» »

Slušni aparat

Slušni aparat

dreja ::

Pozdravljeni,
zanima me, če ima kdo od vas kaj izkušenj s slušnimi aparati ?
Katero znamko, model uporabljate ?

Ponavadi je praksa taka, da oseba gre z napotnico in izvidom (audiogramom) do prodajalca.
Prodajalec potem svetuje pri izbiri, ter individualno nastavi in omogoči testiranje enega ali več modelov aparata.

Cene precej različne - tudi 1000 in več eur za posamezen aparat (zavarovalnica krije 300 eur / uho, ostalo je potrebno doplačat).
Zato bi bil vesel vsakršnega nasveta ali izkušnje, kako primerno izbrat aparat (npr. katere funkcije so "must have", katere pa so le "nice to have"..., itd.).

Tnx & LP Andrej

Keth Selhan ::

Živijo.

Jaz imam dolgoletne izkušnje, saj imam SA že od 2. leta starosti, stara sem pa 28 let. Prvotno sem bila pri Widexu, zdaj sem presedlala na Neuroth, kjer sem zelo zadovoljna.

Odvisno, katero stopnjo izgube sluha imaš in koliko % po Fowlerju. Si gluh ali naglušen? Nisi napisal, tako, da ti preko foruma težko kaj svetujemo.

Jaz osebno uporabljam digitalne zaušesne aparate, ker imam izgubo po Fowlerju 100%, torej imam najmočnejše, kar jih trg ponuja, zato so temu primerno tudi dragi. Fajn je, če aparat odpravlja hrup, piskanje in se ga da nastaviti na več programov. Mislim pa, da še prodajajo analogne SA, ki se pri meni ne obnesejo. So, mislim, da tudi cenejši in ponujajo manj funkcij, odvisno no. Pomembno je tudi, če boš uporabljal telefon ali mobitel, da je aparat tudi za to nastavljen. Glehe ušesnega vložka, ki mu pravimo "oliva", je pomembno, da ti ga izdelajo po meri in seveda moraš vsake toliko časa nesti k ponudniku SA, da ti zamenjajo cevke in očistijo filtre na SA, saj se rado zaradi kondenza zamaši.

Če si dobil napotnico, lahko greš na sedeže več teh ponudnikov - Widex, Neuroth, jih še več v Sloveniji, pobrskaj po Googlu (odvisno, ali boš šel v Ljubljano?) in lahko sprobavaš 1 mesec različne modele pri njih in se potem odločiš, katerega boš imel/vzel. Zavarovalnica prispeva le nekaj malega, ker se za njih digitalni SA smatra za nadstandardnega in ga moraš sam kriti.

Je pa tudi pametno SA zavarovati, vsaj jaz ga imam.

Če te še kaj zanima, kar vprašaj.

Lp

Hvala za odgovor.
Aparat potrebuje žena. Izgubo po Fowlerju ima okrog 35%.V govornem območju 35 do 50 dB, visoke frekvence pa do 70 dB.
Tudi ona je obiskala Neuroth in so ji predlagali Oticon Nera Pro MiniRite.
Kmalu ga bo dobila na testiranje.
Doplačilo za vsak aparat je 700 eur...
Je res, da imajo Oticon aparati zvok najbolj podoben naravnemu ?
Se ob pravilnem rokovanju malo kvarijo ?
Katero znamko (model) bi bilo še za preizkusiti ?

Kaj je v preizkusni dobi najbolj potrebno preizkusiti (obnašanje v hrupu, gledanje televizije, ... ) ?

Hvala in lp Andrej

Keth Selhan ::

Hja, jaz tole težko presodim, ker nisem ne akustik ne prodajalec na Neurothu.

Osebno imam Phonax Naido III, sem pa še preizkušala še od Oticona. Phonax je dražji, vsak je za plačat 1000 e. Res se ne kvari, je pa problematično, kadar zvok zataji, če je v cevki kondenz ali kaj ušesnega masla.

Samo je glede modela odvisno od posameznika do posameznika. Eni se lahko navadijo na nov aparat, enim pa ne pomaga kaj dosti. Tako, da je vaša žena drugačen primer kot jaz.

Hrup, gledanje televizije - recimo poročila (koliko razume, kaj govorijo), pogovor preko telefona in mobitela, morda tudi poslušanje glasbe. Sklepam pa, da žena še dosti sliši; najbolje ji bodo svetovali prav na Neurothu. Takole na pamet je težko kaj reči.

Tastar ::

Ja imam podobno kot tvoja žena..v govornem poslabšanje...vendar v mernem okolju ni problma ko pa so prisotni še drugi zvoki ali pa od zadaj pa težko razločim določene besede.

Widex so bili zame preglasni in se nisem odločil za njih.
Pri Neuroth sem probal Phonak in Siemens vendar nisem vzel nobenega, ker sem imel slabo izkušnjo z osebjem (akustik je bil kt megla v vižmarjih).
Na koncu sem jaz njega učil kaj naj še poizkusiva...so ratali že preveč komercialni..sem menenja da pri teh zadevah rabiš potrpežljivost in osebje z občutkom.

Trenutno pa testiram Unitron (AUDIO BM) diamant savba v BTC-ju. Do sedaj sem skoraj zadovoljen..odpravljamo še nek odmev, katerega zaznavam v določenih situacijah.

Predvsem je važno, da si žena vzame čas, ker na začetku je res težko začeti to nositi in zna biti res nadležno. Saj lahko postopoma po par ur na dan če jo več kot to moti.
Hočem reči, da naj ne dolaša s tem, ker se ti nevede poslabša komunikacija med ljudmi. Počasi vendar, kar na enkrat ne vede ne slediš več...ker se navadiš na to.

Glede proizvajalca si ne belit glave...ker so aparati znotraj skoraj identični...tako, da bla bla Oticon najlepši zvok je kr neki..to so tudi meni predaval.
Sem že toliko tujih forumov in strani predelal, da ne vrejamem nobenemu več na besedo;)...vsaka ušea imajo svojega muskontarja;)..tako, da preizkusiti čim več.

Lp Domen

Hvala vsem za odgovore.
Zaenkrat ni še nič novega.
Aparata za testiranje še ni dobila, ker baje čakajo neko cevkico...
Ko ga dobi na testiranje, sporočim.
LP Andrej

Po dolgem času en mali update.
Na testiranje je dobila do sedaj 2 aparata, Oticon in Siemens.
Oba sta ji bila v redu, za spoznanje boljši ji je bil Oticon.
Zvok iz Siemensa je bil malenkost bolj "grob", vendar pravi, da bi se ga lahko vseeno navadila...
LP Andrej

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Aktivni glušniki

Oddelek: Kaj kupiti
122500 (2093) barossa45
»

Slušni aparati

Oddelek: Loža
74950 (4761) DamijanD