» »

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma kateri zavihek je odprl video ali avdio datoteke, ter jo utišati. Tudi Spotlight je postal inteligentnejši, saj sedaj razume vprašanje v naravnem jeziku. Aplikacija za zapiske (Notes) je nova, Mission Control pa izboljšan. Najbolj očitna razlika pa je nova pisava, ki bo odslej San Francisco, s čimer se bo OS X El Capitan (pa tudi iOS) poenotil s pametnimi urami. Apple trdi, da se v novem OS X programi odpirajo 1,4-krat hitreje, preklapljanje poteka dvakrat hitreje, PDF-ji pa kar štirikrat hitreje. Za hitrejši izris grafike je namesto OpenGL tu Metal. OS X El Capitan bo brezplačno na voljo jesen, razvijalci pa ga lahko začno preizkušati že sedaj. Verjamemo lahko, da ga bodo uporabniki hitro posvojili, saj jih kar 55 odstotkov uporablja najnovejšo verzijo OS X Yosemite, medtem ko je med Windows takih z 8.1 le 7 odstotkov.

iOS. Naslednji operacijski sistem, ki bo dobil posodobitev, je iOS za mobilne naprave. Novi iOS 9 je predvsem pametnejši, ko gre za razumevanje ljudi in interakcijo z njimi. Sveti gral uporabniških vmesnikov je pač naravna interakcija namesto iskanja s ključnimi besedami, čemur se je osebna asistentka Siri že kar precej dobro približala. V novi verziji dobiva funkcijo Proactive, ki ji omogoča predlaganje aplikacij in podobnega glede na uro, datum in lokacijo. Siri bo delovala tudi podobno kot Google Now na Androidu, torej bo spremljala naš urnik, sestanke in druge aktivnosti, prebirala bo lahko prejeto elektronsko pošto (tudi z namenom identifikacije kličočih številk, ki jih nimamo v imeniku, so se pa recimo kdaj pojavile v elektronski korespondenci).

Spotlight bo tesneje integriran v iOS in bo zmogel iskati po celotni napravi, pretvarjati med enotami brez povezave z internetom itd. Glavna razlika v primerjavi z Googlom ali Microsoftom je lokacija prepoznave govora - slednja to počneta v oblaku, izkoriščata lastne strežnike ter podatke pošiljata prek interneta, medtem ko Google vso prepoznavanje izvede lokalno na napravi. Prenovljena je tudi aplikacija Maps za zemljevide, ki podpira tudi podatke o javnem prevozu z vlakom, podzemno železnico in avtobusi v dobrih 20 mestih po celem svetu.

News for iOS 9 bo nudila novice v obliki, primerni za hitro nalaganje in pregledno branje na zaslonih mobilnih naprav, podobno kot to že počne Flipboard iz App Stora. V News sodelujejo številni (za zdaj ameriški, britanski in avstralski mediji), npr. CNN, Wired, Time. Podpira tudi druge, a s partnerskimi deluje bolj gladko.

Nekaj sprememb se nanaša posebej na iPad zaradi njegove specifičnosti. Tako bo imela tipkovnica bližnjice za izrezovanje, kopiranje in lepljenje ter možnost spremembe v trackpad. Pri uporabi več aplikacij hkrati (multitasking) zna iOS 9 isto kot Microsoftov Surface, torej postavitev druge ob drugi. Ta način (split-screen mode), ki omogoča razdelitev po zaslonu 50-50 ali 70-30, bo na voljo le v iPad Airu 2 in novih, prihajajočih.

Pod pokrovom je iOS 9 hitrejši in manj požrešen, pravijo. Potrebuje 1,8 GB prostora (medtem ko iOS 8 kar 4,6 GB) in zaradi varčnosti omogoča do tri ure daljšo avtonomijo. Razvijalci ga že lahko dobijo, javna beta sledi julija. Deloval bo na čisto vseh napravah, ki podpirajo iOS 8, torej v končni fazi tudi na iPhonu 4S.

