» »

Ultrazvočno sledenje med napravami

Ultrazvočno sledenje med napravami

Ars Technica - Ameriški neprofitni Center za demokracijo in tehnologijo (CDT) je na ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FCC) naslovil pismo, v katerem izražajo zaskrbljenost zaradi novih tehnologij, ki bodo omogočale sledenje uporabnikom med različnimi pametnimi napravami. Gre za visoke, človeškemu ušesu neslišne frekvence, ki se lahko uporabljajo za sledenje uporabnikom, četudi ti uporabljajo povsem nepovezane naprave. O tehnologiji se je prvikrat poročalo že lani.

Pametni telefon in računalnik sta dandanes do neke mere povezana, saj navadno uporabljamo isti profil na obeh in je v teoriji možno povezati podatke o uporabnikih z obeh naprav. Podobno velja tudi za tablice, pametne zapestnice so že manj integrirane, medtem ko je (nepametni) televizor načeloma nepovezan z oblakom. A vseh teh podatkov navadni oglaševalci nimajo. Sledenje prek naprav zato razvijajo številna podjetja, med katerimi je najdlje uspelo SilverPushu, ki je letos pridobil dober milijon dolarjev zagonskega kapitala.

Tehnologija deluje takole. Ko na internetu obiščemo spletno stran, ki uporablja tehnologijo SilverPush, spletna stran prek zvočnikov zaigra neslišno visoko frekvenco. Če imamo v okolici pametni telefon ali kakšno drugo napravo z mikrofonom, ki ima ustrezno programsko opremo, ta zazna zvok in s tem smo oglaševalcu enolično povedali, kateri računalnik in pametni telefon pripadata istemu človeku. Gre za tako imenovano deterministično sledenje prek naprave (cross-device tracking), ki je bistveno natančnejše od običajnega verjetnostnega, za katero zadostujejo običajni piškotki.

Podobno tudi v reklame na televiziji vstavljajo neslišne visoke frekvence, ki jih potem pametne naprave zaznajo. Tako lahko ugotovijo, ali je nekdo gledal določen oglas oziroma določen program na televiziji. Uporabnik se vsega tega dogajanja sploh ne zave. Aprila letos je tehnologijo SilverPush uporabljalo že 67 aplikacij za pametne telefone, ki gostujejo na 18 milijonih telefonov. Podjetje ni povedalo, katere so te aplikacije. Podobne, a za odtenek manj vsiljive metode razvijajo tudi druga podjetja, denimo Drawbridge, Flurry in celo Adobe.

To ni prvikrat, da se v javnost izpostavlja ideja prenosa računalniških podatkov prek zvoka. Predlani so se razširile nepotrjene govorice o virusih, ki uporabljajo prav zvočnike in mikrofon, da skačejo med napravami, ki sploh niso fizično povezane. Ali obstajajo, ni jasno, so pa raziskovalci že v praksi demonstrirali, da to gre.

V ponedeljek bo FTC organiziral posvet na to temo, kar je prvi korak k regulaciji tega področja.

17 komentarjev

Roger ::

Jaz sem za to, da se nam vsem vstavi večopravilni čip v možgan, ki bi nam v sanjah prikazoval izdelke, ki naj bi jih morali kupiti. Lahko noč.
...tudi vam!

M.B. ::

Pa so sploh navadni zvočniki sposobni predvajat ultrazvok in mikrofon to zaznat?

In zakaj imajo aplikacije sploh dostop do mikrofona?
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Spajky ::

Ne, piezo piskači v tankih kao TV-jih pa ja. in ker je zvočnik lahko tudi mikrofon !!!, si zamislite, kaj se s software da ;( ... hočem nazaj analogno tehniko, neumne telefone in navadne žarnice ... pa po možnosti črnobelo TV /s off >:D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

PrihajaNodi ::

Roger je izjavil:

Jaz sem za to, da se nam vsem vstavi večopravilni čip v možgan, ki bi nam v sanjah prikazoval izdelke, ki naj bi jih morali kupiti. Lahko noč.


