» »

Piskanje in zaudarjanje

Piskanje in zaudarjanje

Robocop1 ::

Zdravo!

Bom razložil čisto od začetka:
Pred nekaj tedni sem spraševal glede čudnega oglašanja kište. Na koncu sm ugotovil, da je kriv ventilator na grafični. Tega sm zamenjal prejšnji teden, skupaj z hladilnikom... dal sem malo močnejšega (potrebuje več napetosti), ker originalnega niso imeli. Kakorkoli že, prodajalec je zagotovil da bo delalo. In res... zamenjam hladilnik na grafični (pa še disk) in kišta dela. Namestim Windowse na disk in računalnik normalno izklopim.

Čez teden me ni bilo doma, zato ne vem, če je računalnik še kdo uporabljal med tednom. Danes pa prižgem računalnik in namesto slike dobim par zaporednih piskov, nakar se računalnik "resetira" (vsaj po zvoku sklepam). Spet zaporedni piski in na koncu se sam izklopi. Vmes pa je začelo že rahlo zaudarjat.

Kišto sem odprl in pregledal kondenzatorje na matični plošči in grafični kartici. Zgleda vse v redu. Piski so bili pa dva ali tri, s kratkimi prekinitvami.

Mogoče kdo ve, kaj bi bilo narobe? Kje naj začnem iskati rešitev?
http://www.hardcoreware.net/forum/3-bee... tukaj sem si pogledal pomen piskov in piše video ali ram.
Osnovna plošča: ASRock K7VT4A+ z 1,5GB RAM-a, AMD Sempron 2800+, ATI RadeOn 9600.

Robocop1 ::

Bom tako vprašal:

Menjava diska najverjetneje tega ni povzročila. Zelo verjetno je kriva grafična kartica. Zanima me samo kakšna je škoda? Je možno da se je skurilo še kaj drugega na matični plošči (mogoče kak procesor), ali je le grafična kartica? Lahko nabavim novo, vendar ne bi rad vrgel denar stran, če ni kriva. Kaj pravite?

amigo_no1 ::

Googolaj "bios beep codes" (bios ali ami ali award).
Odstrani vse palke rama, dodaj po 1 in testiraj.

Zamenjaj grafično in testiraj ponovno.

Robocop1 ::

ami bios - prepisano iz forumov:

2 short - Memory parity error - A memory parity error has occurred in the first 64K of RAM. The RAM IC is probably bad

3 short - Base 64K memory failure - A memory failure has occurred in the first 64K of RAM. The RAM IC is probably bad.

Najprej se je zaslišalo nekako šumenje. Mogoče se tako oglaša novi disk... ne vem, ker ga nisem navajen. Potem je začelo piskat in dokler sem dojel kaj je narobe je začelo še smrdet. Potem se zadeva ponovi (spet piski) in izklop.
Nekaj podobnega sem enkrat že imel, in so bili krivi RAM-i na matični (ampak takrat ni smrdelo). Kateri RAMi so pa tukaj mišljeni v opisu - tisti na matični ali na grafični?

Trenutno nimam na zalogi niti grafične (AGP) niti RAM-a (navaden DDR). Lahko sicer nabavim, vendar se bojim da ob menjavi skurim še tisto, ali pa brezveze kupim. Zdaj bom probal kombinirat RAM-e na matični pa grafično lahko ven uzamem.

Če ma pa kdo podobno izkušnjo bom pa vesel nasveta.

kmetek ::

agp grafična predrago
ddr1 predrago...

probaj si sposoditi nekje :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kmetek ()

DarwiN ::

Hmm.. Če je smrdelo, pol bi znal z nosom ugotovit, kaj je poknilo - tisti značilen vonj ostane za zmeraj... Povesi nos na vsako komponento posebej. :D

Procesor pa definitivno ni, ker proc "nikoli" ne crkne...

Grafična je šla, ker nisi termalne paste namazal. ;)
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Brias ::

ce mas 1.5 gb rama mas ram za testirat, ce je odletel ram je malo verjetno da sta odletela oba oz. vsi 3 oz 4 rami ki jih imas na plati ...

1.5 gb rama sta lahko 2 cipa, 3 cipi, 4 cipi ... :)

lahko je res tudi manjko termalne paste ce nov vent ni bil namazan ...

oziroma napajalnik ...

veliko stvari :(

delfinus ::

Lahko je tudi kondenzator v napajalcu. Pri meni je smrdelo po zazganem kostanju :).

lp, d.

solatko ::

DarwiN - Starejši AMD procesorji so kar lepo crkavali, samo v tem primeru verjetno ni procesor, saj se pri crknjenem procesorju ne dogaja nič, ko računalnik uklopiš.
Preveri napajalnik, saj je PC že toliko star, da bi lahko bil ta krivec za težave (oslabela 12V linija). Drugo kar bi pogledal so RAM-i. Vzemi jih ven in daj po enega nazaj (ne pozabit izklopit priklope napajalnika 20+4 in 4, če ga že ima, vsakokrat, ko jemlješ ven RAM-e ali jih vstavljaš).
Ti pa že samo opozorilo kaže na napake RAM-ov, ki se pojavijo tudi ob oslabelem napajalniku, zato najprej probaj zamenjat tega.
Delo krepa človeka

Robocop1 ::

Če je res grafična, sem malo potolažen. Pa tudi če je crknil DDR na matični, bom še preživel. Smrdelo je nekje med napajalnikom, hladilnikom od procesorja in grafično... tisti kotiček, ampak težko določim kaj točno je fuč, drugače pa zadeve zgledajo normalne - kondenzatorji niso napihnjeni.

