» »

Potovalni nahrbtniki "kabinske" velikosti

Potovalni nahrbtniki "kabinske" velikosti

Okapi ::

Recimo, da je potovanje šport (bolj kot "loža" ali "problemi človeštva";) ).

Za tiste, ki se jim ne ljubi brati - v nadaljevanju je na kratko omenjenih 10 potovalnih nahrbtnikov "kabinske" velikosti. Če ima kdo kakšne izkušnje s tovrstno prtljago, prosim za komentar.

Torej, čedalje več je letalskih prevoznikov, ki posebej zaračunavajo prtljago, če je večja, kot jo smeš nesti s seboj na letalo. "Kabinsko" prtljago večinoma predstavljajo majhni "kovčki" oziroma torbe s kolesci in teleskopskim ročajem. Kar je čisto v redu, če prtljago samo odvlečeš od avta do letala in od letala do avta/taksija/avtobusa/vlaka. Malo bolj zoprno je, če jo moraš dlje tovoriti po ulicah. V Benetkah so recimo že prepovedali z njo ropotati po tlakovanih pločnikih. Še bolj zoprno je, če se odpravljaš na malo bolj avanturistično potovanje in bi rad imel s seboj samo prtljago "kabinske" (carry-on) velikosti, da je letalska karta cenejša.

Skratka, potrebno je imeti nahrbtnik primerne velikosti. Načeloma je sicer dovolj dober vsak dovolj majhen nahrbtnik (40-45 litrski), ampak vseeno je koristno, če ima vsaj še eno lastnost - namreč naramnice, ki jih lahko "skriješ", da se ne zatikajo vsepovsod, ko nahrbtnika nimaš na hrbtu. Skoraj obvezno je tudi, da je po "delovanju" bolj podoben kovčku kot vreči - se pravi, da se odpre po vsej dolžini, da lahko hitro najdeš karkoli.

In sem se torej lotil iskati.

Kriterij je bil "kabinska" velikost, da se naramnice lahko skrijejo v torbo, da se na široko odpre in da nima kolesc (zaradi teže). Poceni kitajska roba me zaenkrat ni zanimala, čeprav jo je kar precej (od 30 evrov dalje - na ebayu ali aliexpressu iščeš "carry on backpack").

Glede na ocene z neta so zanimivi naslednji nahrbtniki (vrstni red po ceni in dobavljivosti):

1) Osprey Porter 46 litrski - eden najlažjih in najcenejših (od teh bolj hvaljenih). Zelo priljubljen, zaradi odličnega razmerja med ceno in kakovostjo. Dobi se tudi pri nas, za 110 evrov s poštnino vred (če se prijaviš na e-novice, je še 10 evrov popusta). Uradne mere so malenkost večje od dovoljenih, ampak se ga da stlačit v tisti okvir na letališču, če ni ravno do vrha nabit. Videti je malo bolj "terenski" kot "mestni".
http://www.factorystore.si/osprey-potov...

 Osprey Porter 46 - na voljo v treh barvah

Osprey Porter 46 - na voljo v treh barvah



2) Osprey FarPoint 40 litrski. Malo manjši od prejšnjega, da uradno ustreza dovoljenim meram, je tudi malo napredneje narejen, a 20 dek težji in 10 evrov dražji.
http://www.factorystore.si/osprey-potov...



3) Lowe Alpina AT Carry-On 40 litrski - precej podoben Osprey FarPointu, po merah in po ceni (100 evrov + poštnina).
https://www.globetrotter.de/shop/lowe-a...



4) Eagle Creek Gear Hauler 48 litrski - videti je zanimiv in ga kar hvalijo, ampak je pol dražji od Ospreyev (150 evrov + poštnina). Videti je malo bolj "mestni" kot "terenski". Ima priložen trak za čez ramo, ki ga pri Ospreyih ne dobiš zraven, ampak ga moraš kupit posebej (ali uporabit kakšnega, ki ga že imaš).
https://www.globetrotter.de/shop/eagle-...



