» »

Znižana stanovanja

Znižana stanovanja

1 2 3
4
5

Gladi ::

lexios je izjavil:

Gre za umetno napihovanje cen, mal se pozanimajte pri bankah, zakaj in na koliko nepremičninah nepremično sedijo zadnjih nekaj let ter koliko so jih dali v promet. Nepremičninski balon ni počil in očitno trenutno nikomur (razen potencialnim kupcem, ki lahko zgolj čakajo) ni v interesu, da poči, saj bi v primeru poka balončka zagotovo banke potrebovale novo dokapitalizacijo!

Čakajoč Godota se čaka se na boljše čase, kakšno gospodarsko rast bo realno zgenerirala prodaja državnega premoženja je pomojem vprašanje, ta efekt bo na trg nepremičnin najbrž precej kratkotrajen, končni rezultat tega čakanja pa je zgolj odlaganje poka balončka...

Torej po tvoji logiki bi največje slovenske banke mogle delati v škodo lastnikov le teh, torej nas državljanov RS? Nepremičnine bodo šle na trg, vendar postopoma in glede na splošno povpraševanje.

solatko ::

Invictus - Previsoko cenjene dobrine, lahko vzdržujejo visoke cene, jim pa primanjkuje kupcev. Za banke je lastništvo stanovanj, mrtev kapital, ki prinaša stroške. Glede na to, da ta mrtev kapital ni obdavčen, tako kot je nekje drugod, seveda ni interes bank, da to prodajo, če pa bi bile v tej državi normalne razmere, bi pa banke to MORALE prodati za kakršno koli ceno, sicer bi šle v stčaj.
Ta stanovanja smo bankam kupili z dokapitalizacijo, pa še nekaj takih cvetk.
Zakaj pa niso dali stanovanj na slabo banko?
Tja so šli samo krediti brez pokritja in nekateri, ki so se celo redno odplačevali.

Gladi - Ti nisi nikakršen lastnik banke, če bi bil, bi od banke zahteval, da se mrtvega kapitala po vsaki ceni znebi in ti prinese dobiček, ne dokapitalizacijo.

Ni čudno, da gre vse v k.
Delo krepa človeka

marceb ::

smurf, če ni skrivnost v kolikšen mcenovnem rangu gledaš nepremičnine?
mislim da imaš kar podoben kriterij kot jaz oziroma z mojo že nekaj časa iščeva stanovanje znotraj obvoznice, vsaj 2,5 sobno do 120k€. Na žalost so naju do sedaj še vsi ogledi razorčarali: ni parkirišča, ni dvigala itd.
Po drugi strani razmišljava da bi raje še malo našparala ker se da za kakšnih 150k€ novogradnjo dobit z urejenimi zadevami. Kakorkoli mudi se nama (še) ne :)

lexios ::

Gladi, po logiki prostega trga naj se znajdejo kot se pač morejo, to zgolj pomeni, da ne iz mojega davkoplačevalskega žepa!

Previsoko cenjene dobrine, lahko vzdržujejo visoke cene, jim pa primanjkuje kupcev. Za banke je lastništvo stanovanj, mrtev kapital, ki prinaša stroške. Glede na to, da ta mrtev kapital ni obdavčen, tako kot je nekje drugod, seveda ni interes bank, da to prodajo, če pa bi bile v tej državi normalne razmere, bi pa banke to MORALE prodati za kakršno koli ceno, sicer bi šle v stčaj.
Ta stanovanja smo bankam kupili z dokapitalizacijo,


LAhko jamraš o tem manevru kolikor hočeš, ampak tebi to ne bo prineslo poceni nepremičnine.


Zagotovo ne, v primeru opcije b) pa pričakujem v roku 5-10 let novo dokapitalizacijo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Invictus ::

Banke so pač lobirale za dokapitalizacijo. Uspelo jim je. Pufi so pokriti.

Kar se tiče njih, so bili uspešni. Pa naj bo država v k ali ne ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

lexios ::

Seveda, raja temu očitno ploska, nekateri pa celo trdijo, da je nepremičninski balnoček počil. :))

Gladi ::

solatko,
100% lastnik NLB d.d je Republika Slovenija, katera predstavlja vse državljane RS. Direktnega vpliva nimamo, imamo pa posrednega, torej z volitvami. Sicer pa solatko, nevem zakaj se trudiš z komentiranjem zadev, katerih koncepti ti niso jasni. Pojasni zakaj bi mogla recimo slaba banka na silo prodati stanovanja pri relativno šibkem povpraševanju in s tem oškodovati RS, zaradi nižjega izkupička?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gladi ()

Invictus ::

lexios je izjavil:

Seveda, raja temu očitno ploska, nekateri pa celo trdijo, da je nepremičninski balnoček počil. :))

Kje ti vidiš ploskanje ?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Gladi ::

lexios je izjavil:

Gladi, po logiki prostega trga naj se znajdejo kot se pač morejo, to zgolj pomeni, da ne iz mojega davkoplačevalskega žepa!

