» »

Darilna pogodba za nepremičnino

Darilna pogodba za nepremičnino

;-) ::

Imam par vprašanj okoli darilne pogodbe, kaj sploh lahko in kaj ne. Povsod piše samo da je darilno pogodbo mogoče preklicati v primeru:
1. Preklic zaradi nehvaležnosti

Preklic darila je možen, če se obdarovanec hudo pregreši zoper darovalca. Tu gre predvsem za hudo nehvaležnost – ta je izpolnjena, kadar je obdarovanec zoper darovalca storil dejanje, zoper katerega je možen kazenski pregon. Sem sodi tudi že sam poskus kaznivega dejanja zoper darovalca, pa tudi dejanje, ki sicer ni kaznivo, pomeni pa zelo težko dejanje zoper darovalca.

Darilo lahko prekliče darovalec, kot tudi njegovi dediči, če darovalec tega dejanja obdarjencu ni odpustil. Od preklica naprej ima obdarovanec darilo v nepošteni posesti zato ga mora vrniti.

2. Preklic zaradi dariteljeve potrebe in stiske

To je primer, ko darovalec po obdarovanju pade v premoženjsko stisko. Obdarjenec mora tako v primeru, da obdarovalec postane siromašen, njemu pomagati. Premoženjska stiska darovalcu ne sme le groziti, pač pa mora že obstajati – darovalec sploh nima sredstev za preživljanje. Pogoj je še, da tudi obdarjenec ni v enaki stiski.

3. Preklic zaradi prikrajšanja nujnega deleža

Ta preklic ureja dedno pravo. Darila se vrnejo, kadar je treba dopolniti nujni delež. Pri nas se darila vračajo v obratnem vrstnem redu, kot so bila dana – najprej zadnje darilo.

4. Preklic zaradi ogrožanja upnikov

To ureja stečajno pravo. Pravna dejanja, storjena v zadnjih šestih mesecih pred uvedbo stečajnega postopka, se lahko izpodbijajo, če je stečajni dolžnik s premoženjem razpolagal brezplačno ali za neznatno plačilo.


Vse skupaj mi daje občutek, kot da potem ko imaš darilno pogodbo nima smisla v neko nepremičnino vlagat, ker ni nujno da bo to do konec življenja tvoje, ali je možno nekako dokumentirati kakšna vrednost je ob prejemu in kakšna če pride do problemov in preklica in da si vsaj izplačan v razliki ?

Zanimajo me tudi pravice upravljanja, je možno takšno stvar dati v najem itd. ?

#000000 ::

Pa sej se lahko zmeniš da to jo proda recimo za en evro, to pol ni več darilo je pa prodaja, seveda treba kak davek plačat ipd.

;-) ::

Prodaja mora biti za realno vrednost, potem je spet tu davek itd. pa določene pogoje imamo ki so možni sam pri darilni pogodbi.

Med drugimi so tud pogoji da se ne proda naslednja tri leta in da se odpovem doti po smrti.

Aston_11 ::

Doti pa?

#000000 ::

Ja pač oboje ima svoje minuse in pluse, pač državi je treba dat ker ona to zahteva, če ne daš je lahko utaja. V tem primeru verjetno boljš ddarilna in maš mir, mislm pa da je darilna omejena kar se tiše prodaje, v primeru prodaje (pogoj je da nekaj časa moraš bit lastnik) ne plačaš dajatev, če prodaš pred rokom pač plačaš.

MadMicka ::

Brez skrbi, 99% darilnih pogodb se ne razveljavi. Poleg tega, če vlagaš v nepremičnino, se seveda to tako ali drugače upošteva, tako da ničesar ne vržeš stran.

servo ::

Preveri za "Izročilno pogodbo"

solatko ::

Na darilno pogodbo, če ni v prvem kolenu, je davek precej večji, kot na prodajo. Poleg tega moraš pri darilni pogodbi naredit uradno cenitev nepremičnine in potem od tega plačat davek, pri prodaji pa imaš 2%-ta od prodajne cene, ki se ugotavlja na povprečnem dosegu cen, na tistem območju.

Gradbena vrednost je za celo SLO enaka, prodajna pa ne. Pri darilni pogodbi se upošteva vrednost (gradbena) nepremičnine.
Delo krepa človeka

kod ::

Če nočeš imet problemov glede dedovanja si poglej izročilno pogodbo. Pri tej se morajo vsi dediči strinjat z njo in se s tem odpovejo vsakršnim zahrevkom povezanim s to pogodbo.

solatko ::

Poglej si predvsem davčne stopnje in na kakšno vrednost se določi davek. Prodajna vrednost je samo v LJ in KP s primorjem večja od gradbene, povsod drugod je prodajna občutno nižja.
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis...
Delo krepa človeka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prepis nepremičnine iz starša na sina - najboljše opcije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6114605 (7862) Mato989
»

Preklic darilne pogodbe

Oddelek: Loža
153074 (2129) fikus_
»

Prepis hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7214901 (12590) GregiB
»

darilna pogodba za zemljišče (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6718865 (15500) kloko
»

darilna pogodba

Oddelek: Loža
173349 (2617) PrihajaNodi

Več podobnih tem