Forum » Loža » Zapuščinski postopek - odpoved dediščini
Zapuščinski postopek - odpoved dediščini
PrihajaNodi ::
Imamo 5 dedičev. Eden se zapuščini v celoti odpove. Eden izmed preostalih dedičev nima potomcev in premine. Ker gre za brate in sestre ali to pomeni da tisti del, ki je bil od dediča ki je preminul pade na ostale 4 dediče, se previ tudi na osebo, ki se je dediščini odpovedala. Torej ima potem vsak 1/4 delež + 1/8 pri čemer dobi oseba, ki se je prej dediščini odpovedala samo 1/8.
Malce kompleksna zadeva.
L.p.
Nodi
Malce kompleksna zadeva.
L.p.
Nodi
- spremenilo: PrihajaNodi ()
Ziga Dolhar ::
Načeloma dedič, ki se odpove dedovanju, ne dobi ničesar.
Za natančnejši odgovor bi bilo treba vedeti sicer ...
a) ali gre za zakonito dedovanje, ali pa je zapustnik napravil oporoko;
b) ali je preminuli dedič umrl pred ali po zapustniku;
c) ali je preminuli dedič napravil oporoko;
d) kaj točno je dediščini odpovedujoči se dedič izjavil.
Za natančnejši odgovor bi bilo treba vedeti sicer ...
a) ali gre za zakonito dedovanje, ali pa je zapustnik napravil oporoko;
b) ali je preminuli dedič umrl pred ali po zapustniku;
c) ali je preminuli dedič napravil oporoko;
d) kaj točno je dediščini odpovedujoči se dedič izjavil.
https://dolhar.si/
a) oporoka ni narejena
b) jasno, dedič je umrl po zapustniku (torej postal je dedič po zapustniku)
c) preminuli dedič (torej v tem primeru brat/sestra ni napravil/a oporoke
d) da se v celoti odpoveduje dediščini, tudi v korist potomcev
Zanima me torej, ali ta, ki se je v prvotnem zapuščinskem postopku v celoti odpovedal dediščini torej v novi zapuščinski obravnavi dobi, v tem primeru, 1/8 deleža po bratu. Še enkrat brat ni napravil oporoke in ni imel potomcev, najbližje sorodstvo so bratje/sestre.
Moja logika je, da ja, saj se izvede nova zapuščinska obravnava.
b) jasno, dedič je umrl po zapustniku (torej postal je dedič po zapustniku)
c) preminuli dedič (torej v tem primeru brat/sestra ni napravil/a oporoke
d) da se v celoti odpoveduje dediščini, tudi v korist potomcev
Zanima me torej, ali ta, ki se je v prvotnem zapuščinskem postopku v celoti odpovedal dediščini torej v novi zapuščinski obravnavi dobi, v tem primeru, 1/8 deleža po bratu. Še enkrat brat ni napravil oporoke in ni imel potomcev, najbližje sorodstvo so bratje/sestre.
Moja logika je, da ja, saj se izvede nova zapuščinska obravnava.
fosil ::
Če prav razumem je bilo 6 bratov/sester.
Najprej umre eden in ker je brez potomcev vse deduje ostalih 5 bratov/sester.
Nato umre še eden spet brez potomcev in vse deduje še preostalih 4 bratov/sester?
Najprej umre eden in ker je brez potomcev vse deduje ostalih 5 bratov/sester.
Nato umre še eden spet brez potomcev in vse deduje še preostalih 4 bratov/sester?
Tako je!
Bilo jih je 5. Ker se je eden odpovedal dedovanju (tudi v korist potomcev) jih ostane 4. Eden od bratov/sester premine (ta nima POTOMCEV IN NE NAPIŠE OPORKE). Torej, dobi tisti, ki se je odpovedal dedpčini v novi zapuščinski obravnavi 1/8 deleža od brata?
Invictus ::
Moraš definirati po komu se odpove dedovanju. Drugače ti težko pomagamo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
PrihajaNodi je izjavil:
Po starem očetu/materi. So bratje in sestre.
Pardon, deduje po materi/očetu. Odpove se dedovanju vsem potomcem, bratom, sestram...Ampak, bi šlo za ločene postopke.
Načeloma bi tu prišlo do akrescence 1/5 ostalim dedičem, t.j. preostalim trem, ki se niso odpovedali dedovanju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ziga Dolhar ()
Assass1n ::
Jaz bi rekel, da mu pripada. On se je odpovedal dedovanju po materi ter očetu, ne pomeni pa to avtomatsko odpoved tudi po bratu. To sta dve ločeni dedovanji in dva obiska pri sodniku oz. razpravi čeprav se gre za isto nepremičnino/premičnino( dedovanje iz prvega dela mati-oče)... Če jaz prav razumem tole, ker je brat brez potomcev in žene gre potem k najbližjim sorodnikom.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne
Jaz bi rekel, da mu pripada. On se je odpovedal dedovanju po materi ter očetu, ne pomeni pa to avtomatsko odpoved tudi po bratu. To sta dve ločeni dedovanji in dva obiska pri sodniku oz. razpravi čeprav se gre za isto nepremičnino/premičnino( dedovanje iz prvega dela mati-oče)... Če jaz prav razumem tole, ker je brat brez potomcev in žene gre potem k najbližjim sorodnikom.
Tudi jaz mislim tako.
Assass1n ::
Vrjetno bo kar prav, vendar se mora sam pobrigat, da bo povabljen na razpravo
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne
Barakuda1 ::
Ziga Dolhar je izjavil:
Načeloma bi tu prišlo do akrescence 1/5 ostalim dedičem, t.j. preostalim trem, ki se niso odpovedali dedovanju.
Tako je.
kako 1/5. 1/8 če se 1/4 razdeli nadalje na 4 dele. Pa dvomim da bi bilo tako saj gre za ločene postopke.
Iz tvojega prvega posta sem razumel, da te zanima dedovanje po (prvem) zapustniku (t.j. kaj se zgodi, če eden od dedičev umre, še preden je zapuščinski postopek zaključen). Če govoriš o dedovanju po drugem zapustniku, po tem ko je dedni postopek po prvem zapustniku že davno zaključen, je zadeva drugačna - dedič, ki se je odpovedal dedovanju po prvem zapustniku, lahko neomejeno deduje po drugem zapustniku [npr. tudi del tistega, kar je drugi zapoustnik poverbal po prvem].
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Oporoka - dedovanje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17611 (13888) | sekvoja |
» | Kdo plača pogreb? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 40683 (35436) | Mehmed |
» | Dediščina in izkoriščevalski dedek (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36495 (31609) | erkgheoruugh |
» | Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 32859 (31019) | Okapi |
» | Dedovanje gotovineOddelek: Kaj kupiti | 12744 (12054) | Ziga Dolhar |