»

Na Irskem preveč podatkovnih centrov

Slo-Tech - Na Irskem, ki je ena izmed najbolj priljubljenih evropskih destinacij za postavljanje podatkovnih centrov, ti že porabijo več energije kot vsa gospodinjstva na podeželju skupaj. Irski statistični urad je izračunal, da se je v minulem letu poraba električne energije za napajanje podatkovnih centrov v državi povečala za tretjino. Skupni delež v porabi električne energije pa se je od leta 2015 do lani povečal za skoraj trikrat s 5 na 14 odstotkov. Podeželska gospodinjstva so porabila 12 odstotkov, urbana gospodinjstva pa 21 odstotkov vse električne energije.

Skupno se na Irskem poraba električne energije povečuje predvsem zaradi novih podatkovnih centrov, še ugotavljajo. Razlog so tako novi centri kakor tudi nadgradnje obstoječih. Na Irskem so se resneje začeli ukvarjati s porabo energije za podatkovne centre zaradi nevarnosti, da ne bodo dosegli podnebnih ciljev. Poizkušali so celo z moratorijem na gradnjo in priklop novih, a je lani Komisija za javne storitve zavrnila uvedbo...

16 komentarjev

Nizozemski prebivalci proti Facebookovemu novemu podatkovnemu centru

Slo-Tech - Nizozemska ima zelo dobro povezljivost v svetovni internet, zato ima tudi nadpovprečno mnogo podatkovnih centrov. Prvi hipercenter na Nizozemskem je leta 2015 odprl Microsoft, kmalu pa sta sledila še dva. Skupno je na Nizozemskem že 200 srednje velikih in velikih centrov, ki pa jih kani zasenčiti Facebookov novi mastodont. V kraju Zeewolde želi podjetje Meta postaviti novi center na 166 hektarjih, ki bi letno porabil 1380 GWh električne energije, kar je dvakrat več od porabe vseh prebivalcev Zeewoldeja (za primerjavo: vsa slovenska gospodinjstva so leta 2020 porabila 3634 GWh električne energije).

V Zeewoldeju se zato krepi nasprotovanje novemu podatkovnem centru, ki je po mnenju nasprotnikov prevelik za malo mesto in prepotraten. Peticijo proti gradnji je podpisalo več kot 5000 ljudi, ki so ustanovili tudi organizacijo Stichting DataTruc. Poudarjajo, da niso proti podatkovnim centrom, so pa proti gradnji na prvovrstnih kmetijskih zemljiščih in proti gradnji tako ogromnega...

66 komentarjev

Podatkovni centri verjetno ne lokajo toliko elektrike, kot smo se bali

vir: Forbes
Forbes - Ameriški raziskovalci so v doslej najpodrobnejši študiji gibanja energetske porabe podatkovnih centrov prišli do sklepa, da je v preteklem desetletju kljub skokovitemu povečanju obdelave podatkov poraba elektrike zavoljo izboljšanja izkoristka v resnici zrasla le neznatno.

Zaradi hitro rastočega povpraševanja po pretočnem videu in nasploh obdelavi podatkov v oblaku lahko zadnja leta poslušamo opozorila, da bodo podatkovni centri kmalu nezanemarljivo prispevali k izpustom toplogrednih plinov in do konca tega desetletja potrošili prek štiri odstotke svetovne elektrike. Pri francoski organizaciji The Shift Project so lani celo zatrdili, da gledanje spletne pornografije povzroči toliko izpustov ogljikovega dioksida kot Belgija. Toda več novih raziskav zdaj umirja konje in opozarja, da naj bi pretekle študije dale prevelik poudarek rasti bremena, premajhnega pa hkratnim izboljšavam izkoristka pri električni porabi strojne opreme in hlajenja.

Podjetja, ki upravljajo s podatkovnimi...

15 komentarjev

Amazon želi vsaj polovico paketov dostaviti zeleno

Slo-Tech - Promet in transport sta med največjimi onesnaževalci okolja, saj sta odgovorna za več kot četrtino globalnih izpustov ogljikovega dioksida. Zato je dobrodošlo vsako zmanjšanje, k čemur sodi tudi Amazonova smela napoved, da bo do leta 2030 polovico dostav izdelkov opravil z nevtralnim ogljičnim odtisom. Podjetje je vzpostavilo iniciativo Shipment Zero, s katero si prizadeva doseči ta cilj. V prihodnjem desetletju podjetja računa na biogoriva v letalskem prometu, električna vozila, obnovljive vire energije in embalažo za večkratno uporabo.