5) Patagonia Transport MLC 45 litrski (MLC pomeni Maximum Legal Carry-on) bi tudi znal biti zanimiv, cena je tam nekje pri Eagle Creeku (150 evrov + poštnina), oblika pa še malo bolj "poslovna" oziroma "urbana" kot "terenska".
http://www.patagonia.com/eu/enCZ/produc...



Teh pet sem našel v naših oziroma EU trgovinah. Potem jih je pa še 5, ki jih na netu vsi zelo pohvalijo, ampak so na voljo v glavnem v ZDA, kar jih precej podraži (poštnina + DDV), pa že brez tega so večinoma kar dragi.

6) Rick Steves Convertible Carry-On - ta je še najcenejši, s poštnino in DDV pride okoli 150 evrov, podobno kot Eagle Creek in Patagonia. Rick Steves se je odločil delati potovalne nahrbtnike, ko sam nikakor ni našel idealnega (enako velja za Tortugo in Minaal, glej spodaj).
https://store.ricksteves.com/shop/p/car...



7) Tortuga Travel Backpack - ta je en od najbolj hvaljenih, ampak je precej drag, pride več kot 250 evrov.
http://www.tortugabackpacks.com/product...



8) Zelo hvalijo Tom Bihn Aeronaut, ampak je še malo dražji od Tortuge.
http://www.tombihn.com/PROD/TB0906.html



9) Zelo veliko hvale v spletu je deležen tudi Minaal. Nova firma, na Kickstarterju so lani (zelo uspešno) zbirali sredstva. Narejen namensko za popotnike. Je pa tudi zelo drag (okoli 350 evrov) in trenutno razprodan, lahko pa se prijaviš, da te obvestijo, kdaj bo na voljo nova različica. Imam občutek, da je cena precej "hipsterska";-)
http://www.minaal.com/products/minaal-c...



10) Za dobro mero, in da bo številka okrogla, je tu še GoRuck GR2. Se dobi tudi v EU, za okoli 350 evrov. Je bolj "vojaški" kot "popotniški", poudarek je na neuničljivosti, ergonomija in estetika sta v drugem planu.
http://www.goruck.com/gr2-black-/p/GEAR...



Tako, najbolj zanimive modele sem s tem obdelal. Izbira je še precej večja, tudi cenejših od 100 evrov in verjetno dovolj dobrih (recimo Meru Traveller 40, https://www.globetrotter.de/shop/meru-t... ), ampak razlike v ceni do teh najbolj hvaljenih niso velike (če ne štejemo najcenejših kitajskih, ali kakšnega iz Hoferja), zato se z njimi nisem podrobneje ukvarjal.

Skratka, ima kdo kaj takšnega, kakšno priporočilo, izkušnja iz resničnega življenja, komentar ...?

Okapi ::

Še enega omembe vrednega sem našel.

Eagle Creek Load Hauler.
Od vseh je še najlažji, tehta malo manj kot 1 kg, za povrhu pa ima menda še največ prostora, 49 l. Poleg tega ga lahko še razširiš, na 57 l, kar zna biti zelo koristno. Cena je prijazna, v eni od nemških trgovin sem ga našel za 107 evrov, s poštnino vred (po uporabi kode za 15% popust). Minus je, da verjetno ni najbolj primeren za daljše prenašanje, vsaj če je čisto poln, ker nima pasu za okoli bokov.

http://shop.eaglecreek.com/load-hauler/...

DuleKrtola ::

Gogo ::

Okapi si že kupil kaj?
Sam se odločam za Eagle Creek Gear Hauler. Upam, da si ga bom lahko ogledal v živo po Novem letu.
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

barakus ::

Kaj od tega se da v zivo videt v Sloveniji?

Okapi ::

Gogo je izjavil:

Okapi si že kupil kaj?
Sam se odločam za Eagle Creek Gear Hauler. Upam, da si ga bom lahko ogledal v živo po Novem letu.

Ja, že imam Eagle Creek Load Hauler. Pri Gear Haulerju mi ni všeč, da ima naramnice na prednjem delu nahrbtnika, in je verjetno tečno, če daš kaj v prednji žep, kar te potem žuli v hrbet.