Še malo več podrobnosti, da ne bo koga zmedlo:
- RAM sem nazadnje dodal pred enim letom. Najprej sem imel 512MB, potem sem dodal še 1GB. Ves ta čas je delalo normalno.
- Napajalnik mi tipično odpove po 2 ali 3 letih. Nazadnje se je to zgodilo letos, februarja. Takrat sem ga zamenjal in je ves ta čas lepo delal.
- Termalne paste res nisem namazal, ker: nisem je imel pri roki in tudi na prejšnjem hladilniku (na grafični) je bila nekako čudna.
- Disk je PATA, kar pomeni da ima na zadnji strani jumper za nastavljat. Nastavil sem ga na Master/... (in še nekaj je pisalo). Kakorkoli, BIOS je disk zaznal, lahko sem namestil Windowse in se je dalo bootat. Torej sem ga pravilno nastavil in tudi dvomim da bi bil krivec.

Vseeno pa mi je vse skupaj malo čudno. Najprej sem zamenjal hladilnik in ventilator, grafično sem dal nazaj in računalnik prižgal. Ker je stvar delala, sem kasneje zamenjal še disk in računalnik je skupaj delal 4 ure (dokler nisem namestil OS in par programov). To je bilo prejšnji teden.
Danes pa ga prižgem in začne piskat. Čudno mi je predvsem to, ker sem (po poravilu grafične) računalnik uporabljal par ur in nič ni crknilo.

Trenutno se odločam med grafično in rami. Rame lahko testiram (eno ploščico ven, drugo noter), grafične pa ne morem. Se pravi, najprej se moram prepričat, da so RAM-i OK.
Recimo, da je kriva grafična... potem v nobenem primeru (katerikoli ram uporabim) ne bo slike in bo piskalo. Ampak kako naj vem, da je samo grafična in ne še kaj drugega? Nekje sem prebral, da obstaja možnost okvare matične plošče ali procesorja. Zato bi se rad prepričal, da je res samo grafična kartica.

DarwiN ::

Jah, prepričaš se lahko samo tako, da probaš z rezervnimi deli, a ne...

Ampak če nisi dal paste, potem zna bit, da je verjetno grafična šla.. Vzemi jo v roke in pod nos, pa hladilnik+vent dol in poglej od bliže..

Ker ta scenarij je zelo možen, da se je grafična segrela na 100+ stupinj, še nekaj ur/dni delovala in se nato predala...
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Robocop1 ::

Še eno vprašanje:

Verjetno je res grafična kartica to povzročila, čeprav ne najdem vidnih sledi. Zanima me ali je možno, da se je skurilo še kaj drugega ali le kartica sama? Nekateri pravijo, da je lahko prišlo do kratkega stika (ne vem zakaj ampak ok)... kakšen je obseg škode v primeru skurjene kartice ali celo kratkega stika na grafični?

Dobil sem ponudbo za novo grafično in sem se odločil, da jo bom vzel... drugače sploh nimam kaj testirat grafike. Če ne bo delalo z novo, pa še zmeraj lahko prodam. Aja, pa dokler čakam na novo grafično me zanima, če bi bila tale združljiva z mojo konfiguracijo:

Nova grafična: GeForce FX6200 512 MB DDR2, 64-bitno vodilo AGP 8x.

Konfiguracija računalnika:
osnovna plošča: ASRock K7VT4A+ - AGP 8x vodilo za grafiko
procesor: AMD Sempron 2800+
pomnilnik: DDR1 (1024MB+512MB)

Bom probal posnet še piskanje, pa pol uploadam... da se še zadnjič prepričam, če imam prav.

Robocop1 ::

Kot sem napisal, sem piskanje še posnel. Prižgal računalnik, počakal minuto (verjetno bi laufal dokler ne bi izklopil), potem sem resetiral. Takoj po resetu spet zapiska in nato se stvar kao-izklopi, ampak se spet nazaj zažene in spet laufa. Priključil sm čisto vse, lučka za disk na začetku sveti, ampak po nekem času ugasne. Vrtijo se vsi ventilatorji in tudi diski.



Tistih 8 piskov jasno izraža, da je pokvarjena grafična:
8 short - Display memory read/write error - The system video adapter is missing or defective

Ne razumem pa kaj pomenijo še tisti 2 ali 3 piski, ki se zgodijo prej. Je še kaj drugega skurilo?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

matična ali grafična fuč? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
517852 (6598) solatko
»

Sestavil PC - monitor neodziven, matične ne piska

Oddelek: Strojna oprema
354857 (2985) Riff
»

comp problem

Oddelek: Strojna oprema
11798 (682) Xserces
»

BEEEEP...BEEEEP...BEEEEP ????

Oddelek: Pomoč in nasveti
202264 (1859) prestopnik
»

nič noče delati (ni zagona, le piskanje)

Oddelek: Pomoč in nasveti
5765 (706) DrSergioDJ

Več podobnih tem