» »

Arnes optični kabli

Arnes optični kabli

Poslastica ::

Živjo živjo,

tik ob naši hiši je Arnes v okviru projekta IR optika (http://optika.splet.arnes.si/) položil optične kable. Kable so napeljali do knjižnice, neke galerije ipd. torej za uporabo v akademski mreži. Zanima me, če mogoče kdo ve, ali se bomo lahko na te kable priklopili tudi mi? En jašek je čisto ob hiši, tako da se mi zdi to nekako logično, pa tudi ne vem, zakaj bi kdo vse skopal in polagal še enkrat. Po drugi strani pa prebiram, da je to kao svoje akademsko omrežje in se ne bo dalo priklopit ... Če se bo dalo, me zanima tudi, če kdo ve, koliko časa traja in kakšen je postopek za priklop.

Hvala že vnaprej za odgovore :)

MaterVola ::

vsiponudniki ::

Ta posel je dobil Telemach. Gre se za nakup optičnih povezav za zavode z območja MOL.

Fizične osebe ne pridejo tu v poštev. Žal.
www.zamenjaj-ponudnika.si

Tista "pogosta vprašanja" mi ne razjasnijo prav dosti mojega primera ...

Aha, hvala za odgovor ... ampak jaz sem v občini Ajdovščina. Velja tukaj enako?

SeMiNeSanja ::

Če je kable polagal kakšen Telemach ali drug provider, bi bilo dokaj logično, da bi ob tej priložnosti v zemljo zakopal še dovolj dodatnih vlaken, ki bi jih kasneje uporabil za priključevanje lastnih strank.

Preveri, kdo je polagal kable. Če je splošni internetni ponudnik, ga pokliči in se pozanimaj pri njemu.

Lahko pa da je kable polagal kakšen 'kabelski grosist', ki ponuja zgolj 'dark fiber' in nič drugega. V tem primeru so ti kabli dejansko lahko položeni samo za Arnes in morebiti še kakšno drugo 'večjo stranko', ki bi eventuelno naročila optično povezavo med dvema točkama.

Da bi pa kdo polagal kabel, ki nebi imel dodatne rezerve, izključno za Arnes...? Ne vem. Ne vidim ekonomske računice v takšnem početju.

vsiponudniki ::

Poslastica je izjavil:

Tista "pogosta vprašanja" mi ne razjasnijo prav dosti mojega primera ...

Aha, hvala za odgovor ... ampak jaz sem v občini Ajdovščina. Velja tukaj enako?

Tudi v Ajdovščini velja enako/podobno. Samo da je v Ajdovščini posel dobilo podjetje Advant.
Namen vsega skupaj je izključno povezava vseh slovenskih izobraževalnih in raziskovalnih organizacij (IR optika).

Plan je optiko ponuditi tudi fizičnim osebam. Po izkušnjah v podobnih projektih pa bo preteklo še nekaj let predno bodo začeli z dejanskimi priklopi.
www.zamenjaj-ponudnika.si

Razumem, hvala ti. Očitno damo Slo&eu preveč denarja noter, da bi se jim mudilo narest reč malo bolj rentabilno in jo nudit tudi gospodinjstvom. Pa eno gaso so npr. prekopali samo za eno majhno galerijico, niti ne vem, če kdo tam uporablja net :)

@vsiponudniki, očitno poznaš sistem: :)
Da bi sami poskrbeli (in plačali) za izvedbo del do naše hiše ipd. verjetno ne bi pospešilo stvari, ampak gre bolj za proceduralne mline? Kdo je sploh na potezi, Telekom/t2, ki najame te kable?

Tiger ::

IR optika predvideva izključno namenske optične povezave dark-fiber (neosvetljeno optično vlakno po slov.) do izbranih izobraževalnih organizacij (ki izpolnjujejo Arnes kriterije in so se same prijavile). Slednje bodo tako 25 let zastonj uporabljale optične povezave in pripadajoče opremo (delilnike, usmerjevalnik, optične konventerje, itd.).