Stanovanja bodo počasi prešla na slabo banko, kar pomeni da bi s takimi dejanji škodovala tebi, kot davkoplačevalca.

lexios ::

Invictius --> Gladi

Gladi, najprej moraš razumet, da gre pri vsem skupaj za špekulacijo, lastnik gor al dol. Ampak, če že vztrajaš pri tem konceptu, povsem logično je da zavarovanj nelikvidnih kreditov ne daš na trg vseh naenkrat, povsem nekaj drugega pa, da umetno vzdržuješ ceno in hkrat prosiš lastnika za dokapitalizacijo. S tem so kvečjemu odložili pok balončka naslednji generaciji (v najboljšem primeru), v najslabšem primeru pa boš ti "kot lastnik" oškodovan 2x! Oz 3x ali 5x, se ljubi komu preštet vse dokapitalizacije? Dejstvo je, da realna vrednost "rabljenih" nepremičnin v času pada, ne raste!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

solatko ::

Nepremičninski balonček je počil samo pri gradbenih podjetjih, ki so za pokrivanje izgub, pri izgradnji avtocestnega križa, pokrivali z gradnjo slabih, dragih stanovanj za trg. Ko je zmanjkalo interesentov za nakupe novih stanovanj, se je sesulo gradbeništvo, slediti bi morale banke, pa smo vzeli kredit (bi bilo bolje, da bi ga za gradbeni sektor) in pokrili slabe ocene bankirjev.

Gladi - Pač nimaš pojma. Slaba banka je bila ustanovljena zato, da čim več prinese iz slabih naložb, ena od teh je gradnja stanovanj za trg, v državi, kjer pol prebivalstva ne more pokrivat mesečnih stroškov preživetja.

Sedaj te pa banka vsak mesec obere za stroške vzdrževanja mrtvega kapitala, primanjkuje ji kapitala za gospodarstvo in v končni fazi, se vrednost stanovanj z leti neuporabe, niža.
Misliš, da se bo našlo veliko kupcev, ki bodo hoteli kupit nekaj let prazna stanovanja, po ceni novih.

Zakaj se pa vsi otepate nakupa avtomobilskh gum, ki v skladišču ležijo nekaj let in so takorekoč nove.

Meni so banke s svojim obnašanjem že odnesle ogromno denarja, ki bi prav prišel gospodarskim subjektom.
Delo krepa človeka

lexios ::

Filozofija je pač ta, da se čaka na boljšo vrednost, sj logično, da nikomur ni všeč poslovanje z izgubo.... V normalni banki pač to tveganje upoštevajo ko delijo kredite, pri nas pa "lako čemo". Kar se v Sloveniji (do sedaj) izzide bp, če si državna banka - zato tudi bedarije z rubeži, ko banke po več let z zavačevanjem 2. dražbe (čeprav bi jo po uradno predpisanem roku morali razpisati v parih mesecih) "prodajajo" zarubljene premičnine (najbrž v upanju, da jih odkupi lasnitk), npr. vozila, kjer vrednost pada še hitreje kot v primeru nepremičnin! ;(( Realen primer!

Gladi ::

solatko je izjavil:


Gladi - Pač nimaš pojma. Slaba banka je bila ustanovljena zato, da čim več prinese iz slabih naložb, ena od teh je gradnja stanovanj za trg, v državi, kjer pol prebivalstva ne more pokrivat mesečnih stroškov preživetja.

Sej to sem ti ravno prej razlagal, kaj je v bistvu pomen slabe banke. Kaj pa ti ne razumeš je to, da bi masovno prodajanje stanovanje sesulo nepremičninski trg in bi bil izkupiček precej manjši kot če bodo stanovanja postopoma spravljali na trg, seveda po ceni ki je tržna.

Kot drugo bi pa sam rad rekel, da ti očitno primankuje drame v življenju, glede na tvoje splošno pretiravanje glede na stanje v državi.

Invictus ::

Stanje v državi je slabo, sploh če greš na periferijo ala Dolenjska, Notranjska ali Zagorje. Pa tudi na Primorskem ne rastejo rožice. Večino teh pokrajin rešujejo dnevni migranti na službo v Ljubljano ter kak vrt, ki ga imajo doma. Sam položnic ti vrt pač ne plača.

Dejstvo je da se je kapital in dobre službe skoncentriral v Ljubljani. Gorenjska ima samo to srečo, da je avtocesta do Jesenic in da obstaja Šentviški tunel. Drugače bi tudi vse bolj tanko piskalo.

Na Gorenjskem lahko dobiš hišo že za 80k EUR. Pol ure po avtocesti iz LJ. Tako da cene, vsaj bajt, so res padle. Pa še bodo, ker tistih tronadstropnih monstrumov, ne kupuje nihče razen šiptarjev.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

lexios ::

Ej, Gladi, kolk let bi pa ti počasi postopoma spravljal stanovanja na trg, po "ceni ki je tržna"? 5? 10? 15? 20? 25? Kar nočeš razumet je del o umetnem vzdrževanju vrednosti bančnih zavarovanj v državi, kjer kupna moč pada, in to ni enako kot postopoma spravljati na trg... Upoštevaj tudi dejstvo, da bi se zaradi izjemno slabega poslovanja brez dokapitalizacije slovenske državne banke sesule kot hiška iz kart tudi, če bi na trg hkrati dale vsa stanovanja po začetni izklicni ceni 1 euro!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Invictus ::

@lexios

Ne sanjaj o takem črnem scenariju, ker nikoli ni obstajal. Pač banke so izkoristile krizo za dokapitalizacijo. Glede na ostale banke v EU so bile kar obro likvidne, bolje kot večina nemških in francoskih bank. Včasih je trweba tud kak drug članek prebrat.

