» »

Vzdrževanje ventilatorjev v PC-ju

Vzdrževanje ventilatorjev v PC-ju

BlackAdder ::

Ker bo med prazniki verjetno čas za temeljit pregled in čiščenje notranjosti računalnika, prosim za navet, kako oz. s čim je najbolje podmazati ležaje ventilatorjev v računalniku. Cilj tega posla je boljše hlajenje in seveda zmanjšanje hrupa.

Hvala vnaprej.
BlackAdder stroke again!

solatko ::

Najbolje za čiščenje je suh kompresor (da ni olja v izpihanem zraku). Ventilator vzameš ven, ga primeš tako, da ti ga pri pihanju ne zavrti, potem pa ga še malo s kakšnim čopičem počistiš do konca. Preizkusiš ga koliko ima lufta na ležaju, če je ta velik, enostavno kupiš nov ventilator. Mazati bi moral s pravim mazilom, saj ti napačno lahko razmaže po računalniku in ti naredi kakšen stik, pa tudi mazanje ne bi kaj dosti pomagalo (morda kak mesec). Ventilator daš nazaj in če brenči pač zamenjaš. Dobro počisti tudi vsa hladilna telesa (cpu, gpu, chip set...), ne s sesanjem, temveč obvezno z izpihovanjem (dober je mali avtomobilski kompresor za polnenje gum).

BlackAdder ::

Super. Morda še kakšna dodatna beseda o mazilih, sa imam občutek, da se mazila z leti nekako iztrošijo ali strdijo in potem ne opravljajo svoje funkcije.
BlackAdder stroke again!

MadMax ::

Tole bi bilo uporabno na daljši rok.

Ni pa problem toliko v mazanju oz. starosti maziva kot pa v tem, da pride v ležaje prah in umazanija.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Spajky ::

V ležaje (tudi navadni sleeve bearing) ventov ne pride prah, če jih podmažeš (malo cca.1/2 do max.2/3 v luknjici) pod nalepko z gosto silicijevo mastjo za avto zglobe (rjava ali zelena) in zalepiš nalepko nazaj. Dodatni bonus, dobiš pa še mehansko termoregulacijo ventov :D ker ko se komp segreva, se mast lepo razleze not po ležaju in pol se hitreje vrti, če se pa komp ohlaja, se vrti pa manj! :D razlika je +/- 10% . 8-)

Meni zadeve brez do-podmazovanja delajo že par let na sleeve bearing fanih, pa tudi z ball bearing venti se pol ležaj malce manj čuje. Dobro je s fenom malo segret ventič po čiščenju pred podmazovanjem. Najslabše pa je vente podmazovat z WD-40 ! Na mojem BX čipsetu imam 10 let star sleeve bearing (od P166 proca) ventič na glavo obrnjen-sucking air, ki je delal že ves čas vsaj na 5V ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

zlobcek ::

Jest sem enga 8cm razdrl in namazal z mastjo, ki jo dobiš na bencinski OMV. Vrtel se je na 5V vedno in je bil tako vroč, da ga nisem mogel prijet :D

No delal je potem kakšne pol leta, vendar sem ga vedno malo pazil, da se ni kaj užgalo hihihi.

Če potegnem črto - z mastjo ne mazat.

Urc ::

ker ko se komp segreva, se mast lepo razleze not po ležaju in pol se hitreje vrti, če se pa komp ohlaja, se vrti pa manj!

Jah ampak kakor ti praviš gosta mast ti segreva ventilator ker težje goni vetrnico okol in s tem je tud trenje večje, torej gre toplota iz venta po ohišju.

WD 40 pa itak ni za mazanje namenjen. Nič od tega, olje za fino mehaniko. Je res da je drago in tudi neučinkovito za dolgi rok. Ko je ležaj zjeban, oz. puša izrabljena treba pač menjat vent...

Spajky ::

Tista mast ventu nič ne škodi, prej koristi! Preverjeno! Pa tisti NB vent, ki sem ga omenil je bil odpisan in rožljal kot klopotača in se ustavljal; zdej pa je narobe obrnjen in v vodoravnem položaju in dela tako podmazan na 5V tiho že 6 let pri meni (vmes sem ga enkrat spet podmazal pred dvemi leti) 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

mitkos ::

Pri namiznih računalnikih ni problema malo spihat ventilatorje in ohišje, kako pa je to pri prenosnikih. Kako bi spihal ventilator? ga je sploh priporočljivo, ker se mi zdi da bi s tem tisti prah le kam drugam pihnil? Torej kako čistite in vzdržujete prenosnike???

solatko ::

Osebno bi prenosnik nesel ščistit na kakšen servis, saj je tistih 30 - 50€ vseeno manj, kot z neznanjem lahko narediš škode. Če pa imaš kakšen star prenosnik, se pa splača stvari mal poizkusit in se naučit, kako se tej stvari streže. Prav tako se prenosnike spihuje, tako kot vsako tehnično stvar, spihovanje - mehek čopič - izpihovanje - na dostopnih mestih mehka krpica - izpihovanje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Menjava ventilatorja v napajalniku

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
466812 (3535) radmannsdorf
»

napajalnik - zamenjava ventilatorja

Oddelek: Pomoč in nasveti
225195 (4397) nightbird
»

Po dolgem času nov test ventilatorjev na Silent PC Review (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Hlajenje in navijanje
6012333 (8477) BladE_
»

S čim podmazati ventilator na grafični

Oddelek: Strojna oprema
101652 (1464) mat xxl
»

sleve vs. bale bearing

Oddelek: Strojna oprema
342136 (1375) iro

Več podobnih tem