» »

Snowden: Izpad interneta v Siriji ameriška površnost

Snowden: Izpad interneta v Siriji ameriška površnost

Wired News - Za internetni mrk, ki je doletel Sirijo konec leta 2012 med državljansko vojno, niso bile krive režimske sile ali uporniki, temveč ameriška agencija za nacionalno varnost NSA, je v novem intervjuju za Wired razkril najslavnejši žvžigač Edward Snowden.

Okoli poldneva 29. novembra 2012 je namreč z interneta izginilo vseh 84 blokov IP-naslovov, ki so dodeljeni Siriji. Hipna prekinitev vseh povezav je kazala, da ni šlo za fizični poškodbo ampak namerno dejanje. Žogico sta si tedaj podajala režim, ki je trdil, da gre za delo teroristov, in uporniki, ki so vlado obtoževali namernega oviranja komunikacij, da bi preprečili organizacijo upornikov. Svetovna javnost je bolj verjela inačici, ki so jo predstavili uporniki, zlasti zato, ker je Sirija že uporabljala orodja za prisluškovanje.

Resnica je povsem drugačna. Snowden, ki je bil tedaj še zaposlen v NSA, za napad odkrito krivi enoto TAO (Tailored Access Operations), ki smo je že večkrat omenjali. Gre za elitni del NSA, ki se ukvarja s pridobivanjem dostopa do najtežjih tarč. TAO je poskušala izrabiti ranljivost v enem glavnih usmerjevalnikov pri ponudniku dostopa do interneta v Siriji, da bi lahko promet preusmerila čez sistem Xkeyscore in tako prisluškovala komunikacijam. Operacija se je izjalovila in NSA je morala hitro omejiti škodo in zabrisati dokaze. K sreči so bili Sirci zaposleni z vojskovanjem in hitrim ponovnim vzpostavljanjem internetnih povezav, tako da niso odkrili vmešavanja NSA. Hkrati je Snowden na pol v šali dodaja, da bi se tudi ob razkritju brez težav izgovorili in obtožili Izrael.

Snowden se v intervjuju ni razgovoril le o Siriji, temveč tudi o svojem življenju v Rusiji, načrtom za prihodnost in morebitni vrnitvi v ZDA. Kot pravi, bi se bil pripravljen tudi pogoditi za zaporno kazen, če bi to služilo pravemu namenu. Kakorkoli že, Rusija mu je ta mesec podaljšala dovoljenje za prebivanje še za tri leta.

Spregovoril je tudi o napadih na Kitajsko, ki jih NSA množično izvaja. Napadajo vse mogoče tarče, tudi univerze in bolnišnice. Povedal je še, da naj bi imela NSA v Utahu tajno skladišče podatkov s kapaciteto več kot jotabajt, skozi katero tečejo ogromne količine podatkov dnevno in nekaj jih tam ostane za zmeraj. Omenja še nov program MonsterMind, ki ves čas opreza možnimi kibernapadi in v primeru suma promet iz tega dela takoj prekine. Hkrati MonsterMind sproži avtomatičen odgovor brez človekovega posredovanja.

Snowden je svojo serijo intervjujev (šlo je za tri pogovore v razmaku dveh tednov) strnil s precej resigniranim pričakovanjem, da tudi po naslednjih volitvah ne bo nič kaj drugače. Izpostavil je tudi utrujenost javnosti, ki jo nenehno bombardirajo informacije o novih prisluškovanjih, zaradi česar to sploh ni več novica. In tako psi lajajo, karavana pa gre dalje.

30 komentarjev

Loocas ::

več kot jotabajt


torej tisoč miljard 1TB diskov -> 8-O
Matev - najslabši troll vseh časov

Redorange ::

Ampak za to pa bi morale ZDA odgovarjat.

RejZoR ::

Izpostavil je tudi utrujenost javnosti, ki jo nenehno bombardirajo informacije o novih prisluškovanjih, zaradi česar to sploh ni več novica. In tako psi lajajo, karava pa gre dalje.


Ker ljudje lahko naredijo kaj? Lahko narediš miljavžent protestnih shodov pa na tisoče peticij, kot da se bo karkoli spremenilo. Spremenilo bi se samo če bi cel svet to zahteval od US of A in jih odrezal na ekonomskem nivoju če se ne bi pokorili zahtevam. So lahko velesila ampak so še vedno močno odvisni od preostalega sveta. Ampak vsi vemo, da se to ne bo zgodilo nikoli.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

G-man ::

Že dolgo se nisem nasmejal ob kakšnem komentarju na novico kot je bil na Ars Technici:

Happy to see the NSA isn't any better at flashing routers than I am.


