» »

Paradoks iskanja zaposlitve in možne rešitve

Paradoks iskanja zaposlitve in možne rešitve

roko granata ::

Najprej lep pozdrav vsem, moje ime je Rok in to je pravzaprav moja prva objava na Slo-Techovem forumu.

Vnaprej se opravičujem, če je bila podobna tema že ustvarjena; po hitren pregledu je nisem našel.

Star sem 28 let in sem doštudiral kulturologijo. Za ta študij sem se odločil še v času, "ko si lahko študiral kar te je veselilo in na tem področju tudi dobil zaposlitev". Poleg očitnega krčenja kulturnega resorja me je od vse zadeva odvrnila tudi elitistična drža kvazi intelektualcev, ki se smatrajo za veliko bolj vredne člane naše družbe (kljub njihovi nestorilnosti) napram povprečnem državljanu.

Moj oče si je dolgo let služil kruh znotraj računalniške industrije in želel enako tudi zame, vendar sem se sam smatral za "družboslovca". Ali je bil občutek pristen ali pa je šlo zgolj za kljubovanje očetu je vprašanje za drugo temo...

Po nekaj letih iskanja smisla in prostora pod soncem sem ugotovil, da bo potrebno več samorealizacije. Še vedno rad igram računalniške in konzolske igre, ob tem pa sem vedno precej kritičen. Vsaki igri, ki se mi je zdela vredna igranja, sem namenil veliko misli v nekoliko širšem kontekstu - "zakaj rad igram to igro?", "kaj mi pri tej igri ni všeč?", "kako bi jo lahko izboljšal?", "komu je pravzaprav namenjena?", "lepa grafika vs. igralnost?", itn... Ta vprašanja si predstavljam kot posledico že tako malo bolj zavedave osebnosti in kritično-analitičnega pristopa, ki so nam ga reklamirali na faksu.

Nazaj k samorealizaciji; hitro se mi je ponudilo vprašanje pozicije. Zakaj se ne bi raje prestavil na drugo stran igračkarske industrije, torej od end-userja k razvijalcu. Pograbil sem knjige in začel študirati Javo. Kmalu se mi je zataknilo, zato sem pograbil matematične knjige iz gimnazije in obnovil funkcije, zaporedja, booleansko algebro in ostalo diskretno matematiko. Vmes sem predelal tudi "Code: The Hidden Language of Computer Hardware and Software", ki jo toplo priporočam vsem, ki vas zanima kaj se dogaja "pod haubo".

Vendar pri mojih ne tako rosnih letih, ne gre drugače kot razmišljati o zaposlitvi. Še vedno berem in poslušam kako zaželjeni in iskani so programski razvijalci, arhitekti in vsi ostali pridevniki s katerimi se zaradi strokovne izolacije (ne hodim na FRI ali FERI, nimam prijateljev, ki bi se ukvarjali s programiranjem, fotr pa je že nekaj časa v penziji in je vstopil v neko hecno obdobje spokojnosti, ki mu ga niti ne bi rad preveč kalil) nisem še pobližje seznanil. Ker sem videl, da se veliko išče tudi spletnih programerjev (za oblikovanje pač nimam občutka), sem začel študirati tudi html->css->php->mySQL. Dejansko imam dostop do strežnika in neaktivne domene, kjer se lahko izživljam.

In sedaj bistvo teme (se opravičujem za (pre)dolg uvod). Kako lahko delodajalci na študentskih straneh iščejo študente z dveletnimi delovnimi izkušnjami? To je naravnost žaljivo. Kdor resno študira (sploh FRI), ne more imeti dveh let delovnih izkušenj. Poleg tega zahtevajo znanja, za katera bi rabil vsaj dve leti, da se jih priučiš, ker jih FRI kurikulum NE ponuja.

To je bil sicer bolj rant, sedaj pa zares :) - kako bi se lahko vključil v delovno okolje? Za začetek lahko kot delovna praksa/preizkus. while(employer==happy){En teden na delovnem mestu, en teden učenja veščin}. Ali res živimo v svetu, kjer so veze in poznanstva vse? Kjer se objavlja razpise za delovno mesto zgolj zaradi subvencij s strani ZZRS in je kandidat že izbran po kriteriju sorodstva? Ali pa bi radi delodajalci le in zgolj 22 letnika, ki je že dokončal faks, ima dve leti delovnih izkušenj, poleg tega pa mojstruje vsaj deset jezikov in tehnologij?

MrBrdo ::

Je dosti študentov na FRIju ki imajo 2 leti delovnih izkušenj. Pač boljši študentje. Ni pa noben problem tako delat če imaš že od prej dobre osnove, poznam tudi ljudi ki delajo 8 urni delavnik in zraven študirajo. Kar se pa znanj tiče pa seveda se potrebuje veliko stvari ki se jih na FRIju ne uči. FRI pač ni tečaj ampak fakulteta kjer se učijo predvsem teoretična in ne toliko praktična znanja ali specifične tehnologije. V računalništvu ne gre tako da bi naredil faks in bi kar vse znal.

Ali pa bi radi delodajalci le in zgolj 22 letnika, ki je že dokončal faks, ima dve leti delovnih izkušenj, poleg tega pa mojstruje vsaj deset jezikov in tehnologij?

