» »

Zanimiv USB problem

Zanimiv USB problem

Grizzly ::

Imam malce starejši, a brezhiben računalnik z matično ploščo Asrock K7VT4A+. Ker mi je zmanjkalo USB priključkov sem vgradil še USB 2.0 kartico. Po montaži kartice so se začeli dogajati zanimivi problemi (po nekaj minutah delovanja PC-ja). Če sem imel na kartico priklopljeno webcam, so se oglašali nepričakovani zvoki - kot če bi napravo odklopil, včasih pa kamera sploh ni pokazala slike. Če sem priklopil usb wifi kartico, sem po nekaj minutah surfanja naenkrat ostal brez interneta - omrežja sem sicer videl, vendar se nisem mogel povezat v nobeno omrežje (je javilo napako). Če sem ob nepravilnem delovanju poskušal odklopiti usb napravo, sem včasih doživel še bluescreen. Hkrati pa uporabljam tudi integrirane USB. Če sem naprave priklopil samo na integriran USB, ni bilo nobenih težav. Te težave sem pripisal Windowsom XP, ki so precej štekali. Sedaj sem namestil Visto, vendar težave ostajajo enake. Kot rečeno, takoj po zagonu PC-ja je vse OK, po nekaj minutah pa so težave. Zdaj mi je jasno, da je nekaj narobe z USB kartico ali nastavitvami računalnika. Zanimivo pa je, da wireless miška dela brez težav, sprejemnik pa je priklopljen na USB kartico.

Kartica je bila res ena cenejših, vendar sem jo kupil zaradi dobrih izkušenj drugih uporabnikov. Zraven nisem dobil nobenih gonilnikov ali česa podobnega. Kartico sem samo priklopil na PCI in jo začel uporabljati. Sedaj imam vgrajeno USB kartico, a jo ne morem uporabljat. Sem kaj narobe naredil (pozabil kaj nastaviti v BIOS-u)? Sem morda dobil pokvarjeno kartico? Prepričan sem, da bi računalnik moral podpirati dodatno USB kartico in hkrati še integrirano, ali se motim? Lahko kdo razloži, kaj bi tukaj bilo narobe?

shadeX ::

Hm. Težko je biti pameten, ampak sodeč po opisu se mi v glavi porajata lahko dva razloga:

1. Pokvarjena kartica
2. Slabi default gonilniki

Če upaš, poglej malo po netu za kakšne druge gonilnike prvo.

Frenckie ::

Verjetno problem z napajanjem USB-jev.
Običajno imajo 5v in do 500mA (sprednji USB-ji pa še manjši tok).

Han ::

Katera kartica - firma, model...?

Grizzly ::

Gonilniki verjetno niso krivi. Kolikor se spomnim je bil zraven priložen nekakšen manual in ni omenjalo nobenih gonilnikov. Kartico sem samo priklopil in po zagonu je pisalo "najdena nova strojna oprema". Čez 5 minut sem že lahko shranjeval na usb ključek. Poleg tega je čudno, da se težava pojavlja na dveh sistemih (XP, Vista), zato dvomim da bi bili krivi gonilniki.

Da bi dobil pokvarjeno kartico je tudi vprašljivo. Ne pravim, da ni možno, vendar res malo verjetno. Tudi če bi bila kriva kartica, bi to moral nekako dokazati.

Za napajanje pa ne vem. Računalnik na splošno zazna vsako napravo, ki jo priključim na to kartico in prvih nekaj minut vse deluje brez problema. Šele po nekaj minutah uporabe nastopi problem. Ni pa mi jasno, zakaj wireless miška (katere sprejemnik je priključen na to kartico) dela ves čas normalno. Se da to napajanje kje in kako preverit in po potrebi ustrezno nastavit?

Najprej sem mislil, da je problem v kakšnem "sporu" z integriranim USB. Pri zvočni kartici je običajno tako, da je v primeru samostojne kartice treba onemogočit integrirano. Zaradi tega sem pomislil, da je tudi pri USB tako. Ampak tudi če obstaja ta možnost, nisem nič naredil, saj potem ne bi mogel uporabljat integriranega USB.

Spajky ::

Kartica se tepe z ostalo strojno opremo; premakni jo v drugi PCI slot ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Han ::

Še vedno ne vemo, katero kartico imaš...

Grizzly ::

PCI-USB 2.0 razširitvena kartica pa je "StLab U-143".

Če se res kartica tepe z drugo strojno opremo, potem se bo lahko v drugi reži tepla z neko drugo strojno opremo. Ali pa se bo katera koli kartica v tisti PCI reži tepla s katero od komponent. Kako naj potem vem, v kateri reži bo kartica delala brez kakšnih sporov? Da ne bom potem še naslednjih nekaj mesecev ugotavljal, če vse deluje...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grizzly ()

Spajky ::

Prekladaš toliko časa, dokler so težave :)

in napraviš instal na novo, prej pa naštimaš v Bios-u, da ti Bios dodeljuje IRQ-je (ne pa "by OS") ..
... če pa še noče nehat delat težave, nabaviš dva adapterja Usb/Ps2 in miško in tipkovnico spraviš na Ps2 in bosta takoj dva usb porta dodatno fraj :)) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Han ::

Če v Upravitelju naprav (Device Manager) ni sporov, je kartica defektna ali nekompatibilna z osnovno ploščo.

Mislim, da se mi nekje valja podobna kartica z VIA čipom...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
291935 (1526) GummyBear
»

usb device not recognized

Oddelek: Strojna oprema
143036 (1506) RutS
»

USB kartica

Oddelek: Pomoč in nasveti
5593 (516) Han
»

Hitrost PCIe reže

Oddelek: Strojna oprema
10714 (597) onitam
»

Matična plošča in usb 2.0?

Oddelek: Strojna oprema
292345 (1811) itsmeanthony

Več podobnih tem