» »

Vprašanja glede izdelave spletišč

Vprašanja glede izdelave spletišč

KlemenL ::

Lep pozdrav.
Ker se že dlje časa zanimam za izdelovanje spletnih strani me zanima nekaj stvari:
1. Uporabljam adobe fireworks ter tam izdelam svoj "template" za mojo stran. Nato razrežem to kar oblikujem v adobe fireworks-u ter use to uporabim ter oblikujem v adobe dreamweaver-ju.
Zanima me kako to delajo profesionalci? Katera orodja uporabljajo,...? Kot vemo je na internetu zelo veliko "templates-ov". Ali nekdo ki za nekoga izdela spletno stran preprosto downloada oz kupi ta template in nato priredi tako da je stranki všeč ter tako zasluži? Takega dela jaz ne cenim najbolj, saj po mojem mnenju to lahko priredi vsak ki ima malo računalniškega znanja. Umetnost naj bi bila v tem, da si kreativen in izdelaš čisto unikatno stran.

2. Ko naredijo neko stran ki se jo da normalno pogledati v brskalniku, ko pa greš na npr. Mobitel ti pred začetkom spletne strani označi z m. Blabla (mobile version). Kako naredijo to? Ali samo uporabijo klasične ukaze da samodejno razširi stran glede na velikost zaslona, ali je to posebaj stran s posebi hostanjem in tako naprej?

3. Zanima me še s kakšnimi rešitvami uredijo prijave na neko spletno stran? Npr. Prijava v spletno učilnico, prijava v facebook. Razumem da je nekaj v povezavi s kriptirnimi jeziki, kaj več pa ne, ker se v te stvari nisem nikoli poglabljal.

4. Vem da obstajajo nekatera "cms" orodja? Če prav razumem je to neka "nadzorna plošča". Ali se tudi npr. Wordpress, jomla,.. šteje med ta orodja ali je ta wordpress bolj kot nekakšno orodje da enostavno povlečeš gumb kamor hočeš in ti samodejno generira kodo. Posledično si lahko tako sam narediš spletno stran v parih urah?

Upam da se bo kdo razpisal glede teh stvari, ker me res zanimajo.
Mogoče za konec še, kako je s tem poslom v sloveniji? Je dosti posla ali je danes že preveč teh izdelovalcev spletnih strani?
  • polepsal: Mavrik ()

bluefish ::

1. Grafične predloge so pogosto le koncept in pomagalo pri poznejšem kodiranju. Veliko se namreč lahko naredi s pomočjo HTML/CSS/JS in ni nujno v stran riniti grafik.
Vsak ima en svoj način, ki je navsezadnje odvisen od posameznikovih preferenc in/ali zahtev strani.

2. Stran ima več CSS fajlov in se potem na napravi naloži ločljivosti/vrsti primeren. Oglej si CSS Media Queries.

3. Za Facebook ter podobne strani so na voljo že predpripravljeni deli kode (poenostavljeno povedano) aka. API-ji. Drugače pa ja, uporabljajo se skriptni jeziki, bodisi server-side (PHP, ASP,...) ali client-side (JS, ActionScript,...), lahko tudi v povezavi z bazo (razne variante SQL,...).

4. CMS-ji so sistemi za upravljanje vsebin. Tako na hitro, imaš osnovno ogrodje za vnos vsebin, na vrhu tega pa template (predlogo), ki te vsebine ustrezno prikazuje.

No, tole so čiste osnove.
Čim prej se navadi uporabljati Google, ker ti to pri tovrstnem delu ne uide.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

KlemenL ::

Verjemi da dosti "googlam" in da se znajdem pri računalniških problemih glede tega.Ampak te stvari so me zanimale in mogoče zanimajo še koga na tem forumu in sm upal da se bo razvila kaka debata.

HardFu ::

Takole je, prvo moras imeti vsebino, ne dizajn, ker ce nardis dizajn, potem ti je to samo predloga, okoli katere potem prirejas vsebino, kar je narobe.

Kot drugo, imeti moras cilj, saj je potem ucenje dosti lazje, ker ce se ucis zaradi ucenja samega, potem te slejkoprej mine, in tudi efektivno ni prevec.

Izbira orodij pa je odvisna od programerja, in nima veliko veze z "profesionalizmom" ampak osebnimi preferencami. Sam recimo za programiranje v Rubyju uporabljam Sublime Text, ki je ubistvu cisto navaden editor, medtem ko moj sodelavec uporablja RubyMine, ki pa je celostno razvojno okolje z miljardo funkcijami.

Skratka ce zelis izziv, iz katerega se bos ogromno naucil, naredi neki osebni to-do app (pa ne kopirat ostalih, ker jih je miljon na netu).
http://codeable.io


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Uvod v izdelavo spletnih strani (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Izdelava spletišč
294272212 (1630) edi123
»

Kako vaditi izdelavo strani?

Oddelek: Izdelava spletišč
4211339 (9530) BigWhale
»

Kako oz. z čim izdelujete spletišča? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5713733 (12149) Goran's Blog
»

Izdelava spletnih strani v Photoshopu

Oddelek: Izdelava spletišč
453971 (3019) DiTi

Iščem/ponujam delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
10140015 (27978) Primoz

Več podobnih tem