Ja načeloma ja, pa še dobijo davčne olajšave če zaposijo osebo mlajšo od 26 let ali nekaj takega. Noben nebi hotel zaposlit starega človeka brez izkušenj in brez faksa, je (take) konkurence dosti.

Jaz bi na tvojem mestu raje pozabil programiranje in pivotiral v kakšno drugo dejavnost, lahko je še vedno povezana z računalništvom (npr. UX, project manager, itd). Za programiranje si pomoje prestar da bi se lahko v doglednem času spodobno naučil da bi bil dejansko uporaben za delodajalca, žal. Če bi imel naravoslovne osnove bi mogoče še kaj skup spackal, tako pa bolj težko. Lahko pa poskusiš v kakšni zelo veliki računalniški firmi, tam majo dovolj denarja za take hece.
MrBrdo

roko granata ::

Če bi prevzel ta pesimistično/turbo kapitalističen mind set, si lahko tukaj in sedaj pošljem metek v glavo. Programiranje me veseli in ga ne bom "pozabil", tudi če se ne zaposlim v tem sektorju. Ker me veseli, hitro napredujem in se ne omejujem. Kot delodajalec pa bi veliko raje zaposlil zagretega vedoželjneža, pa tudi če ima le osnovno znanje, ravno iz teh razlogov - ker vem, da se hitro uči in mu nove tehnologije ne predstavljajo problemov. V kombinaciji s preizkusnim obdobjem, ki delodajalcu ne predstavlja stroška, pa je lahko nenadomestljiv doprinos. Če se izkaže, da ni - no harm, no foul.

Mi je pa jasno iz tvojega odgovora, da je takšno vzdušje zares prisotno in da ni le moja domišlija.

Veliko raje pa bi slišal odgovor od koga, ki ni naysayer (lahko bi mi očital, da ne prenesem kritike, vendar mi je bila to prva kritika oz. minus, ki sem ga moral sam pri sebi predelati v odločanju o nadaljevanju) in je sam uspel ali pa se sooča s podobnim problemom.

vorantz ::

Poznam enega, ki je zagret za se učit nove stvari
Vse stvari...
Na koncu je useless, ker ni sposoben niti eno stvar tolko naštudirat, da bi bil uporaben

Tako, da upam da ne samo gledaš malo tu malo tam ampak odneseš kej od tega

MeGreat ::

Daj začni delati karkoli (res karkoli dobiš) in se ob delu uči, ter zraven sodeluj zastonj na kakšnem projektu..

genesiss ::

http://jenniferdewalt.com/
Ta ženska je nardila 180 web page-ov v 180 dneh. Začela je iz nule. Kolikor vem je hitro dobila job. Možno da zaradi hype-a ki je nastal okoli nje.

Samo tolko, za motivacijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genesiss ()

Arto ::

Če želiš postati zaposljiv kot programer, je pred tabo zelo dolga pot, še posebej če nimaš čisto nič izkušenj na tem področju. HTML+php+mySQL "začetnikov" je kot listja in trave in s takim profilom službe ne boš dobil, oz. boš dobil kakšno zelo ubogo.
Svetujem ti, da si res najprej vsaj malo pogledaš osnove programiranja in računalništva na splošno (algoritme, podatkovne strukture, morda celo nekaj asemblerja, itd.) in se ne vržeš direktno v kucanje HTML, php, mySQL.

Smurf ::

roko granata je izjavil:


To je bil sicer bolj rant, sedaj pa zares :) - kako bi se lahko vključil v delovno okolje? Za začetek lahko kot delovna praksa/preizkus. while(employer==happy){En teden na delovnem mestu, en teden učenja veščin}. Ali res živimo v svetu, kjer so veze in poznanstva vse? Kjer se objavlja razpise za delovno mesto zgolj zaradi subvencij s strani ZZRS in je kandidat že izbran po kriteriju sorodstva? Ali pa bi radi delodajalci le in zgolj 22 letnika, ki je že dokončal faks, ima dve leti delovnih izkušenj, poleg tega pa mojstruje vsaj deset jezikov in tehnologij?

1.) Ugotovi kje si lahko mocnejsi od svojih vrstniskih programerjev (morda lahko obrnes v + svojo druzboslovno izobrazbo) in kaj ti se manjka
2.) Na podlagi tega se odloci v katero smer programiranja bi rad sel
3.) Poisci delodajalce, ki priblizno delujejo na tem podrocju. Naredi nekaj researcha o podjetjih in ugotovi kako bi jim ti lahko pripomogel (zakaj si boljsa izbira od ostalih kandidatov). 4.) Poslji mail, ce iscejo koga, s svojimi idejami zakaj bi bil ti primeren.

Aja, pa ne stokat, da so pri programiranju vazne sorodstvene vezi, ker niso (oz. obsega resnicno zanemarljiv del). Vse je odvisno od tebe.

ragezor ::

Mas na slo-techu objavljene sluzbe. Ali pa na studentskih servisih, ce imas dostop. Verjetno se kje kaj najdes.

