» »

Point-to-point internet po optiki ali bakru

Point-to-point internet po optiki ali bakru

mojca ::

Dve stavbi (A in B, razdalja med njima cca. 300 metrov), med katerima je speljana bakrena parica in optično vlakno, bi rada povezala med seboj. V stavbi A je naročen optični priključek, stavbo B pa bi rada prisesala na obstoječ priključek v A, pri čemer hitrost povezave ni preveč pomembna. Vidnega polja med lokacijama ni.

Kaj je najlažje (in ne predrago) izvesti?

(i) kupimo neke vrste VDSL modem (2x) in po bakru prenašamo signal od lokacije A do B

(ii) terminiramo optični kabel na obeh straneh in kupimo dva optična pretvornika

Druga opcija bi baje stala okrog 300 EUR (2 x 100 EUR za opremo + verjetno 100 EUR za terminacije kablov). Kakšne pa so možnosti za prvo? Kakšno opremo bi sploh potrebovali in koliko bi le-ta stala? Predvsem me zanima, če je mogoče priti bistveno ceneje skozi kot z optiko za neko kratkoročno rešitev.

SeMiNeSanja ::

Če gledaš na dolgi rok, bo definitivno optika tista rešitev, ki bo prej ali slej obveljala.
Torej lahko svojo kalkulacijo dolgoročno gledaš kot:

1.) nabavim dva xDSL modema + terminiramo optiko + dva optična pretvornika
ali
2.) terminiramo optiko + dva optična pretvornika

Sama terminacija kabla za 100EUR se mi zdi kar malo oderuška varianta - glede na to, da danes aparati za varjenje optičnega kabla niso več nobena redkost. Z malo truda se najde tudi kakšen bistveno cenejši izvajalec.
Seveda pa je zgodba malo drugačna, če je treba optiko še razpeljevati po obeh lokacijah, vrtati zidove, itd. Potem je lahko 100EUR tudi ugodna cena.

Večinoma se ljudje ne lotevajo optike, ker je treba naresti izkop, napeljati kabel in se potem vse skupaj zatakne pri stroških in soglasjih. Ti pa optiko že imaš - torej jo izkoristi.

jype ::

Če imaš v obeh bajtah switch z GBIC luknjami, potem priklopiš kar v to. Multimode gigabitni SFP GBIC stane manj kot 50 evrov.

Izbeglica ::

Če imas ze speljano optiko sploh ni kaj razmisljat. Tudi dolgorocno in iz vidika zanesljivosti gledano je optika way to go.
Mi imamo vse povezave med lokacijami resene z 10Gbs dark fiber povezavami in dela stvar odlicon (med lokacijo a in b je razdalja 5km, med b in c pa 30km). Malce dragi so bili le ER sfp ji za povezavo b in c lokacij. Ampak za tako kratko razdaljo kot jo imas ti bodo sfpji, tako kot je ze Jure rekel, pod 50 €\kom.

SeMiNeSanja ::

Njen problem je ta, da je na lokaciji A druga 'firma' kot na lokaciji B.
Direktni vklop na switch bi bil idealen, ko bi se šlo za isto firmo na obeh straneh.
Tako pa obstajajo 'varnostni pomisleki' - dvomim, da bo firmi A všeč, če se sprehajajo uporabniki firme B po njihovem omrežju in obratno.

S pametnim switchem bi se še lahko nekaj poštrikalo s pomočjo Vlanov, je pa tu potrebna določena mera zaupanja v upravljalca omrežja A, da je Vlan pravilno skonfiguriral.

Načeloma bi nekakšna optimalna zadeva izgledala tako, da se na lokaciji A uporabi gbic na switchu in dodeli poseben Vlan za lokacijo B. Na lokaciji B pa se pripelje optiko v požarno pregrado (preko GBIC ali konverterja).
Taka konfiguracija sicer še vedno ne izključuje, da bi kdo na lokaciji A 'prisluškoval' prometu, ampak če govorimo o nekem osnovnem zaupanju, je to še nekako sprejemljiva alternativa.

Povsem 'na nivoju' rešitev pa je spet dražja in bi zahtevala, da Arnes na lokaciji A na optiko postavi svoj switch z GBIC-i in tega Arnes tudi upravlja (obe lokaciji spadata pod EDU, če sem kaj prav razumel). Tako se izogneš vprašanju zaupanja v administratorja na lokaciji A. Podražiti pa se zna zadeva, ker bo Arnes eksplicitno zahteval, da bo vse, kar se priključi imelo pečat 'Cisco', ali pa se ne bo hotel pogovarjati.
Kljub vsemu pa mora na lokaciji B biti postavljen nek firewall, pa čeprav za začetek nek 'bolj osnovni' - eventuelno kar tisti router, ki se je dosedaj uporabljal za DSL povezavo (ni optimalno, je pa bolje kot nič).

Bakunin ::

http://www.planet.com.tw/en/product/pro...


ampak ja...optika je najboljsa stvar na dolgi rok.

SeMiNeSanja ::

Bakunin je izjavil:

http://www.planet.com.tw/en/product/pro...


ampak ja...optika je najboljsa stvar na dolgi rok.

Glede na to, da stane komad 100€, se bolj splača že v štartu kupiti optični pretvornik.

Bakunin ::

dobis tudi za manj, ampak ja.... optika. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

A1 priklop

Oddelek: Omrežja in internet
205784 (3413) jukoz
»

Mrežna povezava za veliko razdaljo?

Oddelek: Omrežja in internet
101592 (1107) prowb
»

Mrežna povezava med dvema hišama

Oddelek: Omrežja in internet
212057 (1366) tony1
»

Prekinjanje VPN povezave

Oddelek: Omrežja in internet
212196 (1846) ircr
»

IP TV ROUTER

Oddelek: Pomoč in nasveti
61319 (1144) butec

Več podobnih tem