Load Hauler je tudi malo lažji (0,9 kg proti 1,2 kg), in lahko mu povečaš volumen z 49 litrov na 57 l. To se mi zdi uporabno, če greš recimo pozimi v tople kraje. Odpotuješ v zimski jakni in je potem nimaš kam dati, če je torba polna. Pri load haulerju greš na pot s polno 49 litrsko torbo (kabinske velikosti), na cilju jo razširiš na 57 l in zbašeš noter še zimski del garderobe). Tako vsaj v teoriji. Kako bo v praksi, bo pa treba še preizkusit.

barakus je izjavil:

Kaj od tega se da v zivo videt v Sloveniji?

Ne vem, nisem nič iskal. Lowe, Patagonia, Osprey in Eagle Creek se sicer dobi tudi pri nas, ne vem pa, če imajo kje ravno te modele.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

barakus ::

Ali ima kateri od teh primeren prostor za DSLR fotkica?

Okapi ::

Namensko ne, vsaj ne da bi vedel. Lahko pa vedno kaj zimproviziraš. Odvisno tudi od velikosti opreme. Load hauler ima recimo zadaj dva žepa, ki bi ju lahko malo obložil s peno in v enega dal manjši aparat s kakšnim majhnim objektivom, v drugega pa malo večji zum. Ampak jaz načeloma fotoopremo vedno nosim posebej.

matobeli ::

Kakšnih dimenzij pa mora bit nahrbtnik da ustreza? Je to standardno ali se vsak prevoznik malo po svoje spomne zadeve?

fujtajksel ::

Vsak po svoje, moraš preverit za izbranega prevoznika. Pa še zmenili so se hinavci da bodo zmanjšali. Z malo gugljanja najdeš tabelo.

Okapi ::

Vsak prevoznik malo po svoje, ampak če nimaš trde torbe, ali do roba nabasane, imaš običajno dovolj rezerve, da jo lahko zbašeš v tisti okvir, ki ga imajo, da pomerijo velikost.

Dimenzijo so večinoma 50-55 cm x 35-40 cm x 20-25 cm. Če vzameš spodnje meje (50x35x20), si na varni strani, če vzameš zgornjo mejo (55x40x25) boš pa mogoče moral kdaj malo na silo stlačiti torbo v merilni okvir, oziroma v predal na letalu.

Je tudi nekaj izjem, ki hočejo imeti še nekaj manjšo torbo, recimo Air Tahiti (43x33x18).

http://travel-made-simple.com/carry-on-...

Okapi ::

Zelo veliko hvale v spletu je deležen tudi Minaal. Nova firma, na Kickstarterju so lani (zelo uspešno) zbirali sredstva. Narejen namensko za popotnike. Je pa tudi zelo drag (okoli 350 evrov) in trenutno razprodan, lahko pa se prijaviš, da te obvestijo, kdaj bo na voljo nova različica. Imam občutek, da je cena precej "hipsterska";-)


Če bo koga morda zanimalo, Minaal 2.0 je ravno na KS, naj bi bil boljši in cenejši od 1.0. Predvidena dobava maja 2016, po 280 evrov - ko svoj lonček pristavi naša država ob uvozu. Prodali so jih že za skoraj pol milijona (kabinskih in manjših ter nekaj cenejših dnevnih nahrbtnikov/torb). IMHO cena še vedno precej hipsterska.

https://www.kickstarter.com/projects/mi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

nejcek74 ::

v glavnem pol-trdi nahrbtniki, originalno namenjen enodnevnim plezalnim izletom (v plezalisca):

Grivel Rocker
Dimensions (H x W x D): 57 x 35 x 20 cm
Weight: 2130 g
Volume: 45 L

Camp Rox
40L 560g
dimenzij ne najdem

Arcteryx Miura 45
Short 1.14kg 42L 55cm x 30cm x 30cm
Regular 1.19kg 45L 60cm x 30cm x 30cm
Tall 1.24kg 47L 65cm x 30cm x 30cm

Black Diamond Stone Duffel
42L 1.15kg
58cm x 32cm x 22cm

Mamut Neon Cargo
40L
10 x 53 x 38cm (10 je po mojem visina ce ni nabasan?)