Pojdi na cim vec razgovorov, da dobis feeling kaj se od tebe pricakuje. Pa probaj narediti razgovor karseda dvosmeren, ker ce bos samo odgovarjal na vprasanja ne bos toliko dobil vne iz razgovora. Iz teh razgovor potem dobis nek feeling kje stojis s svojim znanjem. Ce menis, da dovolj ves, pa se na razgovore pripravi s kaksnim svojim mini projektom, ki jim ga lahko predstavis, razisci malo firmo kaj dela in se pozanimaj prej o stvari itd.

technolog ::

Programerjev dans tok manjka, da so podjetja po mojih izkušnjah pripravljena vzet glih kogarkoli. Sploh te veliki konglomerati, kot so Comtrade, Celtra, SRC.si in podobni. Aja, pomaga pa, če si v študentskih letih, se pravi pod 25-27 let.

Skrivnost je edino v tem, da moraš bit proaktiven in ti prvi poslat pošto, čeprav nimajo glih oglasa za delo na spletni strani. Ti nimaš nič za izgubit, njim pa že iz prve pokažeš, iz kakšnega testa si (namreč tak, da iščeš nekonvencionalne poti). Tud če pošlješ vsem isto pošto je bolje kot nič.

+ Uči se javo primarno, ker je še vedno enterprise jezik, PHP je pa lahko mal za sproti.

Zgodovina sprememb…

phyro ::

tudi sam bom zdej postavljen v to, da bo treba (redno, ne študentsko) službo iskat in nimam glih izkušenj (< 1 leto), tako, da si v pravem času postavu vprašanje, da še sam kaj zvem :D
glede učenja programiranja, pa pomojem ni panike, sam naredi si dnevni plan (uči se mainly ideje + osnove algoritmov), ker jeziki so si v veliki večini zelo podobni. Za bilokateri jezik se odločiš imaš običajno zelo aktiven irc kanal na freenode-u za vprašanja (in google), ko te kaj muči. Ko boš mel osnove, si naredi account na githubu in poglej kakšen manjši projekt v jeziku, ki se ga učiš.

KlemenL ::

OP teme,lahko zvem kje si dobil knjigo? Na internetu jo ne najdem(v pdf obliki)

St235 ::

Code: The Hidden Language of Computer Hardware and Software?

http://www.amazon.com/Code-Language-Com...

roko granata ::

Najprej naj se lepo vsem zahvalim za nasvete. Nekatere sem upošteval že prej, nekatere pa bom začel. Vsekakor pa bom vložil še veliko truda v zadevo, preden se spravim iskat zaposlitev.

V algoritme sem se vpel s pomočjo knjige "Introduction To Algorithms. Avtor sicer predpostavlja, da ima bralec docela razčiščene določene matematične pojme, kar pa za kogkarkoli, ki je odsedel svoj delež matematike na splošni gimnaziji, ne bi smel biti prevelik problem (kakšen teden obnavljanja in malenkost dopolnjevanja znanja).

Vstopna točka v Javo pa mi je bila knjiga Java 2nd Edition, ena izmed mnogih kvalitetnih knjig v seriji Head First. Sicer po principu For Dummies serij, a veliko bolj zabavna. Za nadaljevanje pa valja katerakoli resnejša knjiga.

Nadaljeval bom kot priporočeno z assembly jezikom in C-jem, nekje vmes bi pograbil še literaturo o OpenGL knjižnicah. Tudi UNIX okolje in kernel pritegne mojo radovednost, kakšen predlog?

111111111111 ::

Ne razumem čisto, zakaj se piflaš knjige? TO NI FAKS. ENOSTAVNO NI. Dobrodošel v resničnem svetu. Moj nasvet je, pomisli kaj znaš? Doštudiral si kulturologijo sedaj pa delaj na tem da to znanje preneseš v računalnik. Naredi aplikacijo, add-in, karkoli iz svojega področja na katerega se že spoznaš. Spotoma boš ugotavljal, kaj pravzaprav od znanja rabiš, da določen projetk končaš. Nima smisla prebrat 20 knjig o programiranju.

Zadaj si cilj (tvoje področje + aplikacija na to temo) in se potem uči kaj rabiš za to aplikacijo in pusti knjige na policah. Za uvod so odlične potem pa stran z njimi in tipke pod prste, če bi rad kam prišel.

Z lastnim zanimanjem in programerskim znanjem nimaš kaj zgrešit, daš potem vse skupaj na tržnico in se poskušaš prodat, to ti bo hitreje zrihtalo šiht.

