» »

Preperji norost ali je kaj na tem

Preperji norost ali je kaj na tem

««
27 / 27
»
»»

romex ::

Jaz to ne vidim kot lastno neumnost.. Po eno strani je dejansko še boljše, OL velja 10 let, PL nima poteka veljavnosti. Če hodiš na tekme, itak dobiš potrdilo pa potem vzameš OL in vpišeš kategorijo ter kaliber še tja.

Okapi ::

OL velja 20 let. Jemlje se ga pa v glavnem zato, da ti ni treba vsakokrat sproti plačevati dovoljenja za nabavo streliva (in hoditi po dovoljenje na upravno enoto - ne vem, če lahko zanj zaprosiš na daljavo).

dovoljenje za nabavo streliva niti ni tak problem, stane tistih nekaj eur, jbg... itak velja 6m, pa tudi zgornje meje koliko lahko kupiš ni. OL je nujen če želiš polnit sam (pogoj za izpit za polnjenje).. je pa dejansko res vse lažje z OL. Še glede veljavnosti. Zadnjič sem videl OL kateri ima veljavnost 10let. Verjetno so tudi to spremenili iz 20 na 10...

Za OL na daljavo pa nevem, verjetno je treba urejat kar osebno na UE, ker gre za vpis orožja. Sicer je že nekam vpisano ampak pomoje referenti na UE tega ne upoštevajo.

Mislil sem na nabavno dovoljenje, ne za OL. Je jasno, da na daljavo ne moreš registrirati orožja.

el_bahattee ::

Men se zdi, da je zadnjih x postov samo še tema o orožju, mogoče bi spremenili naslov? :D
 hehe

hehe

Come to my center, you enter the winter.

WizzardOfOZ ::

Učenje 7 letnega otroka kako preživeti v naravi se očitno obrestuje. Danes je sam zakuril ogenj s kresilom na sredi dvorišča in nam skuhal melisin čaj. Meliso je nabral na vrtu.

mahoni ::

Ste bili kaj preperji v zadnjem letu oziroma ali boste?

Glede na video posnetke iz lanskega leta je bil fokus vec al manj na skret papir. Folk je kupoval za pol leta v naprej, a ni razmisljal o hrani, ker ce nimas hrane tud kaj prevec ni za kakat.
Tu je bil nesramen podpis, ki mi je prislužil naziv, ampak mi dol visi za tem.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Okapi ()

mailer ::

Sem se učil zakurit ogenj s kresilom v mokrem. Če si res odvisen samo od tega kar najdeš v gozdu je majhna preklopna žaga skoraj obvezna. Tako si boš tud suhe lesene ostružke enostavneje pripravil. Če najdeš še kakšno smreko ali štor, ki smoli še toliko bolje. Predpriprava bolj pomembna od dejanskega kurjenja. Prvič sem imel ogenj samo par sekund, drugič malo več. Ko je bilo par dni brez dežja a vseeno minus zjutraj ni bilo problem zakurit. Hrana je dodaten problem, že oprema nanese za en dober ruzak.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

mailer ::

Je tema kar malo zamrla od korone naprej. Danes pregledal ruzake za pohodništvo in opazil na kresilih kar konkretno korozijo. Čeprav so bile zadeve v zip vrečki in na suhem me je kar malo presenetilo, koliko oksidacije se je napralo na novem in še neuporabljenem Firesteel kresilu. Predvidevam, da je zaradi dotikanja obeh kovin postopek še bolj pospešen. Torej če imate zadeve par let v neuporabi jih zaščitite z voskom ali kakšnim starim lakom za nohte.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Kakšna kovina? Tisto stran vržeš. Sej imaš nož, pa z njim podrgneš po kresilu.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Vanich ::

Tudi vsa gospodinjstva na Poljskem bodo dobila priporočnike za nujno preživetje.

Panika se očitno stopnjuje. Kdaj jih dobimo mi v SLO? Kakšni predlogi, kaj naj bi pisalo not, da bo primerno za Slovenijo in Slovence?

a_borlak ::

Ne rabiš, Slovenci smo že v osnovi prepperji, če ne pa imamo sorodnike na vasi, ki imajo vse.

gruntfürmich ::

tudi na švedskem imajo na spletu navodila.

v enem izmed prejšnjih revij zps so malo opisali kako je z živili na daljši rok.

jaz imam samo najnujnejše za naju z ženo: kvalitetni spalki, komplet čutarce s kuhalnikom, filtre za vodo, kresila, multitool. ostale stvari so pa v vsakem gospodinjstvu.
nimam pa (še) šotora in *pametnega* strelnega orožja.

