» »

Router ali Switch

Router ali Switch

HotIce ::

Pozdravljeni!
Iščem cenovno ugoden router ali switch.
Imam T-2 Router na katerega sta povezana telefon in prenosnik ter na glavni modem je povezan stacionarni računalnik na katerem se poganjata 3 serverja....

Zanima me če bom kupil Switch bom imel odprte vse porte in ali bom lahko potem na switch povezal Router?
In ali če kupim router nekje do 35-40€ ali bom imel dostop do vseh 'portov kot sedaj ko sem povezan direktno na modem?

SeMiNeSanja ::

Očitno se v mreženje ne razumeš kaj dosti, zato boš zadevo najlažje razumel, če ti rečem, da je switch kvazi 'navaden razdelilec' za mrežni kabel.

Navaden switch se v sam promet ne bo vtikal ampak ga samo 'porazdeli' med priključke.
Če ti na routerju zmanjka priključkov, v enega vključiš switch in tako pridobiš dodatne priključke, kamor lahko priključiš svoje naprave.

Drugače pa tvoje vprašanje ni ravno najbolj razumljivo zastavljeno, saj ne pojasnuje, kaj pravzaprav želiš doseči.

HotIce ::

Problem je ker imam premalo priključkov in bi kupil switch ali router zato me zanima kakšna je razlika razen tega da router ima wifi...
Ker poganjam 3 serverja preko modeme saj ko sem jih poganjal preko routerja so bile težave z porti saj niso odprti....

SeMiNeSanja ::

Noben resen server se ne priklaplja direktno na modem. Če imaš ti s tem odprte vse porte, se moraš zavedati, da to velja tudi za vse barabe na internetu, katerim s tem nudiš prost dostop do vseh varnostnih lukenj, ki jih OS na tvojem strežniku ima.

'Težave s porti' pa si imel, ker ne razumeš princip delovanja TCP/IP-ja in posledično nisi (pravilno?) odprl in preusmeril potrebnih portov na routerju.

Če boš želel zadevo pravilno postaviti, boš moral nabaviti switch, ga priključiti na router, strežnike z modema prestaviti na switch in na routerju ustrezno poštimati porte in NAT. V nasprotnem primeru lahko pričakuješ, da bodo tvoji serverji prej ali slej začeli pošiljati spam v svet, nanje bodo naložili malware, s katerim se bodo okuževali spammani uporabniki, itd. Posledično ti lahko provider zagrozi z začasnim odklopom, če zadevo ne poštimaš. Skratka nič cool zadeva.

Če sam ne veš, kako vse to poštimati, ti priporočam, da poiščeš kakšnega kolega, ki se v te zadeve spozna in stvari skupaj poštimata. Če ti bo še razložil zakaj in kako, se boš tako tudi sam počasi naučil zadeve.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 434 35 36 37 )

Oddelek: Omrežja in internet
1820581418 (1437) -=Tomaz=-
»

Vleči še en UTP kabel ali kupiti Switch?

Oddelek: Pomoč in nasveti
4511538 (5071) SN1P3R
»

Siol box + router

255784 (4125) Daniel
»

Postavitev LAN omrežja

121861 (1650) konspirator
»

ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?

384944 (4463) SasoS

Več podobnih tem