» »

Pravni nasvet

Pravni nasvet

Korakec ::

Eno vprasanje za pravnike.
Pred casom sem menjal sluzbo. Prejsnji delodajalec je od mene zahteval, da dobim podpise za odpustno pismo od razlicnih oseb. Od vseh sem jih dobil tudi od nadrejenih. Ali to pomeni, da jim nisem nic vec dolzan?

Gre namrec za trdi disk in podatke na njem. Po vec mesecih miru sem si ga prilastil in formatiral, sedaj pa zahteva trdi disk nazaj z vsemi podatki. Ali sem se vedno dolzan vrnit disk, ceprav je odpustno pismo podpisal ravno on, ki mi zdaj grozi s tozbo? Sem lahko miren ali se moram bat tozbe v primeru da ne dobim podatkov nazaj. Pravi da so podatki njihova last, ker sem jih proizvajal v casu dela tam.
Mimogrede, noben razen mene ne ve kaj tocno je blo gor, kateri programi, dokumenti... Kako naj jim potem dokazujem, da je to to. Oz ce sploh lahko oni meni, da ni bil disk vedno prazen. Je sploh kaj na tem in me lahko tozijo al me samo ustrahujejo?

Hvala za odgovore.

bobby ::

kako pa vedo, da jim disk manjka in podatki?
kar se odpisnice tiče, si dobil vse podpise, kar pomeni, da si vse vrnil.
Jaz ne vidim problema, podpisali so ti, da vse štima.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

MadMicka ::

Najprej glede diska. Če si jim sedaj povedal po telefonu, da ga imaš, potem najbolje, da ga vrneš. Če pa temu ni tako in je bil recimo disk na seznamu vrnjenih predmetov odkljukan, kot da si ga vrnil, potem pač rečeš, da ga nimaš.

Če dobijo disk nazaj, jim spotoma povej, da si disk formatiral, backupa pa nisi delal ter še dodaš, da ni bilo gor nič pomembnega oz. takega, kar že tako ali tako nimajo na svojih severjih. Tako ti dejansko nič ne morejo.

franseliski ::

Torej si ukradel disk? In ja podatki so njihovi.

A če imaš papir da si vse vrnil, potem naj se gladko j. Če imajo nesposobno vodstvo, to ni tvoj problem.
Pojdi s papirjem do enega odvetnika in plačaj tistih 100€, da ti pove koliko je ura, kaj tisti papir sploh pomeni. Bolje danes 100€, kot pa potem zapravljanje živcev kakšni 2 leti.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Beki89 ()

Mavrik ::

Premisli, a res hočeš biti znan kot "Tisti, ki je ukradel disk s pisarne." za par deset fičnikov?

Ljudje se pogovarjajo med sabo in Slovenija ni velika.
The truth is rarely pure and never simple.

facepalm ::

Disk unicis z magnetom in jim ga vrnes. Ce te kaj vprasajo, reces da diska nisi uporabljal odkar si dal odpoved in da ti ni jasno kje/kako se je pokvaril:) Tako, ti ne morejo ocitat da si karkoli pobrisal:) Za izgubo podatkov zaradi okvare pa verjetno nisi odgovoren.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: facepalm ()

solatko ::

Tvoja napaka, da službenih stvari nisi vrnil. Vrneš jim formatiran disk, za podatke pa ti po prenehanju delovnega razmerja nisi odgovoren.
Tisto za kar si bil plačan, je verjetno na strežniku ali backup-u, če ni, je to zgrešena politika podjetja, tudi projekti, na katerih si eventualno delal, so, če niso na strežniku, tvoja last.

Lepo jim vrni prazen disk, v priemeru njihove zahteve po povrnitvi podakov, ki so bili gor, pa se lahko poslužijo Kotarja ali forenzičnega laboratorija, vendar na svoje stroške.

Če nisi imel konkurenčne klavzule, nisi odgovoren za podatke, ki so se izgubili zato, ker se v firmi ni delal dnevni ali sprotni backup.
Delo krepa človeka

Mehmed ::

Korakec je izjavil:

Pravi da so podatki njihova last, ker sem jih proizvajal v casu dela tam.


Ce je to merilo enostavno nafilas disk s savegami razlicnih igric, ki si jih igral med delovnim casom.

MadMicka ::

Prvič, diska ni ukradu. Drugič, če se podpiše ob prenehanju pogodbe, da je vse ok, potem se morata tega držati obe strani. Dogovor zavezuje. Tako se lahko ureja stvari za nazaj. Nepošteno je, da čez 3 mesece podjetje začne s tem, češ to in to pa še ni urejeno. Po domače povedano, če podpišeš, velja, če se zajebeš, tvoj problem.

johanblond ::

Korakec je izjavil:

Pravi da so podatki njihova last, ker sem jih proizvajal v casu dela tam.

Ključni detalji so drugje, tako da je to bolj teoretičen komentar.

To seveda popolnoma drži, podatki SO njihova last, moraš jih seveda vrniti (kar so ti oni že potrdili z odpustnimi podpisi) in ti tudi ne smeš imeti "lastnih kopij" teh podatkov.

Mehmed ::

MadMicka je izjavil:

Po domače povedano, če podpišeš, velja, če se zajebeš, tvoj problem.

Mja, samo oni niso podpisali, da je to njegov disk sedaj. Oni so podpisali, da je on vrnil to pa to, nakar se je izkazalo, da le ni.
Sej tudi ce racunovodstvo zajebe pa ti nakaze prevec denarja to ni kar naenkrat tvoj denar.
Okoliscine so take, da se lahko naredis neumnega pa ga obdrzis z dost malo tveganja. Niso pa niti pod razno take, da bi lahko mahal z njim naokol pa mu pravil tvoj disk.

MIHAc27 ::

Če je na razdolžilnem listu ta disk omenjen, in so oni podpisali, da si ga vrnil, jim ga po mojem mnenju seveda nisi dolžan vračati (razen če si že omenil, da ga še vedno imaš).
Jaz bi ga zaradi čiste vesti vrnil.

Podatki ustvarjeni med delavnim časom, so tudi last podjetja. Ampak če si formatiral mislim da nisi dolžan reševati podatkov (če sploh vedo, kaj je bilo gor).

P.S.: Ko sem jaz zapuščal eno firmo, sem se z direktorjem zmenil, da lahko obdržim telefon in številko. A glej ga zlomka, ko sem vse prepisal pri Telekomu (in se moral zavezati za 2 leti) so se oni lepo premislili in sem moral telefon vrniti (SIM mi je na srečo lahko ostala). Pa ne da bi bil to kak high tech telefon. Nekaj tazga kot je bila Nokia 3310.
Me še vedno jezi, da sem se vezal brez veze.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vračilo "are" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10916863 (5149) Tidule
»

bolniška odsotnost - vprašanje...

Oddelek: Loža
476989 (4622) korenje3
»

Spletna stran - pridobitev izvorne kode

Oddelek: Pomoč in nasveti
445266 (3534) Ales
»

Hervis zahteva nazaj GoPro? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11217927 (11655) joze67
»

Dokaz, da sem trajno izbrisal datoteke

Oddelek: Pomoč in nasveti
284108 (2954) Malcolm_Y

Več podobnih tem