Da ga bomo laže držali za besedo, je Amazon obljubil, da bo še letos objavil svoj celotni ogljični odtis. V ta namen razvijajo obsežen znanstveni model svojih izpustov, ki bo v pomoč...

9 komentarjev

Microsoftov projekt Natick gre v drugo fazo

vir: Microsoft
Microsoft - Gre za potopljiv podatkovni center, ki hlajenje svoje strojne opreme izvaja tako, da je potopljen na dno oceana. Pri Microsoftu preizkušajo praktičnost in ekonomičnost takih naprav, ki bi jih v prihodnosti lahko namestili v obalna morja. Polovica človeštva namreč živi v bližini obal in na ta način bi jim zagotovili kakovosten dostop do spleta, z nizkimi zakasnitvami.

Prva faza preizkusa je pred tremi leti potekala ob obali Kalifornije, kjer so v plitve priobalne vode potopili majhen prototip. Lokacija druge faze pa so Orkneyski otoki ob obali Škotske, s hladnimi in divjimi vodami, kamor so tokrat potopili kakih 12 metrov dolg valj, v katerem tiči docela resen podatkovni center, z 864 strežniki v ducat strežniških omaricah, ki lahko gosti 27,6 petabajtov...

41 komentarjev

IBM razvija kri za računalnike

Ars Technica - Ars Technica se je oglasila pri IBM Research v Zürichu in si ogledala, kako razvijajo novo tekočino, ki so jo marketinško poimenovali kar 5D elektronska kri in namerava rešiti težave pri nadaljnji miniaturizaciji čipov. Z njo želijo odpraviti ozki grli, ki ju predstavljata odvajanje toplote s čipov in njihovo napajanje z energijo.

V računalnikih in na integriranih vezjih je v tretji dimenziji namreč še veliko prostora, a je tja silno težko postaviti čipe, ker je treba nekako zagotoviti, da se bodo še vedno lahko hladili. Tipičen namizni procesor zlahka porabi več kot 100 W energije in torej odda ravno toliko toplote, česar ni problem odvesti. Treh takih procesorjev pa ne moramo postaviti drugega nad drugega, ker...

8 komentarjev

Na Nizozemsko prihaja ogrevanje na strežnike

Slo-Tech - O zamisli, da bi toploto podatkovnih centrov uporabili za segrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, smo pisali že lani. Raziskovali so jo Američani, o njej razmišljajo Francozi in Nemci, Nizozemci pa bodo sedaj začeli pilotni preizkus. Podjetje Eneco bo v pet domov namestilo svoje strežnike, katerih izpuste toplote bodo uporabljali za ogrevanje. Tehnologijo je razvil nizozemski start-up Nerdalize, ki pa seveda ni bil prvi na svetu, le prvi so jo komercializirali v tem delu sveta.

Zamisel je dobra, a je treba rešiti še nekaj težav. Strošek elektrike bo gostiteljem pokril Eneco, tako da bodo ti imeli brezplačno ogrevanje. Logika je ta, da bi moral Eneco tako ali tako plačati elektriko za strežnike (čeprav so industrijske tarife drugačne od gospodinjskih,...

22 komentarjev

Nov način gretja morda podatkovne peči

Slo-Tech - Podatkovni centri in superračunalniki so potratni porabniki električne energije; precejšen del je namreč porabijo za hlajenje komponent, ki jih je ta ista električna energija ogrela. Zato so v svetu varčevanja in recikliranja čedalje pogostejše alternative razdelitve velikih centrov na manjše skupke, ki v domovih in poslovnih prostorih nudijo ogrevanje. Ker odpadejo stroški za prisilno hlajenje, se lahko učinkovitost precej izboljša.

Zamisel ni nova, saj...

11 komentarjev

Microsoft se pridružuje projektu Open Compute

Microsoftov dizajn

Slo-Tech - Microsoft se je pridružil projektu Open Compute, ki ga je leta 2011 ustanovil Facebook in je namenjen izmenjavi podatkov o podatkovnih centrih. Facebook je omenjeni projekt zagnal kot stranski produkt prenove podatkovnega centra v Oregonu, vanj pa so pritegnili že številna velika imena. Člani si prizadevajo sodelovati pri postavitvi učinkovitih strežnikov.