Njihova kapitalska ustreznost je bila precej dobra. Ampak prilika je bila za poceni denar, pa so jo izkoristile.

Saj to počnejo vsa velika podjetja po svetu. Če je prilika, iztisnejo iz proračuna čimveč nepovratnega denarja.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

solatko ::

Gladi - Vidiš, z vsakim postom se ustreliš v koleno in pokažeš, da nimaš pojma.
Kaj je tržna cena?
To je cena, ki jo dosežeš na trgu pri prodaji.
Banke se upirajo tržni ceni s tem, da jim dovoljujemo v nedogled zadrževati mrtvi kapital, za katerega hočejo pričakovane ali željene cene.
Dokler jim dovolimo, da se obnašajo socialistično ali celo komunistično (vsakemu po njegovih potrebah), se jim tudi ni potrebno obnašat drugače.
Trg ti tudi najlepše pokaže, kakšno je stanje v državi, če vprašaš trgovce - slabo, če vprašaš gostince - še slabše, če vprašaš financ ministra - katastrofalno.
Delo krepa človeka

lexios ::

Glede na ostale banke v EU so bile kar obro likvidne, bolje kot večina nemških in francoskih bank. Včasih je trweba tud kak drug članek prebrat.


Je potrebno tudi upoštevat ogromno razliko v zavarovanjih in poslovanju nemških in francoskih bank ali NLB in ABANKE, ne zgolj likvidnost...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

solatko ::

lexios - In to likvidnost je občutilo gospodarstvo, precej pozitivno?
Delo krepa človeka

Gladi ::

solatko je izjavil:

Gladi - Vidiš, z vsakim postom se ustreliš v koleno in pokažeš, da nimaš pojma.
Kaj je tržna cena?
To je cena, ki jo dosežeš na trgu pri prodaji.
Banke se upirajo tržni ceni s tem, da jim dovoljujemo v nedogled zadrževati mrtvi kapital, za katerega hočejo pričakovane ali željene cene.
Dokler jim dovolimo, da se obnašajo socialistično ali celo komunistično (vsakemu po njegovih potrebah), se jim tudi ni potrebno obnašat drugače.
Trg ti tudi najlepše pokaže, kakšno je stanje v državi, če vprašaš trgovce - slabo, če vprašaš gostince - še slabše, če vprašaš financ ministra - katastrofalno.

Res si smešen, verjetno pač posledica senilnosti.
Ti govoriš o razumevanju tržnih cen, po drugi strani pa sam postavljaš primerne nakupne cene m^2 nepremičnin. To sta si nasprotujoči dejstvi.

Banke nimajo več v lastni teh nepremičnin, pač katere so zasegle, ampak so bila ta prenešena na slabo banko, ki pa ni ravno klasična banka. In kot si ugotovil sam, naloga slabe banke je da iz( v danem primeru so to nepremičnine) iztrži čim več, kar pa ne bo dosegla z masovno prodajo.

lexios je izjavil:

Ej, Gladi, kolk let bi pa ti počasi postopoma spravljal stanovanja na trg, po "ceni ki je tržna"? 5? 10? 15? 20? 25? Kar nočeš razumet je del o umetnem vzdrževanju vrednosti bančnih zavarovanj v državi, kjer kupna moč pada, in to ni enako kot postopoma spravljati na trg... Upoštevaj tudi dejstvo, da bi se zaradi izjemno slabega poslovanja brez dokapitalizacije slovenske državne banke sesule kot hiška iz kart tudi, če bi na trg hkrati dale vsa stanovanja po začetni izklicni ceni 1 euro!

Slaba banka ima verjetno predvideno življenjsko dobo, torej v tem času.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gladi ()

solatko ::

Kolikor sem zasledil, so šli na slabo banko samo celovški dvori.
Delo krepa človeka

Gladi ::

Vse nepremičnine, katera so bile podane kot bančno zavarovanje pri slabih terjatvah, bodo končale pri DUBT. Glede na to da se postopki počasi odvijajo bo to trajalo kar nekaj časa... katere nepremičnine pa imajo sedaj pa nevem.

lexios ::

Rok je bil 2017, še 2 leti torej, al smo že podaljšal?

Ziga Dolhar ::

lexios je izjavil:

Rok je bil 2017, še 2 leti torej, al smo že podaljšal?


Želijo podaljšati do 2022. E-demokracija - Rezultat iskanja po zakonodaji E-demokracije
https://dolhar.si/

Pšenični ::

Ziga Dolhar je izjavil:

lexios je izjavil:

Rok je bil 2017, še 2 leti torej, al smo že podaljšal?