Apple Music. Prihodnost glasbe ni prodaja digitalnih albumov temveč poslušanje na zahtevo (streaming). Tega se je zavedel tudi Apple, zato so pripravili Apple Music. Storitev bo stala 10 dolarjev mesečno ali 15 dolarjev za družino z do šestimi člani. Delovati bo začela julija. V plačljivi verziji bo moogče albume in sezname predvajanja prenesti na disk za kasnejše predvajanje brez internetne povezave, v brezplačni verziji pa bo mogoče poslušati le radijske postaje. Možnost Connect bo ustvarjalcem omogočala stik s poslušalci, tako da bodo lahko z njimi delili skladbo, fotografije, sporočila. Apple Music je integriran s Siri in če ji rečemo, naj predvaja skladbo z največ omembami na Twitterju v minulem letu, bosta to znala storiti. Ključni problem bi utegnila biti zamuda, saj Apple prodira na trg, kjer je Spotify že zelo velik igralec, pa sploh ni edini. Apple upa, da bo skladovnica 30 milijonov skladb dovolj. Apple Music pride jeseni tudi na Android.

Apple Pay. Doslej je bil Applov sistem za plačevanje s telefonom omejen zgolj na ZDA, sedaj pa prihaja tudi v Veliko Britanijo; prav tako bo podprtih še več bank in vrst kreditnih kartic (oziroma procesnih centrov). V Britaniji bo podpiral 250.000 terminalov (ter tudi londonski javni promet, a podrobnosti o integraciji s kartico Oyster še niso znane), na voljo pa bo od julija. Aplikacija Wallet bo na mobilnih napravah integrirala vse vrste kartic (kreditne, debetne, plačilne, zvestobe itd.), tako da se stari Passbook poslavlja.

CarPlay. Pametni avtomobili so še stvar prihodnosti, a tudi trenutni avtomobili dobivajo čedalje več pomagal. CarPlay bo odslej podpiral zaslone različnih velikosti in gostote točk (DPI) ter različne aplikacija proizvajalcev avtomobilov, ki bodo lahko delovali prek CarPlay. Tako bo mogoče neposredno v CarPlayu spremeniti radijsko postajo, temperaturo klimatske naprave ipd., če bodo proizvajalci seveda to želeli in omogočili.

watchOS 2. Applova pametna ura bo dobila prvo večjo programsko nadgradnjo. Najpomembnejša razlika se skriva v drobovju, saj bo novi sistem aplikacijam omogočal strojni dostop do mikrofona, zvočnika, pospeškomera, merilnika srčnega utripa (HealthKit) in digitalne krone. Druge novosti so namenjene temu, da bo ura bolj uporabna in tudi lepša, saj bo omogočala izbirno lastnih ozadij, odgovarjanje na elektronsko pošto, podporo za Apple Pay itd. HealthKit bo meril kopico novih parametrov, med drugim tudi izpostavljenost UV-žarkom, koliko presedimo ter menstrualni cikel. Na voljo bo jeseni in to brezplačno, razvijalci pa jo lahko začno testirati že danes. Za delovanje seveda potrebuje iPhone 5 ali novejši z iOS 8.2 ali novejšim.

90 komentarjev

«
1
2

66speeder66 ::

Me zanima ali je bilo že kaj glasu o Vulkan api-ju na iOS-u? Ali bodo OpenGL preprosto opustili in uporabili le njihov Metal kot na novem El Capitanu?

Nummy ::

Pedal to the METAL!!! \m/ >:D

Pa še swift gre open source. Noben ne more več rečt, da Apple ne da stvari, ki lahko konkretno spremenijo celoten IT zastonj. Samo še vprašanje časa, kdaj bo swift zamenjal Javascript in še kak drug jezik.

hojnikb ::

>Noben ne more več rečt, da Apple ne da stvari, ki lahko konkretno spremenijo celoten IT zastonj.

:)):))
U funny.

Kako misliš, da bo apple s tem spremeil IT "zastoj" ?
#brezpodpisa

Furbo ::

Ja svašta, moj prastari ifon 4s še vedno dobiva zadnje iOS pa vse.. komot bom počakal do jeseni na nov ifon. Zaradi takih reči mi je apple všeč, nisi pozabljen takoj, ko je zunaj nova napravica.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

hojnikb ::

No ja, dosti naprav je, ko je apple hitro pozabil na njih.
Pa tudi novejši updejti za stare naprave majo tendenco, da upočasnijo celo stvar.

