»

Pametni pomočniki shekani na daljavo s pomočjo laserja

Slo-Tech - Raziskovalci z univerz v Michiganu in Tokiu so uspešno demonstrirali napad na pametne pomočnike večih znanih proizvajalcev, in to s pomočjo laserskega žarka. Ranljive so pravzaprav vse naprave, ki zvočne ukaze uporabnikov sprejemajo prek mikrofonov z mikro-elektromehaničnim sistemom (MEMS), te se namreč na svetlobo odzovejo enako kot na zvok. V njih je drobna membrana, ki se zatrese, ko jo zvok doseže, nato pa vse to pretvori v električni signal in ga pošlje sistemu. Raziskovalci so preizkusili Siri, Alexo, Google Assistanta, Facebook Portal in še peščico telefonov in tablic, pri čemer so skoraj z gotovostjo prepričani, da se ranljivosti ne da odpraviti drugače, kot z vgradnjo drugače zasnovanega mikrofona.

Vse skupaj je zanimivo zato, ker se na ta način da na daljavo in tudi skozi okenska stekla prižigati luči, odpirati garažna vrata, opraviti spletni nakup na tuj račun, pa tudi odkleniti in celo zagnati motorno vozilo. Vse to z nizkoenergijskim laserjem (raziskovalci so...

8 komentarjev

Nemški BSI svari: Poceni kitajski telefoni imajo viruse

Slo-Tech - Nemški strokovnjaki vnovič poročajo, da imajo nekateri kitajski pametni telefoni, ki so na prodaj tudi Zahodnjakom, že tovarniško nameščene viruse. Prvikrat smo o takih težavah pisali že pred štirimi leti, predlani je bilo stanje enako, izboljšanja pa ni niti letos. Nemški Zvezni urad za informacijsko varnost (BSI) je na štirih pametnih telefonih, ki so imeli nameščen Android, odkril tudi tovarniško nameščene viruse. Gre za modele Doogee BL7000, M Horse Pure 1, Keecoo P11 in VKworld Mix Plus.

To so telefoni nižjega cenovnega razreda, ki pa vseeno ponujajo bistveno boljše specifikacije kakor uveljavljene znamke ob isti ceni, zato so med nekaterimi uporabniki precej priljubljeni. Doogee...

51 komentarjev

Kako bi Microsoft ubil gesla

uk.businessinsider.com - Četici podjetij, ki želijo najti alternative geslom za dostop, se je pridružil tudi Microsoft. Medtem ko nekateri sanjajo o identifikaciji osebe prek prepoznave srčnega utripa ali pa merjenja dolžine telesnih okončin, je ideja velikana iz Redmonda veliko bolj realna. In enostavna.

Microsoft je razvil programovje imenovano Microsoft Authenticator account, ki ga naložite na svoj osebni računalnik oz. prenosnik in na pametno napravo – najbolje na pametni telefon. Ko se boste želeli vpisati v operacijski sistem PCja oz. prenosnika, bo ta poslal obvestilo na vašo pametno napravo o zahtevi za vpis. In le z enim pritiskom na pametni napravi boste odobrili vstop v napravo. Microsoft temu pravi strategija prenašanja bremen varnosti iz možganov na naprave.

Seveda ne gre za popolno rešitev. Mnogi so ob...

34 komentarjev

Moj zvočnik je lahko tudi mikrofon

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske univerze Bena Guriona, ki so v preteklosti prikazali že številne domiselne načine razbijanja varnosti računalniških sistemov (prenos podatkov z ropotom diskov, toplotno vohunjenje in komunikacija s krmiljenjem hitrosti vrtenja ventilatorja), so demonstrirali, kako lahko slušalke spremenimo v mikrofon. Pogledano pobliže sta zvočnik in mikrofon zelo podobna kosa tehnike, saj imamo v obeh zvočno tuljavo, ki jo uporabljajo v obratnih smereh. Mikrofon je načeloma bolj občutljiv in pretvarja vibracije membrane v električni tok, medtem ko zvočniki počno obratno.

A nekaj je konceptualna sorodnost, drugo pa dejanska izvedljivost. Slušalke se recimo v...

38 komentarjev

FTC opozarja pisce aplikacij, da sledenje uporabnikom prek mikrofonov ni dovoljeno

Slo-Tech - Sledenje uporabnikom tudi med nepovezanimi napravami, za kar se uporabljajo vgrajeni mikrofoni in oddajanje neslišnih zvokov, postaja dovolj resen problem, da nanj opozarja tudi ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC). O tehnologiji smo pisali lani in če se je tedaj vse skupaj zdelo še precej futuristično, je danes tehnologija za sledenje prek naprav (cross-device tracking) že dobro razvita. Vodilni na tem področju je SilverPush.

