» »

n 150Mbps ~5MBps

n 150Mbps ~5MBps

«
1
2

Bizkit45 ::

živjo, imam sledeči problem/vprašanje.
router, laptop, pc - vse 3 naprave imajo 150Mbps 802.11n
recimo da prenašam film - prenos 5MBps.
ko sem imel pa PC na kablu do routerja je bil cap 11MBps. Verjetno zato ker je laptop prenašal do routerja po n protokolu, pol pa naprej po 100m portu.
zanima me zakaj je sedaj, ko sem dal na PC wireless, prenos počasnejši?
verjetno zato, ker bi router rabil biti 300Mbps, da bi prejemal 150 in dajal naprej 150? bo potrebno nabaviti router z 300Mbps (2 anteni)?
hvala

hojnikb ::

Najprej se bo treba naučit merske enote.
5MB/s ni enako 5Mbit/s.

V to vkjuči še izgube protokola, interference in podobne štose, ki so pri wirelessu in kmalu ugotoviš, da je to to...
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Bizkit45 ()

darkolord ::

Kateri router imaš?

Ta pasovna širina je sicer samo teoretična, pa še to se razdeli med vse naprave in v obe smeri. 5 MB/s je sicer kar OK številka in prav dosti več kot to na 802.11n verjetno ne boš dosegel, tudi če vse zamenjaš.

Miha 333 ::

Poenostavljeno povedano, ker se kapaciteta wireless prenosa deli med naprave, ki istočasno prenašajo podatke preko wirelessa. Prej je samo en računalnik prenašal preko wirelessa (do drugega je šlo po kablu), sedaj pa 2.

In oglaševane hitrosti so teoretične hitrosti v idealnih pogojih, ki jih v realnosti skoraj zagotovo ne boš dosegel, saj je ogromno faktorjev, ki na to vplivajo, od ovir, odbojev, motenj ostalih wifi routerjev, ... poleg tega morajo standard podpirati vse trenutno povezane naprave, sicer se uporablja tisti standard, ki ga podpira najpočasnejša naprava.

+ seveda moraš vedeti, kaj je B in kaj b.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miha 333 ()

Bizkit45 ::

dejte še enkrat prebrat kje je mali b in kje veliki B..čist vsepovsod je pravilno postavljeno.
noben mi pa ni odgovoru na vprašanje ali potrebujem 2 anteni ali ne..

oz. darklord mi je celo nekaj na temo povedal. sry nisem takoj videl, ko pa me v prvem postu napade da ne vem kaj je bit/bajt (dejmo se zopet kregati da sem narobe napisu)

se pravi je prav tako kot sem mislil..ne more z eno anteno oddajati in hkrati prejemati 150Mbps? oz samo posredovati na drugo napravo..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bizkit45 ()

hojnikb ::

Še enkrat 150mbit in 300Mbit so samo teoretične cifre, ki jih v praksi nikol neboš vidu..

Tukaj antene ne igrajo pretirane vloge. Važno je samo, koliko mrežna kartica potegne (ie, če imaš na eni strani 150Mbit, na drugi strani pa 300Mbit bo laufalo z 150Mbit)...
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Bizkit45 ()

Bizkit45 ::

to je vse res kar si napisal, ampak jst sm vprašal nekaj drugega.
ali lahko samo 1 antena prenaša 150Mbps iz enega PC na drugega ali ne. in darklord mi je odgovoril da se razdeli v obe smeri. in ker je router na sredini mora prejjemati in oddajati in to dela s polovično hitrostjo.

najprej se bo treba naučit merske enote.
"Še enkrat 150mbit in 300Mbit so samo teoretične cifre, ki jih v praksi nikol neboš vidu.."

darkolord ::

Mimogrede, včasih je treba samo nastaviti širino kanala iz "20 MHz" na "40 MHz" ali "Auto", pa se potem poveže s 300 Mbps. Anteni imaš verjetno vseeno dve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Bizkit45 ::

sam res ne vem kje vidite napako pri prvem postu?
kje je B ali b narobe?

gddr85 ::

a prej si iz routerja do pc-ja vlekel cca 90mbps, zej prek wifi pa vleče kolk? če imaš več naprav katere vlečejo, se povezava razdeli..