Okapi ::

Okapi je izjavil:

Gogo je izjavil:

Okapi si že kupil kaj?
Sam se odločam za Eagle Creek Gear Hauler. Upam, da si ga bom lahko ogledal v živo po Novem letu.

Ja, že imam Eagle Creek Load Hauler. Pri Gear Haulerju mi ni všeč, da ima naramnice na prednjem delu nahrbtnika, in je verjetno tečno, če daš kaj v prednji žep, kar te potem žuli v hrbet.

Load Hauler je tudi malo lažji (0,9 kg proti 1,2 kg), in lahko mu povečaš volumen z 49 litrov na 57 l. To se mi zdi uporabno, če greš recimo pozimi v tople kraje. Odpotuješ v zimski jakni in je potem nimaš kam dati, če je torba polna. Pri load haulerju greš na pot s polno 49 litrsko torbo (kabinske velikosti), na cilju jo razširiš na 57 l in zbašeš noter še zimski del garderobe). Tako vsaj v teoriji. Kako bo v praksi, bo pa treba še preizkusit.

No, tale Load Hauler je uspešno prestal prvi preizkus. Zelo zadovoljen!



Polno napolnjen (brez razširitve) je ravno prav velik po Ryanairovih merah. Na cilju sem ga pa razširil in vanj dal še zimsko jakno in čevlje. Nosi se lepo, naramnice dovolj udobne tudi za kakšno malo daljše prenašanje. Nima sicer pasu za okoli bokov, ampak ker poln tehta samo okoli 10 kg, ni sile.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Dejan_007 ::

Thule ima super kvalitetne nahrbtnike.

barakus ::

Jaz pa se se kar ne morem odlocit. Skoda ker je res tezko dobit vec razlicnih v zivo za primerjat

perci ::

https://www.decathlon.co.uk/35-l-sports...

Decent in pocen.

Sam sem sicer letos prvič sprobal večjo (90) litrsko varianto in se zelo obnese.

SmeskoSnezak ::

A obstajajo kaksni nahrbtniki , specializirani za (racunalniske) tehnike? Po zgornjih kriterijih? Je kaksen od zgornjih s predalcki in predeli? Rad bi da ni prevec mehak, kot pravi nahrbtnik, temvec bolj potovalni.

Kako pa je z merami? Wizzair je spremenil njihove mere za zastonj on-board : 42x32x25cm

Ste slisali za Ampl? http://ampl-labs.com/
Ali pa Pro Go? http://progogear.com/products/progo-tra...
Wandrd? https://www.wandrd.com/
@ Pusti soncu v srce... @

SmeskoSnezak ::

Od zgornjih sta mi vsec:
Eagle Creek Gear Hauler ,
Osprey FarPoint 40 .

A bo kaksen odgovor na to temo? Kaksno mnenje?
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

A110 ::

je kakšen update na področju nahrbtnikov kabinskek velikosti? konec marca se odpravljam za 1 mesec na tajsko in iščem nahrbtnik velikosti do 56x36x23 torej da gre v kabino na letalu. Sem pregledal zgornje nasvete ampa marsikaterega modela več ni v prodaji. budget je do okoli 100e. Prosim za nasvete.

ali je kakšen posebej priporočljiv model ali je bolje iti kar v dechatlon po nekega ki ustreza meram in je pol cenejši?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A110 ()

Okapi ::

Imam update, ampak je dražji. Zadnje čase uporabljam Cotopaxi, model Alpa. Odlična zadeva.



https://www.cotopaxi.com/products/allpa...

