» »

Splošno o računalnikih (za začetnike oz. newbie)

Splošno o računalnikih (za začetnike oz. newbie)

jncar ::

Ne vem če je naslov teme povsem primeren. Upam, da sem temo uvrstil pod pravilen sektor. Kar se računalnik tiče nimam pojma zato me zanima pač par osnovnih stvari. Men je bilo do sedaj važno samo, da sem znal vstavit CD v computer in sam upu da bo igrca delala. Zakaj ne dela, zakaj šteka se nisem nikoli spraševal a zmeraj mi je šlo na jetra če mi ni delalo.

Zanima me par osnov, recimo:
- Kje pogledam kakšno grafično imam, zvočno kartico in podobne stvari, kaj je to RAM, CPU (ali GPU?),
- Po čem lahko vem ali mi bo igra delovala ali ne? Kako veš koliko dobra je grafična (ker parkat sem že zvedel ime moje kartice sam kaj tiste G ali GX kratice pomenijo pa cifre mi ni jasno.)
- Kaj je to vsync?
- Kaj je DirectX ali neki takega?
- Kaj je texture?
- Kaj je antialiazing (8x, 16x ... ?)?
- Kaj je HDR quality?
- Kaj je ATOC?
.
.
.

FX6300B ::

jncar je izjavil:

- Kje pogledam kakšno grafično imam, zvočno kartico in podobne stvari, kaj je to RAM, CPU (ali GPU?),
- Po čem lahko vem ali mi bo igra delovala ali ne? Kako veš koliko dobra je grafična (ker parkat sem že zvedel ime moje kartice sam kaj tiste G ali GX kratice pomenijo pa cifre mi ni jasno.)
- Kaj je to vsync?
- Kaj je texture?
- Kaj je HDR quality?
- Kaj je ATOC?
.

1. za komponente je najlažje da odpreš račualnik oz si preneseš kakšen namenski program , Ram je delovni pomnilnik , cpu je procesor gpu je pa grafični procesor včasih kdo reče da je to grafična ampak je le procesor
2. na game-debate imajo tako da notri vneseš specifikacije in ti sam ven vrže v procenith morš pa vedt da če zmanjšaš resolucijo bojo igre delovale bolje a je slabša slika aja glede g ali gx to je verjetno le oznaka modela/serije .
3.vsync uskladi fps (frames per second) z refresh rate (monitor)
4. DirectX @ Wikipedia
5. texture je pač tekstura ne text ampak nekakšen izgled nwm kako bi povedal ostalo pa mislm da nwm

- Kaj je antialiazing (8x, 16x ... ?)? nwm nekaj v zvezi z grafiko no saj drugače pa če nisi ravno profi oz si začetnik boš sigurno s tem se še srečal no jaz se še nisem :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: FX6300B ()

hojnikb ::

speccy

po minimalnih zahtevah igre..

grafični API

- Kaj je texture?

neke vrste slikce oz. grafike, iz katerih potem komp sestavi 3D podobe

glajenje robov. Robovi objektov so zgenerirani (ali pobrušeni) na višji resoluciji, da potem ne zgledajo ostro. 16x ti pove stopnjo glajenja

- Kaj je HDR quality?

High Dynamic Range @ Wikipedia

- Kaj je ATOC?

Še en tip glajenja robov

Kot že omenjeno, VSE to lahko zgooglaš. Zato predn sprašuješ taka trivialna vprašanja, vprašaj najprej strička googla. Ve praktično vse, če imaš le tapravo vprašanje :)
#brezpodpisa

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slika boljša brez anti aliasing ?

Oddelek: Strojna oprema
394859 (2471) sandmodnigga
»

ATi CrossFire - izkušnje

Oddelek: Strojna oprema
414934 (3614) dottor