» »

Dostop do NAS preko javnega omrežja

Dostop do NAS preko javnega omrežja

Usek ::

Živijo.

Tukaj čisto na novo in po dolgem iskanju, kar bi mogoče rešilo moj problem, sem se odločila, da napišem težavo, ki jo imam, ker mi ni uspelo najti nič s čimer bi si lahko pomagala. Vse predlogi, predvsem tisti ki bodo čim bolj enostavni, bodo super dobrodošli :) No, doborodošli so vsi, da ne bo pomote; tudi tisti najbolj težki.

Imam Synology DS212j (NAS) vse dela super in sem zadovoljna z nakupom, ampak težava je nastala, ko sem želela z EZ-internet (čarovnik, ki ti pomaga nastaviti dostopnost do synologyja) nastaviti dostop do NAS od zunaj. Se pravi, da bi lahko do NAS dostopala iz katerega koli omrežja bi želela.

Moj ISP je Siol. Imam ADSL model/router Sinope568+R4, ki je na splet povezan preko wifi. Imam statični IP.
Na Sinope 568+R4 imam s kablom povezan Siol xbox in NAS, s stacionarnim PC pa na splet dostopma preko wifi.

Težava je nastala, ko sem želela na Sinope priti do »Port forwarding« (PF), da bi lahko ročna nastavila port za NAS. Na dyspleju od Sinope do katerega sem prišla preko 192.168.1.1, nikakor nisem uspela najti PF. Navodil za točno ta ruter/modem na spletu ne najdem. Najde tisoč ostalih, ampak za model Sinope 568+R4 navodil ni! Razlika napram drugim je očitna in ostala navodila mi ne pomagajo. Ima mogoče kdo od vas nasvet kako na točno tem modelu Sinope568+R4 priti do PF?

Po enem večeru sem obupala in šla v nakup router-ja. Z routerjem naj bi bila nastavitev porta za dostop do NAS od zunaj enostavna. No, mogoče se vam zdi to otočje lahko. Meni se vse skupaj dozdeva kot nočna mora! Kupila sem ASUS RT-N12D1. Dela super, ampak … Nikakor mi ne uspe vzpostaviti povezave z internetom preko ASUSa!
Težava je verjetno v tem, da je Siol modem tudi router in sem ustvarila dvojen NAS, kolikor mi je uspelo raztolmatični terminologijo okoli NASa.
Mogoče malo več razlaga, da boste vedeli zakaj menim, da sem naredila dvojni NAS …. Sinope je vezan na ASUS preko kabla iz WAN v WAN. PC je na ASUS in Sinope povezan preko wifi. NAS je s kablom vezan v ASUS v LAN. Do spleta pridem, če sem povezana na wifi od Sinope, preko ASUSa to ni mogoče. NAS deluje zgolj v primeru, če nanj vstopam preko PC, ki je z wifi povezavan na ASUS.
Se pravi, na NAS od trenutka, ko sem ga priključila na ASUS, ne moram več priti od nikoder, razen iz stacionarnega PC. Prej sem lahko preko mobitela in tablice, če sta bila na istem omrežju kot NAS, ko je bil vezan direktno na Sinope. Kaj narediti???

1. Usposobiti Sinope, da mi bo dovolil vstopati do NAS od zunaj s pomočjo »port forrwadinga«? Imejte v mislih, da sem čisto zelena okoli vseh nastavitev …

2. Narediti nekaj, da bo ASUS postal glavni wifi preko katerega sem bom lahko povezala v svet in preko njega tudi od zunaj dostopala na NAS? Ampak kako to narediti? Če postane ASUS glavni wifi (se pravi, da Sinope postane modem- lahko to naredim sama ali moram klicati na siol?), potem moram tudi xbox preklopiti na ASUS? Kako pa potem nastavim port za xbox na ASUSu, da bomo lahko gledali TV?
Meni osebno bi bilo najbolje, da bi Sinope pustila v isti funkciji kot je zdaj, v ASUS pa priklopila NAS in preko Sinope dostopala do njega. Ampak nimam pojma kako to narediti v praksi; tukaj mislim na porte, gatewaye, subnetmaske itd? Tukaj je povezava na blog, kjer sem sploh prišla na to idejo - glej Layer2 Switch Trick ... http://graemenoble.id.au/post/486952770...