Cruz ::

A110 je izjavil:

je kakšen update na področju nahrbtnikov kabinskek velikosti? konec marca se odpravljam za 1 mesec na tajsko in iščem nahrbtnik velikosti do 56x36x23 torej da gre v kabino na letalu. Sem pregledal zgornje nasvete ampa marsikaterega modela več ni v prodaji. budget je do okoli 100e. Prosim za nasvete.

ali je kakšen posebej priporočljiv model ali je bolje iti kar v dechatlon po nekega ki ustreza meram in je pol cenejši?
Jaz priporočam Osprey Farpoint 40. Kolikor sem gledal je še vedno v prodaji.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

A110 ::

ja trenutno izbiram med 40 in 55 litersko verzijo. malo me skrbi da bi imel v 40 literski premalo prostora sploh glede na to da lahko na letalo nesem 2 kosa rocne prtljage bi lahko 55 litersko verzijo razstavil in verjetno nekako lahko posebej spravil na letalo ceprav razstavljena malenkost presega dovoljene mere

kygo ::

Okapi je izjavil:

Imam update, ampak je dražji. Zadnje čase uporabljam Cotopaxi, model Alpa. Odlična zadeva.



https://www.cotopaxi.com/products/allpa...


Tale zgleda ok.
A obstaja alixpress verzija (kopija) tega ruzaka za pol cene?
Zgleda tudi nepremocljivo. Jaz ponavadi marele (niti majhnih zlozljivih) ne vlacim na potovanja.
Scena se je pa itak spremenila in zdaj je ze dostikrat cabin bag za doplacilo, free je samo se kar gre pod sedez.

Okapi ::

Je precej nepremočljiv, poleg tega pa dobiš zraven še dežno prevleko. Tisto rumeno levo zgoraj na sliki.

kygo ::

Tnx, pod zic tudi pase, si probal kdaj? A laptop jemljes sabo?

Okapi ::

Za pod sedež je verjetno malo velik, nisem pa nikoli poskusil. Prenosnik jemljem s seboj. Ima poseben "žep" zanj.

A110 ::

kje pa si kupil to? gledam na geizhalz in ne najde nicesar

Okapi ::

Eu.cotopaxi.com, samo trenutno ga nimajo.

A110 ::

ima kdo tole mogoce?

barakus ::

Osprey Farpoint 40 po 6 letih uporabe...

Kvaliteta ok, ima pa naslednje kritične hibe:

1. Laptop compartment stran od hrbta, kar je bistveno večja obremenitev za moja ramena. Ne kupim več takega nahrbtnika.

2. Okroglasta oblika - če ga držiš za prvi al drugi ročaj in ga položiš na tla, se zadeva prekucne na trebuh (kjer je prenosnik) - nevarno in nepraktično.

3. Zunanja žepa iz mrežice bi lahko bila globlja - 0,5 L plastenka trenutno ne stoji stabilno notri.

Ali kdo pozna kaj podobnega, s tem da je predal za prenosnik na hrbtni strani?

c3p0 ::

Jaz imam že dlje časa Nordace in se dobro obnese. Wizz/Ryan še nikoli niso težili, pa dobim z nekaj kompresije not prtljage za cel zimski teden + debeli MBP prenosnik.

Steinkauz ::

Odvisno od mer. Npr wizzair ima 40x30x20.
Za to velikost je recimo kaj takega idealno:
https://www.decathlon.si/p/334520-11533...
Men je ta spoj spredaj, ki poveže levo in desno stran, obvezen. Full razbremeni ramena.

Sam uporabljam že par let:
https://www.decathlon.si/p/329468-68811...
In mam dovolj praznega, da bi tudi wizzair mere šle čez, če bi ga stistnil.
Z njim sem opravil tudi pardnevni trek in je bil kul.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ryanair in prtljaga (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12517830 (3704) kajtimara
»

Je prenosnik ročna prtljaga? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5319174 (7385) iceman3
»

Letalski nasveti

Oddelek: Loža
304177 (3501) St235
»

Nakup pohodniškega nahrbtnika

Oddelek: Šport
489298 (6828) Spxy
»

Torba za potovanje (Ryanair dimenzije)

Oddelek: Loža
307492 (6693) Invictus

Več podobnih tem