» »

Nov način gretja morda podatkovne peči

Nov način gretja morda podatkovne peči

Slo-Tech - Podatkovni centri in superračunalniki so potratni porabniki električne energije; precejšen del je namreč porabijo za hlajenje komponent, ki jih je ta ista električna energija ogrela. Zato so v svetu varčevanja in recikliranja čedalje pogostejše alternative razdelitve velikih centrov na manjše skupke, ki v domovih in poslovnih prostorih nudijo ogrevanje. Ker odpadejo stroški za prisilno hlajenje, se lahko učinkovitost precej izboljša.

Zamisel ni nova, saj sta jo Univerza v Virginiji in Microsoft Research že pred tremi leti podrobno raziskovala. Ugotovila sta, da je toplotni izpust strežnikov v obliki toplega zraka, ki ni uporaben za rekuperacijo električne energije ali transport toplote na daljše razdalje, medtem ko bližnje prostore povsem spodobno ogreje. Ker se za ogrevanje gospodinjstev v ZDA porabi približno šest odstotkov električne energije, bi lahko IT-sektor z izkoristkom polovice te energije svojo velikost podvojil, ne da bi kakorkoli dvignil svoj ogljični odtis. (Trenutno vsi podatkovni centri na svetu porabijo okrog dva odstotka energije.)

Tehnologijo so poimenovali podatkovna peč (data furnace) in je v principu zelo enostavna. Strežniški kompleks razkosamo na manjše enote in jih namestimo v kleti stavb, kjer potrebujemo ogrevanje, nato pa toploto le še speljemo po prezračevalnih sistemih. S tem odpade potreba po hlajenju, dobimo pa nekaj novih težav. Pomisleki so seveda varnostni, saj je treba podatke zaščititi pred nepooblaščenim dostopom s šifriranjem, zavarovati pred trajno izgubo ali začasno nedostopnostjo (redundanca) ter poskrbeti za sistem, ki bo enakomerno razdeljeval procese po celotnem razpršenem omrežju (to zna OpenStack).

Da vse skupaj ni znanstvena fantastika, dokazujejo Francozi in Nemci. V Franciji so šli najdlje v podjetju Qarnot, ki poslovnim odjemalcem prodaja računsko moč računalnikov, ki brnijo v kleteh stanovalcev, ki se z njimi grejejo. Qarnot ponudnikom prostorov povrne stroške elektrike, tako da imajo ti popolnoma brezplačno gretje, Qarnot pa tudi zasluži, ker bi elektriko tako ali tako plačal, ne potrebuje pa hlajenja. Seveda je račun nekoliko bolj zapleten, ker cena električne energije za industrijo ni enaka kot za gospodinjstva in ker se podatkovni centri običajno gradijo tam, kjer je res zelo ugodna, a pri Qarnotu pravijo, da je končni rezultat pozitiven - zlasti, ker se zaradi podnebja v Franciji porabi 70-80 odstotkov energije v podatkovnih centrih za hlajenje.

Nemci imajo zelo podobne zamisli. Cloud&Heat želi podoben sistem postaviti v Nemčiji, kjer bi imeli ponudniki prostora brezplačno ogrevanje, saj bi jim podjetje povrnilo stroške za elektriko in internetno povezavo. Ponujajo računanje v oblaku, ki ga lahko zainteresirane stranke že preizkusijo. Poudarjajo tudi, da spoštujejo teritorialnost podatkov, saj bodo vsi računalniki nameščeni na nemških tleh, torej šifrirani podatki nikoli ne bodo zapuščali Nemčije. Sistem je še v začetni fazi, a naj bi kmalu zaživel.

11 komentarjev

Andre ::

Kaj pa poleti?

fosil ::

Tole se mi zdi bolj tako.
Po moje gre bolj za pobiranje kakšnih subvencij.
Pozimi ni težko hladit in ne rabiš dodatne energije za ohlajanje. Lahko enostavno ohlajaš z zunanjim zrakom.
Poleti pa tole tako ali tako ne deluje.
Tako je!

steev ::

Sej ni fora v tem, da pozimi ne moreš ohladiti. Fora je v tem, da to toploto izkoristiš.
:|

M.B. ::

Poletje mene tudi zanima, kam takrat s toploto. Al takrat pač hladiš normalno.

Če pa hočeš it eko pa greš na Islandijo na Geo energijo: GreenQloud
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

WarpedGone ::

Qarnot ponudnikom prostorov povrne stroške elektrike, tako da imajo ti popolnoma brezplačno gretje, Qarnot pa tudi zasluži, ker bi elektriko tako ali tako plačal, ne potrebuje pa hlajenja

Kakšne klobase so pa to?
Mrzel luft iz stanovanj je točno tolk mrzel kot iz zunanjosti (kvečjemu 'manj mrzel' in zato manj uporaben za hlajenje).
Bol pravilen opis bi bil, da se namesto zunanjih enot klimatskih naprav, ki oddajajo toploto v zunanji zrak, le to (po potrebi) transportirajo do porabnikov toplote, kjer čez njihove peči piha mal bol topel zrak in zato skurijo manj dodatnega štroma.
Zbogom in hvala za vse ribe

Boone ::

Andre je izjavil:

Kaj pa poleti?

Pa ogrevaš vodo? Ali se poleti z mrzlo vodo tuširaš?

RejZoR ::

Jezst imam zadnja leta radiator v sobi pozimi skoz zaprt, ker mi računalnik načeloma dovolj ogreje sobo in ne rabim drugega.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Buggy ::

Lansko zimo sem tudi jaz ogreval sobo samo z graficnimi karticami, med tem ko sem iskal MAXcoine. Dvojni profit :))

stara mama ::

Boone je izjavil:

Andre je izjavil:

Kaj pa poleti?

Pa ogrevaš vodo? Ali se poleti z mrzlo vodo tuširaš?

Energije potrebne za ogrevanje vode je dosti manj kot za ogrevanje celega stanovanja.
Tudi pozimi se tuširaš.

Mimogrede, a ni bila že nekaj let nazaj zamisel o vodnem hlajenju in distribuciji te toplote po bližnjem naselju?
Če funkcionira daljinsko ogrevanje na ostale vire energije, ni vrag da nebi tudi to.

Boone ::

Ogreješ, kolikor lahko. Če je premalo, še vedno lahko dogreješ z drugimi viri. Če je preveč, ogrevaš dve stanovanji, namesto enega. Ali pa celoten blok.

m0LN4r ::

Ogrevaš ene manjše terme, nasade, sanitarno vodo, pozimi kurjava, šole, bolnišnice, karkoli.
Še vedno bolje, kot nič od tega oz. preusmerit toploto v nekaj koristnega, kot pa "skozi okno"
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za Googlove podatkovne centre skrbi umetna inteligenca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
298145 (4766) antonija
»

Microsoftov projekt Natick gre v drugo fazo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
417105 (4814) starfotr
»

Google že prihodnje leto v celoti z obnovljimi viri energije

Oddelek: Novice / Ostale najave
247948 (5617) Magic1
»

Nov način gretja morda podatkovne peči

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
116192 (4828) m0LN4r
»

Google na Irskem svoj podatkovni center zgradil zaradi (tudi) podnebja

Oddelek: Novice / Ostale najave
2515814 (13635) alexa-lol

Več podobnih tem