Zgodovina sprememb…

roko granata ::

V resničnem svetu nihče več ne bere knjig? :/ Na to logiko se raje ne bi navadil. Sem pa mogoče pozabil omenit, da zraven tudi pišem kodo, pravzaprav imam že dve aplikaciji (igri) in spletno stran, ki pa jih z vsakim novim osvojenim znanjem nadgrajujem. Ne vem zakaj bi ločeval teorijo in prakso. Na začetku je bila moja sintaksa res grozna, najverjetneje je še vedno, a veliko boljša kot na začetku - ravno zaradi case study-ev in različnih knjig, ki so mi pokazale različne pristope in metode. Tudi loopi sami so postali preglednejši in memorji bolj prijazni (kljub dejstvu, da te mini aplikacije tudi v izvedbi najneučinkovitejših algoritmov ne porabijo dosti virov). Radovednost je pač time consuming prasica, ki pa se po mojih izkušnjah VEDNO izplača.

phyro ::

111111111111 je izjavil:

Ne razumem čisto, zakaj se piflaš knjige? TO NI FAKS. ENOSTAVNO NI. Dobrodošel v resničnem svetu. Moj nasvet je, pomisli kaj znaš? Doštudiral si kulturologijo sedaj pa delaj na tem da to znanje preneseš v računalnik. Naredi aplikacijo, add-in, karkoli iz svojega področja na katerega se že spoznaš. Spotoma boš ugotavljal, kaj pravzaprav od znanja rabiš, da določen projetk končaš. Nima smisla prebrat 20 knjig o programiranju.

Zadaj si cilj (tvoje področje + aplikacija na to temo) in se potem uči kaj rabiš za to aplikacijo in pusti knjige na policah. Za uvod so odlične potem pa stran z njimi in tipke pod prste, če bi rad kam prišel.

Z lastnim zanimanjem in programerskim znanjem nimaš kaj zgrešit, daš potem vse skupaj na tržnico in se poskušaš prodat, to ti bo hitreje zrihtalo šiht.


kje je reku, da se pifla knjige, pravi da jih prebira in v tem ni nič slabega, kvečjemu ne bo pol en tistih, ki po izpitu začnejo, citiram "že 10 let programiram v službi in tle me jebejo z zvezdicami". Od Introduction to algorithms ne odneseš piflarije ampak razumevanje le teh in nekoga, ki nima niti osnov algoritmov sam sigurno ne bi zaposlil.

epicVoid ::

Zakaj bi bil prestar? Kdor misli, da si pri 28 prestar nima vsega razčiščenega... Poglej si recimo kakšna je povprečna starost študentov ob diplomiranju. Še veliko let imaš pred sabo in še veliko se lahko naučiš in ne oziraj se na starostne opazke dokler te nekaj veseli in delaš s srcem. Nekateri mislijo, da če so programerji, da so boga prijeli za jajca in da so einsteini version 2. Ti se le uči če te veseli in če ne boš obupal in ti bo šlo dobro od rok se bo našla zaposlitev prej ali slej zate.

driver_x ::

Da študiraš knjige je zelo dobro, jaz sem jih študiral ves čas programerske kariere (sedaj študiram druge knjige), saj zelo dobro dopolnjujejo izkušnje, ki jih dobivaš s prakso. Svetujem ti, da si dobiš službo. Če boš z njo zadovoljen, potem OK, če ne boš, pa jo vzemi kot nabiranje izkušenj oz. brezplačen tečaj. Sam sem npr. dve leti delal v zanič podjetju, ki pa se je ukvarjalo s tehnologijami, na katerih sem potreboval izkušnje za naprej. na delo sem takrat gledal kot na obiskovanje tečaja, za katerega sem celo plačan.

111111111111 ::

roko granata je izjavil:

V resničnem svetu nihče več ne bere knjig? :/ Na to logiko se raje ne bi navadil.

Načeloma se ti ni treba, ampak podvprašanje: Java head first, si predelal od A do Ž? Sedaj se boš lotil knjige o C? Jo prebral od A do Ž? Ali ti pomaga prebiranje 5 knjig o Javi za začetnike? Moje mnenje oz. občutek, ki sem ga dobil je, da pač knjige bereš in ne razumeš. Se opravičujem če sem se zmotil.

roko granata je izjavil:


Sem pa mogoče pozabil omenit, da zraven tudi pišem kodo, pravzaprav imam že dve aplikaciji (igri) in spletno stran, ki pa jih z vsakim novim osvojenim znanjem nadgrajujem. Ne vem zakaj bi ločeval teorijo in prakso. Na začetku je bila moja sintaksa res grozna, najverjetneje je še vedno, a veliko boljša kot na začetku - ravno zaradi case study-ev in različnih knjig, ki so mi pokazale različne pristope in metode. Tudi loopi sami so postali preglednejši in memorji bolj prijazni (kljub dejstvu, da te mini aplikacije tudi v izvedbi najneučinkovitejših algoritmov ne porabijo dosti virov).


No tak sestavek sem čakal, da dejansko kaj delaš v praksi. Nam zaupaš spletno stran? Kateri dve igrici pa sta?

roko granata je izjavil:


Radovednost je pač time consuming prasica, ki pa se po mojih izkušnjah VEDNO izplača.


Radovednost je treba podrediti modrosti, drugače boš kot pijanec taval od tehnologije do tehnologije.

roko granata ::

Predelal sem Head First, nadaljujem s pisanjem kode v Javi in zraven berem literaturo o algoritmih in server side scriptingu. Prepričan sem, da se na osnovnem nivoju računalniške znanosti koncepti ne izključujejo. Rad bi imel in zdi se mi, da bi mi koristil vpogled v prednosti in slabosti različih oblik programskih jezikov in nikoli ne bi bil rad tip človeka, ki bi se opredelil do določenega jezika, kot navijači do svojega športnega kluba in to zapovrh še javno oznanjal. Najina debata me rahlo spominja na waterfall vs agile metode razpravo, kot v smislu nima konca. Verjamem pa, da si se na določeni točki enostavno primoran posvetiti izključno eni zadevi, a ni potrebno da ostane pri tem za vedno.

