» »

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi]

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi]

««
16 / 39
»»

poweroff ::

Glede GRUB sem takole resil zadevo.

Najprej ugotovimo kje imamo nameščen stari OS in kateri je stari OS. Jaz imam Windowse 2000 in sicer na prvem trdem disku na drugi particiji - torej hd0,1 (oziroma hda2 - ni mi cisto jasno zakaj tole poimenovanje ni enotno...).

Potem gremo v Nadzorno središče in poženemo Root terminal. Vpišemo vim /boot/grub/menu.lst in dopišemo - primer za Windows 2000 nameščen na hda2:
(dopišemo tako, da pritisnemo i in s tem gremo v insert mode)
title Windows 2000
root(hd0,1)
makeactive
chainloader +1
Ko smo končali, pritisnemo Esc, nato pa :wq.

Navodila za ostale OS-je so pa tule: http://linuxselfhelp.com/gnu/grub/html_...

Po moje bi moralo biti za 2000 in Xp enako...

Paramedic ::

Sm že včeraj rešil problem, zanimali so me ti matthaijevi ukazi, da sem prišel v win, potem sem pa še poiskal, kako naredim menu.lst in sestavil menu. Ukaze sem pa videl iz STL boot menuja. Tako da ni več problemov, samo ne vem zakaj ga ni sam sestavil, tako kot nazadnje, ko sem dajal STL2 gor. Vseeno, hvala vsem ;).
End transmission.

Gandalfar ::

stl-20040505.iso

Nova verzija. Popravljena vecina bugov o katerih je Matej porocal na mailing listi. :)

lopov ::

Ziv!

Poskusil sem 20040503 in edina stvar ki me je zanimala je bil boot z diska -- manjkal je menu.lst, a tudi rocno nisem prisel kam dlje -- javi isto kot pri "uradni" razlicici ST2.

Da bi izkljucil HW (disk in podobno) sem prejle nalozil Knoppix 3.3 (20040316), kateri uporablja LILO in deluje brez problema. Smatram, da trenutna kompilacija ni ravno naklonjena moji HW konfiguraciji za zagon z diska.

Ce je potrebno, lahko to problematicno masino posodim za test :)

b.

PiEs: snemam 0505, pa da vidimo. Na mailing listo nisem prijavljen, tko da za hroscke ne vem :/

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lopov ()

Paramedic ::

To sem tudi jaz težil prej zgoraj: ne naredi mi menuja, zato sem sam ga napisal. Bi pa še nekaj dodal. Po inštalaciji na disk, ni nobene možnosti, da vidim prijavni zaslon, vedno ob zagonu dobim bash in pišem startx.
End transmission.

Meni je referenca za GRUB se vedno sporocilo Davida Klasinca z LUGOS mailing liste -- http://www.mail-archive.com/lugos-list@lugos.si/msg01986.html

Saj ne, da bi to bilo kaj novega, a za nekoga, ki se znajde v promptu in nima predhodnjih izkusenj zna biti ... dobrodoslo :)

b.

MComander ::

Hy
A bi kdo vedu, zakaj mam jst take probleme z linuxi. Najprej si instaliram Mandrake Linux 9.2, OK ni driverjev za graficno, in se jih tud ne da dobit. Probam SLO-TECH Linux 2.0, se lepo zazene, grafika OK, sam po 10sek poroca napako "Only one processor detected", sm si mislu, to je najbrz zarad Hyper Threadinga, Ok izkopm HT, in spet ista napaka. Ne vem kaj bi blo lohk narobe. Mam pa P4 2.8GHz HT Edition, na Asus P4P800 plati.
A kdo ve kaj bi lohk naredu?
LP
Miha (MComander)

moj_nick ::

Pusti, to ni error, s katerim bi se mogu ubadat. Meni tudi napise in imam AthlonXP.
110111001001010001010000

BigWhale ::

Erm, Koliko procesorjev imas?

PrimozR ::

MCommander, to nima veze. Pust to, pač bug. Če inštaliraš, mislm da izgine.

Jaz se vedno bolj zgubljam :/

Instaliral 0505, pa mi dela se slabse -- s CD se net ne zazene (SMC1255TX -- tulip drajver), ce zelim na roke pognati netcardconfig pa javi, da ni protokola (?).

Instalacija na disk ... command-line (mislim da morphixdiskinstallcl), za tip particije sem poskusil ext3 in xfs, boot loader je v tem primeru LILO. Pred tem sem s fdisk naredil particije & reboot.

Ustavi se na istem mestu -- ne najde root particije.

Kaksen je naslov za mailing-listo?

b.

