» »

Računalnik ne boota

Računalnik ne boota

Boomerang ::

Imam kompliciran problem. Dobil sem računalnik z nameščenim Windows 7, ki se je sesul zaradi nezdružljivosti neke programske opreme. Potem je lastnik probal možnost "System recovery", vendar se je po restartu računalnik ustavil pri boot postopku (ko pokaže win logo). V takšnem stanju sem tudi jaz dobil računalnik.

Probal sem priti v safe mode (Windows 7), vendar se je ustavilo pri Loading Windows files, in sicer napisalo je "Please wait..." in obstalo. V računalnik sem vstavil Ubuntu Live CD in na drugi disk (ima 2 diska) prekopiral dokumente (brez kakšnih težav). Potem sem se lotil namestitve Windowa XP. Najprej vstavim CD z Windows XP brez SP in dobim bluescreen. Potem vstavim Windows XP z SP3 in instalacija gre nekako čez, vendar se po prvem restartu izpiše "A disk read error occurred". Probam spremeniti tudi BIOS nastavitve (sem dal na default), vendar tudi to ni pomagalo - ista napaka. Potem sem pomislil, da je disk morda prevelik (ena particija na 250GB), saj naj bi XP podpiral do 137GB in sem naredil 2 particiji. Namestitev gre nekako čez, vendar po restartu pokaže samo POST (BIOS) postopek. Namesto da bi začelo nalagati XP, je na zaslonu tema. Probam še Windows XP z SP2, ki pokaže le "Press any key to boot from CD..." potem je tema in isto sedaj naredi tudi Windows XP SP3 (katerega sem prvega preizkusil in je je instalacija šla vsaj do prvega restarta).

Torej, sedaj sem probal 3 različne CD-je z Windows XP Pro (brez SP, SP2, SP3) in na zadnje z nobenim nisem mogel priti v Install Setup. Računalnik je starejši in je nekdaj že imel naložen Win XP, torej bi moralo delati. Konfiguracija:
RAM: 1GB, Procesor: AMD Sempron 3000, 2 diska (2-krat po 250GB).

Sedaj več ne vem kaj je narobe? BIOS sem resetiral (z opcijo Load default settings). Po resetu BIOSa sem še lahko prišel v XP Install Setup, potem pa kar naenkrat ne več. Kaj bi bilo tukaj narobe?

Boomerang ::

Popravek:
Najprej napiše "Press any key to boot from CD..." Ko pritisnem tipko, napiše še "Setup is inspecting your hardware configuration". Po tem pa obstane in ne pride v Setup.
Oz. če bootam iz diska (to kar mi je ratlao naložit iz namestitvenega CDja Windows XP) obstane takoj po POST-u.

Kakšna ideja?

stapler rump ::

Jaz bi na tvojem mestu najprej posumil, da je kaj narobe z hard diskom, na katerega poiskušaš namestiti Windows. Poiskusi zamenjati disk ali pa iz Ubuntu Live CDja poženi kakšen test (npr. badblocks).

mgermo ::

Ja, HDD bi bil moj prvi krivec.

Boomerang ::

Še ena ugotovitev:
V računalniku imam 2 diska, prvi je IDE/PATA, drugi (na katerega želim namestiti sistem) pa je SATA. V BIOS-u imam na voljo 2 opcije:
- PATA support (disk je prikazan kot 3rd master; v tem primeru SATA deluje kot RAID disk; disk se ne prikaže na boot priority listi)
- SATA support (disk deluje kot 1st primary master in je prikazan na boot priority listi)

Prelistal sem manual in vidim, da bi moral disk nastaviti na SATA (Enhanced Mode Support On: SATA). Vendar v tem primeru imam z Windows XP težave, ki sem jih opisal zgoraj. Za probo sem nazaj namestil Windows 7 (z istimi BIOS nastavitvami) in deluje.

Jaz pa bi rad namestil Windows XP, ker imam potem na Windows 7 druge težave + ker gre za starejši računalnik, dela Win7 počasneje. Torej, kako namestiti Windows XP, če ne pride niti v Setup? Je mogoče težava, ker je SATA disk (XP pa potrebuje SATA driver)? Kako preveriti, ali se na mojih XP CD-jih nahaja driver za SATA? Nekateri BIOS-i imajo možnost, da nastaviš, da SATA deluje kot PATA (neka možnost), vendar ta računalnik tega nima.

Torej, zaključim lahko, da disk ni kriv, pač pa nekaj ovira namestitev Windowsa XP. Kaj še lahko probam?

hojnikb ::

nastavi ide način in basta.
#brezpodpisa

Boomerang ::

Sem probal že vse možnosti in kombinacije v BIOS-u in nobena ni učinkovala. Na začetku se je prikazalo vsaj "Disk read error occured", sedaj pa obstane v temi, prikaže se le utripajoči kurzor.


Kolikor se spomnim, sem spreminjal možnosti Enhanced Mode Support On: PATA, PATA + SATA, SATA. Prvi prvih dveh, pride v Setup, vendar po restartu ni ničesar na ekranu (le kurzor utripa) in tudi tega diska ni na boot listi. Če nastavim na SATA, potem imam ta disk na boot listi, vendar ne pride v Setup. Če upoštevam manual, mora biti za XP izbrana možnost SATA.

Na nekem drugem forumu sem prebral še tole:
That motherboard will detect SATA drives and nothing needs to be changed in
the BIOS. If you have a Windows XP SP2 CD, then it should have the required SATA driver when you install it. Otherwise, you will have to put the SATA driver on a floppy (see the ASUS motherboard CD) and then press F6 during the Windows installation. Follow the on-screen directions for installing the driver.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stara matična ne zazna SATA diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
282074 (1314) solatko
»

Težava z namestitvijo windows xp

Oddelek: Pomoč in nasveti
212612 (2375) bluefish
»

Občasna "A disk read error occurred" napaka

Oddelek: Pomoč in nasveti
82265 (2100) B_Weeed
»

Ne morem prepisati Viste z XP-ji

Oddelek: Operacijski sistemi
191466 (1232) Mare2
»

Instalacija XP ne najde diska

Oddelek: Operacijski sistemi
415945 (4808) fredyjetle

Več podobnih tem