Bizkit45 ::

jp, prej je šlo 11MBps zdej gre pa 5MBps..sej se mi je zdelo da se razdeli, sam hotu sm slišat od nekoga k je že poizkusil.
se pravi če dam router z dvemi antenami 2x150Mbps, potem bo možno prenašati z 150?

jaja sej vem oglaste se zdej vsi da je to teoretična meja pa brihtoli z biti in bajti

hojnikb ::

Kaj bi ti sploh rad dosegel ?
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Bizkit45 ()

st0jko ::

Antene se ne seštevajo. Največ kar je meni uspelo prenašati z 300Mbit routerjem in 150Mbit usb wifi kartico je okoli 105Mbit/s.
keks?

hojnikb ::

Da še enkrat razjasnemo...
Ti maš 150Mbit router in same 150Mbit naprave.

Komp si imel nekaj časa na žici (torej po tvoje 100Mbit mreža). Neslo je 11MB/s (kakor se spodobi za 100Mbit ethernet).
Komp si prešaltal na 150Mbit wifi. Prenos je zdaj slabši. Kar logično, saj pri 100Mbit mreži izgub ni (razn ip overhead).
To da je zdaj prenos počasnejši, je čisto normalno, saj imaš 150Mbit wifi, ki je v praksi precej počasnejši od teoretične vrednosti. 5MB/s pa še kaka stena vmes je čisto ok vrednost.
Tako da, če hočeš boljše hitrosti, moraš nabavit ali 300Mbit wifi router in 300Mbit wifi kartico za komp (oz še bolje -- wifi-ac) ali pa naredit smotrno rešitev in it nazaj na kabl.

Ne razumem pa tega stavka
Verjetno zato ker je laptop prenašal do routerja po n protokolu, pol pa naprej po 100m portu.


Kaj si mislu s tem ?
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Bizkit45 ()

Daniel ::

Najbrž ima laptop in stacionarni PC. Potem pa je še PC dal na wireless (neumnost) in sedaj mu ni jasno zakaj ne gre tako hitro kot bi on rad.

Bizkit45 ::

točno to. s tem da ne vem zakaj je neumnost, če se hočež znebiti kablovja?!
dokler je bil PC na kablu je šlo hitreje, sedaj mora pa router (preko antene) prejemati in oddajati hkrati, se pa povezava razedli, zato imam sedaj manjši prenos. Prej ko je bil pa PC na kablu je pa samo posredoval in je antena lahko prejemala s polno hitrostjo (ker ni oddajala)
hvala nekaterim za odgovore

hojnikb ::

>točno to. s tem da ne vem zakaj je neumnost, če se hočež znebiti kablovja?!

Zato, ker je prenos preko wirelessa še vedno bil slabši in manj zanesljiv od kabla.

Pač, če boš hotu met večjo hitrost preko wifi, bo treba upgrejdat opremo, druge ni.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Bizkit45 ()

Zheegec ::

Preko nekega osnovnega 150Mbit routerja je 5MB/s (40Mbit/s) čisto OK. Če lahko daš širino kanala na 40MHz bo mogoče še malenkost bolje. Za 100MBit preko WiFi rabiš pa najbrž kar 5GHz 802.11N ali pa seveda še raje 802.11AC.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

hojnikb ::

Meni je na 300Mbit mreži ratal izpljunet tam nekje 11-12MB/s (skozi eno steno) kar je ravno 100Mbit... On a good day.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

lukass ::

Pozdravljeni,

mene pa zanima naslednje, imam sledeč problem, moja domača mreža je sposobna prenašati hitrosti 200Mbps do kar tudi po kablovju gre, dočim se povežem preko 300Mpbs ruterja (WR941ND - TP-LINK) pa hitrost pade na cca 30Mbps, z speedtestom sem enkrat le dosegel cca 90Mbps vendar res samo enkrat. Spreminjal sem tudi že kanale, najbolje deluje na 1 kanalu z širino 40MHz, vendar se mi zdiko te hitrosti dokaj slabe... aha, preko wifija imam priklopljen samo en računalnik z wifi kartico, ki podpira 300Mbps hitrosti (INTEL 7620N).
Hvala za pomoč

Dodano: Tudi ko prenosnik povežem preko ruterja s kablom je hitrost cca 30-40Mbps.
Imam glavni ruter iz katerega je nato speljan kabel do drugega ruterja na katerega je povezan prenosnik in ta drugi ruter očitno dela težave, ker preko prvega dobim po tem istem kablu če pred drugi ruter priklopim prenosnik 200Mbps povezavo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lukass ()

SaXsIm ::

Ta drugi router vrzi v AP mode. Izklopi DHCP in preklopi kabel iz WAN porta v LAN port.
SaXsIm

lukass ::

Kljub temu da drugemu ruterju izklopim DHCP in preklopim kabel in WAN v LAN je hitrost peko LAN ali WIFI-ja še vedno enaka borih 30Mbps.

b3D_950 ::

Daj vmes en navaden switch.

