» »

HTTP/2 dokončan

HTTP/2 dokončan

Neowin - Zadnjo verzijo protokola HTTP 1.1 so standardizirali davnega leta 1999, zato je že skrajni čas za novo različico. Verzijo HTTP 2.0 in HPACK smo neuradno dobili v teh dneh, ko se je razvoj končal in je pri IESG (Internet Engineering Steering Group) izšla končna verzija, ki je sedaj na poti v standardizacijo, ko bo dobil svojo številko RFC. V tem delu postopka sprememb ne bo več.

HTTP 2.0 prinaša precej novosti in izboljšav, ki bodo v prihodnosti pomembno vplivale na internet. HTTP 2.0 uporablja iste API-je kot HTTP, kar bo poskrbelo za združljivost. Omogočile bodo hitrejše nalaganje strani, saj standard prinaša binarni namesto tekstovni prenos, multipleksiranje in stiskanje glav in Server Push.

HTTP 2.0 je osnovan na Googlovem SPDY/2, tako da bo zagotovo podprt v Chromu in v Microsoftovem Spartanu. Zavoljo multipleksiranja tudi več istočasnih zahtevkov ne bo upočasnilo nalaganja strani, hkrati pa bodo zahtevki HTTP manj potratni zaradi stiskanj glav. HTTP 2.0 je tudi zasnovan tako, da potrebuje manj povezav, kar bo pozitivno vplivalo na obremenitev strežnikov in omrežij. Server Push pa je tehnologija za prenos podatkov k odjemalcev na zalogo za prihodnjo uporabo, če ta to želi. Binarni prenos podatkov pa je nekoliko cenejši, ima manj dodatnih podatkov (overhead) in je manj občutljiv na napake.

9 komentarjev

Brane22 ::

Nummy ::

Brane22 je izjavil:

HTTP/2.0 — The IETF is Phoning It In (bad protocol, bad politics)

You gotta love it when politics is meddling into technology... :))

stara mama ::

Če je prenos binarni, potem nekak ni več smiselno, da se standard imenuje HTTP

fiction ::

stara mama je izjavil:

Če je prenos binarni, potem nekak ni več smiselno, da se standard imenuje HTTP
HT je referenca na hipertekst, torej protokol preko katerega se prenaša hipertekst. Nikjer pa ni omenjeno, da bi moralo iti za tekstovno orientiran protokol. Se pa strinjam, da je vse skupaj zaradi tega lažje debuggirati (oz. za to potrebuješ manj orodij).

Do "connection upgrade" bo tekst, tako da bo HTTP/2 združljiv za nazaj. Pričakujem, da bodo serverji še kar nekaj časa podpirali tudi HTTP/1.1.

Zanimivo bo, kako bodo vse "ljudske modrosti" za optimizacijo nalaganja strani kar na enkrat postale brezveze. Govorim o raznih hackih ala CSS sprites, minifyana JS koda, več domen za isti site itd itd.

technolog ::

1. minifyana JS koda bo ostala aktualna.

2. Da imaš slike na poddomeni je predvsem varnostni ukrep, saj morebiten bad upload ne more prebrat piškotkov s sejo uporabnika.

Kar se mene tiče, lahko HTTP2 kar preskočimo. Preberte si kritike protokola.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

In kaj so kritike, samo in izključno to, da bi se dalo še kaj več narediti, ampak nič kaj veliko BTW, kaki bonbončki bolj ali manj. HTTP2 je čisto fajno standardizirano nadomestilo za Google SPDY, oba sta zadosten korak naprej od http1, da upravičita implementacijo IMO. Saj noben tukaj ne govori o tem, da bi se http1 zamenjal, ampak da se pač doda http2 v seznam standardnih zadev, ki jih network software podpira.

arjan_t ::

Brane22 je izjavil:

HTTP/2.0 — The IETF is Phoning It In (bad protocol, bad politics)


Kar je tu je en kup neutemeljenih trditev. Breakal bi compatibility in odstranil cookije?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: arjan_t ()

win64 ::

Saj v današnjih časih so piškotki še najmanjši problem. Če bi z naslova zasebnosti odstranili piškotke bi to morali storiti tudi za localstorage, sessionstorage, localdb oziroma vse kamor lahko spletna stran shranjuje stvari v brskalniku. Ne delajmo si utvar, da spremljanja ne bi počeli na drugačen način.

Looooooka ::

Če komu ne bo pasalo bo pač http 1.1 zahtevke pošiljal pa je a ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pornhub s HTTPS protokolom nad požrešne ISP-je (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5820481 (9138) M.B.
»

Google predlaga QUIC namesto TCP

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
179882 (7714) cegu
»

HTTP/2 dokončan

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
96754 (3858) Looooooka
»

SPDY na dobri poti, da postane naslednji HTTP standard (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5714527 (10864) Jst

Več podobnih tem