» »

Kaj je narobe s tem PC-jem?

Kaj je narobe s tem PC-jem?

Grizzly ::

Upam, da forum pregleduje kak strokovnjak, ki bo prepoznal simptome. Včeraj sem se lotil servisiranja HP Compaq dc5700 (small form factor). Na njem je bil naložen Windows XP, ki se je resetiral, še preden je uspelo priti do namizja. Najverjetneje se mi je zdelo, da so Windowsi pokvarjeni, zato sem formatiral.

Najprej sem naletel na težave pri namestitvi novih oken. Windows 7 je javljal neko čudno napako (da DVD ni berljiv oz. manjkajo datoteke - install sploh ni prišel do konca). Vista pa se je resetirala po prvem restartu (ko so bile install datoteke prekopirane). Najprej sem pomislil, da so krive BIOS nastavitve, zato sem se tam malo igračkal. Naposled mi je nekako le uspelo namestiti Windows 7. BIOS nastavitve sem dal takole: Emulation Type = Hard Disk, Multisector Transfer = Disable, Translation Mode = Automatic. Kot rečeno, s temi nastavitvami sem uspel naložiti Windows 7, zato sklepam naslednje: BIOS nastavitve so prave, DVD enota deluje, DVD z Windowsi je brezhiben.

Po nameščenem Windows 7 sem se lotil namestitve slovenskega jezika. Tukaj se je pojavila neka napaka, ne vem kaj, ampak Vistalizator ni hotel namestiti paketa s slovenščino. Probal sem tudi druge načine, ampak slovenskega paketa mi ni uspelo naložiti, tako da sem se sprijaznil z angleščino.

Potem sem nameraval namestiti druge programe, ki jih imam na USB ključu. Opazil sem, da kišta ne bere USB ključkov. Ko ključ priklopim, se izpiše oblaček (pri urici), da namešča driver. Potem pa javi napako, da driverja ni bilo mogoče naložiti. Isti problem sem imel z več ključki, ki sicer delajo. USB miška in tipkovnica pa delata v redu.

Za konec sem želel namestiti še Office 2010. Med instalacijo se je računalnik iz neznanega razloga resetiral in normalno je prišlo v namizje, kljub temu, da je javilo napako "Windows has recovered..." Po neuspelem drugem poskusu pa je vse skupaj obstalo tik, preden bi se moralo pokazati namizje (windows logo še pokaže, potem pa črn ekran).

Ker mi drugega ni preostalo, sem se lotil ponovnega formatiranja. V upanju, da bom rešil probleme z USB, Officom in jezikom, sem najprej naložil Windows Vista. Do prvega restarta je bilo vse ok (datoteke prekopiralo), potem pa se pokaže blue screen in ponovni restart. Ponovno sem probal Windows 7 (katerega sem še pred 20 minutami imel gor in je delal ok) in sedaj ponovno dobivam napako, da se iz DVD-ja ne da brat.

Garantiram lahko, da so BIOS nastavitve prave in tako DVD enota kot tudi DVD plošček delata brezhibno. Disk sem testiral, in sicer priklopil sem ga preko SATA-USB vmesnika, kjer lahko normalno odpiram datoteke in pregledujem vsebino. Lahko, da je kriv disk, vendar kot USB zunanji disk se je izkazal brez problema. Sem 99,999%, da je problem v strojni opremi, ne vem pa kje točno. V čem je po vašem problem? RAM, disk, procesor ali osnovna? Drugih komponent ni, tako da je nekaj od naštetega sigurno. Zadeva mi gre še toliko bolj na živce, ker nimam gumba RESET, tako da ostane le izklop in ponovni vklop kište, kar pa ni fajn, če to narediš nekajkrat v 1 uri.

hojnikb ::

prilimaj crystaldisk info diska..
testiraj z memtest86 čez noč rame..

Poročaj..
#brezpodpisa

Grizzly ::

Crystaldiskinfo in memtest bom prihranil za čez noč oz. za jutri, ko bo več časa. Zdaj bi probal še nekaj. Osnovna plošča ima 4 reže za rame (mislim da DDR2) in tako BIOS kot Windows prikazujeta 3.0GB RAMa. Če je kriv RAM, lahko 2 palčki vzamem ven in probam namestitev s samo polovico RAMa. Verjetnost, da bi namestitev uspela (če je res kriv RAM) je 50%. Torej, bi tako prej videl pri čem sem.

hojnikb ::

jap, defenitivno poskusi tudi to..
#brezpodpisa

Grizzly ::

Dela! Odstranil sem dve palčki po 1GB (obdržal 2x512MB) in sedaj imam slovenski Windows 7 z Officom. In tudi vsi USB ključki delajo. Da se ne bom prehitro pohvalil, bom še nekajkrat resetiral, da bo res 100%.

Evolve ::

preveri kondenzatorje


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[WINDOWS 8] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1490414630 (72055) jedateruk
»

Ne gre namestiti Windowsa + ne zažene trenutnega (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
513977 (3143) MasterKiD
»

UEFI - kako ponovno namestiti windows 8

Oddelek: Pomoč in nasveti
3610416 (7930) krepki
»

Računalnik ne boota

Oddelek: Pomoč in nasveti
61420 (1306) Boomerang

Več podobnih tem