Jest pa isota ne morem potegnt. Na 47% se kr prenese na komp in to je to. DL-ja se sam okol 320 mega.

hruske ::

mailinglista je tu: stran na lists.aufbix.org

MComannder, a pa si mu dal čas, da se je zagnal do konca, al se ti je obesil?

pek007 ::

lep pozdrav najprej

mene pa neki zanima, jaz sm si instaliru linux in pol se zatakne....
sm naredu 2 partriciji, prvo 2gb za linux, drugo pa 300mb unu swap al kaj ze...
no in k sm vse tu instaliru, sm se enkrat zagnal racunalnik in takoj k zacne bootat iz diska mi neki napise, da je moznih ful mal ukazu al neki podobnega, pisem pa vseenu lahku spodi k zgleda nekaku tku: grub>
kaj lahku naredim, da bom nadaljeval in da bom morda prsu kam dalj :D

lep pozdrav

MComander ::

Ja cist dost casa sm mu dau, prkazu se je pa un pingvincek, pa spodi Error: Only one processor detected. Sej prvi screan pokaze, k mam opcije kaj hocem narest, sam katerokol (razen drug meni in pa RAM test) mi napise uno obvestilo. Tko da ne morem instalirat, ne zagnat z RAMa... bom probu REDHATe gor vrzt, pol bomo pa vidl, kaj se bo zgodl, ce bojo tisti delal.
LP se naprej
Mihc

sandmat ::

Še en problemček glede So-tech linuxa:

Integrirane grafike ne zna uporabljat...(!?!?!?)

Ekran gre v standby, pol, ko ga pa hočeš na gumb ugasnit, se pa pokaže ekran(miš in tipkovnica ne delata -> miš je na ekranu) po dveh sekundah pa gre spet v standby...

sandmat ::

hmm.. pozabil dopisat: ko hočeš kišto na gumb ugasnit!

nesha ::

Imam eno vprašanje:
Kako naj naštimam da mi se ob vklopu rač. avtomatično zalaufajo windowsi?
Drgač imam na računalniku Mandrake Linux in Win XP, kjer se ob zagonu avtomatično zalaufa linux.
Kaj in kje morm sprement.

jzt sem cist vesel, ker installer zdej pravilno doda GRUB zapis..

tolk vesel, da bom kr eno novo verzijo zdej enkrat dal ven :)

BSD-jas ::

Takole utegnil sem preleteti zadnje 3 strani. Kako je s tisto verzijo s 5. maja, koliko je primerna za dati komu, ki še ni probal Linuxa. Upam, da ima OOo, Mozillo, pa še kaj za gledanje filmov, tudi z DVDjev. Kaj je pa s tistim v eni drugi temi, ko naj kao ne bi bilo priporočljivo inštalirati na disk?

Upam, da bom lahko danes ponoci oz. jutri dopoldne uplodal verzijo, ki jo bo priporocljivo okoli deliti...

Vprašanje glede zvočne. Najdu sm driverje za RH pa še en linux. Bi se dal to vržt v ST??

P|pi, mal skromen si s temi informacijami...

stran na theta.livecd.net
f8ee1a3930d858af69f11a70db7618eb stl-20040522.iso

Ene par stvari je ze zrihtanih pa se cakajo, da jih dodam.. bo kmalu. V tej verziji instalacija na disk dejansko deluje. Jupi :)

Semi changelog:

2004-08-22
* kdict [skrat]
* firewall [skrat] -- naj se kdo pogleda skripto, v glavnem je vse zaprto razen aMule!!!
* kdevelop [gandalfar]
* nov accessor filesystem.py [gandalfar]
* sodpodi [gandalfar]
* stltour na desktop [gandalfar]
* R in euler ven [gandalfar]
* kedu [kermitjunior]
* Izlozba [gandalfar]
* scribus [gandalfar]
* xemacs [gandalfar]
* hping2 [gandalfar]
* abiword out [gandalfar]
* kids games [gandalfar]
* xvid [gandalfar]
* latex [gandalfar]
* digikam -> Izlozba [gandalfar]
* .bashrc [skrat]
* Morphix-c-p v Kmenu [skrat]
* Tour v Kmenu [skrat]
* Vec stvari v MCP [skrat] -- dodano kmix, kinfocenter, kcontrol, ksysguard, kcmshell lisa

mk-klavz ka pa ravš še vedt??

Pač najdu sm driverje za Suse in RH za integrirano zvočno, pa me zanima če bi s temo driverji delala zvočna v STL??

pipi, najmanj model, firmo zvočne in link do driverjev?

Integrirana na Intel Rock Lake D865PERL matični. Klik!

P|Pi, to bi moglo delat vč al mn z intel810 modulom. ti ne dela?

Ka a samo po seb??