Njegove knjižnice (SDK) uporablja čedalje več piscev aplikacij za mobilne naprave, ki jih prepoznamo tudi tako, da ob namestitvi zahtevajo pravico za dostop do mikrofona, čeprav ga glede na pričakovano funkcionalnost ne potrebujejo. Tovrstnih aplikacij ni malo, nepopoln seznam pa si lahko ogledamo na Addons Detectorju.

FTC je ta teden poslal pismo več razvijalcem dvanajstih aplikacij, v katerih so odkrili komponente...

4 komentarji

Ultrazvočno sledenje med napravami

Ars Technica - Ameriški neprofitni Center za demokracijo in tehnologijo (CDT) je na ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FCC) naslovil pismo, v katerem izražajo zaskrbljenost zaradi novih tehnologij, ki bodo omogočale sledenje uporabnikom med različnimi pametnimi napravami. Gre za visoke, človeškemu ušesu neslišne frekvence, ki se lahko uporabljajo za sledenje uporabnikom, četudi ti uporabljajo povsem nepovezane naprave. O tehnologiji se je prvikrat poročalo že lani.

Pametni telefon in računalnik sta dandanes do neke mere povezana, saj navadno uporabljamo isti profil na obeh in je v teoriji možno povezati podatke o uporabnikih z obeh naprav. Podobno velja tudi za tablice, pametne zapestnice so že manj integrirane, medtem ko je (nepametni) televizor načeloma nepovezan z oblakom. A vseh teh podatkov navadni oglaševalci nimajo. Sledenje prek naprav zato razvijajo...

17 komentarjev

Uporaba pametnih telefonov preoblikuje za tip zadolžen del možganov

Slo-Tech - Švicarski znanstveniki z ETH in züriške univerze so spremljali 37 posameznikov, izmed katerih sta jih dve tretjini uporabljali pametne telefone z na dotik občutljivimi zasloni, preostanek pa klasične telefone s tipkami. Z elektroencefalografijo (EEG) so spremljali možgansko aktivnost ob uporabi blazinic na prstih in ugotovili, da imajo redni uporabniki pametnih telefonov v določenih predelih možganov bistveno višjo aktivnost.

Vsakega novega orodja se je treba navaditi, da ga začnemo učinkovito uporabljati z vsemi zmožnostmi. Navajanje ni nič drugega kakor prilagoditev možganov in mišic na nove procese (gibe in ukaze), ki se seveda v možganih izvede kakor izgradnja novih povezav med nevroni. Da redna uporaba določenih...

12 komentarjev

Pametni trak Microsoft Band

Microsoft - Microsoft se je na področje pametnih naprav, ki jih nosimo na sebi, podal s pametnim trakom, ki zbira statistiko o vadbi. Microsoft Band ni pametni telefon in ni pametna ura, a ima obilico senzorjev, ki analizirajo zdravstveno stanje nosilca.

Band ima naslednje senzorje: optični merilnik srčnega utripa, pospeškomer v vseh treh dimenzijah, žiroskop, GPS, termometer za temperaturo kože, konduktometer za prevodnost kože, merilnika vidne in UV-svetlobe ter mikrofon. Naprava najbolje deluje, ko je povezana s pametnim telefonom prek Bluetootha, pri čemer omejitev glede na znamko ni (Windows Phone 8.1, iOS 7.1, Android 4.3 in novejši). Seveda pa je...

23 komentarjev

Potrjen standard Bluetooth 4.1

Slo-Tech - Konzorcij Bluetooth Special Interest Group, ki se ukvarja s pripravo in potrjevanjem standardov za tehnologijo Bluetooth, je uradno potrdil novo verzijo standarda, Bluetooth 4.1. Gre za nadgradnjo tako imenovanega Bluetooth Smarta (verija 4.0) iz leta 2010, ki se pripravlja za IoT (internet of things), ko se bo lahko vsaka pametna naprava sama povezala v internet brez posrednikov. Za to bo seveda potreben IPv6, ki bo bistveno razširil naslovni prostor.

Glavna novost v verziji 4.0 je bil način z ultranizko porabo energije in nižjo hitrostjo prenosa, ki omogoča celo večletno delovanje z enim parom...

18 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

Motorola izdala prvi pametni telefon, ki uporablja Linux

PC Linux Online - Motorola je predstavila pametni telefon Motorola A760, ki je prva tovrstna Motorolina naprava, ki jo poganja Linux. Hkrati je tudi prvi telefon sploh, ki združuje zmogljivosti operacijskega sistema Linux in tehnologije Java. Predstavitev je prvi sad Motoroline februarske objave, da bo nosilni steber večine njihovih pametnih telefonov Linux. Ta korak so pozdravili in vzeli pod drobnogled vsi, ki vidijo svetlo prihodnost v uporabi odprtokodnega operacijskega sistema v prenosnih napravah.

A760 je vrhunski telefon, ki se ponaša z mnogimi odlikami dlančnikov, saj vsebuje osebni organizator, predvajalnik video posnetkov in glasbe ter orodje za neposredno sporočanje. A760, pričakujemo te v Sloveniji! [:D]

1 komentar