» »

Mrtev računalnik

Mrtev računalnik

bizgech ::

Pred seboj imam Biostar P3I-A7, katerega sem dobil z namenom, da ugotovim kaj je z njim narobe. Kolikor zaenkrat vem, je iz kište začelo zaudarjati in računalnik se ni hotel zagnati. Zdaj sem ga priklopil in zagnal, vendar nič več ne zaudarja, računalnik pa je mrtev. Vsi ventilatorji se vrtijo, slike ni, prav tako tudi nobenega piska.
Probal sem zamenjat napajalnik, vendar tudi z novim ni nič boljše. Odklopil sem vse kable (disk, cd-rom) in grafično kartico, ampak še zmeraj ni nobenega piska, niti slike. Torej tudi grafična kartica ni kriva in verjetno niti RAM, ker bi drugače začel piskati. Ostane še osnovna plošča in procesor. Testiranje ne pride v poštev, ker nimam nobene kompatibilne osnovne plošče, niti procesorja. Zanesem se lahko samo na simptome in verjetnost. Kaj je bolj verjetni krivec - plošča ali proc?

GTX970 ::

Cpu za socket 775 je na bolhi veliko.Najdi enega iz tvoje bližine, daj prodajalcu za pivo in testiraj.

opeter ::

Potem je verjetno plošča. Procesor zelo-zelo redko crkne (recimo, če je močno navit itn.)

Si poskusil resetirat CMOS z jumperjem? To lahko narediš tudi tako, da odstraniš baterijo iz "vklopiš" računalnik?
Da se resetirajo nastavitve ... čeprav dvomim, da bo kaj pomagalo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

CMOS baterijo sem tudi pobral ven za nekaj minut in ni učinka. Glede na to, da je zaudarjalo, se je verjetno nekaj skurilo. Od kod je zaudarjalo pa ne vem. RAM sem tudi pobral ven in ga zagnal brez. Na osnovni plošči sem pregledal kondenzatorje in niti eden ni napihnjen ali kakorkoli sumljiv. Računalnik je bil v delovanju 24/7, če je bil še obremenjen, je čisto možno, da se je nekaj pregrelo in nazadnje odpovedalo.

dxx ::

Si mogoče pomislil na napajalnik? Večkrat sem naletel na podobne simptome, sploh 24/7- pol ga pa ugasneš in ne štarta več :)

opeter ::

dxx je izjavil:

Si mogoče pomislil na napajalnik? Večkrat sem naletel na podobne simptome, sploh 24/7- pol ga pa ugasneš in ne štarta več :)

Probal sem zamenjat napajalnik, vendar tudi z novim ni nič boljše.

Glej prvi post.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Z napajalnikom je bilo tako: Prvič sem zagnal računalnik, kot sem ga dobil (samo odprl kišto, vendar ničesar odklopil). Vsi ventilatorji so se zagnali, slike ni pokazal in tudi nič ni pisknilo. Po nekaj sekundah se je vse skupaj samo izklopilo (ne da bi jaz ugasnil). Potem sem priklopil nov napajalnik (za katerega vem, da dela) in je bilo isto - le s to razliko, da se sedaj ni sam izklopil. Spet sem priklopil nazaj stari napajalnik, ker sem si rekel, da z napajalnikom ni nič narobe, in še enkrat zagnal, da bi si podrobno ogledal. Opazil sem, da se na starem napajalniku ventilator nenormalno počasi vrti oz. tudi dolgo rabi, da ga sploh obrne - ampak, to še ne pomeni, da je kriv napajalnik. Sedaj, kateri koli napajalnik priklopim, je isto.

Ne ostane mi drugega, kot da reskiram par evrov za proc in testiram z drugim. Če tudi z drugim ne bo delalo, ostane samo še osnovna plošča. Zanima me še, ali se bi na procesorju (če ga vzamem v roke) kako videlo, če bi ta skurjen??? Vse bolj se mi zdi, da z ploščo ni nič narobe, ker je na pogled ohranjena, nobenih sledi, da bi spustil kakšen kondenzator ali da bi kakšnega odprlo.

huek111 ::

Ziher je matična!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: huek111 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dve osnovni plošči ne delata?

Oddelek: Pomoč in nasveti
6717 (494) Riff
»