Planned obsolescence je še kako živ pri applu.
#brezpodpisa

Nummy ::

66speeder66 je izjavil:

Me zanima ali je bilo že kaj glasu o Vulkan api-ju na iOS-u? Ali bodo OpenGL preprosto opustili in uporabili le njihov Metal kot na novem El Capitanu?

Ne openGL ostaja. V bistvu je openGL in openCL zadaj za Metal in sedaj bodo lahko app-i poganjali nekaj specifične kode tudi na GPU-jih, tako kot je bilo to sedaj na iPhone-ih, bo to sedaj na mac-ih. S tem, da bo na integriranih grafičnih tole delovalo veliko slabše, kot če boš imel dedicated grafično.

hojnikb je izjavil:

>Noben ne more več rečt, da Apple ne da stvari, ki lahko konkretno spremenijo celoten IT zastonj.

:)):))
U funny.

Kako misliš, da bo apple s tem spremeil IT "zastoj" ?

Vsak ki bo želel, bo lahko uporabil swift. Vse bo do konca leta open source, od kompilerja, do vseh API-jev.
In swift se lahko kompajla v binarno kodo, ali pa sproti interpretira kot javasccript. V veliki večini pogledov raztura javascript in Javo, in prinaša velik novih in hudih stvari, ki so sicer bile že videne v nekaterih jezikih, ampak nikoli skupaj v enem.
Se nebi čudu, če bi se začele potem počasi pojavljati internet strani, ki bi furale zadaj swift.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nummy ()

Furbo ::

hojnikb je izjavil:

No ja, dosti naprav je, ko je apple hitro pozabil na njih.
Pa tudi novejši updejti za stare naprave majo tendenco, da upočasnijo celo stvar.

Planned obsolescence je še kako živ pri applu.


No mojih naprav niso pozabili, ipad retina pridno dela, apple tv pridno dela, 4s dela.. če podpirajo še 4S, potem imajo lahko planiran nek zastaralni rok, samo je nekajkrat daljši kot drugje.
..slišim da je pri androidu npr. stvar bistveno slabša, pa tudi tam rahlo dvomim, da se HW zahteve nižajo z updejti.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Spc ::

Smešno ime el capitan.
 

nsignific ::

A je sam men El Capitan lepši v GT4 kot pa v real life?

Mislim, saj je lep v živo, ampak sem bil razočaran.

nejcek74 ::

El Capitan = ena od bolj markatnih gorskih sten v dolini Yosemiti, od tod ime in povezava s starim

p.s. Apple se kako pozablja na starejse naprave, recimo kako so izrezali xserverje iz ekosistema.

opeter ::

Nummy je izjavil:

Ne openGL ostaja. V bistvu je openGL in openCL zadaj za Metal in sedaj bodo lahko app-i poganjali nekaj specifične kode tudi na GPU-jih, tako kot je bilo to sedaj na iPhone-ih, bo to sedaj na mac-ih. S tem, da bo na integriranih grafičnih tole delovalo veliko slabše, kot če boš imel dedicated grafično.


No, kolikor sem bral mnenja o tem, to ne velja za Iris Pro.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Nummy ::

opeter je izjavil:

Nummy je izjavil:

Ne openGL ostaja. V bistvu je openGL in openCL zadaj za Metal in sedaj bodo lahko app-i poganjali nekaj specifične kode tudi na GPU-jih, tako kot je bilo to sedaj na iPhone-ih, bo to sedaj na mac-ih. S tem, da bo na integriranih grafičnih tole delovalo veliko slabše, kot če boš imel dedicated grafično.


No, kolikor sem bral mnenja o tem, to ne velja za Iris Pro.

Zna biti, samo verjetno so tu mišljeni modeli 6200+, kar pomeni da to potem velja samo za rMBP 15"?

Saso_C ::

Glavna razlika v primerjavi z Googlom ali Microsoftom je lokacija prepoznave govora - slednja to počneta v oblaku, izkoriščata lastne strežnike ter podatke pošiljata prek interneta, medtem ko Google vso prepoznavanje izvede lokalno na napravi.


Tega stavka ne razumem.