a_borlak je izjavil:

Ne rabiš, Slovenci smo že v osnovi prepperji, če ne pa imamo sorodnike na vasi, ki imajo vse.
zbiranje krame ni prepperstvo, in sorodniki na vasi imajo poskrbljeno samo zase - v večini pa še to ne ker so preveč odvisni od sodobnih civilizacijskih pogruntavščin.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Miki N ::

A se Slotechovi "lučkarji" tudi štejejo za preperje?:|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

njyngs ::

Pravi prepper ma v bloku v kleti dva platoja konzerv in en plato vloženih murk, kantico bencina in pa dva platoja vode v plastenkah /s
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

starfotr ::

Vanich je izjavil:

Tudi vsa gospodinjstva na Poljskem bodo dobila priporočnike za nujno preživetje.

Panika se očitno stopnjuje. Kdaj jih dobimo mi v SLO? Kakšni predlogi, kaj naj bi pisalo not, da bo primerno za Slovenijo in Slovence?

Mi vse te dokumente že imamo.

https://www.gov.si/teme/bodite-pripravl...
https://www.sos112.si/
https://nijz.si/publikacije/

Vanich ::

starfotr je izjavil:

Vanich je izjavil:

Mi vse te dokumente že imamo.

https://www.gov.si/teme/bodite-pripravl...
https://www.sos112.si/
https://nijz.si/publikacije/

Ne, morjo nam dat v kastlc v papirni obliki. Kako boš to bral, če ni štroma pa interneta?

sprintaš.
kdor pa si ne sprinta ali pa ne razume zapisanega, pa bo umrl. tako da se tudi glede tega izvaja pozitivna selekcija :D

jst imam v planu kupiti še paracord 'bunki', v kateri so shranjene stvari za najnujnejše preživetje.

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Svašta, počasi bo Evropa postala tako glupa kot zahojeni deli ZDA...

vse ok in prav, ampak preživetje v kaosu in/ali džungli ima drugačne zakonitosti kot preživetje v urejeni socialni državi...

socialec ::

gruntfürmich je izjavil:

vse ok in prav, ampak preživetje v kaosu in/ali džungli ima drugačne zakonitosti kot preživetje v urejeni socialni državi...

Normalno, katero zaigram na svoj bendžo? The duel? :D

Kaj se boš merkal, pred kom? 99% ljudi se bo lomilo in jokalo od groze nekje, ker jih je civilizacija in demokracija pomehkužila do nivoja neuporabnosti - aktivna samoobramba pa jim je tako prepovedana. Oh the irony, glejte - veste za naslednjo verzijo matrice, zadnjA komisarKA naj ugasne NEK, da ne bo začelo kaj puščati čez čas :D

koyotee je izjavil:

30l je več kot dovolj :)

Če ga imaš samo kot BOB (Bug Out Bag) in ob krizni situaciji, da prideš od nekje domov, kjer imaš potem dovolj opreme, potem je dovolj. Če misliš pa zraven imeti še nekaj za bivak in za kuhat, bo pa premajhen.

Jaz imam 30-tko recimo za celodnevne pohode ali vikend pohode v gorah, kjer moraš imet kar nekaj opreme s sabo, za prespat imaš pa že urejeno, pa je občasno kar malo premajhen. Če bi moral še kako zadevo za zgraditi bivak imeti zraven, bi bil resmo premajhen.

Resen BOB je nekje 50 + 5 litrov:
https://onfireshop.de/en/products/onfir...

Zgodovina sprememb…

Vse je odvisno od "apokalipse". V nekaterih primerih bo dovolj iti do najbližje trgovine z orožjem, policijske postaje ali vojašnice.

kingsix ::

Dovolj so osnovne potrebščine, orožje in seveda.. Bitcoini :D

Zimonem ::

Okapi je izjavil:

Vse je odvisno od "apokalipse". V nekaterih primerih bo dovolj iti do najbližje trgovine z orožjem, policijske postaje ali vojašnice.

Ah od orožja še ni nihče preživel. Je dost več stvari bolj važnoh od obrambe. Ne da je zanemarljiva komponenta ampak dokler nimaš vse ostalo poštimano si lahko samo plenilec.

Na koncu je lahko sekira več vredna od puške brez municije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Magic1 ::

Lahko, samo kaj ti bo sekira, ko ti bo prvi kekec s pištolo hotel vse vzet, vključno s sekiro.
Magic

Orožje rabiš tudi za lov, in za obrambo pred zvermi.

