» »

Košarka ali nogomet

Košarka ali nogomet

clocks ::

Pozdravljeni,

imam sina, star je 13 let, trenira košarko in nogomet in ima rad oba športa in je zelo zagnan.

Ker se bo prej ali slej pač moral odločiti za enega me zanima vaše mnenje kateremu športu se bolj splača posvetiti (glede na to, da ima oba rad enako), v katerem športu obstajajo večje možnosti, da bi se od športa hipotetično morda celo dalo živeti ali ustvariti kariero?

Tilen ::

V Ljubljani košarko, v Mariboru nogomet.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Lion29 ::

hah, zanimiv odgovor...

pri teh letih bi ze moral vedeti v kjerem sportu je boljsi (oz. boljsi od konkurence)...

od obeh sportov se da spodobno zivet... v fudzbalu je vec moznosti a tudi vec konkurence... kosarka zna biti tricky ce nimas visine
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

clocks ::

Če samo pomislite koliko naših košarkarjev je igralo za top evropske klube: Barcelono(Nachbar, Lakovič, Lorbek), Real(Milič, Begič), CSKA Moskvo (Smodiš, Lorbek) pa tudi NBA

Da bi naši nogometaši npr. igrali za Barcelono, Real... verjetno ne bomo doživeli, se vam ne zdi?

Se mi zdi, da na splošno je več priložnosti za košarkarje.

Lion29 ::

nasi nogometasi so igrali/igrajo za vrhunske klube:
inter
milan
bayern
valencia
villareal
fiorentina
marseille
sampdoria
lazio
newcastle
tottenham
bayer leverkusen
shalke
koln
PSV
......

skratka povsod...ampak ne mores primerjat CSK z Realom, daj no
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

ferdov ::

Kot je že eden omenil. Telesne predispozicije so pomembne.

Ni pa res, da bi se moral 100% usmeriti v en šport:
Scott Burrell - NBA in MLB izbor v prvem krogu drafta
Tim Duncan - 1992 sodeloval na olimpijadi v plavanju, ostalo je legenda
Par Riley - 1967 draft v NBA 1 krog, NFL Dallas Coboys 11 krog
Danny Ainge - Toronto Blue Jays MBL 3 sezone, potem šele Boston Celtic NBA 14 sezon.

Skratka celo na najvišjem vrhunskem multisportniki obstajajo.

gruntfürmich ::

malo malo je podatkov, da bi se dalo sklepati, če je dečko že na poti vrhunskega športnika. ker še pri 13 oboje trenira, sumim da je to na rekreativnem nivoju.
zato je toliko več brezveze razglablati, s čim se bo dalo služiti. je pa varianta, da ne-vrhunski folk relativno blizu avstrije tam veselo igra nogomet v najnižjih ligah; za lepe denarje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

clocks ::

kar se tiče telesnih predispozicij- velikosti je (po meni) za pričakovati tam okoli 182 cm. Se mi zdi da to zna biti kar težava kar se košarke tiče.

bambam20 ::

clocks je izjavil:

kar se tiče telesnih predispozicij- velikosti je (po meni) za pričakovati tam okoli 182 cm. Se mi zdi da to zna biti kar težava kar se košarke tiče.



Če ni nadpovprečno hiter, izjemen atlet ( eksplozivnost, odriv) potem s takšno višino v profesionalni košarki nima prihodnosti.

Vajenc ::

Vseeno je, da le športa. Vrhunski bo, če se bo veliko odrekal in vztrajno garal, za uspeh pa potrebuje še veliko sreče in ugoden splet okoliščin (med drugim tudi kar je Tilen omenil). Če v takem primeru ne bo vrhunski in uspešen mu zna biti kdaj žal za zgubljene trenutke in zamujene priložnosti na drugih področjih. Jaz svojih otrok ne bi nikoli vzpodbujal za vrhunskega športnika. Malo športa, malo kitare, malo zabave, domače naloge, malo TV, malo igric, veliko spanja...
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

bambam20 ::

Vajenc je izjavil:

Vrhunski bo, če se bo veliko odrekal in vztrajno garal, za uspeh pa potrebuje še veliko sreče in ugoden splet okoliščin (med drugim tudi kar je Tilen omenil).