Invictus ::

nejcek74 je izjavil:

El Capitan = ena od bolj markatnih gorskih sten v dolini Yosemiti, od tod ime in povezava s starim

p.s. Apple se kako pozablja na starejse naprave, recimo kako so izrezali xserverje iz ekosistema.

Kdo se še spomni XServerjev ...

Niso bili niti včasih popularni, zato so jih pač ukinili. Sam en strošek.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

noraguta ::

Invictus je izjavil:

nejcek74 je izjavil:

El Capitan = ena od bolj markatnih gorskih sten v dolini Yosemiti, od tod ime in povezava s starim

p.s. Apple se kako pozablja na starejse naprave, recimo kako so izrezali xserverje iz ekosistema.

Kdo se še spomni XServerjev ...

Niso bili niti včasih popularni, zato so jih pač ukinili. Sam en strošek.

blazno fajn ce nisi imel resitev razvitih na tej platformi. Sicer je pa že vmes filemaker rad trokiral. Potem pa ...
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

FrEaKmAn ::

Nummy je izjavil:


Vsak ki bo želel, bo lahko uporabil swift. Vse bo do konca leta open source, od kompilerja, do vseh API-jev.
In swift se lahko kompajla v binarno kodo, ali pa sproti interpretira kot javasccript. V veliki večini pogledov raztura javascript in Javo, in prinaša velik novih in hudih stvari, ki so sicer bile že videne v nekaterih jezikih, ampak nikoli skupaj v enem.
Se nebi čudu, če bi se začele potem počasi pojavljati internet strani, ki bi furale zadaj swift.


npr? Taki stavki: "prinaša velik novih in hudih stvari" nimajo nobenega smisla... bodi specifičen..

Invictus ::

noraguta je izjavil:


blazno fajn ce nisi imel resitev razvitih na tej platformi. Sicer je pa že vmes filemaker rad trokiral. Potem pa ...

No vidiš ...

Pač danes imajo vsi infrastrukturo na MS. Redki na Linux. Zakaj bi nekdo nekam silil kjer je majhen RVC?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Furbo ::

Ja eno xy napravo je bilo treba najti, za argument, češ da apple tudi kdaj kaj upokoji. Čudno da ni newtona ven privlekel.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

pirlo ::

Saso_C je izjavil:

Glavna razlika v primerjavi z Googlom ali Microsoftom je lokacija prepoznave govora - slednja to počneta v oblaku, izkoriščata lastne strežnike ter podatke pošiljata prek interneta, medtem ko Google vso prepoznavanje izvede lokalno na napravi.


Tega stavka ne razumem.

Verjetno je Apple mišljen. Mi pa je smešno kako trdijo, da vse dela offline na napravi; to še menda sami ne verjamejo.

Qushaak ::

Apple trdi, da se v novem OS X programi odpirajo 1,4-krat hitreje, preklapljanje poteka dvakrat hitreje, PDF-ji pa kar štirikrat hitreje. Za hitrejši izris grafike je namesto OpenGL tu Metal.

Ja a ni ta božji sistem že od skos hiter, ne pa da zdej rečejo, da je bil počasen.
(Sarkazm, jasno.)

noraguta ::

Invictus je izjavil:

noraguta je izjavil:


blazno fajn ce nisi imel resitev razvitih na tej platformi. Sicer je pa že vmes filemaker rad trokiral. Potem pa ...

No vidiš ...

Pač danes imajo vsi infrastrukturo na MS. Redki na Linux. Zakaj bi nekdo nekam silil kjer je majhen RVC?

upraš apple
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

nejcek74 ::

Invictus je izjavil:

Niso bili niti včasih popularni, zato so jih pač ukinili. Sam en strošek.

Ni problem ukinitev xserverjev, problem je ker niso bili vec povezljivi z ostalimi Applovimi napravami. Samo na stavek o Applovi podpori starim napravam sem apliciral. Ker imam sam obratne izkusnje, da si precej hitro primoran nadgraditi cisto ves hardware skupaj s periferijo.