Drugače pa najprej testiraj hitrosti znotraj omrežja z iperf med dvema računalnikoma priklopljena preko žice na: WR941ND, modemu, switch. Na koncu testiraj še s speedtestom hitrost internet povezave in primerjaj s tistim kar dobiš z iperf-om.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

lukass ::

Switcha sicer nimam, sem probal tudi Iperf samo mi ga ne instalira, verjetno zaradi win10, sedaj sem probal kot drugi ruter priklopiti WR740N (150Mbps) in so hitrosti popolnoma enake, sedaj bom poizkuŠal kot primarni ruter dal WR941ND in bo WR1043ND kot sekundarni...

b3D_950 ::

iperf ne potrebuje inštalacije. Moraš ga samo odpakirat nekam v eno mapo in potem preko cmd poženeš na enem pcju:

iperf3.exe -s


na drugem pcju pa

iperf3.exe -c x.x.x.x

kjer x = ip od prvega pcja. In potem ponoviš še v obratni smeri.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

Lonsarg ::

Kot prvo ta tvoj 941ND ima samo 100Mbit fizične priključke, torej cilj je doseči cirka 90Mbit, več ti ne bo šlo.

Zakaj pa ne dosežeš zgolj 30-40Mbit v primeru da povežešp ruterja preko LAN-LAN z izklopljenim DHCPjem mi pa ni jasno. Taka povezava je navadni switch tako da malo sumim slab kabel, ki ima izgube, tako da probaj povezati ruterja med sabo še z kakšnim drugim kablom.

Druga možnost bi bil software za merjenje hitrosti, vendar sam praviš da ko povežeš direkt na prvi ruter stvar deluje hitreje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

lukass ::

Evo probal vse mogoče zadeve, ni mi jasno zakaj ne gre uglavnm tkole:

- Najprej probam še drug računalnik pvoezavt tako preko WIFI kot preko LAN kabla z 941ND, v obeh primerih z drugim računalnikom zopet 30-40Mbit, probam izstekat kabel iz LAN porta od ruterja 941ND in ga vtaknem v drug računalnik, hitrost spet 200Mbps

-V drugem primeru grem fizično do glavnega ruterja WR1043ND in ruter 941ND priklopim z krajšim metrskim kablom, zadeve enake...

-V tretjem primeru kot glavni ruter postavim 941ND, (1043ND je odklopljen) probam preko LAN kabla pride hitrost na 98Mbps, probam preko WIFIja hitrost skoči na 150Mbps (računalnik cca 1m stran od ruterja).

-V četrtem primeru kot drugi ruter brez DHCP priklopim WR1043ND in nanj fizično z kablom povežem laptop hitrost cca 98Mbps, kar je normalno glede na to da 941ND spusti borih 100Mbps čez LAN porte, nato se povezem se na WR1043ND preko wifija (drugačen SSID) zopet hitrost cca 95-98Mbps.

Uglavm kot sm ugotovu čim je wr941ND sekundarni ne spusti čez toliko kot more, navadn TPLINK 740N z eno anteno ga pihne v hitrostih... (Imam vzpostavljeno mrežo glavni ruter WR1043ND (192.168.0.1), do včeraj je bil wr941ND kot 192.168.1.1 in WR740 z izklopljenim DHCP-jem, sedaj imam narejen WR941ND brez DHCP, vendar hitrosti so v obeh primerih enake)

A je možno da ruter WR1043ND ne spusti polnega prenosa prenosa zarad tega drugega ruterja? Kakšno pravično deljenje povezave? se da to kje izklopit?

Lonsarg ::

Pa si ziher povezal ruterja med sabo z LAN-LAN povezavo? Ker v tem primeru ruterja drug drugaga zaznata kot navaden swith in nima na podlagi ničesar throtlat povezave iz drugega ruterja.

Skratka oba ruterja med sabo LAN-LAN, IP številke vseh računalnikov na istem subnetu (WR1043ND (192.168.0.1)) si to res naredil vse za prvi primer od zgoraj naštetih?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

lukass ::

Da sigurno sem to naredil in tudi sedaj imam tako narejeno, WR1043ND - 192.168.0.1, oba ostala dva ruterja tako WR941ND kot WR740N imata izključen DHCP - nimam dostopa do njiju, je pa res da ruter 740 vidim pod DHCP clients WR941ND pa ne vidim pod DHCP clients.