Želijo podaljšati do 2022. E-demokracija - Rezultat iskanja po zakonodaji E-demokracije


To pomeni, da bojo stanovanja počasi dozirali na trg. Namesto tega bo manj novogradenj, še nekaj časa. Če pogledamo s te strani. Na ta način se bo dosegla maximalna cena v obstoječih pogojih. Po mojem mnenju, se bo v naslednjih par letih, tudi za rabljena stanovanja iztržil maximum, ker se ne bo gradilo. Vendar, čim bo povpraševanja doseglo dolečeno raven, se bo začelo spet graditi. Pri nas so stanovanja padala par let, hitrega poka pač ni bilo. Balon je spuščal pošasi. In kar konkretno, to je še potrebno reči.

So pa nekateri pričakovali, da bo slaba banka prepravila trg z stanovanji, da bo fino počilo. Da bojo cene šle nekam nenormalno dol. In da bojo prišli do stanovanja po zelo nizki ceni....To se ni zgodilo, in sedaj je nova rast pred nami. Prej omenjen scenarij, je bil seveda le za naivneže. Ki ne vedo, kako se zadevi streže.

Zdaj ostanejo še dražbe, samo tle je vrašanje, če ne bo zdej naval, ker postaja jasno, da je zdaj čas ugodnega nakupa, vsaj po mojem mnenju.

Zgodovina sprememb…

thramos ::

Do poka v državi s takšnim odstotkom lastništva lastnih stanovanj fizičnih oseb ne more priti.

Tale "rast" cen, pa je vsaj v Ljubljani predvsem posledica dejstva, da so se začela prodajati predvsem manjša stanovanja (prodaja večjih je celo upadla), ki so relativno dražja. Poleg tega je že leta 2013 začasno prišlo do dveh zaporednih četrtletij rasti, a se je trend hitro obrnil.

Da bo prišlo do realne in vzdržne rasti, bo potrebno še nekaj četrtletij z novicami o rasti GDPja, plač in zaposlenosti.

Pšenični ::

http://prostor3.gov.si/ETN-JV/

Največ poslov je v osrednji Sloveniji. Kar je logična posledica koncentracije kapitala in služb v Ljubljani. Kar je nekdo že omenil.

Z zapiranjem posameznih cest v Ljubljani, recimo kot je zaprtje slovenske ceste, in ostali poskusi izrinjanja avtomobilskega prometa iz Ljubljane je v prihodnjih letih pričakovati da bojo bljižnja mesta postala spalni del Ljubljane, za prevoz na delo se bo pač uporabljalo vlak ali avtobus. Z avtom je ob določenih urah pot od glavne postaje do Viča postala po zaprtju slovenske ceste misija nemogoče, saj me je lansko leto, pešec, ki sem zasledil pri glavni postaji, čez kako uro "prehitel" pri Tobačni....ko sem stal v koloni...

Smurf ::

marceb je izjavil:

smurf, če ni skrivnost v kolikšen mcenovnem rangu gledaš nepremičnine?
mislim da imaš kar podoben kriterij kot jaz oziroma z mojo že nekaj časa iščeva stanovanje znotraj obvoznice, vsaj 2,5 sobno do 120kEUR. Na žalost so naju do sedaj še vsi ogledi razorčarali: ni parkirišča, ni dvigala itd.
Po drugi strani razmišljava da bi raje še malo našparala ker se da za kakšnih 150kEUR novogradnjo dobit z urejenimi zadevami. Kakorkoli mudi se nama (še) ne :)

Trenutno bi imel 2 sobno, nekje v centru mesta/blizini, parkirni plac, + je blizina zelezniske postaje (se pravi kaksna kotnikova, resljeva, zupanciceva jama).

Ampak se mi ne mudi, trenutno mi bolj ustreza najemnistvo pri cemer imam lahko premozenje v bolj likvidnih sredstvih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

dejch79 ::

Se pridružujem debati :) Že kar nekaj časa spremljam bolj natančno trg nepremičnin, saj sem v ravno "pravem" obdobju nakupa nepremičnine. Moram pokomentirat zavajanje novinarskega ceha, ki so pritlehne oprode lobijev. Seveda se razume, novinarski posel je v tej deželici dosegel dno in veliko ljudi si služi kruh z pisanjem teh in onih posvečenih kolumn interesnim skupinam, v tem primeru gradbenim in bančnim lobijem.
V objavi so zapisali:
Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se v 1. četrtletju 2015 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju zvišale za 1,5 %. Že vrsto let je število transakcij v 1. četrtletju leta nekoliko nižje kot v 4. četrtletju. Tudi tokrat je bilo tako. Transakcij rabljenih nepremičnin (1763) je bilo nekaj manj kot v prejšnjem četrtletju (1883), vendar še vedno precej več kot v prvih četrtletjih zadnjih šestih let.To pomeni, da je trgovanje z rabljenimi nepremičninami že doseglo predkrizno intenzivnost.