Svojih projektov za enkrat še ne bi javno oznanjal, saj bi rad, da se s swingom spoznava do točke, ko pri animaciji ne bom omejen le na njegove predefinirane komponente. Strani pa še manj, ker nisem prepričan, da vem kaj delam kar se tiče zaščite. Nekaj sem sicer objavljal na Stack Overflow, ker sem potreboval pomoč a nič dokončnega. Ko pa bom zadovoljen in ponosen na spisano, objavim na enem od version control serverjev in prilepim link.

111111111111 ::

roko granata je izjavil:

Predelal sem Head First, nadaljujem s pisanjem kode v Javi in zraven berem literaturo o algoritmih in server side scriptingu. Prepričan sem, da se na osnovnem nivoju računalniške znanosti koncepti ne izključujejo. Rad bi imel in zdi se mi, da bi mi koristil vpogled v prednosti in slabosti različih oblik programskih jezikov in nikoli ne bi bil rad tip človeka, ki bi se opredelil do določenega jezika, kot navijači do svojega športnega kluba in to zapovrh še javno oznanjal. Najina debata me rahlo spominja na waterfall vs agile metode razpravo, kot v smislu nima konca. Verjamem pa, da si se na določeni točki enostavno primoran posvetiti izključno eni zadevi, a ni potrebno da ostane pri tem za vedno.

Nikoli ne moreš vsem ustreči in glede na to da si v naslov zapisal iskanje zaposlitve, se je treba pač odločit. Službe so precej specifične in se ne moreš ukvarjat s 5 programskimi jeziki naenkrat razen če si code monkey. Javno oznanjati pa je ponavadi dobro tisto kar pač znaš saj te delodajalci lažje najdejo.

roko granata je izjavil:


Svojih projektov za enkrat še ne bi javno oznanjal, saj bi rad, da se s swingom spoznava do točke, ko pri animaciji ne bom omejen le na njegove predefinirane komponente. Strani pa še manj, ker nisem prepričan, da vem kaj delam kar se tiče zaščite. Nekaj sem sicer objavljal na Stack Overflow, ker sem potreboval pomoč a nič dokončnega. Ko pa bom zadovoljen in ponosen na spisano, objavim na enem od version control serverjev in prilepim link.


Si pa perfekcionist, ponavadi se to v firmah časovno ne izide. Sicer ne vem kakšne so igre in spletna stran, ampak zanima me če vključuješ znanje, ki si ga pridobil pri študiju kulturologije ali te to znanje ne zanima več, da bi ga uporabil?

Mipe ::

Isotropic ::

MrBrdo je izjavil:

Je dosti študentov na FRIju ki imajo 2 leti delovnih izkušenj. Pač boljši študentje.

ne nakladaj, sploh na bolonjcu ne. absolventi seveda niso všteti.
oz. vprašaj se, koga majo delodajalci raje, takega ki jim bo že prvi dan služil s polno paro in s slabimi socialnim skillsi (sedaj na bolonjski je to se huje kot vcasih, k je vec domacih nalog).... al takega, ki pozna socialne skillse in se bo znal vklopiti v team?

OPu bi priporočil, naj si zrihta status na kakšni izredni višji računalniški in gre narediti še kakšen izpit (in hodi na kakšna predavanja), da mu ga ne bodo sredi leta odvzeli.
zraven si poglej še knjigo big java, sam je tut za beginnerje, ma pa tut sql recimo.
pa obvezno kaksno knjigo o algoritmih in časovni zahtevnosti, pričakuj kakšno tako vprašanje tut na razgovoru.

Zgodovina sprememb…

technolog ::

MrBrdo ima prav, jaz sem celoten IŠRM program predelal s povprečjem nad 9 z max 10 ur učenja pred izpitom (razen ARS, tam je šlo več) in praktično nič drugega dela.

Definitivno se da delat (oz. zabušavat :) in še študirat zraven.

FRI pa sploh ni več težek faks, oz. bolje rečeno, ni več.

FTad ::

technolog je izjavil:

MrBrdo ima prav, jaz sem celoten IŠRM program predelal s povprečjem nad 9 z max 10 ur učenja pred izpitom (razen ARS, tam je šlo več) in praktično nič drugega dela.

Definitivno se da delat (oz. zabušavat :) in še študirat zraven.

FRI pa sploh ni več težek faks, oz. bolje rečeno, ni več.


Nismo bili vsi taki, ki ste potrebovali tako malo ur za učenje, da ste vse že znali... :P

infiniteLoop ::

Osebno cenim OPjevo radovednost in zeljo po tudi elementarnem (teoreticnem) znanju. Srecal sem ze prevec programerjev, ki znajo nekaj nacarati skupaj iz raznih tutorialov, Stackoverflowa in githuba, pa ne vedo zakaj so stvari nastrikali tako kot so in kaksne so alternativne moznosti ter njihove slabosti in dobre strani.

