» »

Servis računalnika

Servis računalnika

Boomerang ::

Ko prižgem (starejšo) kišto, se slika ne pokaže in tudi nobenega piska ni, čeprav vsi ventilatorji delajo, kot tudi disk, CD-ROM itd. Pred tednom dni sem se spraševal ali je problem v osnovni plošči (kjer so napihnjeni kondenzatorji) ali morda v napajalniku.
420W napajalnik sem priklopil v drugo kišto, kjer naletim na enak problem - vse dela, slike pa ni. Iz tega sem sklepal, da je problem samo v napajalniku. Sedaj sem v kišto priklopil nov 500W napajalnik (enak proizvajalec in model) in nov napajalnik ne reši problema. Iz tega je jasno, da je problem v osnovni plošči (morda tudi v procesorju).

1. Zanima me, ali je možno, da je napajalnik (za katerega se je izkazalo, da se je pokvaril) uničil tudi osnovno ploščo? Je napajalnik povzročil "napihnjene" kondenzatorje? Gre za napajalnik nižjega cenovnega razreda (cca 30€), vendar ko sem ga kupoval, so ga drugi uporabniki hvalili in zato sem ga vzel.
2. Jutri dobim rabljeno osnovno ploščo in bom lahko testiral - čeprav, osnovne plošče še nisem nikoli menjal. Zanima me, kako vem kam moram priklopiti konektorje, glede na to, da se je dokumentacija izgubila? Priklopiti je treba: power in disk LED, power in reset konektor, usb konektor ter priključke za slušalke in miktrofon. Torej, po čem vem, kam priklopiti konektorje?

Hayabusa ::

Model plošče ?
Za prvo silo je dovolj da priklopiš power_sw .

Boomerang ::

Ploščo dobim šele jutri, tako da trenutno ne vem kateri model je. Načeloma naj bi se dalo na spletu dobiti navodila, ampak vseeno vprašam. Če bo treba, bom tudi poslikal pa jutri uploadam sliko.

Za začetek bo dovolj, da priklopim tisto osnovno (gumb na ohišju), da vidim ali bo sploh delalo. Ogledal sem si trenutno ploščo in ima toliko podobnih konektorjev, da lahko hitro priklopiš na napačnega. Zato raje prej vprašam.

Hayabusa ::

In trenutne plošče ?

Siddh ::

Glede na to da je starejši računalnik in so napihnjeni kondenzatorji je definitivno kriva matična. Napajalnik ni mel tu nekega vpliva.

Dokumentacijo pa najdeš tako, da v google vpišeš model matične plošče, poiščeš manual na uradni strani.


Boomerang ::

Kriva je tako matična plošča, kot tudi napajalnik... sicer bi morala matična z drugim napajalnikom delat, prav tako pa tudi napajalnik v drugem računalniku.
Čudi me le to, da sta matična in napajalnik odpovedala istočasno... ali gre za zelo redko naključje, ali pa ima napajalnik kaj pri tem. Napajalnik je star leto in pol, verjetno ima še garancijo. Računalnik pa je star okoli 8 let, ampak sedaj to ni pomembno.

Bom videl kako bo jutri, ko dobim drugo matično ploščo.

Riff ::

kakšen clear bios nebi škodil, pa preveri vse priklope, men se 1x ni hotel računalnik prižgat zaradi okvare grafične, če sem zamnejal grafično se je prižgal brez problema

Blinder ::

prpel meni komp, ti ga js porihtam.
preventivna menjava napajalnika, 20€ material, 30€ delo
preventivna menjava vseh ventilatorjev, 40€ material, 40€ delo
preventivna menjava sumljivih kondenzatorjev, 5€ material, 60€ delo
profesionalna de-dusting poseg na hladilnih rebrih, 7€ za zrak in 30€ za delo

če tako servisiraš avto zakaj nebi tudi računalnik? xd
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Boomerang ::

Bios clear sem že prej naredil (vzel sem baterijo ven za nekaj minut) in ne pomaga. Probal sem tudi pobrati vse kartice in odklopiti disk, cd-rom, itd. in ne pomaga. Tudi RAM sem testiral in ne pomaga. Zaključim lahko, da sta nedvomno kriva osnovna plošča in napajalnik. Če napajalnik ni imel nobenega vpliva, potem gre res za naključje in sta slučajno obe komponenti odpovedali hkrati.

Danes sem dobil rabljeno osnovno ploščo, vendar tudi za to ne morem trditi, da dela. Dolga leta je stala nerabljena, zato mi jo je kolega dal, čeprav ne ve, ali še dela. Na plošči je ena nalepka, na kateri piše: QDI Wolrldclass Mainboard, PlatiniX 2PE/800 (www.qdigrp.com). Torej, sklepam da je znamka QDI in PlatiniX 2PE/800 model osnovne plošče. Na navedenem linku ne najdem manuala za ploščo, tako da bi prosil koga, če mi pomaga pri iskanju.