:)):)):))

Loocas ::

Spremenilo bi se samo če bi cel svet to zahteval od US of A in jih odrezal na ekonomskem nivoju če se ne bi pokorili zahtevam. So lahko velesila ampak so še vedno močno odvisni od preostalega sveta. Ampak vsi vemo, da se to ne bo zgodilo nikoli.


jap, odrezal bi jih v ekonomskem nivoju in mi bi potem prosperiral -> NOT!
Matev - najslabši troll vseh časov

nekikr ::

Sicer je trenutno "in", če si proti ZDA, ampak če bi že odrezali ZDA, potem je treba tudi vse ostale države, ki vohunijo za drugimi. Na koncu ostaneta samo še kakšna Slovenija in Čad.

Poldi112 ::

A nismo mi vohunili za hrvati? Čad torej.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

nekikr ::

Točno, ja. No, potem ni dileme. Hipsterji bodo anti-ZDA, ker je pač moderno, ostali, ki pa dejansko stojijo za svojimi besedami, bodo pa vso svojo kramo naročali samo in izključno iz Čada. Pa da jih vidimo junake.

flbroker ::

Daj ne pametuj. Ljudje so vedno bolj proti-amerisko usmerjeni ker dejansko zacenjajo uporabljat pamet ki jim ga je narava dala in razmisljajo z glavo, ne zato ker bi bilo to "in". Zahodne drzave so pa tehnolosko najbolj razvite in alternativo zahodnjaske opreme nimas ker tisto kar se ponuja na drugih trgih je mocno pod nivojem kvalitete ki jo podjetja pa tudi uporabniki zahtevajo. Sploh pa ne vem kaj ste vsi obsedeni z varnostjo naprav ko pa je pretok podatkov nezasciten. Sele z IPv6 lahko teoreticno upamo na izboljsano zasebnost in varnost podatkov, ceprav verjamem da so razne vohunske organizacije imele dovolj casa tudi to enkripcijo zaobidejo.

nekikr ::

Daj ne pametuj. Ljudje so vedno bolj proti-amerisko usmerjeni ker dejansko zacenjajo uporabljat pamet ki jim ga je narava dala in razmisljajo z glavo, ne zato ker bi bilo to "in".

Znaš poleg NSA (oh noes, the horrors!!!), napisati še 10 drugih razlogov, zaradi katerih bi jih morali množično obsojati, če ne že kar streljati brez opozorila?
Začuda (no, niti ne) ne vidim nobenih obsojanj s strani teh anti-ZDA hipsterjev proti resno škodljivim državam. Se pravi tistim, kjer je neto rezultat ena samo škoda za zemljo.

In če ti zahodna tehnologija predstavlja višjo prioriteto kot prihodnost človeštva, potem si prav točno enak tistim, ki jih tako, sicer brez kakšnih tehtnih argumentov, preziraš.

Manu ::

Ko govorimo o 'obsojanju' ZDA se vedno misli na njihovo politiko.

Nepremišljeno vmešavanje v politična dogajanja po svetu s strani ZDA je v zadnjem slabem stoletju prineslo mnogo slabega.

Ljudje ne sovražijo a priori američane. Američani so prav v redu ljudje. Ampak njihova politika pa je taka, kot bi svetu vladal en mozoljast najstnik, ki misli, da je super junak in bo rešil svet, da bo (svet) živel tako kot si on misli, da se mora živeti.

Poleg tega pa so tako glasni (politično in medijsko), da ustvarjajo tak hrup, da gre svetu že pošteno na živce.

So taki ko ena tečna baba. Ne moremo brez nje, z njo biti pa je zelo nadležno.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

ZigaZiga ::

Omenja še nov program MonsterMind, ki ves čas opreza možnimi kibernapadi in v primeru suma promet iz tega dela takoj prekine. Hkrati MonsterMind sproži avtomatičen odgovor brez človekovega posredovanja.


