» »

Piskanje v monitorju

Piskanje v monitorju

Robocop1 ::

Imam CRT monitor iz katerega se ob vklopu sliši nekakšno visokofrekvenčno piskanje, drugače pa je slika v redu. Ko prižgem računalnik je v BIOS-u vse ok, ker je POST prikazan v nižji ločljivosit. Ko pa se pokaže namizje (ločljivost 1024x768) prvih nekaj minut začne piskati, potem pa postopoma (vedno tišje) utihne. Monitor torej piska samo kadar je slika prikazana v večji ločljivosti (manj od 1024x768 ne piska), slika pa se zaradi tega ne spremeni.

Zanima me, kaj je vzrok temu in ali lahko pričakujem, da bo monitor kmalu izdihnil.

shmandi ::

Ni nujno, da bo izdihnil. Lahko, da bo še dolga leta veselo piskal.
Vzrok pa so visoko frekvenčne vibracije nekega elementa, najverjetneje transformatorja ali tuljave. Včasih pomaga zalivanje elementa s smolo ali lakom.

Bizkit45 ::

se mi zdi da kondenzatorji še rajše piskajo, ali se motim?

MrGTO ::

Pri mojem LCDju je bilo tako. Piskal je ko ni bil vzgan, pa vedno več časa je potreboval da se "zažene" (prikaže slika) pri zagonu.
Rešitev je bila zamenjava 4 kondenzatorjev.

Sedaj deluje kot nov, tako da bi ti priporočal pregled vseh kondenzatorjev. Saj boš hitro videl če je kateri načet(malce napihnjen) ali je že spustil kislino..

Robocop1 ::

Ampak, kondenzatorji ponavadi konstantno piskajo, meni pa piskanje utihne čez cca 3 minute od vklopa. Poleg tega piska, samo če je kakšna večja ločljivost, če ga pustim v BIOS-u (tipka DEL ob vklopu) sploh ne piska. Če gre monitor v spanje (neuporaba računalnika) in ga potem prebudim (premik miške), ni nobenega piskanja, ko se pokaže slika. Poleg tega se mi zdi, da je tukaj piskanje bolj izrazito, kot ga povzroča kondenzator. Prej je bilo vse v redu (monitor vsak dan uporabljam), zadnja 2 tedna pa opažam to piskanje.

Odpirat ga ne mislim, ker nisem ekspert za monitorje... lahko me še ubije in potem res nikoli več ne bom slišal piskanja. Samo zanimalo me je, kaj povzroča to piskanje in ali lahko pričakujem, da bo treba monitor kmalu odpeljati na servis.

Bizkit45 ::

Robocop, to glede popravila se hecaš? kupi LCD. prihrani ti prostor pa še mal elektrike. Monitor resolucije 1024x768 je velik lih 17", po mojem ti ga bo kdo šenkal. to ima vrednost ravno 10€ max

Drugače pa, slika je dinamična in ni vedno vsak kondenzator enako obremenjen, zato ti enkrat piska enkrat ne. Recimo, da ti sliko uravnavajo 4 kondenzatorji (hipotetično), zanič je tisti ki regulira zeleno barvo (dejansko je ne regulira kondenzator, ampak je zraven v vezju, ki jo regulira - ponovno, hipotetično). Ko bo na monitorju prevladovala zelena, bo piskalo, ker je zanič in je najbolj obremenjen. Zato ti na primer pri BIOSu ne piska (črna slika). Tko nekako, osnove delovanja. Spet katodni malce drugače deluje kot LCD, ampak logika je nekako enaka. Razlaga je zgolj sklepanje.

[D]emon ::

Leta 2015 servisirat CRT je nesmiselno. Vrzi stran pa zamenjaj z LCD-jem.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

lovro535v2 ::

nesmiselno je servisirat crt ko so že led uzunaj kakšen LCD dobiš že zastonj.
Raspberry Pi 512MB 32GB Raspbian/Asus P7P55D Intel core i5 2,66ghz
LGA 1156 8GB Kingston DDR3 WD Black 1TB Gigabyte GT430 W7/
Nexus 7 2013 32GB/Oneplus one 64GB Sandstone black.

FX6300B ::

servisirat CRT taj dobra razn če ti je v zabavo ga lahk probaš popravt sam sicr dvomm ker si reku da ga ne smilš al pa će maš preveč dnarja al pa če si CRT Fan hahahah:D sm se nasmeju

borut_p ::

Jaz pa ugotavljam, da mi piska lcd ko sem v excelu in imam odprt worksheet, ki ima določene barve v celicah. Wtf?!

FX6300B ::

lol js mam lcd star cca 9 let pa šekr nč ne piska pa dela čist ok

vostok_1 ::

CRT leta 2015? Rad dude, rad!

Kje so tisti časi, ko si moral mizo prilagodit monitorju in ko si si ob konstantnih blue screenih, potolkel vse členke na zaobljeni stekleni površini. Good ol' times.

mujek ::

Kondenzatorji ne piskajo, piskajo tuljave. Razlog, da tuljave piskajo pa so lahko večje obremenitve (ker kondenzator ne opravlja svoje funkcije kot nekoč).

Kondenzatorji imajo (in vsaka druga komponenta) svojo življensko dobo, in jih je potrebno menjati. In zadev se ne popravlja, če nimamo znanja za popravilo. Pri LCD-jih ni takšen problem, pri CRT pa se lahko pojavi (visoka napetost!).

Smiselnost popravila je vprašljiva. Povprašaš pa lahko na lokalnem RTV servisu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

A še komu piska monitor? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
525179 (3450) Pyr0Beast
»

Samsung 2232BW

Oddelek: Strojna oprema
222321 (1699) domen-
»

Nenaden glasen in visok ton ob izklopu PCja

Oddelek: Pomoč in nasveti
71293 (1074) Pyr0Beast
»

Piskanje ob obremenjenosti

Oddelek: Strojna oprema
162244 (1880) miko 55
»

Matična piska !!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
91050 (918) KontraCepec

Več podobnih tem