Vrhunski bo, če ima predispozicije. Brez tega mu nobeno garanje in trdo delo ne bo pomagalo. Če po hitrosti za višino 180 močno ne odstopa od ostalih lahko na košarko enostavno pozabi. Mali igralci uspejo samo zaradi izjemne hitrosti in to se ne da natrenirat.

Treba se je pa zgodaj odločit, kaj boš. Ali boš igral zato, ker ti je všeč ali imaš namen se s tem preživljat. Ampak, kot sem napisal. Če ni atletskih predispozicij ( nadpovrečno hiter) je brez veze , da se sploh spušča v košarko. Mu pa svetujem, da dnevno trenira vsaj 6 ur. Vsi, ki želijo biti med najboljšimi trenirajo ogromno. To mu naj bo vodilo, da nekdo trenira še več.

Vajenc ::

bambam20 je izjavil:

Če po hitrosti za višino 180 močno ne odstopa od ostalih lahko na košarko enostavno pozabi.
Velika večina visokih 180 je izstopajoče hitra predvsem zaradi treninga. Mimogrede, konstatno 6 ur/dan fizičnega treninga ima redkokateri, če sploh kateri vrhunski športnik.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

clocks ::

Pretirano hiter in eksploziven tudi ni ravno, tako, da bo za košarko višina 82 cm verjetno premalo.

Kako pa je z nogometom in višino? Igra višina tukaj kakšen poseben faktor? na katerih igralnih pozicijah je zaželjena ?

c3p0 ::

Maradona je nizek 1,66m, Messi 1,69m. Golman že mora biti visok, enako višina ne škodi obrambnemu igralcu, da lahko z glavo izbije žogo, ki pride iz kota.
Drugače pa je mnogo manj pomembno kot pri košarki.

Lion29 ::

ja visina pride v fuzbalu bolj do izraza v obrambi in na golu... ni pa nujna predispozicija... sploh 183 ni nobena visina v fudzbalu... neki obicnega
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

clocks ::

Tudi v obrambi niso vsi visoki
Philipp Lahm (1.70)
Ashley Cole (1.76)
Dani Alves (1.71)
Fabio Cannavaro (176 cm)

Lion29 ::

ja itak da ne, ampak napisal sem, da pride bolj do izraza... ni pa nujno potrebna... pa misljeno je bolj kot centralni branilec
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

theBill ::

Glede na to, da ze sedaj ne izstopa, bi rekel, da lahko na razne NBA lige in klube iz Champions league kar pozabis.

Igralci iz obeh reprezentanc so se nekako po vecjih klubih v tujini, pa se to ne vsi, preostalim ostane slovenska liga ali nizje tuje lige. O trenutjih placah v prvi slovenski nogometni ligi je bil pred kratkim prispevek na TV. Razen Maribora se povprecne gibajo okoli 1000€, pred recesijo so bile precej boljse. V kosarki je pa verjetno zelo podobno, Olimpija in Krka se nekako, ostali so pa precej nizje.

Moje mnenje: ce v sportni karieri ne zasluzis dovolj za upokojitev, potem se forsirat sport ne izplaca. Dosti bolje vlagati v izobrazbo, ker 35+ letni odsluzeni fuzbalerji pac niso nek zelo iskan kader.

c3p0 ::

Da ne omenjamo, da lahko tudi top of the top atleta že ena poškodba trajno izloči iz igre.

daark018 ::

@theBill
V slovenski košarki je stanje precej boljše kot v nogometu. Pri Krki je veliko igralcev, ki imajo mesečne plače 10.000€+, pri Olimpiji pa na papirju tudi, vendar tam že moraš imeti srečo, da jo sploh dobiš. Tudi slabši košarkarski klubi imajo višje plače kot v nogometu, tako da če je igralec kvaliteta slovenske lige, boljše da se odloči za košarko, vendar če postane boljši, imajo evropski nogometni klubi bolj plačane igralce kot košarkarski.

betmen ::

če je eksploziven, hiter, dober odriv oz. skok, visok - potem košarko

če je "maratonec" oz. lahko dolgo teče, ima tehniko - potem nogomet

clocks ::

c3p0 je izjavil:

Da ne omenjamo, da lahko tudi top of the top atleta že ena poškodba trajno izloči iz igre.