Sekira dela potem ko onemu zmanjka municije, sicer to pa zavzame sekiro.

Okapi je izjavil:

Orožje rabiš tudi za lov, in za obrambo pred zvermi.

Pri nas praktično ni človeku nevarne zveri. Tiste par medvedkov , tudi ni verjetno da bo jih srečal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

V katerih rožicah pa ti živiš? Če pride apokalipse, je lov ena osnovnih metod preživetja. Zver je pa drug človek... V civilizaciji pa orožja ne rabiš, kot tudi ne preperstva (razen osnovnega za premostit teden ali dva kakšne naravne nesreče).
Magic

Folk se ne zaveda, da brez sodobne tehnike, ne more preživeti toliko ljudi. 100let nazaj je bila Slovenija gola in polja povsod, da je preživelo skoraj pol manj ljudi. Zdaj je gozd povsod. Brez tehnike verjetno lahko v Sloveniji preživi le kakšnih 400k ljudi.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

No ja, to ni res. Res je pa, da bi bili treba malo bolj zavihati rokave in zorati še kakšno njivo.

Kdaj si ti nazadnje izruval na roke drevesa, da si naredil plac za njivo? Imam vikend v hribu, naokoli vse terase prerasene s gozdom. Jaz si ne delam utvar, da bi prvih kar nekaj let živel od poljedelstva. Bi kar nekaj let moral živeti na lovu, da bi gozd spucal in potem imaš še težavo semen. Kje jih dobit in da ti na prvih njivah ne vse zboli.
Magic

Zgodovina sprememb…

Smo videli v Sarajevu kakßnenso to rožice ko so skotili pohištvo. Kdor ni pobegnil na deželo.

po mojem tudi problem nastane ker folk nima več znanja kako si shraniti hrano za 1 leto, do naslednje 'žetve'. ni to kar tako, da se hrana ne bo pokvarila če nimaš štroma in primernih shramb...
v takih razmerah če bi 1/10 folka preživelo bi bil velik uspeh!

1/10 je malo preveč. Mogoče bi prečivel eden na 100. Večina ne zna shraniti hrane niti za en mesec, če nima hladilnika, kaj šele do naslednjega leta.

No, bi pa lokalna hrana bila ena in edina. Ker druge ne bi mogli pripeljat z drugega konca sveta.

bm1973 ::

Lokalne hrane preprosto ni dovolj že zadnjih 50 let...

Ko pride do potreb, se bo splačalo vsak kvadrati meter obdelat. Tudi v hribih.

Res je, da je dobro biti neodvisen. Ampak to se ne izplača. Razen takrat ko se.

Problem je čas in količina ljudi. Včasih se je počasi skozi stoletja širilo obdelovalno površino in temu je sledilo število ljudi. V zadnjih 100 letih se je v Sloveniji verjetno 50% obdelovalne površine zaraslo in je zdaj marsikje gozd in to konkreten, ki ga je zelo težko spucat. Prebivalcev pa je danes skoraj x2. Imamo pa danes 1/3 penzionistov na zdravilih:8). To je lahko plus in minus.
Magic

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

Ne pomagajo obdelovalne površine, ker z danes na jutri ne boš dobil hrane.
Gospodinjstva v mestih hrano kupujejo sproti vsak dan, zaloge osnovnih živil samo za nekaj dni ...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Sej za ene par mesecev imamo strateških zalog. Samo to je le neka osnova, da ni takoj totalna anarhija. Pa še za parkrat toliko je verjetno ostale hrane po trgovinah in skladiščih. Samo po enem letu pa bi se začela konkretna lakota.
Magic

Saj mogoče bi bilo pa dobro, da se kaj zgodovine ponovi.

Če ni elektrike, v tednu dni ali prej. Menda je neka serija Blackout na streamih o predvidevanjih, sem šele začel gledati, res pa ni sredi poletja po kakšni popolni nevihti.

On a cold November day, electricity fails all over Europe. Blackout. While the government and authorities struggle with the effects and with clarification, a former hacker comes into the focus of the investigators.

Jaz sem pred leti gledal Jericho na to temo.. Na žalost je bila serija ukinjena sredi druge sezone.. Res fantastična serija na to temo..

https://www.imdb.com/title/tt0805663/

Prva sezona je tudi meni bila všeč. Bo treba spet pogledat, je že tolk nazaj, da sem že vse pozabil.
Magic
««
27 / 27
»
»»