» »

Deljenje interneta s sosedom

Deljenje interneta s sosedom

Gapi0 ::

živjo,

pri nas ni možen priklop interneta zato si s sosedi delimo internet. Oni imajo Siolov internet 15/2 tako, da smo postavili brezžično omrežje, vendar pri nas hitrost interneta dosega le 300-400kbps zato želimo z utp kablom povezati naš in sosedov router. Razdalja med hišama je približno 50m, in me zanima kako bi napeljal utp kabel do sosedove hiše. Kupil bi utp kabel dolžine 100m cat5 in me zanima ali bi ga napeljal po telefonskem kablu, ki gre od naše hiše pa do njihove(in kako), ali pa bi skopal majhen jarek in pod zemljo napeljal kabel do soseda.

lp

Yacked2 ::

Če je med hišama kakšen travnik (mehek material), ki je v vaši ali sosedovi lasti, je najlažje prijet lopato pa izkopat jarek, ter najprej položiti cevi, po katerih potem speljeta kabel. Kakšn upliv vlage, itd... na hitrost/delovanje interneta ne poznam. Če je kabel daljši od 100m je pametno vmes dat kakšen ojačevalec signalov.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

brodul ::

Jaz nebi napeljeval po telefonskem kablu, ker ti bo net stekal ko bo nevihta + zna kaj skurit.

Mas se dve alternativi:

kupis mikrotikovi 2x SXT 5HPnD, kar te stane skupaj 140eur, pa mas WiFi PTP link
ali pa optika 60 eur za dva media converteja pa custom opticni kabel (ne vem kok to stane) (vse single mode).
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

[url=http://shrani.si/?E/10W/1xUCfCNo/2014-0...

Tako imamo, vem da se slabo vidi ampak vseeno. Yacked2 najraje bi to napravil tako ko si rekel ti, sepravi pod zemljo potem pa bi ob kotu hiše samo nekako napeljal kabel do balkona in nato noter, kjer ima sosed router.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gapi0 ()

broken/link ::

brodul je izjavil:

ali pa optika 60 eur za dva media converteja pa custom opticni kabel (ne vem kok to stane) (vse single mode).

Sam se bi odločil za to opcijo. res je, da bo izvedba malo dražja, ampak optika je optika in vse elektromagnetne motnje pri tem odpadejo in tudi skrbi, da bo kaka strela/el.sunek/nekaj tretjega, uničilo kabel in ga bo potrebno menjat. Tako da če hočeš dolgoročno rešitev je to to :)

MeGreat ::

Položi cev pa notri kabel utp

DC- ::

Če ga vidiš bo še najbolje usmerjen Wifi link

Nekaj kot http://routerboard.com/RBSXT2nDr2 in bo čisto lepo delalo za prenos teh 15Mbs

Daniel ::

Morda bi bilo dobro malce porezati drevje, ki precej oslabi WIFi signal, pa bi bilo bolje. Najbolje pa kot že omenjajo, dva namenska routerja z antenami, pa bi bilo.
Jaz sem sicer v samih začetkih ADSL-ja imel s sosedom vkopanega 130 M UTP kabla, kar je delalo precej dobro, dokler ni enkrat 200 metrov stran strela udarila v en drog in se razeleektrila v zemljo, kar je povzročilo, da je na eni strani kabla na stikalu skurilo en port, drugače je delalo dobro.

jah drevje lih nevem, če bo sosed pustil, da bi porezali, tako da se mi še vedno zdi najboljša varianta cev položit in notri utp kabel.

Daniel ::

Rešitev je torej na dlani :)

Zdej me pa samo še zanima kateri UTP kabel 100m mi priporočate.

Daniel je izjavil:

Jaz sem sicer v samih začetkih ADSL-ja imel s sosedom vkopanega 130 M UTP kabla, kar je delalo precej dobro, dokler ni enkrat 200 metrov stran strela udarila v en drog in se razeleektrila v zemljo, kar je povzročilo, da je na eni strani kabla na stikalu skurilo en port, drugače je delalo dobro.

zaradi tega se ti splača razmislit o optiki :) kot sem že prej napisal, je malo dražje, vendar se zaščitiš pred takimi stvarmi :)
še podobna tema o podobni problematiki: UTP kabel na razdalji 100m naenkrat ne deluje več

s6c-gEL ::

Kdo mu bo optiko varil na obeh koncih ?

lahko kupiš že zaključen kabel oz ga naročiš, maš pa tudi podjetja, ki se s tem ukvarjajo.

nism rekel, da je to najcenejša rešitev, je pa to taka rešitev, da 1x postaviš in imaš mir za vse večne čase :)

s6c-gEL ::

btw
skopati 130 m luknje na globini 30 cm na roke je imho prevelika muka za večino g33kov.Če bo optika/utp, moraš dati "data kabel" v eno cev, ne kar direktno v zemljo.
Za take potrebe kopljejo z rovokopačem 20-30 cm široko luknjo, globine 1 m.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: s6c-gEL ()

MeGreat ::

Saj imaš cev in če je z utp kaj narobe pač zamenjaš.... Brezveze optiko vlečt za tistih 15mbps, potem bo pa enkrat z bagrom kaj razkopaval pa ti bo potrgal..

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kabel za internet (zunaj hiše)

Oddelek: Omrežja in internet
92892 (1357) Vanadium
»

Mrežna povezava med dvema hišama

Oddelek: Omrežja in internet
212275 (1584) tony1
»