» »

LAN na večjih razdaljah

LAN na večjih razdaljah

BorD ::

Pozdrav,

počasi bi rad povezal dve do tri hiše z neko LAN povezavo. Hiše se ne vidijo (oz. so napoti vsaj smreke), razdalja pa je okrog oz. dobrih 100 m (vendar manj kot 150).

Malo zbiram opcije:
- wireless
- UTP
- optika

Ker ponekod bolje lovim nekatere TV programe, kot drugje, bi po mreži streamal tudi TV program. Povezava naj bi bila hitra, zanesljiva in ne predraga. Fizična izvedba kabla ni problematična, ker smo lastniki vmesne zemlje. Položili bi alkaten ali podobno cev, vanjo pa napeljali kabel (tak ali drugačen).

Vprašanja:
- kako se na teh razdaljah v praksi obnaša UTP (če se še sploh)?
- kako je z optiko (zanima me predvsem cena kabla za navadno giga linijo, kot se dobi že v komercialni obliki)
- wireless pri delni vidnosti?

Hvala za odgovore in LP,
D

b ::

Ce ne racunam stroskov za cev, potem je najcenejsa varianta UTP kabel (te bo prislo okrog 10-15K), srednja wifi, najdrazja pa optika, kjer bos dal cca. 50K za 2x 100M konverterje (oz. nekje 2x vec za giga), in nekaj podobnega (50+K) za kabel.

UTP ti bo verjetno delal, ampak jaz osebno ga ne bi uporabljal izven hise. Se hitro zgodi kaksna indukcija, zaradi katere ti pokuri kaksno komponento kje, ali pa se kaj vec.

Optika je optimalna resitev, vendar dalec najdrazja. Zacnes lahko s 100M, kar bi ti moralo biti vec kot dovolj, ce pa potrebujes, nadgradnja na gbit hitrost ni problematicna, le konverterje zamenjas. multimode konverterji za giga se dobijo nekje od 50K po kosu naprej, 100m pa za cca. 25K. Kable dela v Ljubljani podjetje Fibernet, ceprav imajo na strani omenjene samo prikljucne kable (do 3m), pa tudi ne prodajajo direktno koncnim strankam, kolikor vem. Vseeno jih lahko poklices in vprasas, kje bi lahko dobil 150m multimode kabla in koliko bi to stalo.

Vmesna varianta pa je wireless. Zadeva bo le nekoliko drazja od UTP-ja, ni nevarnosti, da se kaj skuri (razen ce imas anteno na drogu na strehi :), throughput pa bo kvecjemu okrog 20mbps. Mogoce lahko s kaksnim MIMO-tom ali kaj podobnega dosezes vec, a se vedno dalec pod 100mbps, kot ti ponujata zgornji resitvi. Glede vidljivosti, ce hoces maksimalen throughput, potem mora biti vidljivost med antenama, in to dobra. Ce imas kake fotke, bo dosti lazje ocenit, kako bo povezava delovala.

Te zanima se kaj?

kulSMS ::

UTP kabel je najcenejša rešitev. Po mojem mnenju tudi najboljša za to kar si opisal da bi potreboval (mislim da gigabite linije ne potrebuješ). Še sploh če boš kabel dal v kako cev in ne bo to kr po zraku. Sam imam cca 170 m kabla po zraku in ni nobenih problemov (povezava min 50Mbit), zanesljivost je pa 100%.
Take zanesljivosti in hitrosti z wlanom zagotovo ne boš dosegel, še sploh pri delni vidnosti.

cekr ::

Ne kompliciraj preveč. Skoplji jarek, vanj vstavi cev. Po cevi pa potegni FTP kabel.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

BorD ::

Pa pri optiki res nujno rabim konverterje? Kaj, če bi priklopil kar direkt na optične mrežne kartice? Rešitev je cenejša...

LP, D

swen ::

Po mojem je tut brezveze da kompliciraš. Jst mam povezavo (100Mb/s) do nekaj več kot 100m oddaljenga soseda. Nabavil sem najcenejšo alkatenasto cev, vanjo spravil dva FTP CAT5 kabla in vse skupaj vrgel v kanal poleg koaksialca. Takrat so namreč ravno razkopavali sosesko za kabelsko. Skratka zadeva mi že kar nekaj let dela super in brez vseh problemov.

lp

trnvpeti ::

ce hoces streamat tv program, ti wireless odpade
torej utp, ali pa se eno varianto sprobaj, mrezo preko elektrike
jaz imam 85MB preko elektrike, prav za tv in deluje ok

jype ::

Ne vem, če so direkt fiber porti na karticah cenejši.

100M multimode fiber konverter dobiš že za 15 jurjev z davkom. Rabiš pa dva. 150m zaključenega dvožilnega multimode kabla te bo prišlo kakih 30-40k.

Čez 5 let boš enostavno kupil 10GE konverterje in boš imel po istem kablu 10 giga :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vlečenje kablov ali brezžični internet?

Oddelek: Omrežja in internet
435498 (2556) starfotr
»

Mrežna povezava med dvema hišama

Oddelek: Omrežja in internet
212206 (1515) tony1
»

UTP kabel na razdalji 100m naenkrat ne deluje več

Oddelek: Omrežja in internet
375185 (4523) ...:TOMI:...
»

Povezava preko 100m prek kabla! Problem!

Oddelek: Omrežja in internet
232197 (1811) Golden eye
»

CAT7 S/STP kabel

Oddelek: Omrežja in internet
172718 (2493) gumby

Več podobnih tem