...poznate kakšne zgodbe perspektivnih nogometašev oz. športnikov na splošno, ki so jih ustavile poškodbe na njihovi športni poti in so predčasno zaključili svojo kariero?

bluefish ::

Google jih najde precej. Sicer so to večinoma pri agresivnejših športih ala hokej, ameriški nogomet,...

kokos25 ::

Bluefish, tu se pa ne strinjam s tabo, da je hokej agresiven šport...agresivnega ga naredijo mame z svojim početjem in mišlenjem, kako bo njen sin brez zob...
Je pa res, da hokej ni za fantke, ampak je za dece...medtem, ko je fuzbal za fantke in ne za dece...
A je že kdo vidu, da se dec po tleh vala ko mu eden na vezalko stopi?
Ne mi ponujat celeronu 366mhz za 70€....hvala...

oemdzi ::

kokos25 je izjavil:

Bluefish, tu se pa ne strinjam s tabo, da je hokej agresiven šport...agresivnega ga naredijo mame z svojim početjem in mišlenjem, kako bo njen sin brez zob...
Je pa res, da hokej ni za fantke, ampak je za dece...medtem, ko je fuzbal za fantke in ne za dece...
A je že kdo vidu, da se dec po tleh vala ko mu eden na vezalko stopi?

Po tleh se valjajo, ker jim to seveda koristi, pravila pa tega kaj dosti ne sankcionirajo , še za regularnost gola se jim živo fučka, ker drugače ne bi offside prepustili enemu sodniku, ki lahko na tak način enostavno odloči tekmo, nenamenoma seveda (lahko pa tudi ne). No poleg tega pa se seveda še valjajo, ker ne preveč bistri gledalci na minimalcih še vedno prenašajo valjajoče se miljonarčke (ali pa vsaj precej bolj preskrbljene od njih samih). V glavnem valjanje po tleh je kot 1001 sodniška napaka, slednje morajo ostati, saj so le te čar nogometa 8-O Ob teh denarjih še vedno ne dojamejo(oboji), da so oni(nogometaši) tam zaradi gledalcev in ne obratno, so v bistvu zabavljači, preplačani do amena, tako kot filmska&glasbena industrija. Sicer pa mislim, da so še slabše plačani in precej manj ugledni poklici, kot pa biti "profesionalni valjač po travi", tako da bi se marsikater "pravi dec" za tisto plačo z veseljem valjal 8 ur dnevno, če je treba...
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

theBill ::

Hokej, idealen sport za prenapeteze. Naleti v bando, po katerih igralce na nosilih odnesejo iz dvorane so res zakon, kaksen pak v glavo, boksarski vlozki pa sploh zmagajo. Ce si tak car se pejdi mlatit v ring po MMA pravilih, hokej naj bo pa hokej.

kokos25 ::

theBill je izjavil:

Hokej, idealen sport za prenapeteze. Naleti v bando, po katerih igralce na nosilih odnesejo iz dvorane so res zakon, kaksen pak v glavo, boksarski vlozki pa sploh zmagajo. Ce si tak car se pejdi mlatit v ring po MMA pravilih, hokej naj bo pa hokej.


A bejž, o hokeju torej nimaš pojma, ali vsaj tako je bilo razbrati...naleti na bando so pravila igre, če se krši, greš za 2 minuti sedet...nalet na bando je totalno nenevarno, če maš dvignjeno glavo, če maš spuščeno...ups, samo sreča te reši hospitalizacije, zato pa pravim, da to je igra za dece in ni nikakor namenjena žebličkarjem na podplatih...pak v glavo je zelo redek dogodek, po nekih izračunih na vsaki 500. tekmi dobi nekdo zobe v naročje...boksarski vložki, hm, se dogovorita med tekmo in nikoli ne pride v trenutku momenta razen izjem...naleti v glavo s komolcem, to pa je itak disciplinska ali podobno rdečemu kartonu v nogometu.

