, spet ni nič našla.


ker na usb ključku podatkov nisi prepisal z drugimi podatki ampak si jih samo označil kot izbrisane, torej si označil ta del pomnilnika (diska) kot na voljo za ponovno pisanje. Niso pa bili ti podatki dejansko izbrisani.

Če pa ti sistem naprej uporabljaš (sploh sistemsko particijo) pa tisti del pomnilnika označiš kot primeren za nadaljne pisanje in in na noben možen način ne moreš vedeti kdaj bo ta del pomnilnika ponovno prepisan. Lahko da svetega nikoli, če pomnilnika nikdar ne zapolniš 100%, lahko pa da bo že čez 1 mikrosekundo ta del prepisan.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

MadMax ::

Taki programi so zelo učinkoviti, če jih pravilno uporabljaš. Po napisanem si ga tu pač konkretno usral. Ne se zato jezit na druge...
Niso pa vsemogočni. Recimo tisto, kar zbrišem s file terminatorjem, mi še ni uspelo niti najti, kaj šele obnoviti.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

solatko ::

http://www.wordfilerepairtool.net/
http://www.repairmyword.com/

Še cel kup je programov, ki so nemenjeni reševanju Office failov, samo poiskat je treba.
Univerzalni programi, kot je Recuva in podobni so za splošno reševanje kar zmogljivi, vendar za točno določene zadeve, ki bi jih rad obnovil, je bolje vzeti namensko orodje, ki ti poišče samo faile z določeno končnico.

Draconis - Kadar samo zbrišeš podatke, le-ti ostanejo dolgo časa zapisani tam, kjer so, ker disk po defaultu ne prepisuje že zasedenih, če prav "zbrisanih" sektorjev, dokler je na disku še dovolj praznih sektorjev. Tudi po nekaj mesecih še najdeš faile, kljub vsakodnevnemu delu.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

crniangeo ::

restore previous version je rešitev. V kolikor si mel vklopjen restore point in dovolj prostora na disku je to ok :)
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

solatko ::

crniangeo - Restore point pusti faile na zadnji verziji, se jih ne dotika in tudi prejšnje verzije ne vrne, je pa možno, če imaš nastavljeno to opcijo, povrniti samo mapo na prejšnji čas, s tem pa izgubiš vse podatke, ki so bili dodani naknadno, jih pa na srečo z istim načinom lahko obnoviš.
Delo krepa človeka

nokia6310 ::

Diska pa res ne morem odklapljat, kako bom pa potem sploh kaj delal? Ampak ja se splača pogledat. Še sreča, da mi fajl ni tako pomemben. Ampak test pa vseeno lahko kdo naredi pa poroča kakšen je bil rezultat. Bom pa drugič bolj pazil. Sem probal tudi z Active Partition Recovery Professional, pa je našel cel kup čudnih stvari, s čudnimi imeni za katera še nikoli nisem slišal. Recimo Found_75037328_10752. KO doprem, je pa prazen dokument. Bom poskusil s temi programi, ki ste jih omenili. Hvala vseeno vsem za pomoč.

AC_DC ::

Zakaj bi ga odklapljal ?
Takoj restartaš sistem v nek live os, kjer poženeš recovery (če se spomniš čez 2 dni).

https://slo-tech.com/forum/t659364/p498...
Ali če dam primer sedaj izbrisanega z shift+del doc dokumenta iz namizja na win7.
Takoj sem zagnal recuvo, ki ga je našla, poleg piše "no overwritten clusters detected".Da ga lahko enostavno obnovim na drug medij/particijo.



recuvo ima na začetku wizard, kjer lahko izbereš, katere tipe datotek naj išče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AC_DC ()

nokia6310 ::

solatko
Remo Repair Word je namenjen poškodovanim dokumentom, ki se jih ne da odpret, ne pa iskanju le teh po disku. Še vedno ne vem s katerim programom anj probam to poiskat.

Enako je pa z drugim programom.

Zgodovina sprememb…

nokia6310 ::

AC_DC: Sem se šel prav igrat pa sem naredil en Wordov dokument v mojih dokumentih, ga premaknil samo v koš, pa ga recuva ni našla. Mam zadnjo verzijo, dal sem pa iskanje samo dokumentov, globoko pregledovanje, in iskanje v mojih dokumentih. Sicer sproti piše da je našla ne vem kolk dadotek Na koncu pa gre ta številka na nulo. Zanimivo da nekomu dela, drugemu ap ne, to mi je res čudno.

AC_DC ::

Sem se šel prav igrat pa sem naredil en Wordov dokument v mojih dokumentih, ga premaknil samo v koš, pa ga recuva ni našla.

Tole lahko potrdim pri sebi.