V letnem poročilu Geodetske uprave RS za leto 2014 so podali tabelo:

2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Stanovanja 11003 6719 5578 7346 6973 6850 6291 7646
Hiše 5726 3460 2250 3565 3605 4000 3652 4096
Zemljišča za gradnjo 4906 4632 2643 2646 2411 2510 2126 1888
Poslovne nepremičnine 377 363 428 827 735 770 873 1178
Kmetijska zemljišča 7907 7490 4966 4810 5711 7554 7471 6543
Gozdna zemljišča 1645 1668 1162 1279 1750 2170 2045 2030

Dragi forumaši. Ali sem jaz slep ali zadnji stavek zavaja kot pes teče. Predkrizna raven je bila leta 2007, kjer se je prodalo 11003 stanovanj in 5726 hiš. Trenutno četrtletje beleži upad glede na prejšnje četrtletje in govoriti o nekih tektonskih premikih nepremičninskega trga je neumnost. Seveda se trg počasi stabilizira, saj so cene od leta 2008 padle za skoraj 30%. Vendar govoriti o predkriznih intenzivnostih je klofuta vsem, ki vsaj malenkost spremljajo trg nepremičnin.
Predvsem se je skristaliziralo nekaj. Leta 2008 si lahko prodal vsako luknjo za 100.000€. Danes take luknje dosegajo prodajno ceno 60.000€, če lastnik želi več, prodaja stanovanje leto dni, lahko tudi dlje. Dobra stanovanja, na dobrih lokacijah dosegajo še vedno solidno ceno in se tudi relativno hitro prodajo. Po več zbranih podatkih s strani nepremičninskih agentov, bank itd., se take nepremičnine prodajo v cca. 3 mesecih.

Moje osebno mnenje je, če imate namen kupiti nepremičnino je sedaj ugoden trenutek. Lahko bodo cene še malenkost padle, a osebno ne pričakujem več pocenitve v smislu 10% ali več. Definitivno pa večje rasti ne pričakujem. Kot je nekdo zgoraj zapisal, je veliko transakcij z strani družin, ki gredo v večje stanovanje. Novih nakupov je bistveno manj, kot včasih. Mladina težko pride do kreditne sposobnosti, življenjski cikel mladostnikov se je spremenil, špara se manj..

Vsekakor pa bi rad slišal čimveč mnenj, predvsem tistih, ki se sedaj odločate za nakup nepremičnine. Vaše izkušnje s trga lahko pomagajo pri izoblikovanju kaj je mogoče in česa pri prodajalcih ni moč doseči.
Ali pa sem samo jaz tako trmast pri nakupu :)

LP

mitja73 ::

Moje mnenje je da pa večina Slovencev čist preveč komplicira pri nakupu stanovanja. Vsi hočejo o tem razmišljazt kot o neki naložbi ipd.

Po moje pogledaš koliko imaš in kakšen kredit lahko vzameš. Praktično vsak ki ima prihodke lahko danes vzame krdit, če seveda zna delat z denarjem - banka to zna povsem dobro oceniti.
Potem ko imaš številko ki jo lahko nameniš za nakup pa kupiš za ta denar nekje kjer ti je všeč. Če se ti bo življenje sesulo pač prodaš za nekaj manj v prihodnosti, mogoče pa tudi za več.
Potem pa živiš namesto da ene 3 leta življenja zapraviš za iskanje idealne nepremičnine. ( 3 leta je vendarle ene 10% tistega aktivnega lifa ko se da uživat )

Pšenični ::

dejch79 je izjavil:

Se pridružujem debati :) Že kar nekaj časa spremljam bolj natančno trg nepremičnin, saj sem v ravno "pravem" obdobju nakupa nepremičnine. Moram pokomentirat zavajanje novinarskega ceha, ki so pritlehne oprode lobijev. Seveda se razume, novinarski posel je v tej deželici dosegel dno in veliko ljudi si služi kruh z pisanjem teh in onih posvečenih kolumn interesnim skupinam, v tem primeru gradbenim in bančnim lobijem.
V objavi so zapisali:
Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se v 1. četrtletju 2015 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju zvišale za 1,5 %. Že vrsto let je število transakcij v 1. četrtletju leta nekoliko nižje kot v 4. četrtletju. Tudi tokrat je bilo tako. Transakcij rabljenih nepremičnin (1763) je bilo nekaj manj kot v prejšnjem četrtletju (1883), vendar še vedno precej več kot v prvih četrtletjih zadnjih šestih let.To pomeni, da je trgovanje z rabljenimi nepremičninami že doseglo predkrizno intenzivnost.

V letnem poročilu Geodetske uprave RS za leto 2014 so podali tabelo:

2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Stanovanja 11003 6719 5578 7346 6973 6850 6291 7646
Hiše 5726 3460 2250 3565 3605 4000 3652 4096
Zemljišča za gradnjo 4906 4632 2643 2646 2411 2510 2126 1888
Poslovne nepremičnine 377 363 428 827 735 770 873 1178
Kmetijska zemljišča 7907 7490 4966 4810 5711 7554 7471 6543
Gozdna zemljišča 1645 1668 1162 1279 1750 2170 2045 2030