Sedaj sem probal z iperf3, zadeva je sledeča dva računalnika preko LAN kabla povezana v WR1043ND povezava 999Mb/s (gigabitni port in je logično), nato sem iz enega računalnika kabel izštekal ter ga vštekal v LAN port na WR941ND in ponovno probal hitrost, ki pa je bila 96-98Mb/s.

b3D_950 ::

lukass je izjavil:


Uglavm kot sm ugotovu čim je wr941ND sekundarni ne spusti čez toliko kot more, navadn TPLINK 740N z eno anteno ga pihne v hitrostih...



Sekundarni? Daj nariši kako to zgleda.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

lukass ::

Evo takole imam:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lukass ()

AC_DC ::

Lahko da je napajalnik na wr941ND bolj pri koncu...

b3D_950 ::

Ali pa ima preveč "zapolnjen" frekvenčni prostor in se vse skup sfiži.


https://slo-tech.com/forum/t587138/p422...
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

Lonsarg ::

Čak dajmo razčistit kaj smo ugotovili:
- Problem je hitrost 30-40Mbps čeprav vse povezave štumajo do 100Mbit(internet je celo 200).
- isti problem je tako pri Wifi kot 100Mbit kabel, torej Wifi ni problem
- tega problema v testu z iperf ni, pač pa samo pri speedtestu!

Torej pač slab ruter, ki ne zmmore paletov zadosti hitro obdelovat da bi speedtest pravilno hitrost izmeril, probaj še z kakim zelo popularnim torrentom do kje tam pride, ziroma rabiš drug speedtest še.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

lukass ::

Ja tako je linija z iperfom med dvema računalnikoma poteka OK, problem pa je povezava v "svet" ki je tako preko LAN kabla kot tudi WIFI-ja okol 30-40Mb/s. Napajalnika imam dva, sem probal zamenjat, pa ni nič drugače. Če bi se kaj s frekvencam fižilo potem WR1043ND ne bi bil sposoben preko WIFI-ja gnat 160Mbps

b3D_950 ::

...če pravilno tole jst štekam, imaš v radiju desetih metrov aktivirane 3 wifi omrežja in preko 941ND gre s prenosnikom samo 30Mbit/s v "svet"? Ko izklopiš WR1043ND pa začne z 200Mbit/s v "svet"?

Na katerem kanalu ti delajo APji?
Si probal izklopit na 941ND vso zaščito - da imaš odprto omrežje in testiraš hitrost?


Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

AC_DC ::

Kako veš, da se pc2 poveže ravno na 941ND in ne direktno na WR1043ND (ali 740N) ?

Kakšno hitrost dosegaš, če se priklopiš na 941ND s kablom ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AC_DC ()

lukass ::

Pc2 se poveze na 941nd 00% to pa vem tako ker sem dodelil svoj ime omrezjabtemubruterju.941ND sedaj v tem primeru na sliki dosega 30-40Mbps, v kolikor sem zamenjal vlogo ruterja 941nd in 1043nd (med seboj sem jih zamenjal in ustrezno nastavil) je 941ND na WIFI liniji oddajal cca 150Mbps na kabel pa 100Mbps, ravno tako je zaradi 10/100 portov na 941ND dosegal ruter 1043ND hitrosti na wifi in kablu 100Mbps, tezava je sedaj samo v tem, da docim je konfiguracija ruterjev taka kot na sliki potem 941ND ne spusti polne hitrosti preko WIFI kot tudi preko kabla ne, moram pa se enkrat preverit kaksne hitrosti spusti 740, ker ce oba spustita dokj enke hitrosti 30-40Mbps tako preko kabla kot WIFIja potem ocitno 1043ND zaustavlja vso zadevo.

AC_DC ::

Na WR740N in WR1043ND daj mac naslov od pc2 na wifi block listo, da se na ta dva routerja ne bo mogel povezati.
Katere fw imaš posameznih routerjih ?

lukass ::

Drgac se pc niti ne more povezat na 1043ND in 740N, ker je signal zelobslab oz. ga sploh ni, wr941ND pa imam zaenkrat ob prenosniku- PC2 tako da wifiji zihr stimajo, vsi fw-ji so original od TP-Linka, imam malo nesreco ker za 941ND za mojo verzijo ne obstaj ddwrt, prav tako ne za 1043Nd ne obstaja ddwrt, drugace sem kar nekaj povezav naredil s temi TPlinki in nalozenimi ddwrt, vendar ravno doma tega zal ne morem...