Drzi se objega, knjig in kodiranja in ko imas obcutek, da znas narediti nekaj za kar te ne bi bilo sram zaracunati, pa se le zacni trziti delodajalcem.
None of us is as dumb as all of us.

BCSman ::

Kaj pa če bi se specializiral za neko specifično področje v IT, ki ga ne obvlada dosti ljudi in se potrebuje oz. se bo v prihodnosti potrebovalo? V javi bi te itak prekašal vsak fri-jevec, brezveze. Treba pogruntat neko stvar kjer boš mel konkurenčno prednost. Ima kdo kake ideje? Cobol? :D

Isotropic ::

mah, vsaj ce bi mel status in bi poznal osnove OOP in algoritmov, bi ze dobil kaj tut z javo.
status vsaj za prvo leto, da se "dokaže".

Grizzly ::

@OP, tudi jaz cenim tvojo željo po znanju in zagnanostjo do učenja, ampak zavedati se moraš nečesa:
Danes je programer (vsaj za svoje potrebe) lahko že skoraj vsak (ki FRI/FERI ni videl niti od zunaj, kaj šele od znotraj). Vse kar rabiš dobiš na spletu... od knjig, tutorialov, primerov in programske opreme, ki jo rabiš za programiranje. Na koncu je tako in tako nepomembno kakšno izobrazbo imaš, ampak koliko ti lahko ponudiš delodajalcu. Včasih so bili programerji res iskani, danes jih je na trgu preveč in kmalu se bomo lahko primerjali s kakšnim FDV-jem ali filofaksom. Službo danes dobijo le tisti, ki so res sposobni - s tem mislim napredno znanje vsaj 5 programskih jezikov, tako da boš lahko delodajalcu sprogramiral karkoli (tudi avtomat za kavo, če se bo tako spomnil). Ne pozabi, da je takšnih kot si ti (ki po izobrazbi niso informatiki, a se ob prostem času s tem ukvarjajo) zelo veliko, kar pomeni, da lahko pričakuješ močno konkurenco. Kot so že drugi svetovali, najdi, kje si najmočnejši, tudi če to ne bo igra, ampak neka aplikacija - morda s tvojega področja. Izogibaj se področij, ki so že prenasičena... kakšni web-designerji, php programerji itd.

Če želiš biti zaposljiv kot programer, rabiš vsaj nekaj let izkušenj in moraš poznati kaj več kot zanke, switch-case, if-stavke, objekte, delo z datotekami ipd, čeprav lahko s tem rešiš vse. Meni se po več kot 10-ih letih programiranja zdi, da sem še na začetku (glede na to, kolikor stvari je še, ki jih nisem še odkril), vendar sem napredoval na naslednjo stopničko. Hočem reči, programiranje ni nekaj, kar se boš nekoč naučil - to se učiš kar naprej (dokler si enkrat ne rečeš, da si prestar za učenje novih stvari). Bolj kot to, kako napisati program, si zastavljaj vprašanje, kako učinkovito napisati program... le-ta mora biti dovolj učinkovit (stabilen, ne prepočasen pri večjem številu podatkov) in razumljiv.

SeMiNeSanja ::

Meni se zdi kar dolga pot od nič pa do 'polno funkcionalnega' programeja (karkoli že kdo razume pod tem pojmom).

Predlogi v smislu 'nadgradi stroko, za katero si se šolal, z znanjem programiranja' se mi zdijo rahlo ponesrečeni za nekoga, ki je študiral kulturologijo - vsaj jaz ne vem, kje in kako bi to znanje lahko nadgradil z znanjem programiranja (je pa res, da nisem kulturolog in se lahko v tem pogledu motim).

Predlogi, da naj se OP razgleduje v smeri 'Priject Management-a' so mogoče vsaj kratkoročno realnejši, vendar sem tudi tu že slišal za pripombe, češ da je bolje, da project manager nima pojma o samem programiranju.

Se mi je pa med temi predlogi porodila še ena alternativa, ki bi mogoče bila lahko zanimiva: software tester. Na tem področju zagotovo ne škoduje, če obvladaš tudi nekaj malega programiranja, saj lažje oceniš, kje bi lahko bil razlog za določeno napako. Ker pa si v stalnem stiku z programerji, pa istočasno lahko tudi počasi delaš na svojih programerskih znanjih.

Ne vem, kakšne so šanse, da dobiš delo kot software tester. Mogoče bi se o tem izjasnil kateri od programerjev....

detroit ::

če je product manager application / system architect potem pomoje bo kr ok da zna vse
Skero

KlemenL ::

Grizzly je izjavil:

s tem mislim napredno znanje vsaj 5 programskih jezikov, tako da boš lahko delodajalcu sprogramiral karkoli


ko sem tole prebrau, me je kar malo streslo.
Obiskujem 3 letnik srednje šole in do sedaj smo se učili samo c# ,če odštejem podatkovne baze(access,sql). Torej moraš znati 5 programskih jezikov(ne mislim samo osnov ampak napredno) da si zaposljiv?