Dragi forumaši. Ali sem jaz slep ali zadnji stavek zavaja kot pes teče. Predkrizna raven je bila leta 2007, kjer se je prodalo 11003 stanovanj in 5726 hiš. Trenutno četrtletje beleži upad glede na prejšnje četrtletje in govoriti o nekih tektonskih premikih nepremičninskega trga je neumnost. Seveda se trg počasi stabilizira, saj so cene od leta 2008 padle za skoraj 30%. Vendar govoriti o predkriznih intenzivnostih je klofuta vsem, ki vsaj malenkost spremljajo trg nepremičnin.
Predvsem se je skristaliziralo nekaj. Leta 2008 si lahko prodal vsako luknjo za 100.000EUR. Danes take luknje dosegajo prodajno ceno 60.000EUR, če lastnik želi več, prodaja stanovanje leto dni, lahko tudi dlje. Dobra stanovanja, na dobrih lokacijah dosegajo še vedno solidno ceno in se tudi relativno hitro prodajo. Po več zbranih podatkih s strani nepremičninskih agentov, bank itd., se take nepremičnine prodajo v cca. 3 mesecih.

Moje osebno mnenje je, če imate namen kupiti nepremičnino je sedaj ugoden trenutek. Lahko bodo cene še malenkost padle, a osebno ne pričakujem več pocenitve v smislu 10% ali več. Definitivno pa večje rasti ne pričakujem. Kot je nekdo zgoraj zapisal, je veliko transakcij z strani družin, ki gredo v večje stanovanje. Novih nakupov je bistveno manj, kot včasih. Mladina težko pride do kreditne sposobnosti, življenjski cikel mladostnikov se je spremenil, špara se manj..

Vsekakor pa bi rad slišal čimveč mnenj, predvsem tistih, ki se sedaj odločate za nakup nepremičnine. Vaše izkušnje s trga lahko pomagajo pri izoblikovanju kaj je mogoče in česa pri prodajalcih ni moč doseči.
Ali pa sem samo jaz tako trmast pri nakupu :)

LP



Ugodnih nepremičnin res ni veliko. Ko sem jaz nazadnje kupoval stanovanje pred 10 leti, je bilo podobno. Če dobro pregledate oglase recimo na Bolhi....boste videli, da je tako.Zakaj?

Pod "vsako luknjo" jaz razumem stanovanje v hiši, ki je lahko novejše..vendar.. (blazni stroški recimo menjave strehe), stanovanje v zgradbi l 65 in dole,(niso vedeli kaj je to hidroizolacija), recimo stanovanja na Vrhniki (neki čuden smrad, ne bom dal 100.000 da mi pol smrdi po kislem v flatu),https://www.facebook.com/pages/No%C4%8D..., Stanovanja v centru Ljubljane (promet), na Viču (poplave).......itd. Taka stanovanja so relativno poceni, v Ljubljani recimo v stari bajti dobiš stanovanje za pol cene nekega sprejemljivega stanovanja. http://www.bolha.com/nepremicnine/stano...

Ne bom dal 100 jurjev za flat na Viču, ko sm pršel v Ljubljano ravno takrat po dežju in sn vidu avte v vodi??? Ne samo to. Ane.

Pač vsak si postavi svoje izločitvene kriterije, poleg cene , ki zmanjšajo število sprejemljivih nepremičnin. Če pa gledaš na vsako prasko potem stanovanja ne boš kupil nikoli. Določiš si kriterije, glede na ceno, in greš v akcijo.

Zgodovina sprememb…

Blazz ::

še vsem, ki gledate po dražbah. Kar nekaj je prodajalcev (podjetij), ki prodajajo neko stvar za 100k eur in je ne prodajo že leto ali 2, potem pa dajo na dražbo z začetno ceno 95k eur. Da se ne boste opekli in mislili, da zato ker je na dražbi, da je začetna cena kar avtomatsko pod realno... sem videl že kar nekaj takih poizkusov nategov. Za nagrado pa je to potem še videno kupljeno in ne rabijo dat nikakršne garancije.

Tako da pazljivo!

Pšenični ::

http://www.situla.eu/poletni-popusti-st...

Precej drago za moje pojme, ampak zgleda da se dogaja. Za 114.000 ojrov, 44 kvadratnih metrov. Lokacija je bolj tko. Večina te runde stanovanj bo šla. Za med. Tko zgleda. 260.000 ojrov dat za največje stanovanje, zgleda ni problem.

Zgodovina sprememb…

sandmat ::

"te runde stanovanj" ... tole se prodaja že leta in je prepolovljeno že parkrat.

Pšenični ::

sandmat je izjavil:

"te runde stanovanj" ... tole se prodaja že leta in je prepolovljeno že parkrat.


No sam cene so še zmeraj kr navite. Pa zgleda da bo šlo. Prodaja se leto in pol.

http://www.finance.si/8355037/%28foto%2...

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

Ja, jaz si upam staviti, da bo tole do jeseni razprodano.

thramos ::

2.5k na m? neto oz. 1.9 na bruto, s parkirnim mestom, za novogradnjo v centru Lj (pa pustimo nadstandard) so navite cene?

Pšenični ::

thramos je izjavil:

2.5k na m? neto oz. 1.9 na bruto, s parkirnim mestom, za novogradnjo v centru Lj (pa pustimo nadstandard) so navite cene?