Lonsarg ::

Mogoče kak reset 941 ruterja, zna bit kaka čudna nastavitev/bug kje...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

lukass ::

Reset 941ND sem naredil ze nestetokrat ;) obupujem ze malo, oz. Cedalje bolj se mi dozdeva da 1043ND zaustavla vse skp, pa nimam pojma zakaj sploh bi to delal

b3D_950 ::

Pa si ti prepričan, da ni kaj narobe s tistim kablom med 941ND in 1043ND?

Težava je sedaj samo v tem, da dočim je konfiguracija ruterjev taka kot na sliki, potem 941ND ne spusti polne hitrosti preko WIFI, kot tudi preko kabla ne.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

IceBoX ::

Imam eno podobno vprašanje. Imam router in na njem WiFi. Programi mi kažejo Max Rate: 300Mbps. Ko pa se povežem preko prenosnika gor, mi pod status kaže da je povezan z 72Mbps. Zakaj je temu tako? A network card od prenosnika ne zmore več?
Ko prenašam neko datoteko, mi pa hitrost nanese največ 5MB/s. Tudi za 72Mbps je to malo malo, a ne?
Huh...

Daniel ::

A je širina kanala nastavljena na 40 mhz? (pri obeh, ki imata težava s hitrostjo).

IceBoX ::

Je na 40

Huh...

lukass ::

b3D_950 je izjavil:

Pa si ti prepričan, da ni kaj narobe s tistim kablom med 941ND in 1043ND?

Težava je sedaj samo v tem, da dočim je konfiguracija ruterjev taka kot na sliki, potem 941ND ne spusti polne hitrosti preko WIFI, kot tudi preko kabla ne.


Sem 100% ker 941ND fizično odnesem k 1043ND in priklopim na metrski kabel so hitrosti enake, v kolikor pa na ta kabel direktno iz 1043ND priklopim računalnik pa so hitrosti 200Mbps.

spyker123 ::

Pozdravljeni, jaz imam skoraj isto težavo..zjutraj sem imel hitrost 150 mbps(gledal na mrežni kartici v prenosniku in na mobitelu), zdaj pa 72,2..ruterja imam oba gigabitna in z 300 mbps, lan to lan povezava..sumim, da je težava v tem, da se neka naprava povezuje na net, ki ima star protokol in se mreža temu prilagodi in ne spusti več kot 72 mbps ali sem kaj zabluzil? skratka, to mi je zelo čudno, linijo imam 120/4, če kaj prenašam, mi gre po wifiju okoli 6,4 mb/s, je pa prenosnik vstran eno gipsano steno in 4 metre;)

Spajky ::

IceBoX je izjavil:

.. Max Rate: 300Mbps. Ko pa se povežem preko prenosnika gor, mi pod status kaže da je povezan z 72Mbps. Zakaj je temu tako? ..
To je zato, ker so gnili kapitalisti zamolčali, da želje so želje in ne realnost >:D in so "izpolnili" le želje, ne pa realnosti; kupiš pač tisto kar so ti vtepli v glavo/ali čul, da je boljše in oh in sploh :) .

IceBoX je izjavil:

..prenašam neko datoteko, mi pa hitrost nanese največ 5MB/s. Tudi za 72Mbps je to malo malo...
Ne to je odlično, saj imaš časovno neomejen dostop in malo potrpljenja ne škodi >:D, saj stane ne več prenos (nimamo omejenih MB) , vsaj na fixnih zadevah. Ta brzina je enih 40x hitrejša kot pri meni, je pa zato moj Net bistveno cenejši kot tvoj :D ..
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

IceBoX ::

Prenos datoteke sem mislil znotraj mreže (iz NAS na moj PC). Nimam take linije v internet :)
Huh...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TP-Link TL-WR941ND ali Linksys WRT54GL

Oddelek: Kaj kupiti
153756 (2654) andrej_andro
»

Router TP-Link TL-MR3420 in DD-WRT

Oddelek: Pomoč in nasveti
182805 (2601) Auba
»

Router okoli 60€

Oddelek: Kaj kupiti
184099 (3601) Lonsarg
»

Kateri wireless router?

Oddelek: Kaj kupiti
114156 (3532) clancy
»

Brezžični router na T2

Oddelek: Omrežja in internet
194199 (3971) trnvpeti

Več podobnih tem