Nummy ::

FrEaKmAn je izjavil:

Nummy je izjavil:


Vsak ki bo želel, bo lahko uporabil swift. Vse bo do konca leta open source, od kompilerja, do vseh API-jev.
In swift se lahko kompajla v binarno kodo, ali pa sproti interpretira kot javasccript. V veliki večini pogledov raztura javascript in Javo, in prinaša velik novih in hudih stvari, ki so sicer bile že videne v nekaterih jezikih, ampak nikoli skupaj v enem.
Se nebi čudu, če bi se začele potem počasi pojavljati internet strani, ki bi furale zadaj swift.


npr? Taki stavki: "prinaša velik novih in hudih stvari" nimajo nobenega smisla... bodi specifičen..

Ti lahko napišem cel roman tu. Nekaj specifik:
- veliko bolj "clean" sintaksa, brez odvečnih znakov
- določene stvari so rešene zelo fajn, tako sintaktično, kot z vidika preverjanja/branja kode. Recimo zankam lahko določiš obseg v formatu
1...&lt10
, kar pomeni od 1 (vključno z 1) do 10 (brez 10).
- tuple, ko rabiš vračati več kot samo eno vrednost iz funkcije
- optionals - veliko manj pisanja kode in nepotrebnih try-catch blokov po kodi
- funkcije z dinamičnimi parametri
- playground - v xcode lahko v playground live preveriš delovanja nekega odseka kode in ga potem samo skopiraš v projekt. Super stvar, če želiš v naprej videti rezultate določenih stvari! Prav tako zelo uporabna stvar za risanje grafov in podobnih reči, saj se da tu napisati nekaj podobnega, kot recimo v mathematico (sicer precej manj, ampak za kak nižji nivo matematike deluje super). Sam si ponavadi zelo pomagam pri geometriji.
- spremenjljivke lahko uporabljaš podobno kot v javascriptu s tem, da so tu vedno določenega tipa (ki ga ni treba deklarirati v naprej ampak kompajler sam ugotovu kako pa kaj).

Pa je še polno stvari. SEj nekaj teh stvari obstaja tudi v drugih jezikih, ampak nikjer vse v celoti. Več si pa preberi https://developer.apple.com/swift/

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nummy ()

Raw ::

Skratka nobene revolucionarne novosti, oziroma sploh nič uporabno-novega.
Letos jih Microsoft čist povozu. Redkost.
I am what I am and I do what I can

mtosev ::

malo so pozni s tem steaming aka apple musicom. mislim, da nekega velikega vpliva na tržišče ne bodo imeli
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Motion ::

mtosev je izjavil:

malo so pozni s tem steaming aka apple musicom. mislim, da nekega velikega vpliva na tržišče ne bodo imeli

Najbrž bo mel kar velik vpliv na tržišče, sam ne zaradi ker bi biu kaj posebnega...

FrEaKmAn ::

Nummy je izjavil:


Ti lahko napišem cel roman tu. Nekaj specifik:
- veliko bolj "clean" sintaksa, brez odvečnih znakov
- določene stvari so rešene zelo fajn, tako sintaktično, kot z vidika preverjanja/branja kode. Recimo zankam lahko določiš obseg v formatu
1...&lt10
, kar pomeni od 1 (vključno z 1) do 10 (brez 10).
- tuple, ko rabiš vračati več kot samo eno vrednost iz funkcije
- optionals - veliko manj pisanja kode in nepotrebnih try-catch blokov po kodi
- funkcije z dinamičnimi parametri
- playground - v xcode lahko v playground live preveriš delovanja nekega odseka kode in ga potem samo skopiraš v projekt. Super stvar, če želiš v naprej videti rezultate določenih stvari! Prav tako zelo uporabna stvar za risanje grafov in podobnih reči, saj se da tu napisati nekaj podobnega, kot recimo v mathematico (sicer precej manj, ampak za kak nižji nivo matematike deluje super). Sam si ponavadi zelo pomagam pri geometriji.
- spremenjljivke lahko uporabljaš podobno kot v javascriptu s tem, da so tu vedno določenega tipa (ki ga ni treba deklarirati v naprej ampak kompajler sam ugotovu kako pa kaj).