Naredi en drug testni dokument na namizju, izbriši ga z shift+del, recuva ga najde in obnovi.
edit: ali tudi ne.Tega ni našla (deep scan opcije) nisem testiral.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AC_DC ()

Ziga Dolhar ::

Btw, imaš HDD ali SSD?
https://dolhar.si/

crniangeo ::

@solatko v mislih sem imel restore previous version in ne restore point. Je pa restore point predpogoj za delovanje previous versiona :)

previous version ti ponudi opcijo , da ga odpres in si samo skopiras tocno doloceno datoteko :)
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

Zgodovina sprememb…

nokia6310 ::

Ja, imam ssd. Kaj pa je previous version in kako se ga uporabi? Restore point pa mi tudi verjetno ne dela vsako sekundo.

nokia6310 ::

Tale privius version je zanimiva, samo mi shrani najpozneje en dan nazaj še pred časom, ko sem fajl sploh napisal. To je bilo okrog 20:00. Privius version, pa mi shrani samo do 15:00, kar je pa premalo.

crniangeo ::

poskusi s programom za reševanje: testdisk.
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

AC_DC ::

nokia6310 je izjavil:

Ja, imam ssd. Kaj pa je previous version in kako se ga uporabi? Restore point pa mi tudi verjetno ne dela vsako sekundo.

Jaz isto.
Bom potestiral še na hdd sistemu.

AnubisVX ::

Če uporabljaš SSD in Windows 8 in naprej, je datoteka dokončno izbrisana. Noben program za obnovitev izbrisanih podatkov ti je nebo obnovil. Če uporabljaš SSD in Windows 7 je mogoče obnoviti izbrisano datoteko, saj Windows 7 nima native podpore za ukaz TRIM.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AnubisVX ()

nokia6310 ::

Uporabljam Windows 7 64 bitno različico.

AC_DC ::

AnubisVX
Windows 7 nima native podpore za ukaz TRIM.

Tole si nekaj zamešal.
Od win viste dalje je trim nativna podpora.

trimcheck pravi da trim dela
http://files.thecybershadow.net/trimche...


Trim (computing) @ Wikipedia
Windows 7 only supports trim for ordinary (SATA) drives and does not support this command for Storport PCI-Express SSDs that are a different type of device, even if the device itself would accept the command.[39] It is confirmed that with native Microsoft drivers the Trim command works in AHCI and legacy IDE / ATA Mode.[40] Windows 8 and later Windows operating systems support trim for PCI Express SSDs based on NVMe, and the unmap command which is a full analog of the trim command from Serial ATA for devices that use the SCSI driver stack.


Evo testiral na hddju, tam najde obakrat, če brišem direktno shift+del ali če dam v koš in tam izbrišem.
Ssd imam na sata vmesniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AC_DC ()

Furbo ::

nokia6310 je izjavil:

Uporabljam Windows 7 64 bitno različico.


Če imaš SSD, moraš pač delati po pameti, ne pa potem kriviti programe za reševanje podatkov.

Fajli na desktopu? Saj nismo več v kameni dobi.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

AC_DC ::

Furbo
Fajli na desktopu? Saj nismo več v kameni dobi.

Kaj ima lokacija veze s uspešnostjo reševanja ?

nokia6310 ::

Ko sem pregledoval z Recuvo če je kaj ostalo v košu, mi je napisala:
Opozorilo
Pregledovanje naslednjih pogonov ni uspelo:
\\.\HarddiskVolume4: Ne morem določiti vrste datotečnega sistema.
A ni to čudno, če pa je koš na c particiji, ki pa je ntfs?

nokia6310 ::

Slišal sem, da so podatki iz ssd-jev v večini primerov težje rešljivi kot iz hdd, ker se lahko veliko hitreje prepišejo. Je to res? Po drugi strani pa so ljudje našli tudi stare podatke po nekaj let ker so očitno imeli veliko srečo, da jih niso prepisali z drugimi.

solatko ::

Iz ssd še nisem reševal podatkov, sem jih pa iz USB ključkov in SD kartic. Na ključku, ki je bil formatiran, ne dobiš nič, na karticah pa precej ostane (sem rešil nekaj fotografskih podvigov, ko je uporabnik formatiral kartico v aparatu), tako da je odvisno od medija in kaj se je z njim počelo.

Je pa vsekakor reševanje iz nevrtečih zadev veliko manj uspešno, kot iz klasičnih HDD, predvsem zaradi načina zapisov.
Delo krepa človeka

nokia6310 ::

A obstaja kaka možnost da se v Windowsih onemogoči brisanje?
Ali pa, da je treba pritisnit kak drug ukaz kot del. Oziroma, da tipka del sploh nebi delovala? Ampak samo pri datotekah in mapah. To nebi veljalo za dokumente, kjer bi recimo urejal besedilo.

AC_DC ::

Če brišeš preko del tipke gre datoteko privzeto v koš, od koder jo lahko obnoviš nazaj.

remap keyboard orodje
http://www.askvg.com/customize-any-key-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AC_DC ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 8 izbrisal datoteko

Oddelek: Operacijski sistemi
131543 (1184) MrStein
»

Zbrisane slike-kako jih dobiti nazaj

Oddelek: Pomoč in nasveti
172084 (1867) solatko
»

Iskanje (izbrisanih) datotek

Oddelek: Pomoč in nasveti
84743 (4652) Duhec
»

Program za pridobitev izbrisanih datotek

Oddelek: Programska oprema
356593 (6050) T_F_7
»

Izginila mapa z delom - NUJNO!!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
233691 (3171) energetik

Več podobnih tem