Forum » Hlajenje in modifikacije » Orientacija sleeve bearing ventilatorjev (prednosti, slabosti), vaše izkušnje
Orientacija sleeve bearing ventilatorjev (prednosti, slabosti), vaše izkušnje
SuperVeloce ::
Večkrat sem že slišal, da naj bi sleeve bearing ventilatorje zaradi življenske dobe postavljali v vertikalen položaj (da piha na stran). Kakšne so pa vaše izkušnje?
Naročil sem Cooler Master hyper 212 evo, katerega bom najverjetneje namestil v horizontalno pozo (in bo ventilator pihal od spodaj navzgor). Imam 2 razloga za to: 1. microatx osnovna plošča, kar pomeni da bi bila v vertikalnem položaju stranica hladilnika zelo blizu grafiki, 2. haswell jedro je vertikalno postavljeno, zato bi s takšnim položajem coolerja pokril celoten die z vsemi heatpipe-i.
Baje da so tile od cooler masterja občutljivi, če ležijo, če posebej če pihajo navzgor. Vendar ker ni navijalski cpu, bodo vrtljaji čez celotno življensko dobo nizki (silent profil v biosu). Kaj pravite, se splača "tvegat"? Bolj se mi gre za to, da ne bo ventilator začel ružit po 2 tednih, čeprav bi out-of-the-box po testiranju tiho deloval v tem položaju... če crkne čez 2-3 leta mi ni toliko pomembno, bom pač zamenjal za kaj boljšega.
Naročil sem Cooler Master hyper 212 evo, katerega bom najverjetneje namestil v horizontalno pozo (in bo ventilator pihal od spodaj navzgor). Imam 2 razloga za to: 1. microatx osnovna plošča, kar pomeni da bi bila v vertikalnem položaju stranica hladilnika zelo blizu grafiki, 2. haswell jedro je vertikalno postavljeno, zato bi s takšnim položajem coolerja pokril celoten die z vsemi heatpipe-i.
Baje da so tile od cooler masterja občutljivi, če ležijo, če posebej če pihajo navzgor. Vendar ker ni navijalski cpu, bodo vrtljaji čez celotno življensko dobo nizki (silent profil v biosu). Kaj pravite, se splača "tvegat"? Bolj se mi gre za to, da ne bo ventilator začel ružit po 2 tednih, čeprav bi out-of-the-box po testiranju tiho deloval v tem položaju... če crkne čez 2-3 leta mi ni toliko pomembno, bom pač zamenjal za kaj boljšega.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C
RejZoR ::
Za sleeve ležaje je vseeno dokler imajo lubrikacijo. Osebno sem zdej začel popravljat sleeve bearing ventilatorje z uporabo običajnega motornega olja. Če zdrži nore pogoje v motorju bo tud pri ventilatorju. In zaenkrat deluje super. Vsake tolk časa očistiš prah in ga odpreš, očistiš ter nanovo dodaš olje. Ta ventilator že par let laufa v napajalniku, Noiseblocker, ki je ves čas na precej hudi vročini, ker požira vso vročino grafične kartice, ki je 3cm stran.
Redno ga vzdržuj za drobiž, pa ti bo delal leta in leta.
Redno ga vzdržuj za drobiž, pa ti bo delal leta in leta.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ventilator - napajalnikOddelek: Pomoč in nasveti | 839 (757) | RejZoR |
» | Po dolgem času nov test ventilatorjev na Silent PC Review (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Hlajenje in navijanje | 13006 (9150) | BladE_ |
» | S čim podmazati ventilator na grafičniOddelek: Strojna oprema | 1763 (1575) | mat xxl |
» | ventilator za napajalnik - se ne splača...?!?Oddelek: Strojna oprema | 1509 (1268) | RejZoR |
» | Vzdrževanje ventilatorjev v PC-juOddelek: Pomoč in nasveti | 2872 (2834) | solatko |