Pa je še polno stvari. SEj nekaj teh stvari obstaja tudi v drugih jezikih, ampak nikjer vse v celoti. Več si pa preberi https://developer.apple.com/swift/


haha... če je glavna prednost jezika sintaksa, potem je to čisto odvisno od okusa posameznika.. te prednosti ki si jih naštel, so drugje prisotne že leta...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FrEaKmAn ()

opeter ::

Nummy je izjavil:

opeter je izjavil:

No, kolikor sem bral mnenja o tem, to ne velja za Iris Pro.

Zna biti, samo verjetno so tu mišljeni modeli 6200+, kar pomeni da to potem velja samo za rMBP 15"?


Žal podrobnosti ne vem, ker sem to bral na ArsTechnica.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

hojnikb ::

Če hočeš clean sintakso, potem gledaš kak pitonček.
But then again..
#brezpodpisa

Blazz ::

hojnikb je izjavil:

No ja, dosti naprav je, ko je apple hitro pozabil na njih.
Pa tudi novejši updejti za stare naprave majo tendenco, da upočasnijo celo stvar.

Planned obsolescence je še kako živ pri applu.


točno tako. mel ipad 3 , ko sem iz 6 dal na višje je bilo z vsakim updateom čedalje slabše...tako da že pri 7ki niso več imeli v mislih starih naprav, oz. mogoče pa so jih, s tem da so te zaradi počasnosti in nezmožnosti downgradea prisilili v nakup...

pirlo ::

Motion je izjavil:

mtosev je izjavil:

malo so pozni s tem steaming aka apple musicom. mislim, da nekega velikega vpliva na tržišče ne bodo imeli

Najbrž bo mel kar velik vpliv na tržišče, sam ne zaradi ker bi biu kaj posebnega...

+1
Izkušnje do sedaj tako kažejo.

nikolahodin ::

Vse te applove naprave bojo koštale 1.000 eur ali več. Vste te njihove spletne storitve bojo več kot 10 eur na enoto.

mtosev ::

pirlo je izjavil:

Motion je izjavil:

mtosev je izjavil:

malo so pozni s tem steaming aka apple musicom. mislim, da nekega velikega vpliva na tržišče ne bodo imeli

Najbrž bo mel kar velik vpliv na tržišče, sam ne zaradi ker bi biu kaj posebnega...

+1
Izkušnje do sedaj tako kažejo.
niti ne itunes je bil prva platforma kje si lahko kupil glasbo. streaming pa ima že nekaj platform na voljo. in tud freemium model imajo drugi,apple pa ima samo za plačat
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

neonX ::

mislim, da se zna storitev obnesti. iTunes ima 800+ mio uporabnikov, Apple Music bo ponujal 3 mesece brezplacno uporabo, imajo 30+ mio skladb, mesecna narocnina za enega uporabnika je $9.99 in za 6 uporabnikov $14.99 na mesec.

nikolahodin ::

neonX je izjavil:

mesecna narocnina za enega uporabnika je $9.99 in za 6 uporabnikov $14.99 na mesec.
za usa trg $9.99 in za 6 uporabnikov $14.99 na mesec. Za Evropo Eur9.99 in za 6 uporabnikov Eur 14.99 na mesec.
Za UK trg pa 9.99 funta in za 6 uporabnikov 14.99 funta na mesec.

neonX ::

enako spotify, ki pa ima 60+ mio uporabnikov (od tega le 15+ mio placljivih), medtem, ko je stevilo skladb podobna.

razlika je tudi v stevilo drzav, kjer je storitev na voljo. spotify - 58, apple music - 100.

spotify narocnina:
us: $9.99
uk: £9.99
de: 9,99EUR

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neonX ()

NLight ::

Nummy je izjavil:


Vsak ki bo želel, bo lahko uporabil swift. Vse bo do konca leta open source, od kompilerja, do vseh API-jev.
In swift se lahko kompajla v binarno kodo, ali pa sproti interpretira kot javasccript. V veliki večini pogledov raztura javascript in Javo, in prinaša velik novih in hudih stvari, ki so sicer bile že videne v nekaterih jezikih, ampak nikoli skupaj v enem.
Se nebi čudu, če bi se začele potem počasi pojavljati internet strani, ki bi furale zadaj swift.