Tole mi napeljuje misli v smer ... ko se NSA sama zaj***. Kibernapadi od povsod na tiste njihove strežnike - ala DDoS, in nobenemu več ne bojo prisluškovali. No, morda je dovolj že to, da se MonsterMind dovolj zmede in zapre ves promet.
Ima pa ta moja misel veliko lukenj, pomanjkljivosti. Največja je ta: v članku je malo nerodno napisano, da sproži avtomatičen odgovor. Ubistvu napade nazaj, če prav razumem. (iz izvirnega članka z wired.com)

Instead of simply detecting and killing the malware at the point of entry, MonsterMind would automatically fire back, with no human involvement. ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZigaZiga ()

nekdonekje ::

Potrebna bo spet kaka metrična konvencija, ker drugače drugo leto amerikani ne bodo mogli niti povedati koliko podatkov imajo :)

Loocas ::

Ko govorimo o 'obsojanju' ZDA se vedno misli na njihovo politiko.


bullshit.

če USA posreduje NI vredu, če ne posreduje tudi NI vredu.

Mozoljasti najstniki smo mi vsi s tabo vred.
Matev - najslabši troll vseh časov

Jupito ::

Spet ta tema? Kaj bi ti hipsterji res radi? Rusija nam ni nikoli naredila nič hudega, pa še odlične gospodarske odnose imamo z njo! Jaz enostavno ne razumem, kaj je nekaterim ljudem, da se čutijo poklicane, da jih kritizirajo? Zaradi njihove notranje politike? Demokratične odločitve Ruskega ljudstva, ki je izvolilo močnega predsednika? In nihče se ne razburja, ko nam Severna Koreja praktično vsak dan grozi!

FAKE EDIT: Sorry, napačna tema! Sem mislil, da se tukaj pritožujemo nad nergači, ki se nenehno pritožujejo. Kreh!Crnkovič!


Če komurkoli ni kaj všeč glede Microsofta, naj enostavno neha uporabljati njihovo programsko opremo! Bomo videli, kako daleč boste prišli, prekleti digitalni kromanjonci z vašo fiktivno "svobodo"!

FAKE EDIT2: Sorči, sem pravkar opazil, da tudi ni tema, kjer trollamo trolle, ki trollajo trolle.


OK, OK; pozivanje k protidržavnim aktivnostim je nevarno, asocialno početje!

V neki povsem nepovezani zgodbi v nekem povsem drugem vesolju bananojedi medtem ne vršijo več nikakršnega družbenega pritiska nad tistimi pripadniki njihove vrste, ki jim zatrupljajo banane (baje ustvarjajo umetno pomanjkanje, s čimer ščitijo neke legendarne nacionalne interese, pa prozivajalci strupa dajo dobre provizije in njihove dejavnosi predstavljajo 20% BDP, čeprav ne plačujejo nobenih davkov). Posledično vsi skupaj živijo v banana republiki na banana planetu (the irony!).
Imajo pa dober izgovor. Zaradi množičnosti, vplivnosti ter legendarne trdoživosti zastrupljevalcev banan, ki so globoko vkoreninjeni v politični in ekonomski "ekosistem" celotnega planeta, dejstva, da so slednji z rigoroznim treningom smejalnih mišic razvili sposobnost večletne "birokratske" hibernacije ter splošne počasnosti družbenih sprememb, bi lahko na tej točki kakšenkoli resen poskus vztrajanja trajal tako dolgo, da bi povzročil popoln družbeni in gospodarski kolaps že sam po sebi.
Ain't anybody got time for that (njihov obstoj je namreč že resno ogrožen zaradi pomanjkanja banan, otopelosti in meta rasizma).
Nihče ne ve, če se je ta nenavaden vzorec pojavil prav na tem planetu. Še preden se je opazovanje pričelo, se je namreč že razširil kot kuga in prej ali sljej so vsi planeti v galaksiji banan postali - banana planeti. Majhni, veliki in celo tisti skrajno nadležni; vsi so postali enaki. Rezultati so bili sprva presenetljivo pozitivni. Lani so pričeli odstranjevati še zadnje interplanetarne trgovinske omejitve. Vse je bilo zaman!
No, vsaj tako je bilo. Signal je ravno pred 24 urami ugasnil z zloveščim zadnjim "sporočilom". Znanstveniki predvidevajo, da je okužba napredovala s tako hitrostjo, da se je pod težo nakopičene neumnosti celotno vesolje sesedlo v črno luknjo, ki ji ni ubežalo nič, razen skrajno zdolgočasenega: "Že spet!?"