V praksi bi to pomenilo, da lahko proizvajalci strojne opreme prodajajo enake strežnike, kot jih uporablja Facebook. Internetni velikani namreč ne uporabljajo strežnikov iz na primer HP-ja, ki jih lahko končni uporabniki vidijo v trgovini. Gre za prilagojene dizajne, ki poizkušajo iz...

1 komentar

Facebook odprl svoj prvi podatkovni center v Evropi, strežniki plod lastne pameti

Facebook - Facebook je odprl prvi podatkovni center izven ZDA, in sicer so ga postavili v švedsko mesto Luleå. Zanj so se odločili na podlagi treh pomembnih dejavnikov. Prvič, tamkajšnje podnebje je idealno, saj je povprečna temperatura okoli 2 °C, kar omogoča enostavno hlajenje in prihranke energije (in to pametneje kot v Oregonu, kjer jim je deževalo v hali). Energija pa je tam tudi zelo poceni, saj ima Luleå ogromno hidroelektrarno, ki omogoča velik in naravno obnovljiv vir energije, ki Facebooku omogoča uporabo 70 odstotkov manj izrednih generatorjev, saj je dobava zelo stabilna. Naposled omenimo še odlično povezanost mesta z internetom, saj so hitre optične povezave standard na Švedskem.

To pa ni edina pomembna značilnost...

6 komentarjev

Google na Irskem svoj podatkovni center zgradil zaradi (tudi) podnebja

Guardian - Irska je priljubljeno evropsko izhodišče za vse svetovne IT-velikane, ker ponuja številne prednosti: je v Evropski uniji, ima najnižjo stopnjo davka na dobiček z zvezi (12,5 odstotka) ter nasploh ohlapno zakonodajo (ki omogoča irski dvojni sendvič), izobraženo, mlado in, zelo pomembno, angleško govorečo delovno silo ter sedaj po poku nepremičninskega balona spet znosne cene nepremičnin (te so od leta 2007 do danes na Irskem izgubile 50-odstotkov vrednosti). Ima pa Irska še eno prednost, za katero bi celo marsikateri Irec...

25 komentarjev

V zadnjih petih letih za polovico več energije za podatkovne centre

Študija ugotavlja, da so Googlovi podatkovni centri najbolj energetsko učinkoviti.

The New York Times - Agencija za zaščito okolja (EPA, Environmental Protection Agency) je leta 2007 napovedala, da se bo zaradi razmaha interneta in vse večje rabe računalnikov v družbi med letoma 2005 in 2010 poraba energije za pogon podatkovnih centrov podvojila (s 50 na 100 milijard kilovatnih ur letno samo za ZDA). Poraba energije je resnično zrasla, a še zdaleč ne za toliko, kolikor je EPA ocenjevala. Vmes se je namreč zgodilo dvoje pomembnih reči - recesija in virtualizacija.

Recesija je zadušila ekonomijo in sklestila povpraševanje po računski moči in strežnikih, virtualizacija pa je omogočila doseganje enakih rezultatov z manjšim številom fizičnih strežnikov zaradi njihove boljše izkoriščenosti. Zanemarljiv pa ni niti učinek...

13 komentarjev

Greenpeace kritizira energetsko požrešnost podatkovnih centrov

Los Angeles Times - Greenpeace je objavil poročilo Kako umazani so vaši podatki, v katerem so analizirali porabo energije vseh oblačnih storitev na internetu ter si podrobneje nekaj največjih podjetij. Ugotovili so, da podatkovni centri porabijo 1,5-2,0 odstotka vse energije na svetu, vrednost pa raste z 12 odstotki letno. Če bi bili podatkovni centri država, bi bili s porabo 662 milijard kilovatnih ur letno (podatek je za leto 2007) na petem mestu za ZDA, Kitajsko, Rusijo in Japonsko. Pri tem dodatno poudarjajo, da večino energije zanje pridobimo iz neobnovljivih nuklearnih in termoelektrarn, namesto da bi uporabljali vetrne in sončne elektrarne.

V drugem delu so si podrobneje pogledali 10 največjih podjetij (Akamai, Amazon, Apple, Facebook, Google, Hewlett-Packard, IBM, Microsoft, Twitter in Yahoo)....

63 komentarjev