Pozabljaš da tudi Microsoft razvija TypeScript, ki je opensource...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: NLight ()

pirlo ::

neonX je izjavil:

mislim, da se zna storitev obnesti. iTunes ima 800+ mio uporabnikov, Apple Music bo ponujal 3 mesece brezplacno uporabo, imajo 30+ mio skladb, mesecna narocnina za enega uporabnika je $9.99 in za 6 uporabnikov $14.99 na mesec.

Primerjava

MrStein ::

Nummy je izjavil:


- tuple, ko rabiš vračati več kot samo eno vrednost iz funkcije

Aleluja!

(sicer nekateri jeziki to podpirajo že dolgo, recimo PL/SQL, ampak ne "vse na enem kupu")

Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma kateri zavihek je odprl video ali avdio datoteke, ter jo utišati.

This!
Zakaj tega drugi (še) nimajo?

Oziroma tako: zakaj sploh web stran, ki ni v ospredju lahko oddaja noise ("šum" se mi ne zdi enakovreden prevod, "hrup" mogoče?).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

leiito ::

Tole je fantastično. Ko že vsi mislimo, da celo Apple ne more vsakič tako zelo dramatično preseči pričakovanj, vsakič znova demonstrirajo zakaj so svetlobna leta pred drugimi v industriji.

Pospeševanje odpiranja strani je sicer morda že kar preveč dobrega, že zdaj jih ne moreš več dohajati s prostim očesom, ampak naj jim bo, namen je brez dvoma dober, uporabniku še naprej zagotavljati superiorno izkušnjo in fantastičen value for money.

Je pa to sicer leto stabilizacij in optimizacij, česar bodo veseli predvsem lastniki starejših naprav, ki naj bi jih Apple, vsaj tako trdijo "poznavalci", namerno upočasnjeval, baje celo z vsakim updejtom bolj, dokler ni vse skupaj postalo že skoraj tako močvirnato kot Okna. Ampak to so urbane legende, dejansko delajo starejše naprave enako hitro kot na prejšnjih iOSih, samo crash se je zdaj morda zgodil 2x ali celo 3x letno.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Motion ()

zee ::

Nic pretirano novega, obilica tecne samohvale.

Pohvaliti velja t.i. low power mode v iOS9.

Hitrejse odpiranje PDF-jev v Preview-u je brez pomena, ce imas dovolj pomnilnika in SSD pogon.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

gapipro1 ::

MrStein je izjavil:


This!
Zakaj tega drugi (še) nimajo?

Chrome ima to že več kot pol leta...

MrStein je izjavil:


Oziroma tako: zakaj sploh web stran, ki ni v ospredju lahko oddaja noise ("šum" se mi ne zdi enakovreden prevod, "hrup" mogoče?).


Em ker mogoče obstaja YouTube in Online Radio?

Nummy ::

zee je izjavil:

Nic pretirano novega, obilica tecne samohvale.

Pohvaliti velja t.i. low power mode v iOS9.

Hitrejse odpiranje PDF-jev v Preview-u je brez pomena, ce imas dovolj pomnilnika in SSD pogon.

Zakaj brez pomena? Če imaš en kup pdf-jev in iščeš nekaj konkretnega v enem in samo pregledaš na hitro vsakega v preview-u se kar pozna ali ti odpira par sekund enega ali ti ga odpre instant. Pa verjetno ne bodo samo pdf-ji tisti, ki se bodo odpirali hitreje.

gapipro1 je izjavil:

MrStein je izjavil:


This!
Zakaj tega drugi (še) nimajo?

Chrome ima to že več kot pol leta...

Ima samo, da ti pokaže zvočnik na tabu kateri nekaj predvaja, nimaš pa nekje da lahko daš mute all. Lahko samo mute-aš cel računalnik. Problem pri chrome-u: če imaš toliko zavihkov odprtih, da ne vidiš potem tistega zvočnika. Too bad. Zelo verjetno potem nalagaš dodaten extension še za to in gre še več CPU-ja in memorije po gobe... že tak je chrome najbolj požrešen od vseh!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nummy ()

driver_x ::

NLight je izjavil:

Nummy je izjavil:


Vsak ki bo želel, bo lahko uporabil swift. Vse bo do konca leta open source, od kompilerja, do vseh API-jev.
In swift se lahko kompajla v binarno kodo, ali pa sproti interpretira kot javasccript. V veliki večini pogledov raztura javascript in Javo, in prinaša velik novih in hudih stvari, ki so sicer bile že videne v nekaterih jezikih, ampak nikoli skupaj v enem.
Se nebi čudu, če bi se začele potem počasi pojavljati internet strani, ki bi furale zadaj swift.