Če dam autodetect, mi error vn butne.

Skrat ::

Ce se bo kdo odlocil za namestitev zadnjega night builda na disk (stl-20040522) mu zna priti prav nekaj spodnjih nasvetov. Instalacija na disk ima se par bugov (vecina zadev ze lepo deluje), ki se intenzibno odpravljajo, sem pa par dni nazaj uspesno namestil predhodnico te verzije na en laptop.

Po instalaciji na disk dobite rahlo modificiran Debian z vsemi njegovimi goodiji (tukaj mislim predvsem apt-get paketni sistem). Pa gremo lepo po vrsti:

1. Na namizju izberete Nadzorno sredisce
2. Kliknete na Install to harddisk
3. Pri izbiri diska (Harddisk selection) izberete zeljeni disk in orodje za izdelavo particij CFDisk - commandline partitioner (graficni vmesnik Partition Morpher ima bug) kar vas bo pripeljajo v program za particioniranje diska v tekstovnem nacinu. Previdnost tukaj ne bo odvec, se posebej, ce to pocnete prvic. Ustvariti morate vsaj dve particiji - eno za / (root) (type 83) in drugo za swap (type 82). Swap naj bo 2x velikost RAMa do 1 Gb. Vec o CFDisku si lahko preberete tukaj
4. Izberete, kje se nahajata vasi novo ustvarjeni particiji za swap in /. Priporocen filesystem za / je ext3.
5. Zadeva se instalira na disk v cca. 10 minutah, odvisno od hitrosti vasega mlincka. Sledite navodilom za dolocitev root passwoda in ustvarite userja.
6. Izberete, naj se bootloader (GRUB) naseli v MBR vasega primarnega diska.
7. Rebootate masino in odstranite CD.
8. Na zacetku se vam mora pokazati GRUB meni za izbiro operacijskega sistema, ki ga zelite zagnati (v primeru ce imate sistem z vec operacijskimi sistemi -- recimo Win od prej in na novo namesceni Slo-Tech linux)
9. Izberete Linux. Sistem se zbudi v na novo nalozenem linuxu v konzoli (tekstovni nacin).
10. Logirate se kot superuporabnik (root) z geslom, ki ste ga dolocili ob instalaciji
11. Vzpostavite povezavo na internet:
  a) ADSL: pppoeconf
  b) DHCP: v konzoli pozenete dhclient
  c) Fiksni IP: v konzoli pozenete
    - ifconfig eth0 xxx.xxx.xxx.xxx
    - route add default gw yyy.yyy.yyy.yyy

kjer je xxx.xxx.xxx.xxx vas ip in yyy.yyy.yyy.yyy vas gateway, ter v datoteko /etc/resolv.conf vpisete vrstico
   - nameserver zzz.zzz.zzz.zzz

kjer je zzz.zzz.zzz.zzz vas DNS server (taksnih vrstic je lahko vec!)

12. Updejtate source za apt in namestite login manager (apt-get update && apt-get install gdm) (namestil se vam bo GDM (Gnome desktop manager); lahko pa izberete poljubnega, npr. kdm (KDE desktop manager), XDM (X Desktop Manager))
13. Pozenete Desktop manager z /etc/init.d/gdm start
14. Logirate se kot uporabnik (z uporabniskim imenom in geslom, ki ste ga ustvarili ob instalaciji) in veselo uporabljate vas novo namesceni Slo-Tech Linux

Priporocljivo branje:

- Debian Gnu/Linux kot workstation (prvi Gandalfarjev post)
Free software is a matter of liberty, not price.

Vlady ::

Ok mam 1GB RAM-a in mam particijo swap 1GB, vendar se mi je linux niti ne pipne.... A sm jz kej narobe naredu, al tole vse iz rama laufa??? :\

moj_nick ::

Jst imam 512MB RAM-a pa mi swapa ne pipne

Linux p0wah :D
110111001001010001010000

CCfly ::

Hehe Jaz imam 256 MB pa imam kvečjemu kakšna 2% zasedenega ko delam. Na začetku je pa tako samo 19% zasedenega.

Vlady, finta swapa je v tem, da je čimbolj prazen, če je le možno.

Ja.. sam men ga niti pipne ne.. torej ga sploh rabm? Ker mam na disku velik robe in se mi zgi 1GB podatkov mal škoda da tak "visijo" prazni. :\

Ne, ubistvu ga ne rabis :)

No sm ga zbrisu in zdej ga mam 100MB... sam kaj pa če recimo pride do situacije, ko bi kompjuter rabu recimo 200MB jz mam p samo 100MB swap. Se mu strga?