Lokacija ni najbolj posrečena, kaj je proga precej zraven. Za trenutne razmere so nekako še cene precej visoke. Ampak čez dva meseca, tri, največ poslov z nepremičninami se namreč "zgodi" v jeseni, si bodo nekateri takih cen verjetno zelo želeli. Mislim na tiste, ki majo keš. Situacija se kr spremija. Na trgu nepremičnin.

Zna se ponoviti lanska zgodba, da bojo na pol spodobna stanovanja enostavno v jeseni šla, in nato drugo leto spet gor za 10%, kot je nekdo že omnenil za letos. Seveda, če bo BDP šel še mal gor, pa da gospodarska rast ostane.

Zgodovina sprememb…

mitja73 ::

Blazz je izjavil:

še vsem, ki gledate po dražbah. Kar nekaj je prodajalcev (podjetij), ki prodajajo neko stvar za 100k eur in je ne prodajo že leto ali 2, potem pa dajo na dražbo z začetno ceno 95k eur. Da se ne boste opekli in mislili, da zato ker je na dražbi, da je začetna cena kar avtomatsko pod realno... sem videl že kar nekaj takih poizkusov nategov. Za nagrado pa je to potem še videno kupljeno in ne rabijo dat nikakršne garancije.

Tako da pazljivo!


Tako se nihče ne nategne, saj se stanovanj ne kupuje po blondinka navdihu kupmo ker pise akcija.

lexios ::

Telbanc, ko berem tvoje poste se mi zdi, kot bi poslušal reklamo nepremičninskega agenta. :))

Pšenični ::

lexios je izjavil:

Telbanc, ko berem tvoje poste se mi zdi, kot bi poslušal reklamo nepremičninskega agenta. :))


Verjetno te podzavestno moti nekaj drugega, da nimaš dovolj denarja za nakup rabljene nepremičnine, in da so projekcije za naprej po moje drugačne od tvojega razmišljanja. Vsaj kar se tiče rabljenih nepremičnin. Čez par mesecev bo že vse jasno, ane.

Zgodovina sprememb…

lexios ::

Niti ne, strinjam se da cene v doglednem roku ne bodo bistveno padle, razmišljat o podražitvi je pa zaenkrat čista špekulacija. Če dostkrat ponoviš boš mogoče še kaj prodal. :))

Pšenični ::

lexios je izjavil:

Niti ne, strinjam se da cene v doglednem roku ne bodo bistveno padle, razmišljat o podražitvi je pa zaenkrat čista špekulacija. Če dostkrat ponoviš boš mogoče še kaj prodal. :))


Tud jaz se strinjam, da podražitve ne bojo velke, bo pa naraščanje konstantno. Ob narašćajočem BDP pa sploh.

solatko ::

telbanc - Najprej moraš naredit analizo, koliko potencialnih kupcev stanovanj (novih, ne zamenjavo za večje ali manjše) dobi zaposlitev, s katero postanejo kreditno sposobni.
Potem boš počasi ugotovil, da je glede na zaposlovalno politiko in trg dela, majhna možnost, da bo povpraševanje po nepremičninah raslo in s tem možnost dviga cen.

Se pa konstantno povečuje povpraševanje po najemniških stanovanjih, z neekonomsko najemnino, tako, da je edini konstantni kupec nepremičnin, stanovanjski sklad, ki pa tudi nima ravno veliko denarja.

Tisti, katerim finance niso problem, pa se večinoma ozirajo za hišami, na dobrih lokacijah.

Je pa res, da pri nas vsaka pametna analiza, ne da pravega rezultata, ker je vse odvisno od tega, kako se bo obnašala politika in bančni sektor, ki pa sta nepredvidljiva.

V resnem kapitalizmu, bi bile ob nekajkratnem preseganju potreb in možnostih nakupa, stanovanja že po 500€/m2.
Delo krepa človeka

noraguta ::

solatko je izjavil:

Nepremičninski balonček je počil samo pri gradbenih podjetjih, ki so za pokrivanje izgub, pri izgradnji avtocestnega križa, pokrivali z gradnjo slabih, dragih stanovanj za trg. Ko je zmanjkalo interesentov za nakupe novih stanovanj, se je sesulo gradbeništvo, slediti bi morale banke, pa smo vzeli kredit (bi bilo bolje, da bi ga za gradbeni sektor) in pokrili slabe ocene bankirjev.

Gladi - Pač nimaš pojma. Slaba banka je bila ustanovljena zato, da čim več prinese iz slabih naložb, ena od teh je gradnja stanovanj za trg, v državi, kjer pol prebivalstva ne more pokrivat mesečnih stroškov preživetja.

Sedaj te pa banka vsak mesec obere za stroške vzdrževanja mrtvega kapitala, primanjkuje ji kapitala za gospodarstvo in v končni fazi, se vrednost stanovanj z leti neuporabe, niža.
Misliš, da se bo našlo veliko kupcev, ki bodo hoteli kupit nekaj let prazna stanovanja, po ceni novih.

Zakaj se pa vsi otepate nakupa avtomobilskh gum, ki v skladišču ležijo nekaj let in so takorekoč nove.

Meni so banke s svojim obnašanjem že odnesle ogromno denarja, ki bi prav prišel gospodarskim subjektom.