In sedaj lahko moje brezvezno nakladanje pobrišete in mi končno prilepite naziv, ker tudi ni tema o znansteveni fantastiki.
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

jype ::

Jupito> Rusija nam ni nikoli naredila nič hudega

S tanki je streljala na nas.

zmaugy ::

Pa ravno zdaj se je tega spomnil?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

legend ::

Jotabajtu je pa težko verjeti, ker gre za nepredstavljivo količino za hranjenje, s poznano tehnologijo. Verjetno napaka?

7982884e ::

Povedal je še, da naj bi imela NSA v Utahu tajno skladišče podatkov s kapaciteto več kot jotabajt


tole ni nikogar zmotilo?
tisoč milijard terabajtov?
170 milijonov 6-terabajtnih diskov?
ker močno dvomim, da ima še tako napredna vladna agencija neko otherworldly tehnologijo, mislim da snowden v svojem leakanju očitno tudi malo naklada

razen seveda če stvari ni nikoli trdil, ampak si je stvar z napačno interpretacijo izmislil (oz. "naračunal") nek novinar?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7982884e ()

zos ::

A imamo sploh kak dokaz za to? A mediji zdaj Snowdenu verjamejo ze kar na besedo? Tudi v tem clanku je uporabljena beseda "resnica".

Loocas ::

tisoč milijard terabajtov?
170 milijonov 6-terabajtnih disko


170 milijard 6TB diskov, ne 170 mil.
Matev - najslabši troll vseh časov

7982884e ::

pardon, milijard, ja. že milijonov bi bilo nemogoče.

killzone ::

Tisoč miljard je prehuda številka IMHO. Potem bi mogla imet NSA že neke svoje underground tovarne za proizvodnjo diskov? Razen, če majo kako vesoljsko tehnologijo za katero še nevemo :D.

Če tudi so pokupli 50% proizvodnje HDD diskov v zadnjih 4 letih :D, potem lahko realno pridemo na 1000 miljonov diskov, vsekakor pa ne na 1000 miljard. Snowden ali pa nekdo malo bullshita, Jota zmogljivosti zelo vprašljivo, zetta je pa že plausible.

Letno se proizvede cca 550mio diskov globalno podatki za leto 2013.
Vir: http://www.statista.com/statistics/2753...

Loocas ::

tud sam volumen te opreme bi bil neverjeten... 170 miljard diskov na kupu?

mera 3.5" diska:
146 x 101.6 x 25.4mm

cca 0.00038 m3 na disk ali 64.051.485 m3 za vse diske skupaj!
Matev - najslabši troll vseh časov

hojnikb ::

hmm, mogoče so pa zato cene diskov tak poskočle... Ker NSA vse pokupi :))
#brezpodpisa

Loocas ::

pa še poraba recimo pri 8W na disk -> 1360 GW!

no way
Matev - najslabši troll vseh časov

hojnikb ::

laptop diski yo :)
#brezpodpisa

zmaugy ::

In nikomur se ne zdi čudno da se je tega spomnil ravno zdaj? Dogajanje je iz leta 2012, zdaj je 2014. Nikar dvomiti o protiameriških izjavah Snowdna iz Rusije v tem času.

redmax ::

verjetno shranjujejo na tračne enote (mal širši traki)...je lažje za shranit, pa ne žere elektrike...hudič je sam pol najdit iz arhiva :D
Admin me je zbrisal, kljub opozorilu naj se logiram...
registriran drugače že od 2009 pa do izbrisa

Loocas ::

laptop diski yo :)


a 6TB modeli?
Matev - najslabši troll vseh časov


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cisco v boju zoper NSA pošilja opremo na lažne naslove

Oddelek: Novice / Varnost
4317678 (11277) delpero
»

Snowden: Izpad interneta v Siriji ameriška površnost

Oddelek: Novice / NWO
306233 (3563) Loocas
»

NSA avtomatizirano vdira v milijone računalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
6024175 (19408) link_up
»

Vohunijo in prisluškujejo - vsi in povsod

Oddelek: Novice / NWO
3211431 (9162) poweroff
»

NSA prisluškovala tudi Špancem in francoskemu predsedniku

Oddelek: Novice / Zasebnost
2910319 (8584) Unknown_001

Več podobnih tem