» »

Swiftkey pomaga govoriti Stephenu Hawkingu

Swiftkey pomaga govoriti Stephenu Hawkingu

Hawking s predstavniki podjetij Intel in Swiftkey na predstavitvi v Londonu

vir: Android Police
Android Police - Enega največjih umov našega časa, Stephena Hawkinga, je žal močno upočasnila bolezen ALS, ki mu je sčasoma z napredovanjem vzela tudi možnost govora. Že kmalu so mu omogočili govoriti s pomočjo sprva namiznega računalnika, posebnega programa in senzorja, ki ga je upravljal z obrvmi. Z napredovanjem tehnologije so mu tehnološki partnerji, večinoma Intel, omogočili namestitev sistema na voziček, kar pomeni, da generator govora lahko vzame s seboj. S pomočjo priprave je Hawking napisal že več knjig in predavanj, sodeloval v televizijskih oddajah, itd.

A postopek govora je s tem sistemom relativno počasen, trenutno Hawking trzne z mišico v licu, kar sistem vzame kot signal, da se ustavi na določenem mestu. Hawking ima namreč na zaslonu na voljo nabor besed, ki jih dodaja na konec stavka, lahko pa besede sestavlja tudi posamezno, črko po črko. Besede oz. črke so razporejene v pravokotni matriki, kjer se zaporedoma izbirajo posamezne vrstice, prej omenjeni signal pa izbiro omeji na izbrano vrstico. Postopek se ponovi še za stolpec in beseda oz. črka je izbrana.

Pri najnovejši verziji sistema je Intel za pomoč poprosil podjetje Swiftkey, ki je poznano po svojih tipkovnicah za mobilne naprave, sprva za operacijski sistem Android, od iOS 8 naprej pa tudi za Applove naprave. Swiftkey ima pred mnogimi konkurenčnimi (in Googlovimi ter Applovimi) tipkovnicami prednost v bistveno širši podpori jezikom (slovenščina je podprta že dolgo), omogoča vnos več jezikov hkrati, omogoča enostavno učenje uporabnikovega besednjaka, daje dobre predloge in popravke, itd.

To tehnologijo so jasno uporabili tudi v Hawkingovem primeru, a so zanj pripravili poseben slovar, ki vsebuje več strokovnih besed, ki jih Hawking potrebuje za pisanje knjig in predavanj. Obenem so zaradi drugačnega prikaza lahko sistem nekoliko razširili, namesto predloga trenutno tipkane besede (oz. najprimernejšega slovničnega popravka) ter dveh dodatnih predlogov je Hawkingu vsakič na voljo kar 10 predlogov. Tako ima bistveno večji nabor besed, ki jih lahko izbere na hitro, to pa naj bi mu omogočilo bistveno hitrejše tvorjenje stavkov. Po ocenah podjetja naj bi se Hawkingova hitrost govora kar podvojila, sistem pa se še vedno uči in privaja, torej bi znal biti še hitrejši.

2 komentarja

Jst ::

A "glas" je še vedno enak? Kolikor sem seznanjen, so hoteli že večkrat nadgraditi izgovorjavo, a je Hawking nasprotoval.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

PrimozR ::

Ja, je ja, namenoma, da vsi tisti, ki z njim veliko komunicirajo, nimajo težav z navajanjem na novo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znanstveniki prevedli možgansko aktivnost v govor

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
65484 (3422) RatedR
»

Dobili prve posnetke črnih lukenj in okolice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6317455 (13390) spegli
»

Poslovil se je Stephen Hawking

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4211663 (7990) poweroff
»

Teorija informacije - vesolje je program (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
739231 (6153) Saladin
»

Vesolje v orehovi lupini

Oddelek: Znanost in tehnologija
272463 (1886) Thomas

Več podobnih tem