Glede na to, da ni rečeno, da plošča dela, bi jo najprej zagnal na prostem - nekje na mizi, da ne šraufam po kišti. Imam napajalnik (ki 100% dela), imam RAM in imam grafično kartico (saj plošča nima integrirane). Ko to vse priklopim, moram povezati 2 pina na plošči. Ampak katera 2? Ne bi rad, da zaradi moje napake kaj pregori, še preden vse sprobam. Na robu plošče je nekaj pinov, pred katerimi je oznaka PANEL. Predvidevam, da tukaj priklopim kable iz ohišja. Zaenkrat me zanima, katera 2 pina sta za vklop? Skica pinov:

Hayabusa ::

Za prvo silo je dovolj da priklopiš power_sw .



https://slo-tech.com/forum/t593297/p426...
-> http://www.cacgroup.cz/podpora/ftp/Komp...
Platinix2Den.zip stran 12

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

solatko ::

Stik 1sec. narediš na 5in6 pinu v spodnji vrsti, gledano z leve strani.
Delo krepa človeka

Boomerang ::

Hvala, mi je že uspelo vklopit. Pustil sem vklopljeno za kakšno minuto in zaenkrat je videti OK. Slika je, sedaj pa moram priklopiti še ostale stvari.
Če prav razumem, tam kjer sta 2 žici skupaj (v enem konektorju - tako kot kabel za vklop) je vseeno kako konektor obrnem, ker je samo za stik naredit. Zanima me še, kako vem, kako obrniti konektor, tam kjer so 3 ali več žic v konektorju (na primer audio, usb)?

solatko ::

Boš moral dobiti uporabniška navodila (user manual), tam je vse narisano in označeni posamezni konektorji. Imel boš tudi probleme z gonilniki - Window XP moraš vse gonilnike naložit, razen če potegneš iz travnika, xp z naloženimi gonilniki za večino starih plošč.
Delo krepa človeka

Boomerang ::

Navodil na spletu ne najdem, originalna pa so izgubljena. Pa tudi če bi dobil navodila, imam sedaj drugi problem. Ploščo sem pregledal do zadnjega kotička. Posamezna mesta so označena z oznakami, tako da že brez navodil opazim, kam mora iti kateri kabel. Problem pa je, ker se pini na plošči nekje ne ujemajo s priključkom na kablu. Na primer takole je videti:


Prepričan sem, da gledam prave pine, saj je ne celi osnovni plošči samo ena taka oznaka. In sedaj je problem:
1. ploščatega kabla za disketnik ne morem priklopiti, ker ima plošča en pin, ki se s kablom ne ujema. Na stari plošči so se pini lepo ujemali in sem kabel lahko priklopil. tukaj ga ne morem - razen če vzamem klešče in tisti pin odščipnim - kar pa je malo čudno.
2. usb vtičnic na ohišju ne morem povezati s ploščo, ker se pini prav tako ne ujemajo.
3. vtičnic "line out" in "mic" na ohišju ne morem povezati s ploščo, ker se pini ne ujemajo.

Power LED in HDD LED bom priklopil "na blef". Če bo prav priklopljeno, bo delalo. Če pa je dioda kontra priklopljena, pa kolikor vem ne gori. Bolj me muči, kako priklopiti tiste kable, kjer se pini ne ujemajo. In tudi če bi imel priročnik, v njem verjetno ne bi pisalo, kaj narediti z odvečnimi pini. Ma kdo kako idejo?

solatko ::

Konektor je verjetno zunanji USB, pri pinu na plošči pa piše ali je konektor za igralno napravo ali pa ti ne vidiš da en pin manjka. Pazit moraš, da ne zamenjaš FIREWIRE priključka z USB. Fire wire priključek ni hot plug in boš v primeru, da nanj priklopiš USB, poleg USB naprave, lahko skuril tudi MB.

Na plošči poleg pina, po navadi piše, za kakšen priključek gre. Konektroja fire wire in usb sta enaka, samo po navadi sta obrnjeno kontra.
Za zunanji Avdio imaš 10 pinski priključek, kjer enega pina ni, na konektorju pa na tem mestu ni luknje. Drugače pa nimaš kaj zamenjat, če ne delaš nič na silo.

Vse imaš tukaj

http://www.computerusermanual.com/user-...
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Hayabusa ::

Ladies and gentlemen, myself proudly present MaNuAlZ, direktno iz zaprašene kleti
http://www.elhvb.com/mobokive/archive/Qdi%20-%20Legend/manuals/PLATINIX_P2PE%20800Pro/P2PE800Pro_en.zip


http://www.elhvb.com/mobokive/archive/Q...

en drug arhiv:
http://www.mmnt.net/db/0/0/ftp.atcomp.c...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Asus p8z77 deluxe problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
232190 (1947) Brias
»

Nov napajalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
252378 (2106) Hribowc
»

pomoč pri računalniku

Oddelek: Pomoč in nasveti
181174 (1000) Gutjerez
»

Pomoč pri menjavi processorja

Oddelek: Pomoč in nasveti
6860 (821) Ruby
»

MB QDI PlatiniX 2PE/800 BIOS

Oddelek: Pomoč in nasveti
54557 (4527) amigo_no1

Več podobnih tem