» »

Dvakrat bron na kemijski olimpijadi

Dvakrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Tudi kemiki so končali letošnje tekmovanje in se danes vračajo s 47. mednarodne olimpijade, ki je potekala v Bakuju v Azerbajdžanu. Od 20. julija so Slovenijo zastopali Uroš Prešern, Klemen Kovač (oba Gimnazija Novo mesto), Luka Pušnik (Gimnazija Ptuj) in Jan Jelen (Gimnazija Bežigrad) ter priborili dve medalji. Bronasta sta bila Uroš Prešern in veteran Jan Jelen, ki je lani že osvojil pohvalo. S tem so slovenski tekmovalci ponovili lanski rezultat.

Na olimpijadi je sodelovalo dobrih tristo tekmovalcev iz 79 držav, ki so se merili v teoretičnem poznavanju kemije in eksperimentalnih spretnostih. V četrtek je potekal eksperimentalni del tekmovanja, na katerem so imeli tekmovalci pet ur časa, da rešijo zastavljene probleme na izviren in znanstveno pravilen način, za kar so lahko prejeli do 40 točk. Dva dni pozneje so pet ur reševali še teoretični test, kjer je bilo možno osvojiti 60 točk. Nivo znanja, ki ga morajo dokazati tekmovalci, je zelo visok in presega srednješolsko snov, zato priprave vsako leto organizirata Zveza za tehnično kulturo in ljubljanska Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo. Izbirni postopek, ki se začne z državnim tekmovanjem v preteklem šolskem letu, v tekočem letu vsebuje več krogov dodatnega testiranja, da na koncu preseje ekipo štirih udeležencev.

Letos so na tekmovanju razdelili 35 zlatih, 63 srebrnih in 92 bronastih medalj. Absolutna zmaga je uspela Kitajski, saj so prva štiri mesta zasedli sami njihovi tekmovalci. Na petem mestu pa najdemo že najboljšega Evropejca, in sicer je to Andrei Iliescu iz Romunije. Tudi sicer rezultati niso presenetili, saj so poleg Kitajcev najboljše rezultate dosegle vzhodnoazijske in vzhodnoevropske države. Kaj vse so morali tekmovalci znati, si lahko ogledate tudi med pripravljalnimi nalogami.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Pakistanu. Za štiri vozovnice se bodo borili najbolje uvrščeni z letošnjega državnega tekmovanja.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalniška olimpijada Sloveniji prinesla dvakrat bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
227156 (6270) Blinder
»

Fiziki štirikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54044 (3332) elfin
»

Srebro in bron za Slovenijo na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
56304 (5377) LJ4L
»

Srebro in bron za Slovenijo na kemijski olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115452 (4689) Icematxyz
»

Štirikrat bron za Slovenijo na mednarodni kemijski olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
76639 (5819) minmax

Več podobnih tem