3man ::

Roko g., mislim, da so ti že napisali, da si perfekcionistin verjetno stvari ne končaš, ker kao nikoli niso dokončane in/ali dovolj dobre. To je težava, ki jo imamo mnogi. Odpravi jo. Mislim tudi, da te je strah. TO je VEČJA ovira, kot neznanje in nesposobnost skupaj. Ko boš imel spet črne misli v glavi se spomni na to. Naj te ne bo strah novih izkušenj, izpostavljanja, zajebanih začetkov.
Nehaj komplicirat in sledi sebi in zagrabi za vsako delo ki ti pride pod roke. Verjetno bi tudi kot smetar najprej preučil vse varnostne ukrepe, vse tehnične lastnosti kamiona, vse postopke preveril, da ne bi naredil kakšno napako... Preveč te skrbi in to ne pomeni nujno, da si zanič in nekoristen. Če ne dobiš programiranja pojdi za šank... morda bo lokal rabil sw za rezervacije in ponudi svojo rešitev, morda dobiš gosta iz neke firme, ki išče programerja... nikol ne veš kaj se ti odpre. Kolikokrat sem nekomu samo posodobil Javo v browserju in je že mislil, da lahko od mene kupi novo spletno stran (a o tem nimam pojma)...
Sporti se, pejt mal na sonce in verjem, da ni vredno metka met u glavi :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 3man ()

Mavrik ::

KlemenL je izjavil:

Grizzly je izjavil:

s tem mislim napredno znanje vsaj 5 programskih jezikov, tako da boš lahko delodajalcu sprogramiral karkoli


ko sem tole prebrau, me je kar malo streslo.
Obiskujem 3 letnik srednje šole in do sedaj smo se učili samo c# ,če odštejem podatkovne baze(access,sql). Torej moraš znati 5 programskih jezikov(ne mislim samo osnov ampak napredno) da si zaposljiv?


Ne. V 3. letniku SŠ ni prav nič čudno če ne veš večih jezikov. Samo če ti bo pri iskanju službe čez par let delalo probleme učenje novih jezikov... boš pa imel problem ja.
The truth is rarely pure and never simple.

Isotropic ::

tut vprašanje, kuk večina ljudi v realnosti obvlada (= napredno znanje) x programskih jezikov. papir vse prenese (cv), potem pa vidiš java-like python.

Grizzly ::

Isotropic je izjavil:

tut vprašanje, kuk večina ljudi v realnosti obvlada (= napredno znanje) x programskih jezikov. papir vse prenese (cv), potem pa vidiš java-like python.


Običajno je tako, da zelo dobro poznaš le nekaj programskih jezikov (tako dobro, da lahko sprogramiraš neko funkcionalno desktop ali web aplikacijo), osnovno pa jih poznaš še nekaj več (osnovno = da lahko v konzoli sprogramiraš programček, ki ti reši nek problem). Potem pa pogledaš kaj je aktualno in svoje znanje dopolnjuješ v tistih programskih jezikih. Sčasoma tako in tako pozabiš nekatere stvari, ki jih redko uporabljaš (nemogoče si je zapomniti vso sintakso v xy programskih jezikih), ampak če znaš programersko razmišljati, se hitro spomniš.

Ampak konkurenca je velika, tako med iskalci zaposlitve, kot tudi med podjetji, zato se meja pričakovanega dviguje.

WarpedGone ::

Drzi se objega, knjig in kodiranja in ko imas obcutek, da znas narediti nekaj za kar te ne bi bilo sram zaracunati, pa se le zacni trziti delodajalcem.

Kaj pa če bi raje bil kr lepo sam svoj delodajalec?
Zbogom in hvala za vse ribe

Isotropic ::

preveče tvegano od začetka, ko nima izkušenj

WarpedGone ::

Bollocks. Izkušnje se pridobi s tem da se prevzame tveganje in naredi vse neusodne napake in nobene usodne.
Zbogom in hvala za vse ribe

Smurf ::

WarpedGone je izjavil:

Bollocks. Izkušnje se pridobi s tem da se prevzame tveganje in naredi vse neusodne napake in nobene usodne.

In ravno odpreti firmo brez strank in znanja je ponavadi ena izmed usodnih napak. Na zacetku je ponavadi bistveno pametneje se prikljuciti nekomu, ki te stvari ze obvlada. Tako ubijes dve muhi na en mah, imas bistveno manjse tveganje zase, poleg tega pa v krajsem casu osvojis vec znanja, ker imas okoli sebe ljudi, ki to ze znajo.

Isotropic ::

jp
matematiko bi se lahko tut tko ucil, da bi sam poskusal, kot so recimo newton..., je pa hitreje tako kot je dandanes.

WarpedGone ::

In ravno odpreti firmo brez strank in znanja je ponavadi ena izmed usodnih napak. Na zacetku je ponavadi bistveno pametneje se prikljuciti nekomu, ki te stvari ze obvlada. Tako ubijes dve muhi na en mah, imas bistveno manjse tveganje zase, poleg tega pa v krajsem casu osvojis vec znanja, ker imas okoli sebe ljudi, ki to ze znajo.