Verjetno ste se že 4x zgubili med vrsticami, ampak drugače kot sem zapisala, ne znam razložiti. Zelo vesela bi bila vseh vaših predlogov, vprašanj in tudi kritik … Ne preveč kritizirati, ker sem priznala, da nimam pojma. Sem se pa pripravljena naučiti, da bom lahko v prihodnje sama handlala vse to okoli portov, NAS, DHCP, WPA2 itd.
Za bilo kakšen predlog se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.

All ::

Synology ma opcijo da sam skonfigurira router upnp(probaj brez asusa) dveh sigurno ne zna .-)) (mogoče mu rata tud sinope-ja)

opcij, kako dostopat do nas-a je več....mogoče najbolj elegantna je z vpn-jem ki ti ga nudi synology (port 1723) (pa si v domačem omrežju)

https://www.synology.com/en-us/knowledg...

Sc0ut ::

Pa je to ziher? Tudi jaz bi odprl v internet NAS, ampak me je strah zarat varnosti.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

čuhalev ::

Lahko izbereš nek nestandardni port, recimo 34531

All ::

zamenjava porta je možna....je pa uprašanje če ga zna klient menjat pa tudi razna službena omrežja ne dovoljuje dostopa preko nestandardnih posrtov, ali pa celo preko standardnih)
sicer se pa v nas-u nastavi pravila za blokiranje (blacklista)
in pa pravilnik za uporabnike (branje, pisanje po določenih mapah)

Company ::

Iz Sinope-ja vključi kabel na ASUS preko navadnih portov (LAN), ne v WAN. Če boš na njemu imela tudi vklopljen WiFi, ASUS-u dodeli IP iz drugega področja, torej, če je Sinope na naslovu 192.168.1.1, daj tega na naslov 192.168.2.1. NAS vključi na ASUS v LAN port.
Načeloma moraš port forwarding urediti v Sinope-ju, drugače ne bo nič z dostopom od zunaj. Ti tale navodila http://wiki.partis.si/index.php/Vodi%C4... lahko kaj pomagajo? Tole je sicer za usposobitev P2P, ampak logika je ista.
Tole bi bilo v glavnih črtah, pišem na pamet, ker nimam take konfiguracije.
LP!

SeMiNeSanja ::

@Usek - malo mešaš pojme NAS in NAT. NAS je tista škatla z diskom, NAT pa je prevajanje internetnih naslovov (Network Address Translation).

Glede na to, da si kupila router, je prvo vprašanje, ki ti ga je treba zastaviti, če naj ta router zamenja Sinope kot router, ali naj služi kot dodaten WiFi accesspoint POLEG Synology-ja.

V kontekstu napisanega se nagibam k razumevanju, da si želela nadomestiti Sinope z drugim, lažje upravljivim routerjem, ki bi ga znala tudi brez tuje pomoči skonfigurirati.

Vsi predhodniki so svoje komentarje zasnovali na predpostavki, da boš sinope uporabljala še naprej kot router in accesspoint, Asusa pa postavila nekam, kjer bi si rada izboljšala sprejem.

Če imam torej prav, in bi rada uporabljala Asus-a namesto Sinope kot dostopni router za tvoje omrežje, potem moraš kot prvo Sinope postaviti v Bridge mode. Od takrat naprej bo igral samo še vlogo modema in boš vse ostalo lahko urejala na Asusu.

Usek ::

Hvala za vaš odziv.

*SeMiNeSanja pravilno si sklepal. Ja, rada bi imela router s katerim bi lažje uredila dostop do NAS.

Zaenkart bom poskusila vse urediti na Sinope in sem ASUSa izklopila. Končno ugotovila, da Port Forwarding v modelu 568+R4 urejaš pod imeno Virtual Server. Mogoče uspe. Drugače bom upoštevala predlog in naredila Bridge mode.

Lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol Router odpiranjem portov

Oddelek: Omrežja in internet
103848 (2857) Meklav
»

Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11951091 (22841) simone
»

Sinope568+ in Asus WL-300g wireless povezava

Oddelek: Pomoč in nasveti
61801 (1467) Lyam
»

Sinope 568 in wireless

Oddelek: Pomoč in nasveti
2147650 (25072) Spajky
»

2 routerja na eno "linijo", kako?

Oddelek: Omrežja in internet
83811 (3444) kitarist

Več podobnih tem