» »

Izbris spletne identitete

Izbris spletne identitete

sci3nc3 ::

Začel sem s profilom na facebooku. Ker se mi je zdelo zabavno, sem kmalu odprl tudi profil na twitter-ju, pa netlog-u, pa linedin-u, pa morde še kje. Zabavno je tudi, če imaš youtube in deliš posnetke z drugimi. Kmalu nabereš sledilce, dobivaš všečke, komentarje. Ker je youtube fajn, so fajn tudi ostale podobne storitve. Ko vidiš, da ima vse več uporabnikov svojo spletno stran, jo moraš tudi ti narediti. Pa še na forumih se pohvališ kaj vse imaš. Nekje na spletu je tudi moja diplomska in magistrska naloga. Pa še kakšne stvari iz srednješolskih dni in morda še kaj, kar se pozabil naštet.

Ko pa v Google vpišem svoje ime in priimek, je o meni toliko stvari, da več nimam o sebi česa povedati - je že vse na spletu, v besedah in slikah. Lepo je biti na spletu, ni pa dobro, če puščaš sledi, zato sem se odločil, da začnem brisati/zakrivati svojo spletno identiteto. Vem, da stvari ostanejo nekje daleč na nekem strežniku, vendar sled sčasoma zbledi. Ne pričakujem, da me že jutri Google ne bo našel, mogoče čez leto ali dve...

Za začetek ne bi šel zapirat vseh možnih accountov, vendar bi le nastavil neko zasebnost (da vidim kako se obnese), da spletni iskalniki ne najdejo mojih profilov (kot ima to urejeno facebook). Kako bi to dosegel pri omenjenih ponudnikih?

stapler rump ::

Ni nekega enotnega postopka, kako skriti vsebino pred iskalniki. Za vsako storitev ali spletno stran boš moral ločeno raziskati, kako se izbriše ali skrije tvoj profil. Na primer, na Twitterju lahko skriješ svoj profil, tako da ga lahko vidijo le tvoji sledilci. Mislim, da ga to skrije tudi pred iskalniki. Za LinkedIn sem prepričan, da ima tudi nekje nastavitev, ki skrije profil pred iskalniki. Na YouTube lahko skriješ posamezne videe, če jih nočes izbrisati.

Ko boš to naredil, potem običajno traja nekaj dni ali nekaj tednov, da na primer Google neha prikazovati te zadetke.

Dosti manj popularnih storitev in forumov nima takih opcij. Lahko poiskusiš poslati kak mail administratorju s prošnjo, naj izbrišejo tvoje prispevke, čeprav se to ponavadi izkaže za jalovo početje. Z leti bodo sicer tudi ti zadetki sčasoma izginili, ko strani izginjanjo ali brišejo arhive.

Običajno se obnese taktika, da imaš neko lastno spletno stran s tako javno vsebino o sebi, kot ti ustreza, in potem poskrbiš, da se ta pojavi na vrhu zadetkov za tvoje ime v iskalnikih. Z vsebino, ki se pojavlja na 2, 3, ... strani Googlovih zadetkov se moraš pa sprijazniti.

dukedl ::

lp dukedl


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nizozemsko sodišče v primeru glede pravice do pozabe pritrdilo pritožnici

Oddelek: Novice / Zasebnost
417771 (6068) jype
»

Google bo moral pravico do pozabe za Evropejce razširiti na cel svet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8333255 (30200) AndrejO
»

Kot kaže, pravice do pozabe ne bo, Google lahko mirno spi

Oddelek: Novice / Zasebnost
258270 (6519) digitalcek
»

Microsoft vložil patent za prikaz iskalnih rezultatov glede na sposobnosti uporabnika

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3210965 (9536) murmur
»

Google nadgrajuje iskanje po socialnih straneh

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
52589 (2154) matejdro

Več podobnih tem