» »

Tiskalnik & linux: kako dodati gonilnike v distribucijo?

Tiskalnik & linux: kako dodati gonilnike v distribucijo?

mojca ::

Nazadnje sem morala na linuxu usposobiti tiskalnik Ricoh Aficio SP 3510DN. V linux distribuciji in na tej spletni strani gonilnikov ni:
https://www.openprinting.org/driver/Pos...
ampak nenavaden workaround, ki ocitno deluje, je ta, da iz http://support.ricoh.com/bb/html/dr_ut_... snames gonilnike za Mac OS X, odpakiras dmg, v pkg-ju najdes se eno zapakirano datoteko, jo odpakiras, dobis (netrivialen) PPD in ta PPD prekopiras med "gonilnike". Puf! Tiskalnik deluje.

Ker tega ni nujno enostavno ugotoviti in ker bilo lepo, ce bi delalo "out-of-the-box", me zanima, koga je potrebno kontaktirati s prosnjo, da bi te "gonilnike" oz. opis tiskalnika privzeto vkljucili v distribucijo.

Najblizje pridem do http://www.openprinting.org/printers, vendar tudi po ustvarjenem up. racunu komplicira, da sem neprijavljena (zdi se, da sta dve strani na cuden nacin prepleteni med seboj).

popster ::

mislim da lahko na ubuntu enostavno kreiras iso iz obstoječega sistema

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: popster ()

mojca ::

Moje vprašanje ni, kako ta printer namestiti na sto mašin, pač pa me zanima, kaj moram narediti, da mi naslednjič, ko bom čez dve leti spet namestila "the latest and greatest" linux distribucijo, ne bo potrebno posebej nameščati gonilnikov.

BigWhale ::

Ce licence dovoljujejo, je stvar najlazje spraviti v Debian oziroma se prej, v Ubuntu.

popster ::

mislim da printer driver ne sodi v distribucijo pač pa v kernel.do tega pa imajo pravico patchat redki.

Invictus ::

Driver za tiskalnik je v jedru, podpora v smislu PPD datoteke pa pač ne.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Brane22 ::

Invictus je izjavil:

Driver za tiskalnik AFAIK ni v jedru. V kernelu je le v USB segmentu opcija da med USB napravami prepozna razred printerjev in skreira temu ustrezno /dev/lpX napravo. CUPS, kolikor vem, tega ne uporablja več in dostopa vsem USB napravam skozi libusb.

Re: OP, jaz bi kontaktiral gutenprint in/ali se prijavil na developer listo.

Se kar nekako odzivajo.

Gutenprint

Zčeli so z driverji za Gimp, kar ob še par programih tudi sedaj podpirajo, imajo pa tudi izhode za CUPS, zaradi česar jih vedno v gentooju inštaliram skupaj. CUPS ima osnovno infrastrukturo, gutenprint ima bazilion driverjev.

Poglej, če ga že ni not v zadnji verziji.

Sem prečekiral verzijo 5.2.10, kjer ga ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Brane22 ()

Brane22 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Driver za tiskalnik AFAIK ni v jedru. V kernelu je le v USB segmentu opcija da med USB napravami prepozna razred printerjev in skreira temu ustrezno /dev/lpX napravo. CUPS, kolikor vem, tega ne uporablja več in dostopa vsem USB napravam skozi libusb.

Je pa res, da določene funkcije na določenih driverjih so bile pisane pred prehodom na libusb in se nekateri pritožujejo, da jim nekatere funkcije ne delajo več, kot na primer branje stanja črnila v kartšah pri nekaerih EPsonih ( omenjen je bil konkretno R200), ampak to bo iotak moralo biti poštimano, ker se usb-lp support ukinja.

Sorri, nisem pogrdal v gužvi. linuxprinting.org je Foomatic-ov host.

No, gutenprint je približno alternativa foomaticu. Sam uporabljam tega, ker se s foomaticom nisem znašel, ko je blo to aktualno. Vprašanje kako ima tvoj linux of choice to pakirano, mogoče imajo mešano solato obeh driverjev.

Če je tako, bo pristala v naslednji izdaji ne glede na to, kateremu crowdu oddaš zadevo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Brane22 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Namestitev, Canon lbp 1120, Linux

Oddelek: Pomoč in nasveti
5657 (554) nergac
»

Kako dati tiskalnik v skupno rabo preko routerja.Router Asus rt n16 + tiskalnik Canon (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11019820 (18392) novuporabnik
»

Windows 8 prinaša nov poenoten pristop k tiskanju

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
96781 (3833) s1m0n
»

[Ubuntu] CUPS in gonilniki za Canon tiskalnik

Oddelek: Programska oprema
102026 (1916) Icematxyz
»

Išče se informacija o nepodprti strojni opremi za Linux (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
1387925 (7925) Matevžk

Več podobnih tem