» »

Kazenski postopek

Kazenski postopek

lambda ::

Nekdo je storil dejanje poškodovanja tuje (moje) stvari, pri tem je bil zaloten, klicana policija in podan predlog za pregon. Danes sem ga srečal in ga povprašal po vzroku čemu je to storil, najprej se je naredil francoza, nato pa je dejanje priznal in obžaloval. Obljubil je povračilo stroškov (ko zbere dovolj EUR). Šele po tem sem mu pojasnil, da je bil podan predlog za pregon. Dogovorila sva se, da on povrne stroške in v prihodnje da mir, jaz pa umaknem predlog za pregon.

Klical sem na policijsko postajo, kjer je postopek voden in izvedel, da je bil kazenski postopek že sprožen in da ni več v njihovi pristojnosti, da se bomo morali naprej pogovarjati na sodišču.

Mi kdo od pravnih poznavalcev ve povedati kako naj izpeljeva s čimmanj težav za oba? Kaj lahko on stori, da si minimizira stroške/kazen? In ali naj mi nakaže že predhodno povračilo stroškov (o višini sva se dogovorila) na bančni račun, ali naj raje počakava na sodno obravnavo in se dogovorimo tam črno na belem?

Hvala.
  • spremenil: lambda ()

St235 ::

Predvidevam, da gre za kršitev 1. odstavka 220 člena Kazenskega zakonika - poškodovanje tuje lastnine.

Torej gre za dejanje, ki se preganja na predlog.

Zadeva je predana tožilcu, ki bo sedaj sprožil kazenski postopek. Ob vabilu na prvo razpravo bo sodišče po uradni dolžnosti preverilo ali s tvoje strani (oškodovanec) obstaja predlog za pregon. Če se boš tam zjasnil, da ne in da sta se z kršiteljem že dogovorila o stroških potem bo sodišče prekinilo obravnavno in NE bodo nastali sodni stroški.

Možno je tudi, da se pred prvo obravnavo na sodišču dogovorite, da se obravnava prestavi za par mesecev in mora v tem času storilec poravnati škodo.

Bistveno pa je, da se dogovorite preden se obravnava dejansko izvede (obravnava se izvede, če boš na sodišču ustrajal, pri pregonu). Ko se prva obravnava dejasko izvede, lahko ti še vedno kadarkoli odstopiš od pregona, bo pa treba plačat sodne stoške.

Pod črto: Če se zmenita in ti on vse plača, preprosto počakaj na poziv sodišča k prvi obravnavi in na njega odgovori, da odstopaš od pregona in se razprave ne boš udeležil. Pazi edino, da ko enkrat to storiš se kasneje ne moreš premislit.

Furbo ::

Najprej naj ti model povrne škodo, šele potem mu lajšaj zadeve.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

lambda ::

Super, hvala. Sicer bi si za svoje ravnanje zaslužil kako večjo lekcijo, ampak če ni nujno, bi se raje izognil sodiščem (in druge priče tudi). Bom počakal torej, da plača, nato odstopim (če bo potrebno pa enkrat preložim obravnavo).

Redno je parkiral na mojem parkirišču (ob opozorilih naj neha pa še grozil s fizičnim napadom) in misleč, da sem mu spustil gumo in je baje skorajda imel prometno, je obračunal z mojim avtom. Sedaj je ugotovil, da je povozil nek tujek.

Če se tako zmeniva, imam tudi več upanja, da bo nehal parkirat - vsaj dal je roko, da bo. Tudi če peljem postopek do konca in faše še sodne stroške in kazen, mi glede tega ne pomaga nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lambda ()

perci ::

Glede na povedano, jaz nisem prepričan, da bi odstopil od pregona. Kam bomo prišli, če bodo ljudje kar fizično obračunaval za take stvari.

St235 ::

Bistveno vprašanje je ali se ti gre bolj za odškodnino ali za lekcijo. Če slednje potem vstajaj pri pregonu (odškodnina ti pripada neodvisno od tega, bo pa po vsej verjetnosti treba še v civilno pravdo). Zraven seveda nujno sproži še spor glede motenja posesti. Če se ti gre za odškodnino pa je najhitrejša pot dogovor in umik pregona po plačilu. Kazenski postopek in kartoteka sta hudičevo dober motivator za poravnave.

shadeX ::

perci je izjavil:

Glede na povedano, jaz nisem prepričan, da bi odstopil od pregona. Kam bomo prišli, če bodo ljudje kar fizično obračunaval za take stvari.


Lepo povedano. Jaz tudi ne bi odstopal od pregona.

perci ::

Ravnokar imam na mizi v podpisu dopis, ki je naslovljen na okrožno DT, s katerim dovoljujemo odlog pregona do poplačila dvakratnega zneska škode v dobrodelne namene. Škodo nam je sicer poravnala zavarovalnica, ki bo (predvidevam) škodo naprej izterjala od povzročitelja. Skratka, strošek za povzročitelja bo 3x dejanske škode.

Šlo je pa za dve namenoma razbiti okni - ista pravna podlaga.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tatvina - pravna pomoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7521066 (15783) 111111111111
»

Poletna novela zakona o varovanju državljanov v kazenskem postopku

Oddelek: Novice / NWO
2010115 (8981) Spock83
»

Storil sem kaznivo dejanje - pravna pomoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6322320 (19832) lpknjst
»

Napad in odškodnina

Oddelek: Loža
456355 (5146) moat

Več podobnih tem