Čipe dajejo že v pnevmatike vozil, v embalažo izdelkov...je bil en dokumentarec, kako je želel postati nekdo popolnoma anonimen iz leta 2013. Tudi sam je potrdil, da je vsako leto težje. Mislim da je bil naslov "catch me if you can" nekaj v tem smislu.

PrihajaNodi ::

Pod embalažo izdelkov mislim recimo kosmiče. In ko se nekdo pripelje v določenem radiju do teh čipov ve vse o čemer se ti niti ne sanja, seveda s sprejemnikom.

Zgodovina sprememb…

keworkian ::

Kje so zdaj tisti modeli, ki rečejo "saj nimamo nič za skrivat"?
Obscenities in B-Flat

phantom ::

Samo kako oglaševalci dobijo kar dostop do tvojega mikrofona na telefonu? Preko tistih aplikacij, ki jih ponujajo vsi večji trgovci in jih vsi butasti ljudje namestijo na svoje telefone, da jim prikazujejo, kaj je trenutno v akciji?
~
~
:wq

Markoff ::

keworkian je izjavil:

Kje so zdaj tisti modeli, ki rečejo "saj nimamo nič za skrivat"?

Skrivajo se.

How do I opt out of this shitty world?

Če teoretično nobena agencija ne more slediti vsem ljudem na svetu vsepovsod (lahko pa nekaterim), kaj lahko šele naredi vseprisoten AI z IoT lovkami po celem planetu. Enter the Skynet. We will be terminated.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

Glugy ::

Sledenje si vzamejo za rezervo. Če stopiš korupciji na prste te lepo lobiji preučijo in se ti maščujejo. Ta tehnologija pa temu služi. Korist od oglaševalcev je pa samo še dodatna stranska korist.

jype ::

phantom> Samo kako oglaševalci dobijo kar dostop do tvojega mikrofona na telefonu? Preko tistih aplikacij, ki jih ponujajo vsi večji trgovci in jih vsi butasti ljudje namestijo na svoje telefone, da jim prikazujejo, kaj je trenutno v akciji?

Adobe.

PDF.

poweroff ::

M.B. je izjavil:

Pa so sploh navadni zvočniki sposobni predvajat ultrazvok in mikrofon to zaznat?

Oh, seveda. Kolega iz GuardiaProjecta je testiral eno izmed takih aplikacij, ki omogoča chatanje preko ultravisokih tonov. Izkazalo se je, da če je sobi hrup, je na frekvencah, kjer te aplikacije delujejo navadno popolna tišina. Se pravi običajen "človeški" hrup ne moti delovanja teh aplikacij. Zvočniki in mikrofoni v običajnih računalnikih in telefonih so pa tudi dovolj dobri, da to deluje.

Za Linux obstaja en tak lušten proof of concept: Quietnet.
sudo poweroff

TESKAn ::

Bo treba dat na zvocnike LP filtre :).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

poweroff ::

Sound system firewall :-)
sudo poweroff

M.B. ::

@Matthai: ql stvar bom sprobal.

@jype: in zakaj bi adobe PDF in aplikacije trgovin potrebovale dostop do mikrofona?
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

HPME ::

Vsi ki uporabljate Google Play in podone stvari podpirate takšne prakse.

drola ::

Kaj je finta, da se ti signali ne uničijo med kompresijo oz. med DA/AD konverzijo?
https://drola.si

TESKAn ::

Modulacija in kodiranje signala :).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Večina med gledanjem zaslona - pogleduje še na drugega

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
123866 (2668) jype
»

Komuniciranje brez komunikacijske infrastrukture

Oddelek: Novice / Zasebnost
4712475 (6346) matijadmin
»

Prihodnost Skyneta po Googlovo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
308688 (6446) Markoff
»

Prodaja pametnih ur naglo peša (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11330444 (25693) nekikr
»

Mobiteli v prihodnosti

Oddelek: Mobilne tehnologije
171595 (1152) blackbfm

Več podobnih tem