»

Vault7 tretji del: Wikileaks objavil kodo orodja Marble

Slo-Tech - Wikileaks nadaljuje razkrivanje vsebin, ki sodijo v sveženj Vault 7 in razkrivajo, kako ima CIA orodja za prisluškovanje in vdiranje za praktično vsako elektronsko napravo, ki jo uporabljamo - pametne televizorje, računalnike, usmerjevalnike itd. Že prvi sveženj dokumentov vsebuje veliko vsebin in tehnične opise številnih orodij, a na novo objavljena koda orodja Marble vseeno predstavlja velik udarec za napore CIE v prisluškovanju.

Marble je orodje, ki ga uporabljajo za prikrivanje svojih vlomilskih orodij, da otežijo analizo forenzičnim preiskovalcem in se izognejo protivirusni in drugi zaščitni programski opremi. Vsebuje del za zapletanje besedila (obfuscation), hkrati pa tudi obratno funkcijo (deobfuscator), da lahko...

8 komentarjev

Snowden: Izpad interneta v Siriji ameriška površnost

Wired News - Za internetni mrk, ki je doletel Sirijo konec leta 2012 med državljansko vojno, niso bile krive režimske sile ali uporniki, temveč ameriška agencija za nacionalno varnost NSA, je v novem intervjuju za Wired razkril najslavnejši žvžigač Edward Snowden.

Okoli poldneva 29. novembra 2012 je namreč z interneta izginilo vseh 84 blokov IP-naslovov, ki so dodeljeni Siriji. Hipna prekinitev vseh povezav je kazala, da ni šlo za fizični poškodbo ampak namerno dejanje. Žogico sta si tedaj podajala režim, ki je trdil, da gre za delo teroristov, in uporniki, ki so vlado obtoževali namernega oviranja komunikacij, da bi preprečili organizacijo upornikov. Svetovna javnost je bolj verjela inačici, ki so jo predstavili uporniki, zlasti zato, ker je Sirija že uporabljala orodja za...

30 komentarjev

Binney: NSA hrani 80 odstotkov klicev v ZDA

Slo-Tech - William Binney, ki ga poznamo kot enega največjih žvižgačev iz NSA iz predsnowdovskega obdobja, je ta teden potoval po Evropi, kjer je razkril marsikatero neprijetno informacijo o NSA. Med drugim je dejal, da NSA v nasprotju z lastnimi zagotovili beleži 80 odstotkov vseh klicev v ZDA, tudi njihovo vsebino.

Binney je oktobra 2011 zapustil vrste NSA, kjer je služboval trideset let, ker ni odobraval premikov k množičnemu nadzoru, ki so se začeli dogajati po napadih na WTC. Postal je žvižgač, a je to počel toliko premišljeno, da ni obtožen veleizdaje in se mu ni treba skrivati v Rusiji. Predvsem ni iz NSA odnesel nobenih dokumentov, kar je storil Snowden.

Prejšnji četrtek je Binney pričal v nemškem bundestagu, kjer teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju...

7 komentarjev

Prvi Snowdnov intervju v Rusiji: NSA izvaja industrijsko vohunjenje

Slo-Tech - Nekdanji uslužbenec NSA in najslavnejši žvižgač na svetu Edward Snowden je dal za nemško televizijo ARD prvi intervju, od kar je v Rusiji. V njem je povedal, da NSA izvaja industrijsko vohunjenje. S tem je na laž postavil ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je zatrdil, da NSA v nobenem primeru ne bo vdirala v tuja podjetja, da bi s tem korist pridobilo ameriško gospodarstvo.

ARD je včeraj objavila intervju z Snowdnom, ki se ta hip skriva v Rusiji. Ob vrnitvi v ZDA mu grozi sojenje zaradi kraje vladne lastnine, nepooblaščenega razkritja za nacionalno varnost relevantnih informacij in razkritja tajnih informacij. V intervjuju je še dejal, da se je bal, da so ga želeli ameriški agentje ubiti. Ker ne verjame, da je lahko sojenje v ZDA...

23 komentarjev

Snowden zadovoljen s svojo misijo, NSA se utaplja v podatkih

Washington Post - Kar se tiče Snowdna, je njegova misija opravljena. Tako je dejal v predbožičnem intervjuju za Washington Post. Čeprav to ne pomeni, da se lahko vrne v ZDA, kamor sodeč po trenutnem še zelo dolgo ne bo mogel, je zadovoljen z izplenom.

Trenutno živi v Rusiji in dela za neimenovano spletno stran, sicer pa bolj malokrat zapusti svojo domovanje, pravi. A dosegel je svoje, pravi, misija je zaključena, saj je svetu razkril prisluškovanje NSA. Pravi, da ni želel spremeniti družbe, ampak ji dati možnost, da sama odkrije, ali to želi.

Njegov uspeh je pravzaprav bolj mlačen. Res se je NSA znašla pod drobnogledom javnosti in še nikoli doslej se ni toliko govorilo o tej organizaciji, ki ji je do letos uspevalo ostajati v ozadju in ne dvigovati (preveč) prahu. Tega sedaj...

28 komentarjev

NSA prisluškovala tudi Špancem in francoskemu predsedniku

Le Monde - Razkritja Edwarda Snowdna o množičnem in globalnem prisluškovanju NSA predstavljajo neizmeren vir zgražanja držav po svetu in preglavic za ameriške veleposlanike po svetu. To pot se je moral v državi gostiteljici zagovarjati ameriški veleposlanik v Madridu, saj je španski časnik El Mundo razkril, da je NSA množično prisluškovala Špancem.

Prejšnji teden smo pisali, da je NSA prisluškovala telekomunikacijam Francozov, a povsem isto se je godilo tudi v Španiji. Španski časnik piše, da je NSA v enem samem mesecu (med 10. decembrom in 8. januarjem) prestregla 60 milijonov telefonskih klicev v Španiji. Za zdaj kaže, da vsebine niso prestrezali, so pa beležili prometne podatke (udeležene številke, trajanje, čas klica, SIM-kartice, lokacija...

29 komentarjev

Primer Snowden: Rusija je vedela za prihod, malomarna zaščita v NSA

Slo-Tech - Ko je sedaj že slavni žvižgač iz NSA po nekajtedenskem skrivanju v Hongkonu priletel v Moskvo na letališče Šeremetjevo, so ruske oblasti odigrale vlogo presenečenega gostitelja. S tem naj bi si Hongkong elegantno opral roke in vroči kostanj naprtil Rusom. A resnica je bolj zapletena, razkriva Washington Post. Snowden je že v Hongkongu kontaktiral Rusijo.

Torej, ko je Greenwald v Guardianu objavil Snowdnove dokumente, se je Snowden odjavil iz hotela Mira v Kowloonu in poniknil, dokler se ni ponovno pojavil v Rusiji. A v vmesnem času je preživel več dni na ruskem konzulatu v Hongkongu, pravi več prič. Snowden je v Hongkong pripotoval 20. maja, 11. junija pa se je odjavil iz hotela. V Rusijo je pripotovla 23. junija. Vmes...

28 komentarjev