Ja pa jade. Gradbena podjetja so z avtocestnim križem solidno živela. Ko so usahnila sredstva iz tega vira jih je la pobralo. Že sicer je tudi v svetu zadolženost gradbenih podjetij velika ker so tudi vložki veliki. Pri nas je bila pa zaradi privatizacije še nekoliko večje. Pokopalo jih je pa dodatno še to, da so metala denar za izgradnjo stanovanjskih kompleksov kjer so si obetali 3k€+ po kvadrtu. Pa plačilna nedisciplina.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

solatko ::

noraguta - Ti nimaš pojma - največji del finančnega kolača, so pobrali projektanti, načrtovalci cest, ki pa niso bili SCT, GRADIS, PIONIR,..... temveč podjetja v državni lasti JS.
Izbor izvajalcev, se je vršil, na podlagi močno podcenjene najnižje ponudbe, potem pa so izbrani izvajalci, izbirali najcenejše podizvajalce. Plačila so potekale tako, da se je že končan del, poplačal iz novega dela, saj po takih cenah, ki so jih dosegli na razpisih, nihče ni bil sposoben finančno pokriti stroške. Ko je bil narejen zadnji večji AC posel, enostavno ni bilo več od kje vzeti, zato so gradbinci popadali en za drugim. To je ekonomsko dejstvo, drugo pa so politična nakladanja.
Se gdaj vprašate, zakaj so razen dveh odsekov, vso operativo izvedla domača podjetja, na razpisih pa tujcev za tako ceno, sploh ni bilo zraven.
Če se gradbeniki nebi dogovarjali med seboj, bi crknili še prej.

Nikomur ni jasno, da so padajoče plošče v šentviškem predoru, bile nameščene na 30 let staro konstrukcijo, po kateri gre vsak dan, nekaj vlakov in, da je Zidar opozoril projektante, da zaradi tresljajev, ni zadeve, ki bi te plošče obdržale na tak način, kot so se tega lotili.
Ni vam jasno, da so nove bolnice projektirali biroji, ki o gradnji bolnišnic nimajo pojma in to niso bili biroji gradbenikov, temveč isti, ki so za ogromna sredstva projektirali AC križ.

Naši gradbinci so bili samo poceni izvajalci slabih projektov. Za kompenzacijo pa je država pustila tem gradbincem, da prosto delajo pri stanovanjski gradnji za trg, ki je takrat še cvetel. Ko je zmanjkalo denarja za dokončanje AC je istočasno vsem zmanjkalo tudi denarja za dokončanje stanovanj, banke pa so nehale dajati kredite.

Skratka, smo ena redkih držav v svetu, ki je zavestno uničila svojo gradbeno operativo, nestrokovno in predvsem politično.
Delo krepa človeka

jan_g ::

saj po takih cenah, ki so jih dosegli na razpisih, nihče ni bil sposoben finančno pokriti stroške


A ni bila neka raziskava, ki je pokazala, da smo v milijardnih zneskih preplačali avtoceste? Če smo jih, potem se mi zdi, da cene le niso bile tako nizke oz. izvajalci tako poceni.

Blazz ::

mitja73 je izjavil:

Blazz je izjavil:

še vsem, ki gledate po dražbah. Kar nekaj je prodajalcev (podjetij), ki prodajajo neko stvar za 100k eur in je ne prodajo že leto ali 2, potem pa dajo na dražbo z začetno ceno 95k eur. Da se ne boste opekli in mislili, da zato ker je na dražbi, da je začetna cena kar avtomatsko pod realno... sem videl že kar nekaj takih poizkusov nategov. Za nagrado pa je to potem še videno kupljeno in ne rabijo dat nikakršne garancije.

Tako da pazljivo!


Tako se nihče ne nategne, saj se stanovanj ne kupuje po blondinka navdihu kupmo ker pise akcija.


Očitno ti poznaš vse... če se nebi noben nategnil, tega nepremičninarji nebi počeli.. se ti ne zdi?...

marceb ::

meni se pa situla dopade, kaj češ lepšega kot z dvigalom iti v copatih v qlandijo in potem še s prijatelji na pijačo.
veliko ljudi jambra glede lokacije, pa koliko ljudi živi ob železnici, pa kaj :)
me spomni na tisto, ko folk vso hrano v gostilni pokritizira, doma pa vsak dan kuhan krompir iz lidla za kosilo :)

thramos ::

A krompir iz merkatorja je pa kaj boljši?

Situla je svojo ceno gradila tudi na projektih obvozne železnice in Emonike oz. poglobitvi tirov, ter ureditvi in širitvi podvoza šmartinke. Če se bodo te projekti kdaj uresničili, bo vrednost rastla. Pa že sedaj je dobra lokacija tako blizu centra, kjer je promet in njegov zvok pač dejstvo.
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17438699 (15386) kriptobog
»

Nakup stanovanja kot naložba (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
504109096 (62069) tommy300
»

Nakup stanovanja - posrednik pijavka?

Oddelek: Loža
3710268 (7745) Telbanc
»

cene na nepremicnine.net (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6016489 (13562) LeQuack

Več podobnih tem