Spostujem nogometaše, ne spoštujem njihovega valjanja po tleh, zato težko najdem prave besede za njih...

Hokej ni enostaven šport, če bi bil, bi se imenoval fuzbal...

MMA, zakaj? zato da lahko enga ubijem, oz. mi to dopustijo ali obratno? Spet si ga malo pobiksal...

Kakorkoli, so nogometaši, košarkaši, rokometaši (športniki in pred ekranom), veslači, hokejisti, MMAisti in tako je in bo. Vsak se bo odločil kar mu paše...
Ne mi ponujat celeronu 366mhz za 70€....hvala...

theBill ::

Fajn, v prvem odstavku si lepo opisal, zakaj ne trenirat hokeja. Hospitalizacija eh kaj pa je to, sej je ja nasprotnik dobil 2 minuti kazni, zobje v narocju sitnica, zobar mora ploskat z ritjo, kaj bi se sekiral za prejet komolec v glavo, ko je pa nasprotnik dobil disciplinsko.

Kar se pa tice boksarskih vlozkov, ti spadajo v borilne sporte. Ce se pac zelis stepsti skoraj brez rokavic, potem ti je pravo mesto ring, in verjemi, tam bi jih prej kasiral kot pa koga ubil. Tako se pa malo drsa pa malo mlati, idealna predstavnika tega sta bila Bojan Zajc, Poloncic pa se kaksen bi se nasel. Clovek samo pogleda nos Tomaza Vnuka pa mu je vse jasno, pa tip niti ni bil kak hud pretepac in se je fajtom izogibal.

kokos25 ::

Točno tako kot si napisal...
Ne mi ponujat celeronu 366mhz za 70€....hvala...

drooer ::

daark018 je izjavil:

@theBill
V slovenski košarki je stanje precej boljše kot v nogometu. Pri Krki je veliko igralcev, ki imajo mesečne plače 10.000€+, pri Olimpiji pa na papirju tudi, vendar tam že moraš imeti srečo, da jo sploh dobiš. Tudi slabši košarkarski klubi imajo višje plače kot v nogometu, tako da če je igralec kvaliteta slovenske lige, boljše da se odloči za košarko, vendar če postane boljši, imajo evropski nogometni klubi bolj plačane igralce kot košarkarski.


10k+ ?

ramiz?! ::

drooer je izjavil:

daark018 je izjavil:

@theBill
V slovenski košarki je stanje precej boljše kot v nogometu. Pri Krki je veliko igralcev, ki imajo mesečne plače 10.000€+, pri Olimpiji pa na papirju tudi, vendar tam že moraš imeti srečo, da jo sploh dobiš. Tudi slabši košarkarski klubi imajo višje plače kot v nogometu, tako da če je igralec kvaliteta slovenske lige, boljše da se odloči za košarko, vendar če postane boljši, imajo evropski nogometni klubi bolj plačane igralce kot košarkarski.


10k+ ?

Tole o 10k+ je izmisljotina... 10k in malo vec ima Blazic v Crveni Zvezdi v katero je prisel kot velika okrepitev in to je klub ki ima denar da za americana placa 250k odskodnine, v Olimpiji in sploh Krki pa so 10k+ sanje, vsaj v zadnjih nekaj sezonah.
Never regret anything, there's always a reason things happen.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mladi športniki in pregorelost - prekmalu in preveč treninga? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7011704 (9897) FiReFTW
»

Svetovno prvenstvo v košarki 2014 v Španiji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šport
17539780 (32418) bambam20
»

Slovenski nogomet (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20116367 (9590) Alexius Heristalski
»

HOKEJ ali NOGOMET???

Oddelek: Loža
391757 (1531) abcde7

Več podobnih tem