Pozabljaš da tudi Microsoft razvija TypeScript, ki je opensource...


Pri zadevah, ki naj bi konkurirale javascriptu je nujno, da so odprte.

noraguta ::

driver_x je izjavil:

NLight je izjavil:

Nummy je izjavil:


Vsak ki bo želel, bo lahko uporabil swift. Vse bo do konca leta open source, od kompilerja, do vseh API-jev.
In swift se lahko kompajla v binarno kodo, ali pa sproti interpretira kot javasccript. V veliki večini pogledov raztura javascript in Javo, in prinaša velik novih in hudih stvari, ki so sicer bile že videne v nekaterih jezikih, ampak nikoli skupaj v enem.
Se nebi čudu, če bi se začele potem počasi pojavljati internet strani, ki bi furale zadaj swift.


Pozabljaš da tudi Microsoft razvija TypeScript, ki je opensource...


Pri zadevah, ki naj bi konkurirale javascriptu je nujno, da so odprte.

Pri komentiranju je nujno met vsaj mal pojma, ne bit pa totalen aberveznik. http://en.m.wikipedia.org/wiki/TypeScri...
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

driver_x ::

Še bolje pa je, da prebrano tudi razumeš.

Nummy ::

In glede na wiki je typescript še najbližje oz. najbolj podoben swiftu. Praktično telo malo razlike in seveda se potem poraja vprašanje: ali bosta apple in microsoft "združila" jezika in bo potem obstal samo eden? Ali bo k naslednjik ali katerikoli od teh dveh prevzel vlogo javascript-a?

opeter ::

A mislite, da bo jeseni, ko bodo izdali ta nov OS tudi kakšni osveženi računalniki? Konkretno mislim na Mac minija.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Nummy ::

opeter je izjavil:

A mislite, da bo jeseni, ko bodo izdali ta nov OS tudi kakšni osveženi računalniki? Konkretno mislim na Mac minija.


Kolikor se gleda na kalkulacije bo:
-refresh mac pro
-refresh mini
-refresh mac book (air/pro) modelov, ki lansko leto niso bili posodobljeni.

-nov iPad
-nov iPhone 6s (possible forcetouch?)

Tak nekak jaz vidim :)

Drgač pa še ena zanimivost:
Swift je med najbolj priljubljenimi jeziki v letu 2015 oz. največ developerjev na stackoverflow je pokazalo zanimanje za swift. Tak da ni kar tako iz "riti privlečeno" to, da je swift pač eden izmed boljših jezikov v zadnjih parih letih.
Tudi jaz na začetku mislu: še en objective-C shitlike jezik. Probam. Najprej mi je bil čuden, se učim dlje, in globje kot sem šel, bolj mi je postajal všeč. Ko sem končal schnell kurz na treehouse-u sem preprost samo še reku: "To je to!". Sedaj ko je najavljeno, da bo open-source, pa komaj čakam, da se prime še drugod in da bomo z njim lahko pisali kodo še za kaj drugega kot samo iOS/OS X.

Ne vem zakaj morate bit eni zmeraj tako proti vsemu kar naredi Apple...

Sicer pa vidim v sorodni temi pri xboxu... če ne drugega enemu ni všeč barva, drugemu ni všeč oblika, trejemu ni všeč napajalni kabel, četrtemu barva gumbov na kontrolerju,... samo da je nekaj, da se folk pritožuje in dela pametne na forumu.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WWDC 2019: Applove novosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12324571 (19084) s1m0n
»

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2911953 (9490) hojnikb
»

Applove novosti: iPhone SE, manjši iPad Pro, iOS 9.3, cenejša ura, CareKit (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
9037674 (32766) Furbo
»

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
390118469 (96162) opeter

Več podobnih tem