Arnes je ta razpis razdelil po sklopih (mestih) in na vsak posameznih sklop so se lahko prijavili ponudniki (podjetja z referencami iz vzpostavljanja optičnih povezav). Ponudniki bodo dobili precej dobro plačilo, da bodo optične povezave vzpostavili ter nato vzdrževali 25 let, zato jih sploh ne zanima povezava do fizičnih oseb.

betko007 ::

Glede glavnega vprašanja te teme.
Dobro poznam kako ta podjetja gradijo to omrežje (oz. morajo zaključiti do 1.9.2015). Stvar je taka: podjetja bodo pripeljala po dve vlakni do vsake organizacije, za katere so se dogovorile, da pripeljejo in dobijo plačano za te dve vlakni. Praksa v veliki večini oz. praktično vedno je, da se s tem denarjem (ker dobijo precej vredu plačano) povleče kabel, ki ima noter percej več vlaken. V nekareih primerih tudi po 192 vlaken. To pa z namenom, da se poveže dodatne še navadne fizične osebe. To je v velikem interesu podjetja saj, plačano je že dobil, vzdrževanje omrežja ima tudi plačano in kar dobi dodatno od fizičnih oseb je vse samo en velik plus in dobiček.

Na kakšen način, bi pa fizične osebe dosegle priklop?
To je zelo odvisno od podjetja katero gradi omrežje v vašem kraju. Najboljše je, če se že med sabo sosedi/skupnosti zmenite in zberete podpise zainteresiranih bodočih uporabnikov in zatežite operaterjem ter temu podjetju, ki je gradil omrežje. S tem bo podjetje vidilo, da povpraševanje je, hkrati pa ga bo tudi operater preganjal, da ima bodoče stranke in naj priklopi uporabnike na omrežje.

Skratka, če je podjetje normalno razmišljalo ima veliko prostih vlaken v teh kablih ravno za fizične uporabnike. Vaša naloga je, da težite in sitnarite vsem mogočim. S tem mislim, dneveno, tedensko... kličite na Telekom, T-2, Telemach in sitnarite, da optika je in naj vas priklopijo. Kjer je volja tam je pot.

Vprašanja?

PODLIPC ::

optika gre v ARNES delilnik in ne v Telekom , tako da ni mogoč priklop fizičnih oseb.

Seveda, ampak gredo samo tiste dve vlakni od zavoda do vozlišča Arnesa. Ta vozlišča pa so ponavadi itak tako narejena, da je vse na kupu od vseh operaterjev. Sploh pa, Arnes ima po celi Sloveniji najeta vlakna, kar pomeni da je lastnik nek operater, neko podjetje- začaran krog.

marS ::

hja, verjetno samo tista vlakna za katera je Arnes plačal...ostala pa lahko grejo drugam...menda
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Tako je. Praksa pa je še taka, da npr. gradi neko podjetje v nekem mestu in, ker pač sam nima vlaken in jaškov čez celo mesto, se dogovori npr. z Telekomom za neko najemno ceno in uporabi kar njihova vlakna. Torej gre tko, Ministrstvo-Arnes-podjetje-Telekom-zavod.

To pomeni, da je neka pot do operaterjev zagotovo.

LeQuack ::

Kdo pa je ta Arnes da ima toliko denarja? Da ni to slučajno kakšen državni denar ali kaj, se pravi naš denar?
Quack !

Ministrstvo je dobilo evropska sredstva in je naredilo razpis za izgradnjo tega omrežja. Ministrstvo je predalo upravljanje in vzdrževanje omrežja Arnesu, ki so strokovnjaki v temu. Arnes pa je Akademska in raziskovalna mreža Slovenije. Praktično vse kar je javnega in še kaj več gre preko Arnesa.

fosil ::

LeQuack je izjavil:

Kdo pa je ta Arnes da ima toliko denarja? Da ni to slučajno kakšen državni denar ali kaj, se pravi naš denar?

Brez skrbi, ne gre za državni denar, Arnes je javni zavod in gre za javni denar :P
Tako je!

Gapi ::

LeQuack je izjavil:

Akademska in raziskovalna mreža Slovenije. Torej mreža izobraževalnih ustanov kot so faksi, srednje šole, osnovne šole itd. Je neprofitna organizacija.
No person is rich enough,to buy back his past.

LeQuack ::

Sem pozabil napisati /sarcasm na koncu.
Quack !

Haha :D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Point-to-point internet po optiki ali bakru

Oddelek: Omrežja in internet
71390 (1232) Bakunin
»

Prisilna poravnava T-2 pravnomočna, Simobil med snubci (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
6833249 (28472) BlueRunner
»

ARNES širi hrbtenično omrežje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
327132 (4770) jype
»

Davek na optiko v Ljubljani (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
728611 (6276) Matako
»

Shema slovenskega omrežja

Oddelek: Omrežja in internet
204563 (3797) BlueRunner

Več podobnih tem