Ne, samo novih procesov ne mors zaganjat. Jaz osebno se nisem uspel zafillat 1Gb rama + 1Gb swapa pa delam dost cudne stvari s kompresijo par giga podatkov..

Ti bo ubil ustrezen požrešen proces. Če te to kaj potolaži, jaz imam RAM+swap-a manj kot ti samo RAM-a, pa ni videti da mi ga bo zmanjkalo med delom.

root987 ::

Če teb med kolkr tolk normalnim delom uspe zafilat 1GB rama, si car. Imam 256MB rama+512MB swapa, pa še nisem naletel na situacijo, ko ne moreš novih programov zaganjat.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Hja kako delo z zvokom ali videom je takoj 3GB podatkov. Saj v winsih mi je enkrat uspel montirat neki in sm rabu 22GB "swap"-a :)
Sploh obstaja kak program za editiranje zvoka in videa v Linux-u?:\

Daedalus ::

Jaz mam 128Mb rama + 509 Mb swap particijo, pa zaenkrat ni panike. Ram skuri skor cel, pa še nekaj malega swapa zraven, sam nič ne kaže, da bi ga kmal zmanjkalo. Odzivnost je pa boljša kot win2k, odkar sem obdelal disk z hdparm:))

Mam pa en problemček - modul za zvočno kartico (SB PCI 128, prepoznan kot es1370) se noče naložit. Insmod zateži -init_module: no such device, medtem, ko pa naprimer discover lepo najde kartico, samo pol spet insmod error... Any ideas?

Drugače pa še par pripomb glede zadnjega builda: ko sem ga inštaliral, je bilo potrebno v konzoli nastavit slo keymap, pa skoz mi je javljal ene erorje glede nastavitev za slovenščino (ne poznam točnega izraza:8) ) Težavo sem rešil z namestitvijo paketa locales, pa sem nastavil, da se zgenerira slo locale (prevod tega izraza, prosim). Pa kje so man pages? V prejšnjem buildu je še manual delal, zdaj ga pa ni... Javi - command not found.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Vlady, cinelerra za montažo videa, v kiberpipi imas tudi zastonj tecaje za cinelerro, vodi jih Andraz Tori, ki tudi prispeva patche za razvoj programa. Drugace pa imas za video še Kino in Cinepaint.

Za avdio sta kul audacity in pa se kaj... preveri sam.

Jebiveter ::

Nekje sem bral, da zlo pomaga pri hitrosti (odzovnosti) swapa, ce ga razporedis na vec diskov. Recimo, mas dva diska po 60 GB pa na vsakemu nardis po 500MB swapa. Teoretski bi lahko delovalo kot nekaksen "soft-raid", pac na nivoju particije (dela diske) in ne celotnega diska...
Ne vem pa, kako to mountat... se bom mogu pozanimat :)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Fino je tud, da se da swap na sredino diska... ker je tam v povprečju za polovino manjši dostopni čas.

Jebiveter: ce rabis tolk swapa.. potem je itak za razmislit o nakupu dodatnega rama

ggorjan ::

Vlady si preprican za 22GB swap-a. Kolikor mi je znano, 32 bitne masine ne podpirajo blazno velike RAME. Nekdo mi je omenil, da le 2GB. Ali mi lahko kdo to potrdi?

lpg
Lep pozdrav, Gregor

4GB samo to je omejitev za fizični RAM. Swap je popolnoma druga stvar. Tisto o 22GB swap-a je pa rahlo dvomljivo, ali pa le zelo mazohistično.

Aaaa.. kolk mora to disk delat :)

Jebiveter ::

Gandalfar: Ma tle gre za to, da potegnes cimvec iz tega kar imas na voljo... Se pravi, ce imas vec diskov permanentno v kompu, potem ni hudic, da ne mores na vsakemu nardit ene 500MB Swap particije.

Glede dodatnega rama pa tko... po izkusnjah je za normalno delo v Linuxu 512MB RAMa vec kot prevec (povprecno mam swap zaseden par mega), pustimo extreme ob strani...

OT: A si probal na iBooku nardit dedicated swap particijo? Baje pomaga zlo... (a obstaja kksen nondestructive repaticioner za OSX/BSD - ne da se mi spet vsega instalirat:\ )
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?
««
16 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux in popolni zacentik...

Oddelek: Operacijski sistemi
352026 (1516) cbelica
»

moje potovanje v linux

131843 (1611) CCfly
»

Inštalacija Slackware 9.1 Linuxa (strani: 1 2 )

533684 (3065) TICKO
»

PINGO 2.0 & FX5600 MEGA problem (strani: 1 2 )

795704 (4930) marsovec gugu
»

prilagajanje rad hat 9.0 (strani: 1 2 3 )

1395983 (4578) TICKO

Več podobnih tem