Normalno da najprej najdeš vsaj eno resno in še kakšno "manj resno" stranko.
Če obvladaš vsaj tolk da si sposoben izdavit par koherentnih stavkov o zadevi, katero naj bi obvladal, ni hudič da nimaš kakšnega znanca al pa prjatla ki ima kak specifičen problem in doživlja živčne zlome zaradi abotne progamske opreme katera mu je na razpolago. In bo pripravljen plačat par jurjev za namenski program, ki mu bo rešil točno njegov problem.
Nadobudnež zadevo lahko naredi tudi na načelu take it or leave it in firmo odpre šele, ko se njegov izdelek konkretni stranki dopade dovolj, da bi ga ta tudi plačala.

Ampak smo kljub vsemu prišli do pravega problema: pomanjkanje potrebnih znanj kljub zatrjevanemu knjigožerstvu.
Zbogom in hvala za vse ribe

Isotropic ::

mah za kaksen web design bi se slo ja, sploh ce si tipa "programiram ze od zacetka srednje sole naprej"
orenk pristope k kakovosti, unit testingu, arhitekturi softvera (pravilnem designu classov...) bos pa dobil sele, ko bos delal v eni fimri, kjer imajo to ze uteceno (alpa kot receno, ce mas 10 let izkušenj podpiranja in debugganja svoje lastne kode)

s knjigami bos taka znanja tut tezko osvojil, tko da je dejanski problem to, da brez statusa nisi zanimiv.
itak večina frijevcev zacne za 2-3e/h prek servisa in drkajo kodo, ne glede na to, kuk so bli dobri na faksu, kaksen ego imajo (viden v temah o plačah programerjev tle) itd.

če se bo kdo obregnil, nimam nič proti nobenemu, nimam fovserije, ker znajo bolj uno, drugo, tretje, tko pač je.
800 &amp;#8364; za plačo programerja začetnika
mam tut jst faks in bi zelo hitro naletel na čeri, če bi me samo vrgli v vodo. no, odvisno sicer od področja dela.

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

WarpedGone je izjavil:


Normalno da najprej najdeš vsaj eno resno in še kakšno "manj resno" stranko.
Če obvladaš vsaj tolk da si sposoben izdavit par koherentnih stavkov o zadevi, katero naj bi obvladal, ni hudič da nimaš kakšnega znanca al pa prjatla ki ima kak specifičen problem in doživlja živčne zlome zaradi abotne progamske opreme katera mu je na razpolago. In bo pripravljen plačat par jurjev za namenski program, ki mu bo rešil točno njegov problem.
Nadobudnež zadevo lahko naredi tudi na načelu take it or leave it in firmo odpre šele, ko se njegov izdelek konkretni stranki dopade dovolj, da bi ga ta tudi plačala.

Ampak smo kljub vsemu prišli do pravega problema: pomanjkanje potrebnih znanj kljub zatrjevanemu knjigožerstvu.

Ce nimas izkusenj ne bos dobil od kolega kar projekta za nekaj tisoc evrov, ampak prej mogoce za nekaj 100€ + gajbo piva, pa se takih verjetno ni na pretek. Tudi, ce slucajno dobis se ti se vedno bolj splaca imeti neko zaposlitev, kaksen mini projekt pa naredis po avtorski pogodbi (ce je nekaj 100€ na leto) ali pa odpres popoldanski s.p. (ce je nekaj 1000€). Potem, ko se enkrat utapljas v delu, poznas trg in imas nekaj strank in referenc, pa presaltas na polno samozaposlitev.

WarpedGone ::

A konkretni mogoče ima to zapslitev, da bi se bol splačala?

Ni bolše reference na razgovoru za zaposlitev kot "vidite, tole sm naredu za tega in tega prodal za tolk". Poseka čisto vse prebrane knjige, tudi tiste debele 1500 strani.
Zbogom in hvala za vse ribe

Smurf ::

WarpedGone je izjavil:

A konkretni mogoče ima to zapslitev, da bi se bol splačala?

Ni bolše reference na razgovoru za zaposlitev kot "vidite, tole sm naredu za tega in tega prodal za tolk". Poseka čisto vse prebrane knjige, tudi tiste debele 1500 strani.

Bistveno vecja je verjetnost, da bo dobil zaposlitev, kot odprl s.p. iz nule in uspel. Oz. logika, ce se nekdo ne mora zaposliti, lahko pa odpre s.p. kjer bo zagotovo imel vsaj 500€+ prometa na mesec (pa za neko osnovno prezivetje bi v resnici rabil prej 1000€), je nekoliko smesna. Videno nickolikokrat v praksi.

Za referenco so predvsem vazni projekti ne pa za koliko se je prodalo. Lahko je nekdo delal ves cas zastonj na open source projektih, pa ima ogromno znanja in izkusenj.

Glede knjig pa, ce noces biti ravno codemonkey, je potrebno prej ali slej kaksno prebrati.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šola ali tečaji - začetek programiranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
779290 (7405) Ahim
»

Želim se naučiti programiranja - najbrž mi to manjka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
14031173 (15029) Strato5
»

V 3 mesecih izobrazevanja do zaposljivega programerja ?

Oddelek: Programiranje
294510 (2677) Looooooka
»

Kam po FRI-ju

Oddelek: Šola
266260 (4975) Ciklamen
»

Ali rabim faks ali je dovolj da se sam naucim programirat? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10524879 (20772) NeMeTko

Več podobnih tem